Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przeniesienie pliku danych Mail na inny dysk

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 rudy211

rudy211
  • 360 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 25 September 2012 - 16:50

Mam w tej chwili 2 dyski, ssd i zwykły talerzowy. Chciałbym przenieść plik z mailami na dysk hdd, tak żeby było domyślnie zapisywane na innym dysku. W jaki sposób można wykonać taki zabieg?

#2 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 25 September 2012 - 16:51

mv i symlink?

#3 rudy211

rudy211
  • 360 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 25 September 2012 - 16:58

MV?

#4 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 25 September 2012 - 17:01

mv przenosi pliki z folderu do folderu i foldery też. Więc folder z pocztą przenosisz na talerze. Następnie robisz symlink do tego folderu. Oczywiście mail.app w tym czasie jest wyłączony.

#5 Tonden

Tonden
  • 173 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 September 2012 - 10:10

No można jeszcze przenieść cały folder użytkownika na talerze (w tym pliki Mail). Kiedyś tak miałem przy małym SSD. Wystarczy wszystko przekopiować a potem System Preferences wskazać nowy folder użytkownika.

#6 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 September 2012 - 11:00

No można jeszcze przenieść cały folder użytkownika na talerze (w tym pliki Mail). Kiedyś tak miałem przy małym SSD.
Wystarczy wszystko przekopiować a potem System Preferences wskazać nowy folder użytkownika.

Jaki sens ma wtedy SSD?
Rozwiązaniem jest wyłącznie symlink. W temacie o SSDkach wiele razy podawano jak go poprawnie wykonać.

#7 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 26 September 2012 - 11:13

Mail to dane masowe i używa się raczej w obrębie doby kilka, klikadziesiąt wiadomości z tysięcy, więc jak jest możliwość, to warto to przewalić na HDD. Całe konto nie, bo tam jest wiele rzeczy często używanych (cache browserów itd).

#8 rudy211

rudy211
  • 360 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 September 2012 - 12:49

Same maile przerzuciłem symlinkiem, dla takich nowicjuszy w tym temacie jak ja polecam program "SymbolicLinker".

#9 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 September 2012 - 13:59

Ja polecam Download SymLinker for Mac - GUI for creating symbolic links (beta). MacUpdate.com

#10 K@M!L

K@M!L
  • 395 posts

Posted 19 October 2012 - 14:44

Przerzuciłem za pomocą symlink katalogi z wiadomościami i mam problem z kasowaniem wiadomości. Jak chcę je skasować pojawia się okno że docelowa skrzynka jest tylko do odczytu. Mimo że cały przeniesiony katalog ma prawa "odczyt i zapis" i dałem opcję "Zastosuj do zawartych rzeczy" Przerzuciłem z dysku SSD z katalogu Użytkownik/Bibliotek/Mail/V2 wszystkie moje skrzynki + katalog Mailboxes. Jakieś rady jak to zrobić by dało się kasować?

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 19 October 2012 - 16:34

Pokaż ls -l na tych plikach.

#12 K@M!L

K@M!L
  • 395 posts

Posted 20 October 2012 - 13:08

ls -I ???? Próbowałem to wygooglować, ale się nie udało. Chodzi Ci o zaznaczenie katalogu prawym myszy, wybranie opcji informacja i pokazanie co mam w zakładce Udostępnianie i uprawnienia? Jeśli tak to mam tam wszystkich użytkowników (Administrator, Mój user z prawami admina i Everyone) ustawionych na odczyt i zapis.

#13 K@M!L

K@M!L
  • 395 posts

Posted 20 October 2012 - 13:23

Szukałem szukałem i podejrzewam że chodziło Ci o to by w Terminalu to wpisać, z katalogiem gdzie znajdują się symlinki. Więc po wpisaniu wyszło mi to: [ATTACH]11973[/ATTACH]

#14 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 October 2012 - 13:37

Ciekawe, tutaj wszystko jest ok.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 20 October 2012 - 16:21

A katalogi docelowe? I na jakim filesystemie one są?

#16 K@M!L

K@M!L
  • 395 posts

Posted 20 October 2012 - 20:18

Znajdują się na 2 dysku włożonym zamiast dvd. Dysk ma format Mac OS Extended. Czyli nie ma na to rozwiązania?

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 22 October 2012 - 19:41

Czyli znów nic sensownego nie napisałeś, a wymagasz, żebyśmy zgadywali. W dodatku jeszcze perfidnie podbijasz. Już za samo to powinniśmy przestać się interesować. Zmień podejście, albo się nie uda.

#18 K@M!L

K@M!L
  • 395 posts

Posted 23 October 2012 - 09:17

Sorry, ale z nie działającą poprawnie aplikacją mail, bardzo źle się pracuje, kasowanie wiadomości przeprowadzam przez iphone. Przyszłym zastanawiającym się nad przeniesieniem maila odradzam ten sposób. Jak widać nie zawsze działa i nie wiadomo gdzie jest błąd.

Napiszę raz jeszcze jak to zrobiłem:

1.Przeniosłem katalogi poczty z dysku SSD z lokalizacji Użytkownicy/nazwa mojego użytkownika/Biblioteki/Mail/V2 do katalogu na dysku HDD.
2.Zaznaczam że w/w katalog Biblioteki jest u mnie ukryty. Dlaetgo program polecony przez Virgin SymLinker nie może wskazać docelowego katalogu bo nie widzi katalogu Biblioteki. Użyłem SymbolicLinker, który stworzył w katalogu na HDD symlinki katalogów ze skrzynkami. Te symlinki przeniosłem ręcznie do katalogu Użytkownicy/nazwa mojego użytkownika/Biblioteki/Mail/V2.
3.Odpaliłem pocztę i wszystko działa oprócz kasowania maili i zapisywania wysłanych wiadomości.

---------- Wpis dodano o 07:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 06:55 ----------

Żeby nie było, że nic nie wnoszę do tematu. Skasowałem symlinki. Następnie komendą: chflags nohidden ~/Library zrobiłem by katalog Biblioteki był widoczny. Potem polecanym przez Virgin programem SymLinker raz jeszcze zrobiłem symlinki. Niestety dalej to samo...

---------- Wpis dodano o 08:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 07:56 ----------

No to jeszcze jedna próba. Podpiąłem zewnętrzny dysk pod USB. Przeniosłem tam pocztę i zrobiłem do niego symlinki. Problem wciąż jest ten sam.

#19 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 23 October 2012 - 20:08

Miałeś pokazać prawa do plików źródłowych. Trzeci raz proszę.

---------- Wpis dodano o 21:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:04 ----------

Użyłem SymbolicLinker, który stworzył w katalogu na HDD symlinki katalogów ze skrzynkami. Te symlinki przeniosłem ręcznie do katalogu Użytkownicy/nazwa mojego użytkownika/Biblioteki/Mail/V2

Lol. A mają pełną ścieżkę do obiektu docelowego? Jak nie, to takich linków się nie przenosi. Robisz takie dziwactwa, a potem się dziwisz, że "nie działa", he he.

#20 timoncjusz

timoncjusz
  • 27 posts

Posted 25 October 2012 - 08:55

iBackup

#21 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 October 2012 - 10:18

iBackup

Widzę, rzeczowa wypowiedź...