Zółta plama po roku użytkowania - co zrobić ?
Napisano 01 września 2012 - 15:44
Napisano 01 września 2012 - 17:06
Napisano 01 września 2012 - 17:13
Witam,
PS. Czy moge walczyc o zupelnie nowy, a nie refurb? Jak?
Za wszelkie cenne wskazowki - bardzo dziekuje.
Teraz już nie możesz, ponieważ nie przypilnowałeś na początku, jeżeli dawałeś jako niezgodność towaru z umową i salon Ci wymienił... no własnie... nie salon Ci wymienił a Regenesis, a powinien salon, i ponieważ masz zapewne tylko papier z Regenesis dot. wymiany a nie z salonu, to salon już nie odpowiada z tytułu niezgodności, bo nie jest to urządzenie, które oni sprzedali. Poczytaj wąrek reklamacja orange tam to dokładnie wyjaśniłem.
Napisano 01 września 2012 - 17:30
Witam w klubie ponieważ mam to samo identyczne miejsce, identyczna usterka. Plama ta ujawniła się podczas korzystania z sieci 3g zakładam iż właśnie przez ten element to się stało.
Ja swojego iphone'a 4 5.1.1 oddałem do salonu na niezgodność towaru z umową. Wysłali go do Regenersis ,a serwis wystawili mi kosztorys na 700zł za wymianę - salon odmówił. Napisałem reklamację do Orange w tej sprawie i czekam w ten piątek minął tydzień a z tego co pisał w innym temacie Oleyek mają na to 14 dni. Jeśli rozpatrzą ją pozytywnie to oddam starego iphone'a a dostane nowego w folii z tego co mi mówili w salonie.
Czyli tez przy intensywnosci uzytkowania plama sie zwieksza i nasila barwa? A na czuwaniu jest taka dalikatna barwa?
A sluchaj? Pisales reklamacje do Orange ale telefon otrzymales ten Twoj stary, nienaprawiony, czy on czeka w salonie Orange? Tak wnioskuje, bo piszesz, ze oddasz.
O regenersis slyszalem, ze lubi sie bawic w kosztorysy wziete nie wiadomo skad...
---------- Wpis dodano o 18:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:27 ----------
Teraz już nie możesz, ponieważ nie przypilnowałeś na początku, jeżeli dawałeś jako niezgodność towaru z umową i salon Ci wymienił... no własnie... nie salon Ci wymienił a Regenesis, a powinien salon, i ponieważ masz zapewne tylko papier z Regenesis dot. wymiany a nie z salonu, to salon już nie odpowiada z tytułu niezgodności, bo nie jest to urządzenie, które oni sprzedali. Poczytaj wąrek reklamacja orange tam to dokładnie wyjaśniłem.
Hm... Ok. Zobaczymy. Pracuje w handlu i wiem, ze np reklamacje butow wysylam do producenta i to producent wymienia buty. Jesli takowych nie ma to jest zwrot gotowki i to poducent wystawia korekte a sprzedawca oddaje kase.
OleYek, rozumiem, ze o zupelnie nowego walczyc nie moge, ale oddac przeciez moge i prosic o wymiane na replacement?
Napisano 01 września 2012 - 18:07
Czyli tez przy intensywnosci uzytkowania plama sie zwieksza i nasila barwa? A na czuwaniu jest taka dalikatna barwa?
A sluchaj? Pisales reklamacje do Orange ale telefon otrzymales ten Twoj stary, nienaprawiony, czy on czeka w salonie Orange? Tak wnioskuje, bo piszesz, ze oddasz.
O regenersis slyszalem, ze lubi sie bawic w kosztorysy wziete nie wiadomo skad...
---------- Wpis dodano o 18:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:27 ----------
Hm... Ok. Zobaczymy. Pracuje w handlu i wiem, ze np reklamacje butow wysylam do producenta i to producent wymienia buty. Jesli takowych nie ma to jest zwrot gotowki i to poducent wystawia korekte a sprzedawca oddaje kase.
OleYek, rozumiem, ze o zupelnie nowego walczyc nie moge, ale oddac przeciez moge i prosic o wymiane na replacement?
Ja obecnie używam starego który wrócił z serwisu. Będę to robił do czasu rozpatrzenia reklamacji. Jeśli zostanie rozpatrzona pozytywnie to oddam stary telefon, a Orange da mi nowego zafoliowanego z 12 m-czną gwarancją.
Co do plamy to tak : pojawiła się przy intensywnym użytkowaniu w ciepły dosyć dzień. Normalnie jest słabo widoczna ale jak powiedzmy pogram w coś lub używam sieci 3g to staje się bardziej widoczna .
Napisano 01 września 2012 - 18:17
Napisano 02 września 2012 - 13:20
Napisano 02 września 2012 - 14:42
Napisano 02 września 2012 - 14:43

Napisano 03 września 2012 - 11:41
Napisano 05 września 2012 - 01:24
Ehh czyli rozumiem, ze Regenersis problem bedzie znalo...
A napiszcie mi prosze jedna rzecz, skoro ten telefon ktory mam byl oznaczony jako iPhone 4 16gb replacement moge wnioskowac, ze ktos z niego korzystal wczesniej i po prostu jakis inny element byl wadliwy i po zlozeniu tego w calosc wydali mi jako teoretycznie nowy, wolny od wad?
Wiec ekran tez moze lacznie pracowac w tym moim tel. ok. 2 lat?
Nie znam sie na tych refurbach i replacementach w ogole
Jak pisalem, prawa strona grzeje sie bardzo i szybko. I wtedy nasila sie ta plama z lewej strony, obok przyciku (-)
Dokładnie, jak to jest z repubami ? A pytanie z innej beczki, wymieniałem iPada 2 pod koniec gwarancji jakos 22/23marzec, iPad zakupiony w dniu premiery 28marca 2011, od ostatniej wymiany przez serwis nie upłyneło jeszcze 6 miesiecy, gwarancja Apple to 12 miesiecy, iSpot zapewnia mi jako sprzedawca 24 miesieczna ochrona tzw. niezgodnosc towaru z umowa, na iPadzie wyskoczyły mi bad pixels, i sie tak zastanawiam, czy jest jaka kolwiek szansa na wymiane urzadzenia na nowe ?

Napisano 05 września 2012 - 08:12
Napisano 05 września 2012 - 08:44
Jeśli więc wymiana nastąpiła na zasadach niezgodności towaru, a nie gwarancji, wszystko startuje od nowa.Art. 10. 1.Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.
Napisano 05 września 2012 - 09:00
OleYek, jeśli to sprzedawca wymienił urządzenie na nowe, to jak najbardziej okres odpowiedzialności biegnie od nowa:
Jeśli więc wymiana nastąpiła na zasadach niezgodności towaru, a nie gwarancji, wszystko startuje od nowa.
W przypadku niezgodności jak najbardziej, ale przedpiśca mówił o gwarancji, więc w tym przypadku niestety już nic nie zrobi bo sprzęt mu wymienił zapewne serwis a nie sprzedawca i jak znam życie papier ma z serwisu odnośnie wymiany a nie od sprzedawcy.
Napisano 05 września 2012 - 10:40
Napisano 05 września 2012 - 12:56
OleYek ale ja tez wczesniej pisalem o niezgodnosci, a Ty napsiales, ze nie ma szans na powalczenie o kolejny, nowy.
Ja odpowiadałem Danielowi, nie Tobie.
Za kazdym razem oddaje z tytulu niezgodnosci towaru z umowa. I mnie jako nabywce nie obchodzi kto to wymienia. To logiczne, ze T-Mobile nie ma serwisu tylko zleca to komus. Tyle, ze ja oddaje w T-Mobile uszkodzony telefon i rowniez w T-Mobile odbieram nowy. i serio nie obchodzi mnie gdzie i jak zostalo to wymienione. Wiec mimo iz to jest telefon z nowym IMEI to T-Mobile dalej w tym przypadku odpowiada i to kolejne 2 lata od daty wmienienia, mimo, ze FV mam stara a swistek o nowym telefonie jest z Regenersis...
No i tu jest sedno sprawy, Nie masz świstka, że to T-Mobile Ci wymieniło telefon, tylko masz świstek z Regenesis. Wypną się na Ciebie, bo nie udowodnisz, że to sprzedawca Ci wymienił urządzenie, zresztą sprzedawca ma obowiązek dać Ci nowe a nie refurba i to sprzedawca. Regenesis nie jest stroną, natomiast jeżeli nie napisałeś w niezgodności wyraźnie, że żądasz nowy bądź odstąpienie od umowy, to jest to traktowane jako naprawa i gwarancja nie biegnie dalej. Kluczem tu jest świstek od sprzedawcy. Bez niego jest jednym słowem dupa.
Wkurza mnie tylko jedno.Zaplacilem 2k za iPhone 4, a dostaje teraz jakies refurby, uzywki. Skoro zaplacilem za nowego to chce nowego a nie wymacanego przez innych.
A co mają powiedzieć użytkownicy innych urządzeń, że zamiast urządzenia praktycznie fabrycznie nowego serwisy w Polsce im naprawiają, otwierają, podmieniają i krzywo skłądają a zapłacili tyle samo o ile nie więcej. Nie wiem co masz do refurba, toż to telefon prosto z fabryki...
Jeszcze jedno chlopaki - Replacement to inaczej Refurb tak? Czy jesli odrzuca mi zgloszenie reklamacyjne na te plamy to moge sie upierac ze to byl telefon juz kiedys uzywany nie tylko przeze mnie i ze ten problem moze wynikac z winy dluzszego dzialania niz uzywanie moje, roczne?