Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IMAP - Skasowana poczta wysłana. Jak odzyskać z Time Mashine?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 postów
  • SkądKraków/Mysłowice

Napisano 20 września 2012 - 10:43

Witam i z góry przepraszam, jeśli pytanie jest oczywiste. Jestem dość obeznana z tym co i jak działa, ale ten problem mnie przerósł. Korzystam z Maila - mam zarówno IMAP, jak i POP3 z tego względu, że po skasowaniu plików z serwera poczty kasują się również na komputerze, a ze względu na to, że to moje konto firmowe muszę mieć porządne archiwum. Niestety dzisiaj ze względu na to, że nie miałam już miejsca na serwerze zaczęłam kasować pliki. Skasowałam również wiadomości wysłane i okazało się, że odkąd zainstalowałam IMAP maile wysyłane były właśnie z tego konta i wszystkie maila wysłane zostały sksowane! Nie mam wieć sporej ilości bardzo ważnych maili... Robię regularnie Time Machine, ale nie mam pojęcia, jak dobrać się do poczty. Czy jest jakaś szansa na odzyskanie skasowanej poczty wysłanej? Nie wiem co mam zrobić, te maile były naprawdę ważne. Zeby takie cos nie powtórzyło się w przyszłości zmieniłam kolejność skrzynek wysłanych i teraz domyślnie wysyła z POPa, czyli wracam do średniowiecza... z drugiej strony boję się tego IMAPA, bo jak mój serwer na HOME.pl się rozmyśli i zacznie kasować pliki (ostatnio sobie wykombinowali, że będzie to 100 wiadomości, a potem się kasują i nikt nie był mi w stanie pomóc, żeby to zmienić) to znowu stracę wszystko. Do tej pory traktowałam ściągniętą pocztę na kompa, jako nienaruszalną (zrobiłam sobie podwójnie IMAP i POP) ale kompletnie nie pomyślałam o wysłanych... Jak timemachine współpracuje z mailem? Czy da się to jakoś przywrócić? Pomóżcie! Kasia

#2 gerberd

gerberd
  • 169 postów

Napisano 20 września 2012 - 11:13

Otwórz program Mail a następnie kliknij w ikonkę w menubarze Time Machine i wejdź w Time Machine :)

#3 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 postów
  • SkądKraków/Mysłowice

Napisano 20 września 2012 - 11:36

A wiesz, że nie wiedziałam, że tak to działa... :) Dzięki! W prawdzie 3 dni nie robiłam archwizacji i trochę maili niestety zniknęło, ale zawsze to już coś. Czy można te maile z time machine z powrotem zaimportować do Maila? A może pomożesz mi zrozumieć IMAP?

#4 gerberd

gerberd
  • 169 postów

Napisano 20 września 2012 - 11:40

No zaznaczasz maile, które Cię interesują i klikasz w prawym dolnym rogu na "Restore" (nie wiem jak to jest po Polsku)

#5 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 20 września 2012 - 11:41

Z IMAP'em jest prosta sprawa - nie kasuj wiadomosci ktorych nie chcesz stracic i wszystko bedzie dobrze ;) Ewentualnie w opcjach kont pocztowych w zakladce Postępowanie zacznacz aby usunięte wiadomości były przechowywane na serwerze. Przechowywac możesz również wiadomości wysłane, aby mieć do nich dostęp z każdego komputera lub z poziomu przeglądarki.

Dołączona grafika

#6 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 postów
  • SkądKraków/Mysłowice

Napisano 20 września 2012 - 12:22

Zadziałało! Wielkie dzięki! Tylko jednek rzeczy nie rozumiem. Odyzskałam też maile z wczoraj mimo, że backup robiłam kilka dni temu, a skasowałam pocztę z serwera przed dzisiejszym back-upem. To genialne, że te maile tam są, ale jak to mozliwe...

#7 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 20 września 2012 - 12:25

A kasowałas wiadomości przez program pocztowy, czy bezposrednio na serwerze? Po skasowaniu wymazalas usuniete rzeczy?

#8 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 postów
  • SkądKraków/Mysłowice

Napisano 20 września 2012 - 12:28

Na serwerze. Skasowałam wszystko łącznie z koszem. Skrzynka była całkowicie opróżniona.

#9 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 20 września 2012 - 12:38

No to faktycznie ciekawe jakim cudem wgrał wiadomosci ktorych nie mial zarchiwizowanych w TimeCapsule ;)

#10 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 postów
  • SkądKraków/Mysłowice

Napisano 20 września 2012 - 13:15

To w sumie dowód na spiskową teorię dziejów :) ale grunt, że poczta jest! jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 20 września 2012 - 19:20

System mógł je mieć zarchiwizowane w lokalnych snapshotach.

#12 psosni

psosni
  • 44 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2013 - 22:16

Ja w podobnym temacie związanym z aplikacją Mail na OS 10.8.2. Już dwa razy miałem taką sytuację, że napisałem maila, wysłałem, a po mailu nie ma śladu w folderze "Sent" ani żadnym innym. Spytałem odbiorcę maila i mail doatarł. Wiecie może co może być przyczyną, że program wysyła maila, ale "zapomina" go zapisać w folderze "Sent". Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją i może zna przyczynę i rozwiązanie tego problemu? Dzięki za jakąś poradę.

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 22:29

Może nie pisze Ci do 'Sent', tylko do jakiegoś imapowego katalogu, którego zapomniałeś pożenić z 'Sent' (opcja 'Use this mailbox for...')?

#14 psosni

psosni
  • 44 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2013 - 22:47

Nie używam żadnych folderów, poza głównymi dla różnych kont mailowych. A najlepsze jest to, że mail wysłany 3 min. później został normalnie zarchiwizowany. W ustawieniach iCloude mam zaznaczone, że ma trzymać maile na serwerze, ale pomimo synchronizacji kont czy otwarciu skrzynki z przeglądarki, śladu nie ma po tych utraconych mailach. [ATTACH=CONFIG]13184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]13185[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]13187[/ATTACH] No pojęcia nie mam, co może być przyczyną.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 12 stycznia 2013 - 00:06

Ja też, nie klikam iCloud, a na obrazkach nic nie widać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Google (1)