Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

We wrześniu nowe iPody? (informacja prasowa)

• Please log in to reply
507 replies to this topic

#426 bremoo

bremoo
  • 17 posts

Posted 09 September 2007 - 15:56

Wiecie może, czy akcesoria do iPodów video 5G będą w pełni kompatybilne z iPodami Classic? Chodzi mi głównie o głośniki dokujące itp.

#427 lantiz

lantiz
  • 1118 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 09 September 2007 - 16:31

pewnie ze beda. wszystkie ipody z tym wejsciem sa kompatybilne (sporo ipodow wstecz rowniez) po to daja tez te podstawki smieszne

#428 bremoo

bremoo
  • 17 posts

Posted 10 September 2007 - 07:31

A jednak nie... [url]http://myapple.pl/showthread.php?t=43765[/url] żal, ciekawe kiedy wypuszczą na rynek głośniki i kable do nich dopasowane....

#429 Neuron

Neuron
  • 489 posts
  • SkądWarschau, Poland

Posted 10 September 2007 - 11:07

Wystawiłem już swojego 5.5 Video, kupionego w listopadzie zeszłego roku na Allegro jak na razie za 1290 (przesyłka free, dodatkowy futerał XTREME MAC), stan idealny. Zanim zaczniecie krzyczeć Panowie o cenę niczym na posła Kurskiego powiem, że konkurencja silna, ale mają sprzęt z Zachodu, bez gwarancji na polski SAD - ewentualnie dwuletnie iPody z dokupioną gwarancją na 12 miesięcy (ostatnio częsta taktyka sprzedawców na Allegro) więc robią ludzi nieco w jajo... no, ale zawsze tak było. Jak się pojawi oficjalna informacja z SAD o cenie 160gb classica, to pewnie skoryguję cenę - nie chciałbym jednak dopłacać do nowego sprzętu powyżej 400 złotych ;) Zastanawiam się ciągle jednak, czy sprzedaż 5.5 to nie przesada. Mam ten sprzęt prawie rok i zająłem do tej pory 20 giga. Jednak jestem gadżeciarzem :) A Wy za ile byście minimalnie opchnęli 80tke Video? A raczej - ile byście byli skłonni dopłacić do nowej 160tki?

---- Dodano 10-09-2007 o godzinie 12:13 ----
Oż kurczę... Mam w domu stację dokującą z wyjściem video marki LOGIC... To chyba dorzucę ją do oferty sprzedaży, jeśli nie jest kompatybilna z nowym classic. Moje szanse na sprzedaż nieco wzrosną ;)

#430 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 September 2007 - 12:49

apple daje gwarancje ogolnoswiatowa i sad ja realizuje wiec to zaden argument. no a kiedy ipod byl kupiony to mozna sobie sprawdzic po numerze seryjnym. "widzialy galy co braly" ze tak powiem :). chyba zakrece sie za zebraniem kasy na taka stacje dokujaca l3 bo powinny teraz staniec nie?

#431 Neuron

Neuron
  • 489 posts
  • SkądWarschau, Poland

Posted 11 September 2007 - 09:17

Z SADEM różnie bywa. Szczególnie ze sprzętem kupowanym w Stanach - tak przynajmniej powiedzieli mi w iSpocie, więc to nie moje słowa. W każdym razie - robią jakieś problemy. Pamiętam, że dzwoniłem do SADu kiedy kupowałem swój sprzęt informując, że mam już w posiadaniu iPodka ze Stanów... oczywiście, była to ściema. A co do sprzedaży: utrzymałem starą cenę za iPoda Video 80GB 5.5. (1290 zeta) ale, nie licząc futerału XTREME MAC dorzuciłem stację Logic 3 z pilotem. Cena jest więc uczciwa i jeśli musiałbym z niej zejść, to chyba sobie daruję sprzedaż :) Aż tak bardzo nie ma co się dać zwariować :) Co do wygrawerowanej daty - mało kto to wie. Ja na przykład nie wiedziałem - dziś zerkam i jest jak byk: rok 2006.

#432 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 September 2007 - 12:56

Czy w UK jest dostępna już szufelka red?

#433 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 11 September 2007 - 18:06

Pewnie będzie wszędzie, bo to teraz 5 kolor shuffli, nie ,,suplement"

#434 Neuron

Neuron
  • 489 posts
  • SkądWarschau, Poland

Posted 13 September 2007 - 12:41

Zadzwoniłem sobie do warszawskiego iSpotka. Niestety, nadal nie mają oficjalnych informacji o cenach classiców. Oczywiście w sieci pojawiają się dane - np. ze sklepów internetowych, ale nas interesować powinna w sumie "namaszczona" dłonią Steve'a cena w sklepach Apple :) Tej ceny nie dość, że nadal nie ma, to jeszcze sprzedawcy zapowiadają, że dowiedzą się czegoś za... trzy tygodnie od teraz. Czyżby nowe iPody miały trafić do nas dopiero w październiku? Przygnębiające, o ile ktoś chce sobie kupić takie cacko. Byłem upierdliwy (bardzo przydatna cecha) i dodzwoniłem się nawet do polskiego product managera od marki iPod. Ale nabrał wody w usta i nic nie piśnie, pomimo, że pewnie już wie ile classiki mają kosztować. Cóż, pozostaje czekać. Trzymam więc cenę swojego iPoda Video 5.5 szczególnie, że gdyby oskrobać go z dorzuconych przeze mnie dodatków to kosztowałby pewnie ok. 900 złotych :) albo i mniej.

#435 lonk

lonk
  • 113 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 13 September 2007 - 14:02

Myślę, że ceny raczej się nie zmienią[chociaż jest na to nadzieja] i będzie to odpowiednio 1099 zł za 80gb i 1599 zł za 160gb. Podobnie będzie pewnie z Nano 599zł za 4gb i 869zł za 8gb. Touch, jeśli zastosują taki sam przelicznik jak w przypadku appleTV będzie kosztował 1249 zł. za 8gb i 1649 zł. za 16gb. Zastanawiając się nad tymi cenami zauważyłem niespójność w przeliczaniu cen przez SAD 349$ za wyższego iPoda to 1599zł a 399$ za AppleTV z większym dyskiem to „jedynie” 1649zł. Mam nadzieje, że jakoś to wszystko ujednolicą i ceny w iSpotach w końcu drgną w dół :)

#436 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 posts
  • SkądBerlin, DE

Posted 13 September 2007 - 17:15

Zastanawiając się nad tymi cenami zauważyłem niespójność w przeliczaniu cen przez SAD

Ceny poszczególnych modeli różnią się w zależności od kraju. W poprzedniej generacji np. w USA video 30GB kosztował tyle samo co nano 8GB, a w Niemczech pomiędzy tymi samymi modelami było 30€ różnicy w cenie, czego nie da się wytłumaczyć VAT-em ani niczym w tym stylu, bo podatki i opłaty są za oba modele proporcjonalnie takie same.

#437 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 September 2007 - 22:15

ta roznica w canach jest spowodowana oplata na rzecz ozz "na rzecz ewentualnych szkod powstalych na skutek uzycia niezgodnie z prawem autorskim" (czy jakos tak). chyba najnowsza obowiazujaca wciaz jest ustawa z '03. wg niej w polsce ten haracz od wszystkich "odtwarzaczy mp3" wynosi 3% ale w niektorych krajach, w tym pewnie w niemczech jest to liczone od pojemnosci. zgadnijcie czy te pieniadze trafiaja do tworcow...

#438 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 posts
  • SkądBerlin, DE

Posted 13 September 2007 - 22:50

chyba najnowsza obowiazujaca wciaz jest ustawa z '03. wg niej w polsce ten haracz od wszystkich "odtwarzaczy mp3" wynosi 3% ale w niektorych krajach, w tym pewnie w niemczech jest to liczone od pojemnosci.

Heh, no tak. To może tłumaczyć tą różnicę...

zgadnijcie czy te pieniadze trafiaja do tworcow...

Za czasów podstawówki wywijało się palcem dolną powiekę i pytało retorycznie "czy tu jedzie czołg?" ;-)

#439 bremoo

bremoo
  • 17 posts

Posted 14 September 2007 - 21:23

Na pixmania.pl iPod classic kosztuje 250zł mniej niż w iSpotach ( podobnie jest z innymi odtwarzaczami), nie wiem czy warto tyle przepłacać. Wiecie może, czy one się czymś różnią? Inna gwarancja czy coś takiego?

#440 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 September 2007 - 21:45

Ja czekam na iPoda shuffle red :D Przyjedzie z UK :)

#441 kamil89

kamil89
  • 17 posts

Posted 15 September 2007 - 07:28

właśnie mnie też dziwi taka rozbieżność cenowa. Podobnie jest tutaj ipod classic 160 gb jest dużo tańszy niż w i ispotach [url]http://www.ceneo.pl/854234[/url]

#442 kiniek

kiniek
  • 12 posts
  • SkądGdansk

Posted 15 September 2007 - 16:53

Witam, A ja mam pytanie o dostawe z brytyjskiego Apple Store. Czy zapis "Ready to ship: By September 28th" oznacza, ze 28 wrzesnia zapakuja mi iPoda Touch i wysla, i dostane go w okolicach poniedzialku... wtorku..., a moze juz w sobote?? czy zapis ten oznacza, ze kurier 28 wrzesnia zapuka do mych drzwi?? Czy ktos kupowal juz w angielskim AS i sie orentuje dokladnie jak to wyglada?? Interesuje mnie to, gdyz na samiutkim poczatku pazdziernika wracam do polski i chcialbym kupic iPoda Touch... ale nie wiem czy zdaze :/

#443 Zielona Barakuda

Zielona Barakuda
  • 32 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 September 2007 - 21:14

ceny w usa to wiadomo, że niższe, ale dlaczego w niemickim iStore iPod Touch jest tańszy niż u nas? 299 i 399 euro, a u nas 1399 i 1777 zł (260 zł w każdym przypadku taniej)

#444 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 September 2007 - 21:17

VAT, marża...

#445 norbertcala

norbertcala
  • 1148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 September 2007 - 21:20

No wiesz VAT w odniesieniu do niemiec to tylko 3 % roznicy bo Oni maja 19%

#446 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 September 2007 - 21:32

Ale przy cenach powużej 500 zł to już - co prawda nieznacznie, ale zawsze - odczuwa.

#447 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 September 2007 - 23:59

Na pixmania.pl iPod classic kosztuje 250zł mniej niż w iSpotach ( podobnie jest z innymi odtwarzaczami), nie wiem czy warto tyle przepłacać. Wiecie może, czy one się czymś różnią? Inna gwarancja czy coś takiego?

nie polecam pixmanii. sprzet idzie czesto z zagranicy i dlatego jest tanszy. sa tez pozniej z tego powodu problemy z gwarancja.

to jest tez przyczyna roznic w cenie. pisalem juz o mycie na rzecz ozz na rzecz rzekomych szkod spowodowanych piractwem ktore powoduja odtwarzacze mp3 (sic). vat, marza, posrednicy, ozz, hurt, kurs waluty itp to sie wszystko sklada i wychodza rozne ceny.

#448 bremoo

bremoo
  • 17 posts

Posted 16 September 2007 - 11:24

Więc będę musiał kupić w iSpocie, wolę nie ryzykować. Na apple.pl czas oczekiwania na iPody classic to ponad 4 tygodnie (?!), tylko pod srebrnym 80GB nie ma żadnej informacji. SAD kiepsko dba o swoje interesy, nie ma co... Ciekawe kiedy pojawią się wszystkie akcesoria kompatybilne z nowymi iPodami, bo z tym jest jeszcze gorzej (stare głośniki nie są w pełni współpracujące, nowe etui, itd... )

#449 tratkiewicz

tratkiewicz
  • 525 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2007 - 11:40

jak to etui nie pauje? :D co ty gadasz:)

#450 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 16 September 2007 - 11:58

Nie pasuje, bo przeciez Classiki sa nieco ciensze niz 5.5g - o Nano chyba nie warto nawet wspominac. Najwieksza wtopa, to moim zdaniem te glosniki - czyste chamstwo ze strony Apple, ot co.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users