Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zrobic downgrade/upgrade/re-restore do ios 5.1.1

• Zamknięty Temat jest zamknięty
470 odpowiedzi w tym temacie

#301 wasilizajcew

wasilizajcew
  • 2 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 18:52

iphone 3gs ios 6.0.1 downgrade mam iphona 3gs ios 6.0.1 i pliki jakie mi tyni wykryła to 6.0.1.shsh i 4.1.shsh czy dam radę wrucic do softu 4.1? czy telefon jest juz uwalony na amen?

#302 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 19:16

Tak się składa, że 4.1 zainstalujesz nawet bez SHSH. Z nikomu chyba nie znanego powodu Apple wspiera cały czas tę werję dla telefonu 3GS.

#303 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 grudnia 2012 - 22:40

Dokładnie, wrzucisz bez problemu. Z tym, że kupa aplikacji nie będzie działać na sofcie 4.x.x

#304 kkonrads

kkonrads
  • 6 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 09:23

Witam a ja mam taki problem posiadam iphona 4 soft 4.2.1 i bym chciał podnieść jakoś to do 5.0 tylko nie wiem czy Gevey sim będzie działać jak podniosę soft? 1.Robimy soft przy użyciu snowbrezze. Uruchamiamy program, klikamy strzałkę w prawym dolnym rogu, wskazujemy oryginalny soft lub pobieramy go, wybieramy opcję „Baseband Preservation mode”. Czekamy aż soft skończy się robić, następnie wprowadzamy telefon w pwng DFU , odpalamy iTunes i trzymając shift klikamy odtwórz i wskazujemy soft zrobiony przez snowbrezze. robiłem tą metodą ale jak wciskam shift wybieram wsyzstko ok łąduje ale na koniec sprawdza z apple i jakiś błąd występuje i nie mozna zainstalować ok zrobiłem według tego opisu i wszystko ok wgrał się soft 5.0.1 1.Pobierasz najnowszą TinyUbrella. 2.Podpinasz telefon pod usb i czekasz aż program Ci go wykryje. 3.Z lewej strony z listy wyboru dajesz twój telefon, następnie po prawej masz "Save SHSH" klikasz i czekasz aż zakończy pracę. 4.Ściągasz softa 5.1.1 dla twojego telefonu i program IFaith 1.4.2 lub nowszy Softa stąd: Download iOS Firmware, Absinthe, RedSn0w, PwnageTool, Sn0wBreeze, GreenPois0n, JailbreakMe | iJailbreak.com 5.Odpalasz IFaith i dajesz "Bulid *signed* IPSW" 6.Klikasz następne okno i wskazujesz linię do shsh blobs (win 7 C:\Users\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\.shsh) 7.Następnie wskazujesz swój ściagnięty system 5.1.1 8.Klikasz by zbudował Ci IOS. 9.Zrobionego softa wgrywasz przez DFU opcją Shift + Odtwórz 10.Zrobione ale jak uruchamiam telefon mam ten cały kreator do przejscia itp ale nie wykrywa mi juz karty mam sim locka zdjętego na GEVEY Ultra i po aktualizacji z 4.2 na 5.0.1 juz nie działa ale dalej mam firmware 3.10.01 nie mam pojęcia co robic dalej . POMOCY juz siedzę na tym długo i nie mam pojęcia co dalej

#305 Masa

Masa
  • 22 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 15:42

Witam
Chciałbym przywrócić iPhone'a 4 z softem 5.1.1. z jailbreakiem do stanu fabrycznego. Włączyłem tryb DFU i wybrałem soft 5.1.1. przy opcji 'restore' w iTunes. Niestety wyskoczył mi po raz kolejny błąd 3194. Wiem, że temat był wałkowany na wiele sposobów, ale kombinowanie z plikiem hosts nie przyniosło żadnych skutków. Zależy mi po prostu na usunięciu jailbreaka i wyczyszczeniu telefonu. Czy można to zrobić w jaki inny sposób? Znajomy mi mówił, że zrobił zwykły upgrade w iTunes i pozbył się jailbreaka.
Wiem, że na 30 stronach tematu na pewno znajdę odpowiedź, ale bardzo zależy mi na czasie, ponieważ muszę oddać telefon.
Liczę na wyrozumiałosc i z góry dzięki

EDIT:
Pobrałem iOS 6.0.1. z tej strony.
Następnie wszedłem w tryb pwned DFU i odpaliłem iTunesa. Wybrałem odpowiednie oprogramowanie w 'restore' i odpaliłem proces. Po kilkunastu minutach wyrzuciło mi błąd 1601. Czytałem o tym, ale jedyne wskazówki jakie znalazłem, to sprawdzenie złączy USB i zainstalowanie aktualnej wersji iTunesa, co jest niewielką pomocą.
Co robić w tej sytuacji?

#306 Daddy

Daddy
  • 16 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 19:16

Kolega diesel2117 poradził Ci, żebyś zapisał SHSH z telefonu co jest bez sensu bo je masz i ponownie bez sensu bo z 4S'a się nie da. Poradnik jak odtworzyć 5.x masz poniżej.

[url=http://www.iclarified.com/25156/how-to-rerestore-your-iphone-from-ios-5x-to-ios-5x-windows]iClarified - iPhone - How to Re-Restore Your iPhone From iOS 5.x to iOS 5.x (Windows)[/url]

Dzięki za podpowiedź. Próbowałeś może sam robić re-restore tą metodą ? Z komentarzy pod artykułem z Twojego linka wynika ,że wypada to średnio. Poza tym nie wiadomo, jak zachowa się redsn0w w spotkaniu z trybem DFU. Autor tego poradnika zaleca robienie w trybie normal, a ja tak jak wspomniałem mam boot loopa. Ale cóż. Podejmę wszystkie próby ,które ochronią mnie przed iOS 6 ;-)

#307 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 19:28

Poradniki z iClarified są jednymi z najlepszych w sieci a serwis jest wspierany przez Dev Team. Jeśli chcesz zgodnie z tytułem zainstalować 5.x na telefonie z 5.x, obecna wersja nie jest upgradem OTA oraz masz SHSH to musi zadziałać. Boot loop może być problemem. Jeśli masz inne rozwiązania możesz ich próbować. Jeśli nie - próbuj tego.

#308 NoMercy

NoMercy
  • 143 postów
  • Skąd3M

Napisano 11 grudnia 2012 - 20:03

Dzięki za podpowiedź. Próbowałeś może sam robić re-restore tą metodą ? Z komentarzy pod artykułem z Twojego linka wynika ,że wypada to średnio. Poza tym nie wiadomo, jak zachowa się redsn0w w spotkaniu z trybem DFU. Autor tego poradnika zaleca robienie w trybie normal, a ja tak jak wspomniałem mam boot loopa. Ale cóż. Podejmę wszystkie próby ,które ochronią mnie przed iOS 6 ;-)

Mogę w tym temacie dodać coś od siebie. DFU nie powinno być problemem, bo mnie w podobnym przypadku udało się uruchomić i częściowo (niestety) przejść przez procedurę restore. Tak jak wspomniał kolega dyndas OTA bedzie problemem. Podobne były też problemy z BB jeżeli coś było majstrowane. Ja niestety miałem wersję 5.1.1 OTA i to dyskryminuje wykorzystanie tego sposobu. Jest to zresztą zaznaczone przez autora artykułu. Jeżeli więc masz "normalnie" wgrany soft 5.1.1 to ja bym "jechał z koksem". Cegły mieć raczej nie będziesz, co najwyżej pozstanie Ci "szóstka". Powodzenia :-)
Przy okazji - nie przestrasz się strasznie brzmiących ostrzeżeń podczas restore. Wyskakuje ich chyba ze 3 ;-) Klikaj ok i do przodu...

#309 giennus

giennus
  • 13 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 02:44

Witam! Mam iPhone 4s z softem 5.1.1 i JB. Telefon od tygodnia zaczął sprawiać problemy z Wi-Fi i chcę przeinstalować iOS, ale na ten sam, co mam. Czyli iOS 5.1.1. W Cydii mi pokazuje u góry na zielono "SHSH: 5.1.1 i 6.0.1.". Wprowadzam telefon w tryb DFU i chcę zapisać na dysku pliki SHSH, ale ani redsn0w_win_0.9.15b3, ani tinyumbrella-6.01.01 nie chcą ich wyciągnąć...:/ redsn0w ma nieaktywny przycisk "Fetch", a tinyumbrella krzyczy "Request SHS From Cydia" is currently set. This can cause issues if you are trying to save current SHSHs as Cydia is no longer able to reliably proxy SHS requests. Please change your setting... etc etc etc. Po kliknięciu OK - Can not start TSS server... Ale co ja mam zmienić w tych ustawieniach????

#310 kkonrads

kkonrads
  • 6 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 09:49

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

#311 kkonrads

kkonrads
  • 6 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 12:11

Witam przeczytałem już chyba wszystkie wątki które dotyczą aktywacji iphona, na [url=http://www.imei.info]Check IMEI - IMEI.info[/url] nie pokazuję mi w jakiej sieci mam simlocka a z tego co wyczytałem to Iphona 4 można tylko aktywować kartą macierzystą?

#312 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 12:22

Witam przeczytałem już chyba wszystkie wątki które dotyczą aktywacji iphona, na Check IMEI - IMEI.info nie pokazuję mi w jakiej sieci mam simlocka a z tego co wyczytałem to Iphona 4 można tylko aktywować kartą macierzystą?

Widać jak czytałeś. W przypadku 4 istniej dalej haktywacja.

#313 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 12 grudnia 2012 - 12:25

Utworzyłem już nowy temat ale chyba tutaj powinienem o tym napisać. Mam iPhona 4s, prawdopodobnie od nowości działa na 5.0.1. Telefon ma simlocka, mam do niego geveya, ale działać on będzie na iOS 5.1 w górę, natomiast wiadomo, dla iOS 6 nie ma na tę chwilę JB dla 4S, a na tym mi zależy. Zrobiłem właśnie JB na tym telefonie, za pomocą absinthe 0.4, niestety Cydia pokazuje mi pliki shsh wyłącznie dla 6.0.1. Czy jest możliwe aby gdzieś się te pliki znalazły, ponieważ rozumiem, iż jest to jedyny sposób aby zaktualizować telefon do 5.1.1?

#314 kkonrads

kkonrads
  • 6 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 12:35

czytałem haktywacji ale w sn0wbreeze nie mam takiej opcji może byś mógł mi jakoś pomóc od tygodnia telefon leży bezużyteczny ..

#315 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 12 grudnia 2012 - 12:37

Ponieważ musisz utworzyć custom fw aby móc skorzystać z opcji haktywacji i przez sn0wbreeze wgrać to oprogramowanie do telefonu.

#316 kkonrads

kkonrads
  • 6 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 12:57

Mam już wgrane oprogramowanie przez snOwbreeza sn0wbreeze_iPhone_4-GSM-5.0.1-9A405 wszystko robiłem jak było napisane w instrukcji. I kiedy uruchamiam telefon no to muszę tą całą aktywacje a simlock mam zdjęty za pomocą karty. Kiedy ją wkładam to wyskakuje gevey ultra ale sieci i tak nie wyszukuję . Przepraszam że tak pisze ale jestem laikiem w temacie a na forum jest miliony porad i nie wiem które są dobre a które nie . BB mam 3.10.01

#317 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 13:11

Mam już wgrane oprogramowanie przez sOwbreeza sn0wbreeze_iPhone_4-GSM-5.0.1-9A405 wszystko robiłem jak było napisane w instrukcji. I kiedy uruchamiam telefon no to muszę tą całą aktywacje a simlock mam zdjęty za pomocą karty. Kiedy ją wkładam to wyskakuje gevey ultra ale sieci i tak nie wyszukuję . Przepraszam że tak pisze ale jestem laikiem w temacie a na forum jest miliony porad i nie wiem które są dobre a które nie . BB mam 3.10.01

Użyj wyszukiwarki chłopie temat geveya i iOS 5.x.x był parę razy nikt tu nie będzie pisał tego samego po raz enty...

#318 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 12 grudnia 2012 - 15:05

Paf, czyli w moim przypadku nie da się nic zrobić, nawet gdybym miał pliki shsh? Pozostaje mi tylko aktualizacja do 6.0.1?

#319 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 17:42

Witam!
Mam iPhone 4s z softem 5.1.1 i JB. Telefon od tygodnia zaczął sprawiać problemy z Wi-Fi i chcę przeinstalować iOS, ale na ten sam, co mam. Czyli iOS 5.1.1. W Cydii mi pokazuje u góry na zielono "SHSH: 5.1.1 i 6.0.1.". Wprowadzam telefon w tryb DFU i chcę zapisać na dysku pliki SHSH, ale ani redsn0w_win_0.9.15b3, ani tinyumbrella-6.01.01 nie chcą ich wyciągnąć...:/ redsn0w ma nieaktywny przycisk "Fetch", a tinyumbrella krzyczy "Request SHS From Cydia" is currently set. This can cause issues if you are trying to save current SHSHs as Cydia is no longer able to reliably proxy SHS requests. Please change your setting... etc etc etc. Po kliknięciu OK - Can not start TSS server... Ale co ja mam zmienić w tych ustawieniach????

Pokaż mi źródło informacji, że do zapisania SHSH, telefon do Umbrelli trzeba podłączyć w DFU ????????????????????????????????
Podłączasz działający telefon do Umbrelli, sprawdzasz czy jest włączone 'request SHSH from Cydia' i klikasz 'save SHSH'. Koniec.
Ciąg dalszy według poradnika do którego link wklejałem w tym wątku z 8 razy.

#320 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 12 grudnia 2012 - 18:28

dyndas, czy Ty możesz mi odpowiedzieć na moje pytanie? Widzę, że poruszacie podobny temat.

#321 Daddy

Daddy
  • 16 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 18:34

Dziekuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu. Operacja się udała i nawet [URL="http://img145.imageshack.us/img145/4788/restoreok.jpg"]pacjent[/URL] żyje :-)

P.S.Chciałem użyć multi-cytatu ,ale nie potrafię :-(

#322 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 19:20

dyndas, czy Ty możesz mi odpowiedzieć na moje pytanie? Widzę, że poruszacie podobny temat.

chodzi Ci o to, czy można zainstalować 5.1.1 bez SHSH? Odpowiedź była podawana z 50 razy w tym wątku.

#323 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 12 grudnia 2012 - 19:27

Chodzi mi bardziej o to, czy jeśli pliki shsh dla 5.1.1 nie wyświetlają się w cydii jest to jednoznaczne z tym, że te pliki po prostu fizycznie nie istnieją dla tego oprogramowania dla danego telefonu i nie da się ich utworzyć? Jak już pisałem wcześniej telefon od nowości działał albo na 5.0, albo na 5.0.1 i wychodzi na to, że na 5.0.1 postawiłem po raz pierwszy JB. Wedle tego co wiem w teorii pliki shsh powinny pojawić się dla wszystkich kolejnych wersji iOS dla danego urządzenia, od pierwszej instalacji JB na nim. I, jeśli te pliki się znajdą, czy można wtedy zrobić upgrade z 5.0.1 do 5.1.1. Przypominam, jest to 4S. Jeśli ma to jakieś znaczenie, to JB robiony snowbreeze 0.4.

#324 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 20:09

Wedle tego co wiem w teorii pliki shsh powinny pojawić się dla wszystkich kolejnych wersji iOS dla danego urządzenia, od pierwszej instalacji JB na nim.

Nie do końca tak... Automatycznie będą się zapisywały SHSH dla wersji która jest w momencie robienia JB wspierana i wszystkie nowsze. Jeśli zrobiłeś JB oprogramowania 5.0 w czasie kiedy wspierana była już wersja 6.0 to SHSH dla wersji starszych niż 6.0 nigdy nie zdobędziesz. Z telefonów starszych niż 4S można zapisać SHSH bezpośrednio z telefonu dla wersji która w danym momencie na nim jest. Z 4S się nie da.

I, jeśli te pliki się znajdą, czy można wtedy zrobić upgrade z 5.0.1 do 5.1.1. Przypominam, jest to 4S.

Jeśli się znajdą zrobisz to. Ale niby JAK mają się znaleźć?

#325 giennus

giennus
  • 13 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 22:06

Dyndas, sorry, że nie napisałem, ale właśnie wczoraj tak zrobiłem :) Więc pliki SHSH już mam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych