Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podręczniki w iPadzie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 07 września 2012 - 16:49

Jakiś pomysł :) Sa jakieś sklepu prowadzace sprzedaż podręczników pdf ? lub moze skanować swoje podręczniki i przerobić na pdf (jak ?) Jakieś pomysły, bo męczy mnie już tonowy plecak, torba z iPadem, zeszytami i ew. kilka książkami brzmi lepiej :)

#2 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:01

OJ TY BIEDNY ;((( Tyle pokoleń sobie radziło z książkami, dźwigali większe i więcej niż ty, a ciebie biednego plecki bolą. A nie chcesz przypadkiem zaszpanować przy kolegach iPadem? Zeskanuj sobie strony podręcznika, albo zrób zdjęcia telefonem i będziesz mógł szpanić do woli.

#3 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:04

Najlepiej schowam iPada pod łóżko aby nikt go nie widział. Skoro już go mam to dlaczego mam nie wykorzystywać jego możliwości ? I tak się składa ze głównym powodem dla którego nie brałem go wcześniej do szkoły to taki że nie chciałem się z nim afiszować.

#4 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:06

A po co w ogóle brać tablet do szkoły? Może mi się wydaje, ale jest chyba zakaz przynoszenia urządzeń elektronicznych do szkoły, o ile nauczyciele na telefony przymykają oko, to na tablet ciężko przymknąć. Podręczniki jak już będą to w iTunes U, które jest na razie bezużyteczne w Polsce. Chyba, że na stronach wydawnictw coś znajdziesz, ale wątpię w to, bo autorzy podręczników też muszą zarobić, a PDF łatwo udostępnić np. na Chomiku.pl Dlatego mówię, jak coś, to możesz na każdą lekcję na bieżąco robić zdjęcia stron z książek, gorzej z jakimiś ćwiczeniami. A gdy zapomnisz iPada do szkoły, to zapomnisz od razu, na wesoło, wszystkich podręczników.

#5 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:07

Ps. Jak bym chciał nim poszpanować to brałbym go bez celu aby sobie pograć czy poprzeglądać net.

#6 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:08

a teraz już cchesz? :) musisz chodzić do dobrej szkoły, gdzie ipad nikogo nie dziwi, w rejonowej raczej cię zjedzą prędzej czy później o ile nauczyciele nie będą szybsi - ale z innych powodów Mafia podręcznikowa zrobi wszystko by jak najdłużej nie musieć pdfów wydawać

#7 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:08

No widzisz, akurat u mnie pozwalają.

#8 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:11

Jesteś już w gimnazjum, i nagle cię plecy rozbolały? Idziesz potem do technikum, czy LO? Bo w takim razie potem się połamiesz...

#9 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:13

To ile osób już przynosi jak pozwalają?

#10 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:18

No widzisz, akurat u mnie pozwalają.

Nie patyczkuj się - weź iMaca, a co to.

#11 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 07 września 2012 - 18:31

Boże, ja noszę książki normalnie do szkoły w LO i do tego iPada/Lapka, i jakoś nie marudzę. Tym bardziej w gimnazjum macie mniej książek a jeszcze marudzicie. Dobra wyżyłem się i wyrageowałem a teraz Ci odpowiem:
Musisz poszukać wersji książki w PDF jak jakimś cudem je znajdziesz i kupisz (pobierzesz legalnie jakimś cudem etc.) wrzucasz do iTunes, pobierasz iBooks synchronizujesz z PDF i masz. Do tego jak Ci ukradną tego iPada to nie płacz na forum jak go odnaleźć potem.

Aha, apropo PDF: http://bit.ly/NQMiNj

#12 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:35

A ja Ci radzę zrobić takie postanowienie. Na razie bierz podręczniki, a jak będziesz mieć średnią na półrocze powyżej 4,50 to weź iPada. Nie wiem jak Tobie ( może to przez to, że jednak jestem starszy ), to czytanie czegokolwiek na iPadzie, czytniku nie jest tak komfortowe i fajne jak macanie "żywej" książki.

#13 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:43

Dobra, jak mam słuchać że przesadzam, ze wy dawaliście rade. Tylko przypomnę że nasi rodzice też dawali radę bez komputerów i komórek... Do zamknięcia.

#14 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:49

Tylko przypomnę że nasi rodzice też dawali radę bez komputerów i komórek...

Do zamknięcia.

No dokładnie, sprzedaj komórkę i komputer :)

#15 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 07 września 2012 - 18:52

Ah, jaki ty śmieszny.

#16 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 07 września 2012 - 19:09

Oczy będą boleć od ekranu, fizyczna książka jest o wiele lepsza.

#17 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 07 września 2012 - 19:10

iPad do nauki jest świetny, ale w amerykańskim collegu. W polsce niestety cywilizacyjnie nie ta era, zwłaszcza w gimnazjum (na studiach czy niektórych liceach mógłby przejść). Nawet jak się nie boisz dziwnych kolegów, to zwykle nauczyciel nie pozwoli na uzytkowanie na lekcji, bo część klasy będzie ciągle ci zaglądać przez ramie co tam widać, jak ktoś ukradnie, to rodzice będą mieli pretensje do dyrekcji - a ta stara się unikać takich sytuacji Chyba, że to jedno z tych gimnazjów gdzie tablet przynosi 3/4 klasy...

#18 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 07 września 2012 - 19:13

Chyba, że to jedno z tych gimnazjów gdzie tablet przynosi 3/4 klasy...

Znajdź mi podręcznik Nowej Ery w PDF

#19 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 07 września 2012 - 19:14

Ja się zapytam inaczej, czy twoi rodzice wiedzą o twoim planie podręczników na iPadzie? Należy pamiętać że Oni wydali pieniądze i to nie małe na książki papierowe.

#20 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 07 września 2012 - 19:16

Zajmijcie sie swoim życiem, pytanie jest jasne, nie prosiłem o kazania. Nie chodzę do publicznego gimnazjum.

#21 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 07 września 2012 - 19:20

Dobra, szybka odpowiedź, nie ma podręczników PDF, podałem Ci linka jak zrobić PDF na OSX wyżej. Temat do zamknięcia, a teraz kazanie, chodzę do prywatnego liceum do drugiej klasy, i nikt nie ma zamiaru nosić książek na laptopach/tabletach ponieważ wzrok się bardzo psuje podczas czytania, następnie nauczyciele poinformują dyrekcję a następnie twoich rodziców iż nie nosisz książek a co za tym idzie dostaniesz karę na iPada lub na coś innego. Zastanów się, ja odpowiedziałem na twoje pytania.

#22 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 07 września 2012 - 19:21

Znajdź mi podręcznik Nowej Ery w PDF

No nie przynoszą ich by podręczniki czytać.. :)

#23 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 07 września 2012 - 19:21

moze skanować swoje podręczniki i przerobić na pdf (jak ?)

Otwórz sobie podręcznik na 1 czy 2 stronie. Zobaczysz magiczne zdanie w rodzaju: kopiowanie bez zgody wydawcy jest zabronione.

#24 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 07 września 2012 - 19:29

Otwórz sobie podręcznik na 1 czy 2 stronie. Zobaczysz magiczne zdanie w rodzaju: kopiowanie bez zgody wydawcy jest zabronione.

W kwestii prawnej - możesz zrobić kopię na własny użytek.

#25 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 07 września 2012 - 19:31

Przykro nam, że nie chodzisz :(

TheMoonwalls a jak ktoś mu ukradnie iPada to czyja to wtedy będzie wina? Rodziców, jego czy złodzieja, że ma kopie podręczników?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych