Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air z Lionem cały czas coś pobiera/wysyła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 01 września 2012 - 18:17

Piszę do Was z prośbą o pomoc. Mam MacBook Air z Lionem z Internetu korzystam poprzez Iphone'a 4S, w którym mam kartę prepaid z Internetem. Od jakiegoś czasu doładowania (transfer 3GB) w karcie prepaid wyczerpywały się po 2-3 godzinach (!!!). Nie miałam pojęcia o co chodzi. Najpierw zmieniłam sieć komórkową z której korzystałam z Internetu, jednak to nic nie dało. Myśałam, że problem jest w samym telefonie, jednak zrobiłam test z koleżanką, który wskazuje że problem tkwi w MacBooku. Podłączyłam jej Iphona, który był routerem dla Internetu do mojego Maca. Na Macu odpalona była tylko przeglądarka i nikt z niego nie korzystał, po godzinie jej limit w komórce wyczerpał się. Nie mam pojęcia o co chodzi. Wcześniej zainstalowałam program do kontroli wykorzytania łącza Bandwith+, który pokazał, że w tym czasie ściągnęło się 4mb... O co chodzi? Co Mac może cały czas ściągać albo wysyłać? Jak to sprawdzić? Macie jakieś pomysły? Błagam o pomoc.

#2 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 01 września 2012 - 21:11

Np strumień zdjęć potrafi zużyć sporo.

#3 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 01 września 2012 - 22:23

Ostatnio zgrywałam jakieś zdjęcia z aparatu, może coś w tym jest. Pytanie gdzie one miałyby się wysyłać? Ja kto zweryfikować? Niestety jestem laikiem, a Maca mam od niedawna. Dzięki za odpowiedź!

#4 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 02 września 2012 - 07:57

Wysyłają się na twój iCloud. Po prostu wyłącz iPhoto/Aperture i przestaną się one wrzucać na twoja wirtualną chmurę. \
Jeżeli nie wiesz co to iCloud polecam: Apple - iCloud - Twoje materiały. Na wszystkich Twoich urządzeniach. są filmiki i wyjaśnienia. Moja rada, odpal sobie iPhoto i poczekaj aż one wszystkie się wrzucą na twój wirtualny dysk. Możesz kontrolować iCloud poprzez wejście w: Preferencje Systemowe>iCloud. Aby wyłączyć strumień zdjęć w iPhoto/Aperture wchodzisz w iPhoto>gówny pasek klikasz iPhoto>preferencje>Strumień Zdjęć i konfigurujesz wobec własnych potrzeb.

#5 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 02 września 2012 - 09:52

Niestety panowie to nie to. W ogóle nie używam iCloud, nawet tego nie skonfigurowałam (nie byłam zalogowana przez AppleID). Strumie zdjęć w iPhoto był wyłączony... Czy jest jakiś program, nawet płatny pokazujący wszystkie aktywne procesy na Macu i w jaki sposób obciążają one łącze? Tak żeby było widać ile używa Safari, ile Chrome, ile mail, a ile np. App Store gdy coś aktualizuję i tak, żeby odkryć co tak potwornie wykorzystuje mój pakiet internetowy?

#6 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 02 września 2012 - 10:15

Jak może ci App Store aktualizować skoro nie jesteś zalogowana? Jest wbudowany w system Monitor Aktywności (Programy>Narzędzia>Monitor Aktywności). Jeżeli odtwarzasz film na YouTube w Full HD, używasz wielu kart na przeglądarce, ściągasz coś z internetu, pobierasz aktualizacje, używasz kilku przeglądarek na raz, używasz iTunes Match etc. to twój internet jest bardzo obciążony, do tego 3GB to strasznie mało biorąc pod uwagę obecne standardy sieci, do tego może dochodzić Ci nie racjonalne używanie sieci i transfer stracisz po nawet paru minutach.

#7 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 02 września 2012 - 10:39

Sprawa jest dziwna i nie jest normalna i ciężko tak na forum znaleźć rozwiązanie bez fizycznego dostępu do maszyny. Nie słyszałem o takim programie, który by monitorował aktywność w sieci każdego programu z osobna. Przyczyn takiego stanu może być wiele, np Dropbox też posiada synchronizację zdjęć, klient sieci torrent np. utorrent, w/g mnie masz program który działa w tle, i być może uruchamia się podczas startu systemu, jeśli transfer jest tak duży, to powinien być widoczny w Monitorze aktywności po kliknięciu w zakładkę sieć, a nie piszesz czy sprawdziłaś, raczej nie szukałbym przyczyny w Lionie, ale w programach innych firm trzecich, lub komputer ma wirusa.

#8 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 02 września 2012 - 10:45

Adam, wirus na OSX zaktualizowanym ? Coś chyba nie tak w tym rozumowaniu, od kiedy masz na OSX wirusy tego typu, to nie Windows (chroń nas od Visty). Może posiada również podpięte do modemu inne urządzenia, tablet, smartphone, inny komputer, one też potrafią pożreć internet.

#9 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 02 września 2012 - 11:32

Adam, wirus na OSX zaktualizowanym ? Coś chyba nie tak w tym rozumowaniu, od kiedy masz na OSX wirusy tego typu, to nie Windows (chroń nas od Visty). Może posiada również podpięte do modemu inne urządzenia, tablet, smartphone, inny komputer, one też potrafią pożreć internet.

Nie miałem na myśli wirusa w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale da się zainstalować atrakcyjny programik:) z poza App Store, który może tak się zachowywać jak np. klient sieci p2p.

#10 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 02 września 2012 - 11:50

Nie strasz laiczki, dla której wirus kojarzy się z formatem :) Musi po prostu sprawdzić programy.

#11 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 02 września 2012 - 12:01

@adrixop95: Myślę, że logowanie do App Store i iCloud są od siebie niezależne i mogę być zalogowana w tym pierwszym i w ogóle nie korzystać z tego drugiego. Co do wykorzystania komputera, to służy mi do pracy, czyli przeglądarka internetowa, narzędzia biurowe i Skype. Nie obciążam łącza, nie używam internetu prepaid do ściągania plików itd. Problem pojawił się nagle. Doładowanie 3GB starczało na ok miesiąc, a teraz 4 doładowania wyczerpały się po 2-3h. Też podejrzewam, że wina nie tkwi w Lionie, a właśnie w jakimś programie/procesie/"wirusie" działającym w tle. Sprawdziłam, co znajduje się w 'autostarcie' i tam mam tylko TotalFindera, co do Monitora aktywności odpaliłam go kilkanaście minut temu i w zakładce sieć odebrałam 17mb i wysłałam 11mb, co by potwierdzało, że nie nadużywam łącza. W tej chwili jestem podpięta do wifi, jutro jednak znowu muszę wrócić na prepaid. Test z koleżanką robiłam wczoraj, wyłączyłam wifi i podłaczyłam kablem jej telefon jako router i po godzinie jej limit się wyczerpał. Czy to możliwe, że monitor aktywności nie pokazywałby tego procesu, który tak obciąża łącze?

#12 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 02 września 2012 - 12:05

Jeżeli używasz Microsoft Office, to możliwe iż on używa łącze, ze względu na to iż Microsoft posiada usługę dokumenty w sieci. Skype z kamerką pożera również sieć i to nawet skutecznie. Przeglądarka internetowa, moim zdaniem to jest twój problem. Sprawdź czy nie masz nic włączonego (CMD+alt+esc) często programy się "ukrywają". Z jakiej przeglądarki korzystasz i jakie strony odwiedzasz?

PS. Znalazłem dla Ciebie spis aplikacji które sprawdzają ile zużyłaś sieci, oto link: http://mac.appstorm....ge-on-your-mac/ (wymaganie: angielski poziom podstawowy).

#13 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 02 września 2012 - 12:48

Przede wszystkim opieram się na tym, że wszystko było w porządku, nic się nie działo i ten problem pojawił się nagle. Skype używam głównie do pisania (kontakt z współpracowniakmi rozsianymi po całym świecie). Pakiet Office owszem używam i jeżeli w nim tkwi problem musiałby się nagle pojawić. Jeżeli chodzi o przeglądarke używam Chrome i Opery, w pracy głównie strony, gdzie nawet nie występuje żadna grafika, więc to łącza obciążać nie może. Dzięki za linka do programów, przetestuje i dam znać co się okazało. Póki co używam Bandwwith+, ale on pokazuje mniej więcej to co monitor aktywności. Najlepszy byłby program poakzujący ile łacza używa każdy z programów/procesów.

#14 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 02 września 2012 - 13:01

Zacznij używać Safari lub Chrome pod OSX, mniej zużywa sieć, Operę sobie odpuść. Grafika-grafiką, lecz sieć to nie tylko użycie grafiki na stronach WWW, flash etc. Może po prostu skoro to było po prostu jednorazowe użycie pobierała Ci się aktualizacja do przeglądarki/systemu/flasha/czegoś innego (nie potrzebne skreślić). Sprawdź czy miałaś jakąś aktualizację (znajdziesz informację o tym w preferencjach systemowych).

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 02 września 2012 - 14:05

Pamiętajcie, że większość operatorów taryfikuje 'za każde rozpoczęte x KB'. Byle synchronizacja z czymkolwiek, która tak naprawde przy odpaleniu zużywa np. 12 KB (liczba z czapy, przykładzik) zżera z konta 100. Dziesięć takich i już megabajt papa, chociaż 'realnych' danych było 120 KB.

#16 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 02 września 2012 - 15:55

"Czy to możliwe, że monitor aktywności nie pokazywałby tego procesu, który tak obciąża łącze?" Mało prawdopodobne, popatrz na Monitor aktywności w trakcie korzystania prepaid, bo tak to można gdybać, jeśli będzie przekraczać kilka KB/s podczas bezczynności komputera, a w Twoim przypadku będą to MB/s, to powinna być widoczna wzmożona aktywność dysku, i jakiś proces też powinien wykazywać się większym apetytem na zasoby czyli CPU i RAM. W każdym razie dla mnie nie wydaje się to możliwe żeby dla przykładu jak u Ciebie ściągnąć np. trzy filmy DVD w dwie godziny i o tym nie wiedzieć :)

#17 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 02 września 2012 - 17:45

Staram się odpowiadać dokładnie na pytania. Jeżeli chodzi o Operę, to jest mi niezbędna do dostępu do jednego z systemów w których pracuje opartego na www. To doprawdy szczegół. Zweryfikuję te aktualizacje, gdzie dokładnie mogę sprawdzić co i kiedy się aktualizowało?

#18 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 02 września 2012 - 19:14

System Peferences>Software Update>Installed Software (przepraszam za angielską ścieżkę, lecz moja mama posiada angielskiego Liona na swoim MBP, ja używam na swoim iMacu Mountain Liona).

#19 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 02 września 2012 - 19:49

Odpowiedź i jednocześnie rozwiązanie problemu postawionego w temacie znajdziesz dzięki Little Snitch Soft "niestety" płatny.

#20 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 04 września 2012 - 13:29

Zatem Panowie ja już się załamuje i nie wiem kompletnie o co chodzi. Wrzuciłam polecony wyżej program. Obserwowałam co się dzieje i nie wykryło nic podejrzanego. Transfer przez cały dzień ok 100MB. Korzystałam jednak z wifi sąsiedniego biura, a w tym czasie doładowałam telefon o 3GB i odłożyłam na bok. Nie używałam go. Przez cały dzień transfer na telefonie wyszedł 2,5MB (w dwóch niezależnych programach) a tymczasem po kilku godzinach z wykupionych 3GB zostało 0...Nie mam pojęcia o co może chodzić. Możliwe, że to nie Mac a Iphone pożera transfer, a z wyczerpaniem limitu u koleżanki to był przypadek. Albo też oba urządzenia mają jakiś nieznany defekt. Czy znacie analogiczny program na Iphonea? Albo wiecie o co może chodzić? Nie funkcjonuje bez Internetu, jest mi niezbędny przede wszystkim do pracy. No i sprawdziłam aktualizacje na Macu. Ostatnia była 09.08. wtedy zaktualizowała się drukarka, klient remote desktop zatem to nie to... help me...

#21 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 04 września 2012 - 14:52

iPhone pożera transfer, automatycznie pobiera pocztę (sprawdza), następnie pogoda, giełda, i inne programy. Jak chcesz mieć internet bez "ograniczeń" moja rada (nie reklamuję niczego ani nikogo) TP (Neostrada) albo Netia (nie na łączach TP) tam masz internet bez ograniczeń i dostajesz Liveboxa lub inny router. Skoro do pracy jest Ci potrzebny internet no-stop innego wyjścia nie widzę. ps. To już problem na inny temat, więc do zamknięcia.

#22 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 04 września 2012 - 15:52

Tak założę nowy temat na tym forum, jednak to nie to co sugerujesz. Na telefonie nie mam maila czy iCloud. Synchronizacja i sprawdzanie pogody/giełdy nie może pożerać 3GB w kilka godzin. Uzytkuję produkty Apple od dawna, to mój kolejny Iphone, którego mam od debiutu 4S i nigdy nie było podobnych problemów. To jest coś niestandardowego. Moja praca wymaga ode mnie przemieszczania, zresztą nie pracuję tylko w Poslce, a w zasadzie w Poslce najmniej. Dlatego dla mnie jedynym rozwiązaniem jest internet prepaid, gdzie w zasadzie w każdym kraju mogę go nabyć i spokojnie działać. Teraz jednak pojawił się ten problem...

#23 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 04 września 2012 - 17:04

http://mactips.info/...-iphone-or-ipad Nie jestem osobą która używa telefonu jako router, więc może ten link ci pomoże (mam taką skrytą nadzieję).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych