Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

We wrześniu nowe iPody? (informacja prasowa)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
507 odpowiedzi w tym temacie

#451 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 września 2007 - 12:32

niektore nie pasuja bo ipod ma inny ksztalt (np pokrowce od 5.0 30GB beda pasowac do 6G 80GB). glosniki chyba dzialaja wszystkie, ale ich dodatkowe funkcje jak tv-out, piloty itd juz raczej nie... jak sad tak sie stara to nic dziwnego ze nie mamy itms.pl

#452 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 16 września 2007 - 13:03

Prędzej dostaniemy Apple Poland, zanim SAD zrobi iTS.

#453 bremoo

bremoo
  • 17 postów

Napisano 16 września 2007 - 14:17

Wyślijmy do mnich petycję, żeby wzięli się do roboty ;) iTS w Polsce nie ma, bo za mało kasy mają z iPodów, mają za mało kasy, bo ludzie nie kupują, ludzie nie kupują bo SAD wprowadza za duże ceny... Jak dla mnie oni zwyczajnie się obijają... Sklepiki internetowe dużo lepiej sobie radzą ze sprowadzaniem i wprowadzaniem na polski rynek iPodów niż SAD... żal... Jestem pewien, że jakby w Polsce był iTS to sprzedawano by duuużo więcej odtwarzaczy apple, nie rozumiem czemu wprowadzają blokady dla nas nawet na zagraniczne działy iTunes...

#454 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 16 września 2007 - 15:46

Mi tam wystarcza Amerykański sklep i Allegro, albo niektórzy użytkownicy MyApple. Oni to zawsze mają iTGC.

#455 kamil89

kamil89
  • 17 postów

Napisano 16 września 2007 - 16:52

czy te ipody np. z digitalo.pl lub [url]www.pixmania.com/pl[/url] są gorsze od tych z [url]https://sklep.apple.pl[/url] bo są o ok. 250zł tańsze, a nie wiem czy warto przepłacać te 250 zł, które mógłbym odłożyć spokojnie na iphona.

#456 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 17 września 2007 - 09:46

Radze powstrzymac sie z kupnem iPod'ow 6g (aka Classic) - sam planowalem kupno ale po przeczytaniu tego arrta dochodze do wniosku ze predzej recznie zmienie HDD w moim iPodzie na 80GB niz kupie 6G dopuki nie poprawia jakosci dzwieku:

http://homepage.mac....asurements.html

Co ich pokusilo zeby DAC zmieniac? Na szczescie Touch ma starego dobrego Wolfsona. Mam nadzieje ze da sie to poprawic firmwarem lub ze wroca do starych DAC'ow.

#457 ilikechocolate

ilikechocolate
  • 31 postów
  • SkądDüsseldorf, DE

Napisano 17 września 2007 - 09:54

Radze powstrzymac sie z kupnem iPod'ow 6g (aka Classic) - sam planowalem kupno ale po przeczytaniu tego arrta dochodze do wniosku ze predzej recznie zmienie HDD w moim iPodzie na 80GB niz kupie 6G dopuki nie poprawia jakosci dzwieku:

http://homepage.mac....asurements.html

Ja nie narzekam ;-) w sumie nie slysze roznicy w dzwieku pomiedzy 5g, 5.5g i 6g :) Moze jedyne co mnie drazni to momentami ociazalosc systemu.. coz, nie wszystko jest idealne :-)

#458 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 17 września 2007 - 09:56

Ja nie narzekam ;-) w sumie nie slysze roznicy w dzwieku pomiedzy 5g, 5.5g i 6g :) Moze jedyne co mnie drazni to momentami ociazalosc systemu.. coz, nie wszystko jest idealne :-)

Tak jak tam pisze - wiekszosc przecietnych userow pewnie nie zwroci nawet na to uwagi ale niestety ja naleze do tych debili ktorym jezeli chodzi o audio i video kazdy szczegol przeszkadza :D

#459 ilikechocolate

ilikechocolate
  • 31 postów
  • SkądDüsseldorf, DE

Napisano 17 września 2007 - 10:07

Tak jak tam pisze - wiekszosc przecietnych userow pewnie nie zwroci nawet na to uwagi ale niestety ja naleze do tych debili ktorym jezeli chodzi o audio i video kazdy szczegol przeszkadza :D

Nie uwazam zebym byl przecietnym userem, tylko poprostu nawet jak taki "odchyl" istnieje to jakos by mi nie przeszkadzal, zreszta 249€ .. kto by pomyslal :P
ale racja, sa uzytkownicy ktorzy szczegolna wage poswiecaja dzwiekowi i obrazowi i chwala im za to bo jest co poczytac ;-)

tak btw. wideo tez sie niezle sprawuje, 640x480 piechota nie chodzi ;-) a to juz prawie pelne pal, nie wiem jak to dziala na telewizorze bo av kit dopiero jedzie do mnie :P

#460 bremoo

bremoo
  • 17 postów

Napisano 17 września 2007 - 11:59

Czy dźwięk w Classicach będzie przez to dużo gorszy? Nie jestem mega audiofilem, nie wiem czy powinienem wstrzymać się z zakupem... Ciekawe jak szybko to zmienią, czy mamy czekać rok na 6.5G...

#461 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 września 2007 - 12:38

znajac zycie to palcem nie rusza. i jeszcze powiedza ze na doskonalych sluchawkach ktore sa dolaczane do ipoda nie slychac roznicy, a jak chcesz lepsza jakosc to moga ci sprzedac okazyjnie sluchawki bose... ech. kwestia tego czy troche gorsza jakosc przeszkadza jest subiektywna ale kazdy sie zgodzi ze nie ma powodow zmiany przetwornika na gorszy. szczegolnie ze to nie sa tanie urzadzenia. zamiast postepu cos bardziej widac cofanie sie w rozwoju. ps wyswietlacz ipoda ma 32x240 wiec nie wiem gdzie ty to 640x480 wypatrzyles jesli nie ogladales na tv. to zreszta odrebna sprawa bo na 5/5.5 kompozytowe wyjscie dawalo i tak maksymalnie tylko 240 linii poziomych (znaczy rozdzielczosc costam x 240). mozliwe ze na wyjsciu s-video bylo faktycznie 640x480 ale jakos nikomu sie nie chcialo sprawdzic.

#462 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 września 2007 - 12:55

Ja sie tylko zastanawiam nad jedna sprawa. Skoro porownywac wykresy badania wlasciwosci sygnalu audio, niczym w testach audiofilskiego sprzetu (przynajmniej, jakby iPod byl tandemem cd Jolida i wzmacniacza Rotel), to kurczak, jak wy tego iPoda uzywacie? Ja, idac ulica/jadac autobusem czy samochodem, naprawde nie sadze, zebym uslyszal roznice, nie tylko miedzy 5g a 6g, a pomiedzy shuffle i touch... Przeznaczeniem odtwarzacza mp3 nie jest bycie zrodlem dzwieku w zestawach hi-fi, dlatego naprawde nie rozumiem zarzutow niektorych osob.

#463 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 września 2007 - 13:07

do audiofilskich testow to to sie nawet nie umywa ;). a zarzuty sa takie, ze wypuszcza sie niedopracowany produkt "bo przeciez ludzie i tak to kupia, a jak ktos powie ze pogorszyla sie jakosc dzwieku to go okrzykna audiofilem". fakt ze nie wszyscy uslysza nie oznacza ze mozna ich olac, powinno sie wyrownywac do najlepszego a nie najgorszego. no i wydawaloby sie ze wraz z nowymi modelami jakosc powinna sie poprawiac, prawda?

#464 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 września 2007 - 13:13

Owszem, ale moze pojawil sie jakis problem w zastosowaniu poprzedniego DAC i uzyto innego, troche gorszego, ale trzymajacego poziom. Mnie nasowa sie porownanie: kupujemy najbardziej dopasiona cywilna wersje Mercedesa. Opcja z wszystkim. Po czym jestesmy zdziwieni ze samochody DTM robia nas jak chca na torze ;) Nie chce wywolywac sprzeczki - natomiast jesli nowy iPod gra porownywalnie do starego na sluchawkach w cenie do, dajmy na to, 1/2 wartosci odtwarzacza to nie ma o co robic halo.

#465 bremoo

bremoo
  • 17 postów

Napisano 17 września 2007 - 13:14

Ale czy to całkowicie dyskwalifikuje classic jako źródło dobrego dźwięku? Chyba nie jest on tragiczny... pozostaje tylko poczekać i przetestować go w jakimś sklepiku... A w iPod shuffle i Nano jakie są przetworniki?

#466 ilikechocolate

ilikechocolate
  • 31 postów
  • SkądDüsseldorf, DE

Napisano 17 września 2007 - 15:37

ps wyswietlacz ipoda ma 32x240 wiec nie wiem gdzie ty to 640x480 wypatrzyles jesli nie ogladales na tv. to zreszta odrebna sprawa bo na 5/5.5 kompozytowe wyjscie dawalo i tak maksymalnie tylko 240 linii poziomych (znaczy rozdzielczosc costam x 240). mozliwe ze na wyjsciu s-video bylo faktycznie 640x480 ale jakos nikomu sie nie chcialo sprawdzic.

ale ja nie mowilem o wyswietlaczu ipoda classic 6g tylko o obslugiwanej przez niego rozdzielczosci wideo.. ktora wynosi wlasnie do 640x480 pixeli

ps. bremo: jak pisalem, ja nie narzekam i dla mnie wszystko jest ok

#467 bremoo

bremoo
  • 17 postów

Napisano 17 września 2007 - 18:40

Sory, nie załapałem że już go masz :P (ja żyję w polskiej rzeczywistości w przekonaniu o dostępności "ponad 4 tygodnie" śmieszne... i dołujące) Uspokoiłeś mnie :) Nie macie może informacji o pojawieniu się iPoda classic U2? Przepraszam jeśli jestem natrętny, ale jestem ich fanem i ciekawi mnie to... Pamiętacie może czy iPod U2 5 i 5.5G wychodziły równolegle z ich standardowym rodzeństwem czy nieco później?

#468 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 17 września 2007 - 18:50

iPody U2 zwykle wychodziły po jakimś czasie, trochę to może potrwać, ale nie jakoś bardzo długo.

#469 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 września 2007 - 20:45

robienie halo ma na celu nacisk na apple zeby ich produkty mialy jak najlepsza jakosc. ipody nigdy nie byly w czolowce pod wzgledem jakosci dzwieku wiec warto by bylo cos w tym wzgledzie poprawic. na sluchawkach dodawanych do odtwarzacza raczej takiej roznicy sie nie uslyszy ale na jakis lepszych, co nie znaczy drogich bo dobre sluchawki mozna kupic nawet ponizej 100zl, roznica powinna byc slyszalna. to czy dla kogos taki spadek jakosci bedzie akceptowalny to inna sprawa. ps obsluga przez ipoda rozdzialki 640x480 to tylko chwyt marketingowy majacy na celu umozliwienie kupowania jednej wersji filmow w itms dla calej rodziny produktow apple'a. ekran i tak wyswietla 320x240.

#470 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 18 września 2007 - 10:58

ceny w usa to wiadomo, że niższe, ale dlaczego w niemickim iStore iPod Touch jest tańszy niż u nas?
299 i 399 euro, a u nas 1399 i 1777 zł (260 zł w każdym przypadku taniej)

Podatek od luksusu. Wszystkie towary uważane za luksusowe, są w Potatoe Republic of Bolanda droższe, bo "Kowalskiego" i tak na nie nie stać, a "burżuja" i tak stać.

Porównaj sobie ceny jakiegokolwiek towaru "uważanego za luksusowy": dobrych rowerów, dobrej whisky, zegarków... Niektóre rzeczy potrafią być w Bolandzie nawet 2x droższe niż w Niemczech, więc z cenami iPodów nie jest jeszcze najgorzej.

#471 ilikechocolate

ilikechocolate
  • 31 postów
  • SkądDüsseldorf, DE

Napisano 18 września 2007 - 12:17

ps obsluga przez ipoda rozdzialki 640x480 to tylko chwyt marketingowy majacy na celu umozliwienie kupowania jednej wersji filmow w itms dla calej rodziny produktow apple'a. ekran i tak wyswietla 320x240.

zgadzam sie, ze chodzilo im o ustandaryzowanie wideo w itms.. ale nie zmienia to faktu ze wideo o rozdzielczosci 320x240 na TV jest o wiele gorszej jakosci niz o rozdzielczosci 640x480, przeciez to logiczne... zreszta dlaczego wszystko sie musi sprowadzac do itms? a material dv? albo z aparatow cyfrowych?

#472 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 września 2007 - 12:34

ale nie zmienia to faktu ze wideo o rozdzielczosci 320x240 na TV jest o wiele gorszej jakosci niz o rozdzielczosci 640x480, przeciez to logiczne...

wydawalo by sie ze tak ale nie. bo wyprowadzony z ipoda kompozytem sygnal ma rozdzielczosc 320x240 i cala ta nadwyzka rozdzielczosci sprowadza sie do wiekszego (sic!) zucycia baterii i znacznie wiekszego rozmiaru pliku. moze cos zmieniono w nowych ipodach ale zeby to stwierdzic potrzebna by byla kompletna specyfikacja ipoda, a apple jakos nigdzie tego nie udostepnia.

#473 ilikechocolate

ilikechocolate
  • 31 postów
  • SkądDüsseldorf, DE

Napisano 18 września 2007 - 12:54

wydawalo by sie ze tak ale nie. bo wyprowadzony z ipoda kompozytem sygnal ma rozdzielczosc 320x240 i cala ta nadwyzka rozdzielczosci sprowadza sie do wiekszego (sic!) zucycia baterii i znacznie wiekszego rozmiaru pliku. moze cos zmieniono w nowych ipodach ale zeby to stwierdzic potrzebna by byla kompletna specyfikacja ipoda, a apple jakos nigdzie tego nie udostepnia.

nigdy nie udostepnia i chowa jak sie da :P a wiec nowe ipody na wyjsciu maja 480p (co jest odpowiednikiem dla ntsc) oraz 576p (nasze kochane europejskie pal).. czy to prawda, jak kabel zajedzie (o ile zajedzie) to przetestuje...

#474 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 18 września 2007 - 12:55

Podatek od luksusu. Wszystkie towary uważane za luksusowe, są w Potatoe Republic of Bolanda droższe, bo "Kowalskiego" i tak na nie nie stać, a "burżuja" i tak stać.

Porównaj sobie ceny jakiegokolwiek towaru "uważanego za luksusowy": dobrych rowerów, dobrej whisky, zegarków... Niektóre rzeczy potrafią być w Bolandzie nawet 2x droższe niż w Niemczech, więc z cenami iPodów nie jest jeszcze najgorzej.

Doh, deżawu miałem czytając to.

Anyway - na Allegro można dostać Touch 16 GB za 1500 zł z wysyłką za 10 zł - i mam nadzieję, że takie ceny tego sprzętu na Allego utrzymają się przez jakiś czas, bo na razie nie mam kasy, a chciałbym kupić nie musząc płacić chorej ceny prawie 1800 złotych. Ostatecznie można się bawić ze sprowadzaniem ze Stanów, ale z tym jest sporo kłopotów :/

#475 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 września 2007 - 13:48

nowe ipody na wyjsciu maja 480p (co jest odpowiednikiem dla ntsc) oraz 576p (nasze kochane europejskie pal).. czy to prawda, jak kabel zajedzie (o ile zajedzie) to przetestuje...

a skad te informacje pochodza? i w jaki sposob to sprawdzisz?
btw to cos slyszalem ze potrzebny jest nowy dok zeby ogladac filmy z ipoda na tv. daj znac czy wystarczy tylko kabelek.

moze i sprowadzenie to klopot ale kilkaset zlotych piechota nie chodzi :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych