Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 24" early 2008 różnice w prędkości działania 4GB RAM vs 6GB RAM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 września 2012 - 21:21

Witam Mam Imaka jak w temacie i 4GB RAM DDR2. Niedługo będę przeprowadzał modernizację w celu przyspieszenia sprzętu. 1. Wymiana SSD. Wiadomo, że polepszy komfort pracy znacznie. 2. Wstawienie kości 4GB na miejsce jednej 2GB - razem bym miał 6GB. Tylko czy jest sens i to zauważę. Ma ktoś z was taki upgrade i jak to się zachowuje. Obecnie mam zainstalowany system 10.8.1. Co robię? - internet, słuchanie muzyki, oglądanie filmów, aplikacje biurowe, czasem pogrzebię w wizualizacji mieszkania 3D.

#2 toledoX

toledoX
  • 142 postów

Napisano 15 września 2012 - 22:50

Ad 2/ powiększyłem RAM z 4 do 6 GB, ale istotnej różnicy w szybkości nie odnotowałem. Zaszkodzić nie zaszkodziło, ale i niewiele dało. Ad 1/ też o tym myślę. Napisz jaki dysk SSD montujesz, obok czy zamiast HD i jakie będą efekty. To powinno coś dać, choć tam jest tylko SATA II.

#3 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 września 2012 - 23:39

Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałem. Lepiej te 200 zł dołożyć do SSD. Wymieniam obecny HDD. Napęd CD zostawiam mimo, że nie korzystam za często, ale żona i owszem. Co wybieram - moim faworytem jest Samsung 830, najprawdopodobniej 256GB. SATAII oczywiście jest wąskim gardłem dla tego Samsunga, ale tutaj nie o to chodzi ile mi się plik przegrywa, tylko jak szybko zapisywane i odczytywane są małe pliki.

#4 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 17 września 2012 - 08:16

(...) SATAII oczywiście jest wąskim gardłem dla tego Samsunga(...)

Nie przejmuj się. Twój most nie ma wsparcia dla SATA III - nic by Ci ono nie dało :-)

#5 kaku

kaku
  • 37 postów
  • SkądMielec

Napisano 19 września 2012 - 07:25

Vertex 2 mam już od prawie dwóch lat w maku. 6GB ramu zrobiłem po aktualizacji do Liona. Przy ciągle aktywnych kontach dwóch użytkowników (Safari, iTunes, Mail etc) mak zrobił się już mulasty nieco. Myślę, że przy 10.8 nie ma sensu ramu dodawać.

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 września 2012 - 10:16

1. Wymiana SSD. Wiadomo, że polepszy komfort pracy znacznie.

Z jednej strony oczywiście efekt da bo dysk SSD jest znacznie szybszy od swojego mechanicznego odpowiednika, a z 2giej strony raz cena, dwa mała pojemność a 3 to niestety iż twój iMac z pewnością i tak już w pełni potencjału nie wykorzysta. Czy aby nie lepiej kupić szybki dysk talerzowy 1TB z dużą prędkością zapisu / odczytu i możliwie największą ilością pamięci cache?

2. Wstawienie kości 4GB na miejsce jednej 2GB - razem bym miał 6GB. Tylko czy jest sens i to zauważę.

Zauważysz różnice na pewno, ja ostatnio robiłem upgrade z 8GB do 12GB i dopiero teraz czuje że komputer nadaje się do pracy. Aczkolwiek tutaj polecam poobserwować sobie monitor aktywności, i zachowanie komputera.

#7 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 września 2012 - 11:16

Z jednej strony oczywiście efekt da bo dysk SSD jest znacznie szybszy od swojego mechanicznego odpowiednika, a z 2giej strony raz cena, dwa mała pojemność a 3 to niestety iż twój iMac z pewnością i tak już w pełni potencjału nie wykorzysta. Czy aby nie lepiej kupić szybki dysk talerzowy 1TB z dużą prędkością zapisu / odczytu i możliwie największą ilością pamięci cache?

Nie chcę talerza już. Chcę ciszy i szybkości. Pojemność 128 czy 256 nie jest mi straszna bo dysk wewnętrzny który mam obecnie (320) jest wykorzystywany może w 20%. Dane mam na zewnętrznym.

Zauważysz różnice na pewno, ja ostatnio robiłem upgrade z 8GB do 12GB i dopiero teraz czuje że komputer nadaje się do pracy. Aczkolwiek tutaj polecam poobserwować sobie monitor aktywności, i zachowanie komputera.

Najpierw wymienię chyba dysk i zobaczę jak całość się zachowuje. Podejrzewam, że będzie OK, ale zawsze będę miał furtkę.

#8 xCHERRYx

xCHERRYx
  • 217 postów

Napisano 23 września 2012 - 11:06

Jak masz sata ii to nie ma sensu pchac SSD, ja do swojego stacjonarnego wlozylem SSD na Sata II, oraz do drugiego komputera w domu gdzie mam Sata III i tam dopiero czuc moc SSD, tutaj jakiejs wielkiej roznicy nie odczulem.

#9 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 października 2012 - 12:52

pamięć Ci da sporo, właśnie przy 10.8 warto mieć więcej niż 4gb, tyle 4 to absolutne minimum, sprzedawali je z 2GB, taki komputer ledwo nadaje się do użycia.. odpalić system, iwork i koniec, podobnie jest mac pro, więc to nie jest tak ze Apple przewiduje imac'i tylko do zabawy etc. 4-rdzenie, Intel Xeon 3,2 GHz dostaje tylko 6gb, ten mac powinien mieć minimum 8gb, jasne że można rozszerzać.. ale to nie jest Apple.. ;) niestety ten imac obsługuje tylko 6gb na pewno zyska na rynku wtórnym, bo kości pc2 6400 są już towarem deficytowym

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych