Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakupy w niemieckim Apple Store i faktura VAT

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kosmateusz

kosmateusz
  • 17 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 września 2012 - 21:00

Wybieram się do Apple Store w Dreźnie po iPhone 5. Telefon chciałbym nabyć na fakturę VAT. Zgodnie z prawem UE niemiecki sprzedawca powinien wystawić mi fakturę z zerową stawką VAT ponieważ jestem płatnikiem VAT-UE. Wszystko pięknie ale tylko w teorii. Wysłałem dziś znajomą do tamtejszego Apple Store i sprzedawca poinformował, że nie ma takiej możliwości i mogą wystawić fakturę na firmę ale tylko z podatkiem VAT. Kupował ktoś towar na firmę w Dreźnie lub Berlinie? Proszę o pomoc osoby które są w temacie :)

#2 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 17 września 2012 - 21:03

próbowałem kiedyś tego samego w Apple Store w Anglii. Też nie dało rady. Apple ma swoje prawo odnośnie VATu, w skrócie: nie należą do rynku gdzie można robić dostawy wewnątrzwspólnotowe.... aczkolwiek z tego co wiem to w Polskim Apple Store Online da się kupić z zerową stawką VAT gdyż towar przysyłany jest z Irlandii....

#3 RS4

RS4
  • 211 postów

Napisano 17 września 2012 - 23:17

Jeśli zapłaciłes VAT unijny to odliczysz go w Polsce, jaki problem?

#4 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 postów

Napisano 17 września 2012 - 23:21

No to dozobaczenia w Dreźnie bo też tam jadę w piątek.

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 września 2012 - 07:47

VAT musisz sobie w Polsce odliczyć, jest to trochę bardziej karkołomne jeśli nie masz księgowej, bo AS nie mają VATu unijnego, żeby wystawiać faktury importowe. Taka jest już ich polityka. Tak samo jest z AOS - nie da się pobrać faktury importowej.

#6 kosmateusz

kosmateusz
  • 17 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 22 września 2012 - 14:43

Już jestem po zakupie. Faktycznie nie dostałem faktury bez VAT'u. Co ciekawe - przy zakupie jak podawałem dane do faktury mieli pole gdzie można było podać NIP europejski ale sprzedawca powiedział mi że nie może tego zrobić :/ Tak czy siak zaksięguje sobie to w Polsce jako koszt. Niestety nie znam na tyle niemieckiego aby z nimi walczyć ale wydaje mi się, że łamią przepisy unijne. Mam nadzieję, że ktoś kiedyś ruszy ten temat i dobierze im się do tyłków.

[CIACH] <- regulamin

#7 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 22 września 2012 - 19:56

Pytanie było. Zakup się odbył. Faktury nie ma. Albo jest. Wątek zamykam :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych