Witam,
Mam dosyć nietypowy problem,w każdym bądź razie nie znalazłem pomocy za pomocą Google a więc to forum jest ostatnią deską ratunku dla mojego Maca.
Jakiś czas temu na skutek nieszczęśliwego wypadku pękła matryca w moim Macbooku Pro 2007 Late 2.6GHz,4GB RAM.W związku z dosyć wysokimi kosztami wymiany matrycy(prawie równowartość tego leciwego sprzętu)postanowiłem używać go jako stacjonarny komputer podłączony do LCD telewizora.Wszystko ładnie działało do wczoraj...tzn. kiedy postanowiłem zamienić system Snow Leoparda na Mountain Liona.
Po zakupie i instalacji,następnym krokiem był restart Macbooka.Niestety,po ponownym uruchomieniu,na ekranie telewizora wyskoczył obraz z szarym tłem.Po kilku większych ruchach myszką ,pojawił się kursor myszki na ekranie Tv!Po dojechaniu kursorem do krawędzi ekranu telewizora kursor jakby "przeskakuje" na pękniętą matrycę laptopa która podświętla się(stąd wiem że kursor tam jest).Wygląda to tak jakby TV był przedłużeniem ekranu laptopa.
Dziwne bo przed instalacją telewizor działał jak lustrzane odbicie obrazu z matrycy laptopa.
Laptop połączony z tv jest kablem DVI-HDMI.
Przed instalacją rozdzielczość Tv była 1080 a MacBook w rozdzielczości 1920x1200.
Teraz pytanie,jak dokończyć instalację nowego systemu(Mountain Lion)lub wrócić ewentualnie do poprzedniego czyli Snow Leoparda?Oczywiście bez wymiany pękniętej matrycy(na której nic poza światłem nie widać)na nową?
Być może ktoś zetknął się z sytuacją w jakiej się znalazłem i zna rozwiązanie mojego problemu?

Instalacja ML na Macbooku Pro (pęknięta matryca) z zewnętrznym monitorem
Rozpoczęty przez
Adamsky1979
, 03 wrz 2012 20:36
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 września 2012 - 20:36
Napisano 03 września 2012 - 20:39
Podłącz zewnętrzną klawiaturę i mysz, oraz zamknij klapę po włączeniu zasilania.
Nie mam pewności czy się uda, ale powinno.
Napisano 03 września 2012 - 21:44
I zasilacz. Bez zasilacza nie zadziała.
Napisano 04 września 2012 - 18:04
Zadziałało i wreszcie mogłem dokończyć bez problemów instalację!
Bardzo dziękuję Panowie za pomoc.
Napisano 04 września 2012 - 19:27
W takim razie idę dać sobie nagrodę

Napisano 04 września 2012 - 20:22
Jeśli nie używasz matrycy to odłącz ją i wtedy wystarczy podłączyć monitor zewnętrzny do portu DVI, w momencie uruchomienia instalatora monitor lcd uruchomi się jako ekran główny, to samo w przypadku systemu. Nie będziesz tylko widział szarego tła z jabłkiem, ale to już wina EFI, poza tym wszystko działa tak jakbyś używał MacaMini. Ja mam tę samą sytuację, mam uszkodzony inwerter a wymiana to wydatek rzędu 500 PLN, wyjąłem więc cały panel matrycy z lapka, zostawiająć WiFi, i używam go jako stacjonarnego kompa. Muszę powiedzieć że jest nawet praktyczniejszy niż Mac Mini bo nie potrzebuje zewnętrznej klawiatury 
https://dl.dropbox.c...1228_155532.jpg

https://dl.dropbox.c...1228_155532.jpg
Napisano 04 września 2012 - 20:36
Bajer -jak amiga czy inny zx-spectrum.
Szkoda że nie ma takich seryjnie produkowanych urządzeń> jakiś fajny monitor EIZO do tego w dobranym kolorze i czapki z głów!
Jak dorosnę to też sobie taki zrobię.
Napisano 16 lutego 2013 - 12:44
Dzis wlasnie przegladalam google w tej sprawie zewnetrznego monitora i do tego moge dodac bardzo pomocna kwestie -
skrot: cmd+F1 przelacza obraz miedzy monitorami.
a skrot: alt+F1 tam sa ustawienia monitorow.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych