Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Reset PRAM, NVRAM, SMC - a konsekwencje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotrek_mag

piotrek_mag
  • 297 postów

Napisano 25 września 2012 - 23:39

Witam, odnotowałem w ostatnim czasie drastyczny spadek wytrzymałości na baterii Macbook'a Pro Retina. Teraz to tak 5% na 20 minut schodzi, a nawet szybciej. Nie wiem co sie z tym dzieje, w Monitorze Aktywności wszystko jest w normie, żadnen proces nie wychodzi poza 5% CPU. A zazwyczaj to 3 pierwsze procesy biorą po 2-3%. Stąd, chce zrobić reset PRAM/NVRAM oraz SMC - czy po tym resecie jakiekolwiek ustawienia Macbooka się zmienią? Akurat ostatnio spędziłem tyle czasu, aby dostosować go do swoich potrzeb, więc mi szkoda, aby cokolwiek uległo zmianie. Czy jest jakiś program, który monitoruje przypuszczalnie ile jakaś app zjada baterii? Wiem, że w iPhone była taka appka. Dzięki za pomoc.

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 września 2012 - 08:34

Resety nie zmieniają ustawień systemu. Jedyna zmiana, to ustawienie w EFI maksymalnej wartości dla podświetlenia ekranu i głośności głośników.

#3 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 26 września 2012 - 09:01

To czemu sporo ludzi uważa ze trzeba reset zrobić za każdym razem kiedy wymieniany jest jakiś element w komputerze? Nie tylko na tym forum ale tez na forach obcojęzycznych, może w końcu ktoś napisze dokładnie jak działa hardware w Apple, wydaje mi sie ze sporo tu niedomówień i zabobonów.

#4 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 26 września 2012 - 09:02

Witam,

odnotowałem w ostatnim czasie drastyczny spadek wytrzymałości na baterii Macbook'a Pro Retina.
Teraz to tak 5% na 20 minut schodzi, a nawet szybciej. Nie wiem co sie z tym dzieje, w Monitorze Aktywności wszystko jest w normie, żadnen proces nie wychodzi poza 5% CPU. A zazwyczaj to 3 pierwsze procesy biorą po 2-3%.

Ile Ci tej baterii "schodziło" wcześniej?
5% na dwadzieścia minut to 15% na godzinę, czyli jakieś siedem godzin wszystkiego.
Na ile powinna wystarczać bateria w takim komputerze?

Pozdrawiam,
Tomek

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 września 2012 - 10:36

To czemu sporo ludzi uważa ze trzeba reset zrobić za każdym razem kiedy wymieniany jest jakiś element w komputerze?
Nie tylko na tym forum ale tez na forach obcojęzycznych, może w końcu ktoś napisze dokładnie jak działa hardware w Apple, wydaje mi sie ze sporo tu niedomówień i zabobonów.

Pierwsze słyszę. Zabobon. Reset robisz jak coś źle działa. Jak chcesz poczytać jak to działa to w pisz na apple support reset smc i tam jest to ładnie opisane.

#6 piotrek_mag

piotrek_mag
  • 297 postów

Napisano 26 września 2012 - 16:19

Ile Ci tej baterii "schodziło" wcześniej?
5% na dwadzieścia minut to 15% na godzinę, czyli jakieś siedem godzin wszystkiego.
Na ile powinna wystarczać bateria w takim komputerze?

Pozdrawiam,
Tomek

Przepraszam, więcej, nawet sobie nie przeliczyłem. 5% na 10 minut. 3,5h na baterii to max, a najbardziej pracochłonny PCU jest nie ja tylko root.

#7 piotrek_mag

piotrek_mag
  • 297 postów

Napisano 27 września 2012 - 21:00

20 minut -

84% − 21:30
76% - 21:50

Więc 8% na 20 minut więc daje około ponad 4 godziny. Coś nie tak.
Na dodatek na początku bateria spada wolniej (mimo, że w iStat jest naładowanie 95% to na pasku 100%), a na koniec leci.

W załączeniu screen z Battery Health. Dziwne, że podskoczyło do 99% zdrowie baterii, ale to jest średnio 98,5%.

http://f.cl.ly/items.../bez nazwy.tiff

http://f.cl.ly/items...ez nazwy 3.tiff

http://f.cl.ly/items...ez nazwy 2.tiff

#8 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 29 września 2012 - 06:54

U mnie to samo..bateria leci na leb na szyje...iStat po pelnym naladowaniu pokazuje max 4:17 czasu pracy wiec troche do 7 brakuje (ekran sciemnony na maxa prawie). Moze byc przyczyna wymiana dysku na SSD? Bo wydaje mi sie ze po wymiance tak sie robic zaczelo ale glowy obciac sobie nie dam. Wszelkie resety zrobione i bez wiekszych zmian dalej na baterii na dlugo sie nie popracuje

#9 piotrek_mag

piotrek_mag
  • 297 postów

Napisano 29 września 2012 - 13:08

A co mówi serwis?

#10 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 29 września 2012 - 17:05

generalnie zwalil wine na pamieci ktore sam zakupilem (corsair chyba) i ze to one...pamieci zostaly wymienione na nowe ale niestety problem pozostal i chciac normalnie uzytkowac komputer musialem dokupic SSD i teraz jest ok z predkoscia dzialania ale za to pojawil sie problem z bateria i max jaki wytrzymuje to 4 godziny:(

#11 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 października 2012 - 12:23

Wstaw ram oryginalny i znów do serwisu. Przecież to nie ma związku ze sobą... co to za serwis?!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych