Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

VMware - Parallels - Vista i Aero ?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Obecny

Obecny
  • 489 posts
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Posted 24 August 2007 - 11:19

Czy pod VMWARE FUSION lub PARALLELS DESKTOP wista chodzi z pelnym interfejsem AERO ? pytam jako ciekawostke bo cos mi sie wydaje ze wista do pelni efektow potrzebuje dx9 ale nie jestem pewien, dziekuje

#2 oort

oort
  • 13 posts

Posted 24 August 2007 - 12:08

Aero wymaga karty wspierającej DX10. Taką jest intelowska gma X3100, GFy 8x00 i karty ati z serii X2x00. Pomijając to Parallels dopiero od wersji 3.0 miał dobrze wspierać sprzętową akcelerację. Natomiast przy normalnie (BootCamp) zainstalowanym windowsie na tych kartach nie powinno być problemu z Aero :)

#3 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2007 - 12:23

Aero wymaga karty wspierającej DX10.)

Aero wymaga DX9 do pełni szczęścia.

#4 oort

oort
  • 13 posts

Posted 24 August 2007 - 12:42

Faktycznie, ale to dziwne, bo kiedyś się mówiło, że "wszystkie możliwości pokaże dopiero na karcie zgodnej z DX10". Być może coś się zmieniło.

#5 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2007 - 13:15

Hmm, nigdzie takiego stwierdzenia nie wyczytalem, nie sadze zeby aero wygladalo inaczej na DX10 czy na DX9 :) jakby to brzmialo : "bardziej realistyczny przycisk start", "taskbar wymaga min 320MB ram oraz zgodnej z DX10 karty graficznej do efektu przezroczystosci" :P G.

#6 oort

oort
  • 13 posts

Posted 24 August 2007 - 14:31

[URL="http://www.nvidia.pl/page/technology_vista_faq.html#general_q3"]http://www.nvidia.pl/page/technology_vista_faq.html#general_q3[/URL] - chociażby jakiś stary faq nvidii ;)

#7 Obecny

Obecny
  • 489 posts
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Posted 24 August 2007 - 16:35

ok, wiec tak to ze aero wymaga DX9 to wiem, jednak z tego co widzialem w sklepach to AERO dziala rowniez na laptopach z GMA950 ktora to z moich informacji nie obsluguje DX9 stad moje zdumienie, to ze bedzie dzialalo natywnie pod bootcampem to wiem i nic w tym dziwnego, wiec moze ktos potwierdzic ze deginitywnie nie dziala na tym parallelsowym dx8.1 czy jaki to tam jest :D

#8 DanielF

DanielF
  • 5766 posts
  • SkądSiedlce

Posted 24 August 2007 - 18:31

Wreszcie są nowe sterowniki Intela dla G965

Użytkownicy płyt głównych z chipsetem G965 mają powód do zadowolenia. Intel po roku zapowiedzi wypuścił wreszcie zaktualizowane sterowniki do zintegrowanej w G965 karty graficznej. Najważniejszym usprawnieniem jest możliwość wykorzystania zawartych w niej sprzętowych Vertex Shaderów.

Z nowymi sterownikami chip wyraźnie zyskuje na wydajności w grach, możliwe staje się również uruchomienie większej liczby tytułów, które nie chciały poprzednio współpracować, jako że Vertex Shadery były emulowane programowo. Nowe sterowniki automatycznie przełączają kod wykonywania Vertex Shaderów pomiędzy CPU i GPU, w zależności od tego, który będzie w danej sytuacji działał szybciej.

http://www.benchmark...sowe.php?id=223

#9 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 24 August 2007 - 18:40

Faktycznie, ale to dziwne, bo kiedyś się mówiło, że "wszystkie możliwości pokaże dopiero na karcie zgodnej z DX10". Być może coś się zmieniło.

Przez wszystkie możliwości rozumiano to co da system w nowych grach Itp..... Dla samego Aero DX9 wystarcza (i chyba Shadery 3.0 są potrzebne)

#10 tiggernick

tiggernick
  • 172 posts

Posted 24 August 2007 - 18:47

A ja byłem przekonany że Alta Vista już od dawna nie istnieje...

#11 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 24 August 2007 - 21:08

Instalowałem Vistę- a dokładnie Windows Server 2008 "Longhorn" beta 3 i nie udało mi się uruchomić Aero ani w Parallels, ani w Virtual Box, choć w obu wirtualnych maszynach działa bardzo dobrze, jednak bez Aero. To mi się udało włączyć dopiero, gdy Longhorna zainstalowałem natywnie przy pomocy Bootcamp.

#12 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 24 August 2007 - 22:19

Instalowałem Vistę- a dokładnie Windows Server 2008 "Longhorn" beta 3 i nie udało mi się uruchomić Aero ani w Parallels, ani w Virtual Box, choć w obu wirtualnych maszynach działa bardzo dobrze, jednak bez Aero. To mi się udało włączyć dopiero, gdy Longhorna zainstalowałem natywnie przy pomocy Bootcamp.

To zapewne przez "kulawe" wspieranie funkcji 3D przez Wirtualne Maszyny

#13 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 25 August 2007 - 01:05

Tam w ogóle nie działało 3D. Niestety Parallels już mi się nie należy - minął i tak mocno przedłużany przeze mnie trial i nie mogę sprawdzić w nowej wersji. Z resztą po co ? Pobawiłem się, zobaczyłem co VM potrafi, znalazłem darmowy i jednak lepszy, uniwerslaniejszy i szybszy zamiennik Parallels w postaci Virtual Box a Vista/Longhorn poszła już do kosza, choć zła nie jest.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users