Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PNG do PDF z podziałem na strony

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 27 września 2012 - 17:40

Witam, Mam plik w formacie PNG o znacznych rozmiarach (ok. 6 katrek A4) i chciałbym go jakoś zapisać / eksportować do formatu umożliwiającego podział stron na A4. Chodzi o jak najbardziej popularny format typu np. PDF. Próbowałem to eksportować standardowo, lecz w takim momencie Photoshop zmniejsza mi rozmiar. Jeśli robię skalowanie 100% to eksportuje mi jedynie wycinek obrazka. Za nic nie mogę dać rady. Pilnie potrzebna mi pomoc.

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 27 września 2012 - 20:04

1. Nie podałeś wersji systemu - więc: otwórz plik w systemowym Podglądzie > Drukuj > PDF > Zapisz jako PDF. Oczywiscie dla bezpieczeństwa najpierw zrób to na kopii pliku.

2. http://osxdaily.com/...o-pdf-and-more/

#3 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 27 września 2012 - 21:19

Zapisz w formacie Photoshop PDF! Tam w opcjach możesz wyłączyć resamplowanie.

#4 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 28 września 2012 - 07:19

Chyba nie zrozumieliśmy się do końca :) Co do systemu to pracuję na Lionie (w sumie od niedawna dopiero na OS X). Jak już napisałem próbowałem systemowego podglądu i eksportu do pliku PDF. Robi on jednak plik na jednej stronie, co przy standardowym wydruku najprawdopodobniej się zmniejszy do rozmiaru papieru na drukarce i wyjdzie jedna strona A4. Jak rozumiem resamplowanie (sorki, lecz jestem świezy w grafice) polega na zmianie rozdzielczości. To również nic nie daje bo próbowałem zapisać z wyłączonym downsamplingiem i to samo. Obrazek jest wielkości 1140 x 865mm z rozdzielczością 95 i chcę, żeby ten rozmiar został zachowany. Chcę z tego natomiast uzyskać PDF (lub inny rozpoznawalny przez Win XP - bez wodotrysków) zawierający ten obrazek w oryginalnym rozmiarze jedynie podzielony na kilka stron A4. W Win najprościej jest to zrobić przez edycję w paincie i wydruk na drukarce - wtedy paint standardowo drukuje oryginalny rozmiar. Ja natomiast muszę taki PDF wysłać mailem do laika nie obeznanego z komputerami, który otworzy taki plik i da drukuj.

#5 igo2u

igo2u
  • 120 postów

Napisano 28 września 2012 - 07:26

A nie najprościej będzie jak sobie podzielisz obrazek na 6 (czy ile tam chcesz) fragmentów, stworzysz sześć obrazów i te 6 wrzuć do pdf-a jako osobne strony z odpowiednim dopasowaniem. Masz przynajmniej kontrolę jak będzie obraz podzielony.

#6 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 28 września 2012 - 15:59

@igo2u no nie bardzo prościej niestety.... mam kilka takich rzeczy do zrobienia w miesiącu a jeśli jest taki obrazek jak wymieniłem wyżej to niestety trochę to zajmuje. Archiwizacja takich pierdółek również zajmuje 3 razy tyle co powinna. Nie chce mi się obliczać przy różnych kombinacjach ale z tego co mówiła osoba która drukowała projekt (konkretnie mapa o wymiarach w moim poście powyżej) wspomniała że wyszło 30 kartek. Nie wyobrażam sobie tworzenia takich projektów w 30 osobnych plikach jpg czy pdf i wysyłanie mailem. Szukam jakiegoś prostego rozwiązania na dłuższą metę.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 września 2012 - 21:12

Download SplitPrint for Mac - Split large images to be printed across multiple pieces of paper. MacUpdate.com & ewentualnie inne podobne z listy na dole.

#8 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 29 września 2012 - 07:49

dzięki wielkie, dzisiaj posprawdzam co tam jest :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych