Zakupy w niemieckim Apple Store i faktura VAT
Rozpoczęty przez
kosmateusz
, 17 wrz 2012 21:00
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 września 2012 - 21:00
Wybieram się do Apple Store w Dreźnie po iPhone 5. Telefon chciałbym nabyć na fakturę VAT. Zgodnie z prawem UE niemiecki sprzedawca powinien wystawić mi fakturę z zerową stawką VAT ponieważ jestem płatnikiem VAT-UE.
Wszystko pięknie ale tylko w teorii. Wysłałem dziś znajomą do tamtejszego Apple Store i sprzedawca poinformował, że nie ma takiej możliwości i mogą wystawić fakturę na firmę ale tylko z podatkiem VAT. Kupował ktoś towar na firmę w Dreźnie lub Berlinie? Proszę o pomoc osoby które są w temacie

Napisano 17 września 2012 - 21:03
próbowałem kiedyś tego samego w Apple Store w Anglii. Też nie dało rady.
Apple ma swoje prawo odnośnie VATu, w skrócie: nie należą do rynku gdzie można robić dostawy wewnątrzwspólnotowe.... aczkolwiek z tego co wiem to w Polskim Apple Store Online da się kupić z zerową stawką VAT gdyż towar przysyłany jest z Irlandii....
Napisano 17 września 2012 - 23:17
Jeśli zapłaciłes VAT unijny to odliczysz go w Polsce, jaki problem?
Napisano 17 września 2012 - 23:21
No to dozobaczenia w Dreźnie bo też tam jadę w piątek.
Napisano 18 września 2012 - 07:47
VAT musisz sobie w Polsce odliczyć, jest to trochę bardziej karkołomne jeśli nie masz księgowej, bo AS nie mają VATu unijnego, żeby wystawiać faktury importowe. Taka jest już ich polityka.
Tak samo jest z AOS - nie da się pobrać faktury importowej.
Napisano 22 września 2012 - 14:43
Już jestem po zakupie. Faktycznie nie dostałem faktury bez VAT'u. Co ciekawe - przy zakupie jak podawałem dane do faktury mieli pole gdzie można było podać NIP europejski ale sprzedawca powiedział mi że nie może tego zrobić :/ Tak czy siak zaksięguje sobie to w Polsce jako koszt. Niestety nie znam na tyle niemieckiego aby z nimi walczyć ale wydaje mi się, że łamią przepisy unijne. Mam nadzieję, że ktoś kiedyś ruszy ten temat i dobierze im się do tyłków.
[CIACH] <- regulamin
[CIACH] <- regulamin
Napisano 22 września 2012 - 19:56
Pytanie było. Zakup się odbył. Faktury nie ma. Albo jest. Wątek zamykam :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych