Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 2/3 czy iPad mini?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 LFCfan

LFCfan
  • 11 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 04 września 2012 - 16:44

Cześć :) Stoję przed wyborem tabletu. Korci mnie Windows 8 (RT), ale mam duże obawy co do tego systemu - niewielka liczba aplikacji, SmartScreen i inne "nowości" mogą go zabić, tak poza tym nie przemawia do mnie zbytnio interfejs Modern UI. Zdecydowałbym się na Androida, gdyby można było z niego korzystać i gdyby nie przycinał non-stop (bawiłem się ostatnio w Silesia City Center Galaxy Notem 10.1 i nawet taki tablet złapał zadyszkę, więc co dopiero inne, słabiej wyposażone sprzęty). Dlatego zastanawiam się nad iPadem i to na niego najprawdopodobniej padnie mój wybór. Tylko teraz pytanie: który model wybrać? Bardzo podoba mi się iPad 2 - lekki, nie grzeje się (w iSpocie bawiłem się trzecią generacją - gorący niczym Natalia Siwiec). Korci mnie też Retina w Nowym iPadzie. Jednak w obliczu premiery mniejszego tabletu Apple mam dylemat. Nie podoba mi się fakt, że będą zmniejszone ramki z boku wyświetlacza, jednak cena może odegrać znaczącą rolę. Obecnie nie dysponuję zbyt dużą gotówką, a jednak coś chciałbym kupić. Od urządzenia oczekuję: - wygodnego czytania tekstu, przede wszystkim książek !!! - wygodnego przeglądania Internetu - dobrej obsługi 3G (właśnie: czy iPad mini będzie miał wejście na kartę SIM?) Co Wy proponujecie? Czekam na Wasze propozycje :)

#2 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 04 września 2012 - 16:59

bez zastanowienia bierz iPada 3 generacji ;) Co do grzania to pojawia się ono tylko wtedy , gdy ekran jest jasny na około 80% i w górę :) Ja zawsze mam tak na 70% i jest okej. Grzeje się tylko lewa strona iPada , prawa jest dosyć chłodna . Mi to nie przeszkadza , poniewaz wszystko wynagradza mi ten wyswietlacz chodz mam zastrzezenie co do czerni oferowanej przez niego.. szczerze powiedziawszy , jest gorzej niż w iPhonie 4 ;) Jest bardziej niebieska i jasna , jezeli widziałes kiedys Super Amoled lub go uzywasz/uzywałeś to filmy z paskami nie bedą "ładne" . Mimo wszystko i tak go "gorąco" polecam , jest to swietny tablet i brałbym właśnie go a nie 7 calowego iPada mini o ile takie coś w ogóle wyjdzie ;) Przeglądnie stron www , granie , fb gg itd znacznie lepiej bedzie się wykonywac na iPadzie 2 lub 3 niz mini ;) Moim zdaniem , ekran 9.7 cala jest idealny do ludzkiej dłoni . Pozdrawiam

#3 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 września 2012 - 17:51

A ja bym postawił na ipada 2. Mnie przeraziła ilość negatywnych opinii co do sprawnego działania bardziej wymagających gier. Wolabym kupić ipada 2 w idealnym stanie którego można dorwac do 1300zl w stanie perfekcyjnym ( wersja 16GB ) i sprzedać przy premierze 4 generacji, bez spektakularnych strat gotówkowych. Na mnie retina jakoś nie zrobiła tego wow co przy iPhonie. Ale to tylko moja opinia ;)

#4 LFCfan

LFCfan
  • 11 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 04 września 2012 - 18:09

Ze względu na cenę też skłaniałem się ku "dwójce". Ale skutecznie pomijacie temat iPada mini - czyżbyście nie wierzyli w powodzenie tego cuda? Jak ma kosztować 250-300 $, to może warto się zastanowić :)

#5 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 04 września 2012 - 18:12

Jak można coś mówić o ipadzie mini, skoro jest to jednorożec na razie - mityczne urządzenie, o którym nie wiadomo dokładnie nic, nawet ekran jest zgadywanką czy 7" czy 7,8" więc tak - kupuj mini, jest świetny!

#6 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 04 września 2012 - 18:25

Moim zdaniem Retina na new iPadzie moze i nie robi "wow" jak przy iPhone 4/4S , ale widac bardzo dużą różnicę między iPadem 2 a 3 generacji . Same gry chodzą płynnie , animacja nie zwalnia zbytnio ;) sam gram tylko w MC3 i Asphalta 7 i te gry działają bardzo dobrze :) Ja na twoim miejscu brałbym iPada 3

#7 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 września 2012 - 18:28

Ze względu na cenę też skłaniałem się ku "dwójce".
Ale skutecznie pomijacie temat iPada mini - czyżbyście nie wierzyli w powodzenie tego cuda? Jak ma kosztować 250-300 $, to może warto się zastanowić :)

Pomijamy, bo jest to wciąż kwestia niepewna, a poza tym wolałbym mieć te 2 cale więcej, które w trakcie pracy się przydają.
Co do gier widziałem narzekania na Nova 3, infinity blade i kilka innych, które według mnie powinny wręcz latać na trójce.

#8 LFCfan

LFCfan
  • 11 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 04 września 2012 - 18:54

Jak można coś mówić o ipadzie mini, skoro jest to jednorożec na razie - mityczne urządzenie, o którym nie wiadomo dokładnie nic, nawet ekran jest zgadywanką czy 7" czy 7,8"
więc tak - kupuj mini, jest świetny!

Nie rozumiemy się - pytałem o to, czy warto Waszym zdaniem czekać na iPada mini. Chciałem poznać Waszą opinię, w końcu z Apple macie do czynienia nie od dziś, a ja jedynie miałem kiedyś iPoda Shuffle.

A co do gier - najbardziej zaawansowany tytuł, w jaki gram to Fruit Ninja, a tu iPad (nawet 1) nie powinien mieć problemów :)

Uważam, że do gier bardziej stworzone są komputery, ale to moja prywatna opinia. Anyway - iPada wykorzystywałbym przede wszystkim do przeglądania neta, korzystania z Facebooka, Twittera, Skype'a, czytania książek i jako wyświetlacz nut do pianina. Gry z u p e ł n i e mnie nie interesują.

#9 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 września 2012 - 19:00

W takim razie ipad 2 byłby idealny. Przede wszystkim jego stosunek mocy do ceny uważam jest doskonały. Sam kupiłem wersje bez modułu 3G 16GB, z jeszcze 10 miesięczną gwarancją i etui za 1150zł, 2,5 miesiąca temu także bez problemu powinieneś znaleźć za podobną kwotę, a sam wspomniałeś, że aktualnie nie masz nadmiaru gotówki ;)

#10 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 04 września 2012 - 19:03

Kupowac ziemie teraz, czy poczkekac, az skolonizujemy ksiezyc ? Nikt Ci nie odpowie na to pytanie. Jezeli Tobie przeszkadza grzejacy sie iPad to nikt Ci nie odpowie, czy lepiej kupic dwa czy poczekac na mini. Mozna jedynie zgadywac, czy on sie bedzie grzal czy nie, jaka bedzie mial wydajnosc, w co bedzie wyposazony. Nie wiadomo nawet czy, a jezeli tak to kiedy sie pojawi. Jezeli mozesz poczekac, dozbierac szmal, nie zdazych go przepic :D to czekaj. Dlugo na mini nie bedziesz czekal, wtedy zobaczysz w salonie jak sie sprawdza i sam zdecydujesz.

#11 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 września 2012 - 20:23

Trudno zarekomendować bądź nie zakup urządzenia, którego nie ma na rynku i co którego nie ma pewności czy będzie. Zatem tego typu rozważania pozbawione są sensu.

#12 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 05 września 2012 - 11:10

A ja bym postawił na ipada 2. Mnie przeraziła ilość negatywnych opinii co do sprawnego działania bardziej wymagających gier.

Pokaż mi takie opinie? Ipad3 ma 4 rdzenie graficzne, czyli o 2 więcej niż Ipad2 więc jest lepszy do grania bez dwóch zdań.

Problem z jakimś wielkim grzaniem u mnie nie wystąpił, a używam sprzętu intensywnie od 3 tygodni.
Ekran Ipada3 był tym co mnie nakłoniło do zakupu. Żaden inny tablet nie ma lepszego wyświetlacza o podobnej przekątnej. Do czytania, przeglądania netu jest to znakomite urządzenie. Jeśli chodzi o granie to sprawa dyskusyjna, ale na pewno nie z powodu jakiś zacinek w grach, bo z takim zjawiskiem się nie spotkałem, a zagrałem już w kilkanaście wymagających gier.

#13 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 września 2012 - 12:55

Pokaż mi takie opinie? Ipad3 ma 4 rdzenie graficzne, czyli o 2 więcej niż Ipad2 więc jest lepszy do grania bez dwóch zdań.

Problem z jakimś wielkim grzaniem u mnie nie wystąpił, a używam sprzętu intensywnie od 3 tygodni.
Ekran Ipada3 był tym co mnie nakłoniło do zakupu. Żaden inny tablet nie ma lepszego wyświetlacza o podobnej przekątnej. Do czytania, przeglądania netu jest to znakomite urządzenie. Jeśli chodzi o granie to sprawa dyskusyjna, ale na pewno nie z powodu jakiś zacinek w grach, bo z takim zjawiskiem się nie spotkałem, a zagrałem już w kilkanaście wymagających gier.

Jak mam Ci pokazać. Wystarczy IQ wiewiórki żeby to znaleźć w Appstore. To, że ma 2 rdzenie więcej nie oznacza, że jego moc jest 2x większa. Chociażby wyniki z geekbencha na to wskazują. O ile wiesz co to jest.

#14 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 05 września 2012 - 13:55

Jak mam Ci pokazać. Wystarczy IQ wiewiórki żeby to znaleźć w Appstore. To, że ma 2 rdzenie więcej nie oznacza, że jego moc jest 2x większa. Chociażby wyniki z geekbencha na to wskazują. O ile wiesz co to jest.

Po pierwsze, masz pewność że geekbench wykorzystuje 4 rdzenie nowego ipada? Bo ja nie mam. Poza tym testy syntetyczne można sobie wsadzić ... do zimnej wody. Gry działają super płynnie, a wiem co mówię bo używam do zabawy konsoli.
Po drugie, w starszych grach ipad2 będzie porównywalnie szybki natomiast w nowszych odpadnie bardzo szybko.
Po trzecie, sądzisz że w Apple pracują idioci którzy nie wiedzą co robią? I wstawili sobie 4-rdzeniowy GPU dla śmiechu?
Pytanie bonusowe: zapewne nie widzisz różnicy między wyświetlaczem w ipad2 a ipad3?

I na koniec... zanim zaczniesz rozpowszechniać podobne herezje, może najpierw przetestuj sobie urządzenie przez jakiś czas.

#15 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 05 września 2012 - 13:59

No wstawili 4 rdzenie by uciągnął ta rozdzielczość... nie wnikam czy gry są szybsze, bo dla mnie gra na ipada to bejewled albo temple run, ale wymagające gry na nowym ipadzie działają w o wiele większej rozdzielczości i przez to wcale nie muszą być płynnejsze, to nie są gry z ipada2 które nagle dostały 4 rdzenie, to gry z 2xrozdziałką, które muszą mieć te rdzenie

#16 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 05 września 2012 - 15:10

Prawda jest taka że Nova 3 na nowym ipadzie jest w natywnej rozdziałce niegrywalna, galaxy on fire też dość mocno zacina.

#17 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 06 września 2012 - 07:18

Gram w Nova 3, na domyślnych ustawieniach i sporadycznie coś przytnie. Wysokiej rozdzielczości nie próbowałem, bo ta standardowa jest wystarczająca do tak małego ekranu. @dm76 Nie widziałem jeszcze gry która by została uruchomiona w natywnej rozdzielczości ipada3. Gry stworzone na ipada2 nie zostaną uruchomione w rozdzielczości ipada3 bo niby z jakiej racji? Chyba że twórcy tych gier odpowiednio je przerobili. Nowe gry powstaną z myślą o nowym ipadzie i wtedy ipad2 będzie miał spore problemy żeby je uciągnąć. To jest naturalne zjawisko, postęp idzie do przodu.

#18 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 września 2012 - 12:26

Troche ich jest, real racing 2, infinity blade 2.

#19 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 06 września 2012 - 12:42

Real Racing 2 mi nie zacina, a gdybyś mi nie napisał że działa w rozdzielczości ipada3 to bym tego nie zauważył ;]

#20 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 września 2012 - 12:45

Fifa 12 też.

#21 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 06 września 2012 - 13:19

Real Racing chodzi bardzo fajnie, infinity blade obie części super, batman arkham city lockdown też. Z gier gameloftu to modern combat 3 działa też płynnie. Asphalt 7 ma chyba obniżoną rozdzielczość podobnie jak wild blood czy spiderman a też płynnością nie grzeszą, nie mam Ipada 2 ale myślę że te gry chodzą na nim szybciej i wyglądają lepiej.

#22 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 06 września 2012 - 19:19

Amazon właśnie pokazuje nowy tablet Kindle Fire HD 8,9" 1920x1200, głośniki Dolby Digital, dwie anteny wifi 5Ghz wcześniej cała gama nowych, odświeżonych kindlów

#23 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 września 2012 - 19:35

No wstawili 4 rdzenie by uciągnął ta rozdzielczość... nie wnikam czy gry są szybsze, bo dla mnie gra na ipada to bejewled albo temple run, ale wymagające gry na nowym ipadzie działają w o wiele większej rozdzielczości i przez to wcale nie muszą być płynnejsze, to nie są gry z ipada2 które nagle dostały 4 rdzenie, to gry z 2xrozdziałką, które muszą mieć te rdzenie

O to mi właśnie chodziło. Przez tą kosmiczną rozdzielczość, nowy ipad czasem się krztusi, przy bardzo wymagających tytułach. Imho jego moc nie jest w 100% adekwatna do tego co musi uciągnąć.

#24 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 07 września 2012 - 10:16

Tylko że chyba nie wypadałoby Apple wypuszczać sprzętu nie potrafiącego sobie poradzić z takim problemem? Ipad3 wykorzystuje 4 rdzenie żeby wszystko ładnie wyglądało na retinie i jest to oczywista sprawa. Natomiast w kwestiach gier nie do końca jestem przekonany, mimo że wcześniej przytaczano kilka gier działających w rozdzielczości 2000x1500. Ja tej rozdzielczości nie widzę a skoro tak to uważam że niepotrzebnie gry z niej korzystają, zwłaszcza że ekran ma przekątną 9,7". W pc na monitorze 17" gdy uruchomimy grę w rozdzielczości 1280x1024 to wygląda bardzo dobrze, więc nie wiem jaki jest sens żyłowania rozdziałki dla znacznie mniejszego ipada?? Oczywiście cały czas mówimy o grach, bo w innym użytkowaniu tabletu wysoka rozdzielczość jest bardzo wskazana.

#25 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 07 września 2012 - 19:50

Panowie...;) Wyjaśnimy kwestię 4 rdzeniowej grafiki w new iPadzie ;) . Apple posuneło się do tego kroku , ponieważ.....musiało. Aby pociągnąc taką ilosc pixeli jaka jest w Nowym iPadzie musieli wystawić mocniejszy układ. Co do benchmarków to sprawa jest jasna. W owych testach nie zostanie wykorzystana czysta moc tego układu , poniewaz jest ona w znacznej mierze uzywana do wyświetlenia pixeli :) Co do gier. Mam na nowym iPadzie Batmana TDR , Modern Combat 3 i Asphalta 7 Heat . Wszystkie gry są w 100% grywalne , a w dodatku Batman jest dostosowany do wysokiej rozdzielczości jaką oferuje New iPad . Modern Combat chyba tez , ale tutaj ona "nie rzuca się az tak mocno w oczy" . Asphalt nie jest pod retinke , ale przeszedłem całą grę i moim zdaniem , grało się bardzo przyjemnie :) . Ktoś pisał , że w laptopach wystarcza rozdzielczość 1280x1024 i nie ma tragedii co do jakości wyświetlanego obrazu. Tylko że w laptopach jest inny typ matrycy niż w takim iPadzie jak i również sam system skonstruowany tak , aby pixelotasc nie rzucała się dosyć mocno :) . A druga kwestia to ta , że na iPada patrzymy z około 25 cm a na laptopa z troche dalszej odległości. Co do czytania przeróżnych tekstów na New iPadzie , to zgadzam się z przedmówcami w 100%. Tekst jest bardzo czytelny i w tym aspekcie widać poprostu PRZEPAŚĆ pomiędzy ekranem z iPada 2 . Jeżeli komuś pomoże ten post w wyborze swojego iPada , to będę bardzo szczęśliwy. Pozdrawiam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych