Witam,
Szukalem na forum tematow zwiazanych z prowadzeniem bloga. Wyczytalem w nich, ze dobrym serwisem blogowym jest WordPress. Bedzie to moje pierwsze doswiadczenie z blogami i chcialbym prosic o rade doswiadczone osoby.
Zastanawiam, sie nad dwoma wariantami 1. to iWeb i szablony w nim zawarte a 2. to wlasnie WordPress. Nosze sie z zamiarem kupna konta .Nac wiec z punkty widzenia dotmaca iWeb bedzie wygodniejszy od WordPressa w publikacjach itp.
Jednak iWeb (chyba) nie oferuje znacznej ilosci szablonow i tylu funkcji co WordPress.
Moje pytanie dot. porady czy da sie zbudowac w iWebie bloga jak np ten?
http://www.doseido.com/blog
Chodzi mi o uklad strony, 2 kolumny i zawartosc 2 kolumny (prawej) oraz o szablon. Czy w iWebie trzeba budowac swoj czy moze sa jakies dodatkowe szablony do iWeba lub opis jak taki szablon zrobic.
W tematyce php, css itp jestem lajkonikiem wiec fajnieby bylo aby wszystko mozna byla zrobic wizualnie.
Moze polecicie tez inny serwis blogowy, ktory jest konkurencyjny do tych 2 rozwiazan.
Narazie nie za bardzo mialem czas aby przysiasc do iWeba i WordPressa i nie wiele sie orientuje w temacie. Jednak prosilbym o pare wskazowek, gdzie poczytac, gdzie poszukac itp.
W iWebie patrzylem jak wyglada blog i tam raczej nie ma opcji archiwum, kategorii subskrypcji itp. Czy sie myle?
Z gory dzieki za cierpliwosc i ewentualna pomoc.
Pozdrawiam
Adams
[BLOG] szablony, serwisy, iWeb itp
Rozpoczęty przez
Adams
, 23 sie 2007 21:59
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 sierpnia 2007 - 21:59
Napisano 23 sierpnia 2007 - 22:21
Wordpress oferuje ci bezproblemowe komentarze [na blogu zrobionym w iWeb wykonalne tylko, jeżeli masz .Mac, albo zewnętrzne serwisy, jak HaloScan na przykład], statystyki dotyczące bloga [odwiedziny, skąd przyszli goście, co wpisywali w wyszukiwarkę, etc, etc], edytor wpisów tak z poziomu kodu html, jak i WYSIWYG [ten drugi działa na Firefoxie, na Safari niestety nie], kategorie - jest ogólnie bardziej rozbudowany i przy nim wersja bloga z iWeba na serwisie innym niż .mac [a nawet na .mac] wygląda dość biednie. Chociaż archiwum wpisów ma
Obydwa same ci wygenerują feed rss.
Na serwisie Wordpress.com nie musisz instalować ani nic - chciaż niestety nie masz wtedy możliwości dodawania plug-inów. Możesz zawsze ściągnąć pliki, załadować na swój serwer i tam uruchomić.
Co do szablonów iWeb, to niestety nie jestem w stanie ci pomóc - stronę stworzylem w oparciu o istniejące, blog mam na wordpressie.
Napisano 24 sierpnia 2007 - 12:44
A znasz moze ktos z Was jakies szablony do iWork'a czy WordPressa, ktore bylyby podobne do tego z linka? A moze wiecie na jakim to jest serwisie, ale raczej to jest autorski skrypt.
Hazreth, dzieki za pomoc. :-)
Napisano 24 sierpnia 2007 - 16:10
Wordpress - przemawia za tym waga strony, liczba szablonów, wygoda i prostota używania, masa funkcji i szerokie wsparcie w razie kłopotów.
Napisano 24 sierpnia 2007 - 22:00
Osobiście polecam tandem wordpress plus flock. Współpraca razem przebiega idealnie, a blogowanie nabiera smaku:) Jednym słówem wzrasta ilość wpisów...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych