Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Instalacja drukarki Canon - Mac mini - brak drukarek w ustawieniach Maca

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 michasp

michasp
  • 104 posts
  • SkądSanok

Posted 03 September 2012 - 08:36

Witam! Mam problem, próbuję zainstalować drukareczkę (Canon Selphy) i po zainstalowaniu sterowników, w panelu systemowym - w dodawaniu drukarek - nie widzę nic. Zainstalowałem nawet cały pakiet drukarek Canona (koło 300 MB) - i dalej nic. Dodam, że komp to Mac mini i po zakupie od użytkownika MyApple nie robiłem totalnego formatu, zainstalowałem Lion'a - a potem w Ustawieniach kont użytkowników zmieniałem nazwę użytkownika - podejrzewam, że to może mieć coś wspólnego z brakiem drukarek w menu ich dodawania. W katalogu Biblioteki w drukarkach jest i Canon i Samsung i inne... Ale w ustawieniach systemowych nic... Może ktoś wie jak mi pomóc? Z góry dziękuję! Michał

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 03 September 2012 - 11:09

Sprawdź w System Profiler czy komputer widzi tę drukarką via USB.

#3 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 03 September 2012 - 11:31

Lion i ML nie widzi Selphy - canon przestał wspierać. Jedyne wyjście to wolne sterowniki Gutenprint w nowej wersji wpierają selphy i L+ML. Samą drukarkę system zobaczy. Przez kilka tygodni po wydaniu L w ogóle uzywałem virtualboxa z winxp aby zdjęcia wydrukować :)

#4 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 03 September 2012 - 11:37

Lion i ML nie widzi Selphy - canon przestał wspierać. Jedyne wyjście to wolne sterowniki Gutenprint w nowej wersji wpierają selphy i L+ML.

Pokazać powinien, problem jest tylko ze sterownikami. Tak jak napisałeś Gutenprint powinien pomóc.

#5 michasp

michasp
  • 104 posts
  • SkądSanok

Posted 03 September 2012 - 12:09

1. Panowie ja ze strony amerykańskiej Canona ściągnąłem stery dla Selphy C780 pod Liona! Chodzi mi o to, że w dodawaniu drukarek - nie mam żadnych dostępnych drukarek - powiedzcie mi, czy jak dam + (dodaj) - to powinna się otworzyć lista z drukarkami ? Jeśli powinna, to mam coś namieszane z systemem. 2. Nakreślcie mi proszę, gdzie jest system profiler? Dzięki Michał

#6 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 03 September 2012 - 12:11

1. Powinna się pokazać na liście wykryta drukarka, nawet jeśli system nie ma do niej sterowników. 2. Apple->About this Mac->More Info->System Report->Zerknij na zakładkę USB.

#7 michasp

michasp
  • 104 posts
  • SkądSanok

Posted 03 September 2012 - 12:34

Ok, luknę zaraz po powrocie do domu i odpiszę. Dzięki M Niestety nie ma drukarki w tym raporcie systemowym w zakładce USB :( Pozdrawiam M

#8 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 03 September 2012 - 15:15

Czyli coś nie tak z kablem lub drukarką. Port USB sprawny?

#9 michasp

michasp
  • 104 posts
  • SkądSanok

Posted 04 September 2012 - 15:46

Podmienie kabel, usb dobre na 100%. Albo podłączę ją do innego kompa. Odezwę się. Pozdrawiam i dzięki M Witam! Zmieniłem kabel. Mac dalej nie widzi drukarki. Wygląda to chyba na uszkodzony port USB w samej drukarce ? Pozdrawiam M

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users