Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polska instrukcja do Final Cut ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 iTom

iTom
  • 15 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 26 sierpnia 2007 - 01:45

ISTNIEJE INSTRUKCJA PO PL DO FC?

#2 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 sierpnia 2007 - 02:11

Prosze nie wrzeszczec na forum.

#3 iTom

iTom
  • 15 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 26 sierpnia 2007 - 22:36

Witam!
Nie wiem o co chodzi?
Pierwszy raz w życiu zalogowałem sie na forum.

---- Dodano 27-08-2007 o godzinie 00:18 ----
Już wiem o co chodzi, przepraszam.

#4 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 sierpnia 2007 - 23:23

Witam!
Nie wiem o co chodzi?
Pierwszy raz w życiu zalogowałem sie na forum.

---- Dodano 27-08-2007 o godzinie 00:18 ----
Już wiem o co chodzi, przepraszam.

W porzadku :)

#5 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 27 sierpnia 2007 - 10:35

Wracając do tematu : nie istnieje instrukcja po polsku do FCP/FCS/FCE. W komplecie z programem dostajesz kilka ładnych kilogramów książek - wystarcza na długie wieczory (jak ktoś czyta manuale drukowane) a oprócz tego jest śliczny help z programem. Pa.

#6 Grzeczny

Grzeczny
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2007 - 15:55

Coś tam jednak jest Wpisz w wyszukiwarkę nazwisko Jakub Balicki i final cut pro. Facet opisał na kilkudziesięciu stronach interfejs FCP. Polecam. Jak nigdy nie pracowałeś w tym programie to dowiesz się przynajmniej do czego jaki guziczek służy. Potem już tylko praktyka.

#7 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 31 sierpnia 2007 - 16:10

Wiatm! Poniewaz zamierzam kupic sobie najprawdopodobniej Final cut express HD mam do was kilka pytan: 1.Czy Final cut Studio jest podobny w obsludze do Final cut express? Czyli Czy FcE jest okrojana wersja FcS? 3.Czy final cut Express jest na tyle intuicyjnym programam ze podstawowa znajomosc jezyka ang. wystarczy? 4. Czy warsztaty dotyczace Final cut studio beda przydatne do obslugi FcE? 5. Jak duze mozliwosci daje Final cut Express HD?

#8 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 postów
  • SkądJelenia Góra, Poland

Napisano 01 września 2007 - 14:45

FCEx to niejako okrojana wersja FCta... nie ma jednak co tego porownywac do FCStudio... FCS to kombajn zlozony z paru programow, w wersji starszej (taka jeszcze posiadam) masz do dyspozycji FCta w wersji 5.1, DVD Studio Pro, Motion, Live Type, Soundtrack Pro czyli programy umozliwiajace praktycznie wszystko ;) moim zdaniem FCEx jest na tyle intuicyjnym programikiem ze mozna go obslugiwac z podstawami angielskiego a jakie daje mozliwosci... jest to poprostu programik do szybkiej pracy... okrojony troszku FC... o dokladnych mozliwosciach niech sie wypowie ktos kto na nim pracuje... ja pamietam jeszcze jakas przedpotopowa wersje ;) FCEx to nie uproszczona wersja FCS tylko uproszczona wesja Final Cut-a, o tym nalezy pamietac pozdrawiam

#9 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 01 września 2007 - 23:28

Dobra, serdeczne dzieki. Bo juz nie mozna raczej kupic Final cut 1.1, prawda? (Jezeli chodzi o ispoty i apple.com) A czy FcE zawiera jeszcze jakies programy? (wiem, ze nie korzystales ale moze sie orientujesz)

#10 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 postów
  • SkądJelenia Góra, Poland

Napisano 06 września 2007 - 12:29

ostatnio znalazlem na allegro wersje 3.0 FCta... wiec mozna kupic starsze wersje... w SADzie raczej niekoniecznie ale nie wiem... z tego co sie orientuje to kupujac FCEx dostajesz tylko program... ale moze cos sie zmienilo... pozdr

#11 magmac

magmac

• 1 170 postów

Napisano 06 września 2007 - 12:41

w sklad FCE wchodzi : Final Cut Express, Soundtrack i LiveType. Soundtrack i LiveType z mediami i template'ami. Wszystko jest opisane na stronach apple.com. Pisząc Final Cut 1.1 co masz na myśli ? Final Cut Studio 1.1 - nie było czegoś takiego, tylko Final Cut Studio i jest do kupienia w apple.pl i na allegro, czy Final Cut Pro 1.1 - z tego co pamiętam tylko dla systemu 9 i nie do dostania oficjalnie. Pa.

#12 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 06 września 2007 - 13:08

Aha, dobra dzięki. Fajnie ze w squad Express'a wchodza soundtrack i livetyp. A powiedz mi czym soudtrack rozni sie od garageband'u?(moze to pytranie nie jest zbyt dobrze zlozone ale nie wiem jak to zlozyc)

#13 magmac

magmac

• 1 170 postów

Napisano 06 września 2007 - 13:11

wejdz sobie na www.apple.pl albo na www.apple.com i poczytaj. Nikomu nie chce sie pisac tego co jest do wyszukania w internecie na oficjalnej stronie programu. Odrobina dobrej checi a nie tylko czekanie na gotowca....

Pa.

#14 bartas79

bartas79
  • 1 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 23:28

ja obecnie pracuje na FCP 6.nie moge powiedziec ze jest to latwe,,tymbardziej ze do wszystkiego dochodze sam.wszystko co znalazlem to jakies podstwy od jakuba balickiego.jesli ktos wie czy istnieje ksiazka do final cut pro w polskiej wersji jezykowej bylbym wdzieczny za pomoc.pozdrawiam!

#15 isztvan

isztvan
  • 323 postów
  • SkądOpolszczyzna

Napisano 24 stycznia 2009 - 02:15

[QUOTE=jaskulmk;367165]ostatnio znalazlem na allegro wersje 3.0 FCta... wiec mozna kupic starsze wersje...

Kolega chce kupić FinalCut Express HD, a z tego co pamiętam, FCP obsługiwał HD dopiero od wersji 4.5 albo i 5.0, także z zakupem niższych wersji radziłbym uważać. Poza tym, jeśli chcesz kupić „niski” numerek FCP i zupgradować, to też chyba trzeba robić upgrade do FCStudio całego. Niemniej jednak wychodzi trochę taniej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych