Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Retina Macbook Pro - Image Retension i inne problemy z ekranem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 tadziak

tadziak
  • 18 postów

Napisano 01 września 2012 - 12:49

Witam, Chciałem zapytać użytkowników nowego Macbooka z Retiną czy natknęli się na jakieś problemy z ekranami w tych laptopach? Ja swojego otrzymałem na początku sierpnia (panel LG) i niestety, okazało się ze cierpi na tzw. Image Retension (ghosting). Bardzo denerwujące, gdy po kilku minutach ekranu ze stroną główną google, na tapecie (ciemno szara) było widoczne wyraźnie logo i zakładki. Do tego obraz miał nieco różową poświatę, co było widać szczególnie na białych tłach. Drugi egzemplarz był lepszy, bo Samsunga, obraz wyraźnie jaśniejszy, biały i bez "ghostingu", niestety po jednym dniu zauważyłem jakby odciśnięte dwie plamki (tzw. pressure marks). Komputer wrócił do Apple i jedzie do mnie trzeci, ale zaczynam wątpić w to, czy jest szansa na otrzymanie sprawnego egzemplarza... A jakie są Wasze doświadczenia? Szczególnie w kwestii tego "Image Retension"?

#2 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 01 września 2012 - 13:14

http://myapple.pl/ko...dku-ekranu.html

#3 tadziak

tadziak
  • 18 postów

Napisano 01 września 2012 - 14:00

[url]http://myapple.pl/komputery-apple-pytania-i-problemy/238927-macbook-pro-retina-bad-pixel-na-srodku-ekranu.html[/url]

Czytałem w całości. Nie wypowiadałeś się natomiast na temat tego image retention/ghostingu. Czy masz jakiś problem z tym, jakiego producenta miałeś panel?

#4 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 01 września 2012 - 14:03

Nie miałem innych wad, nie wiem jakiej firmy był panel.

#5 tadziak

tadziak
  • 18 postów

Napisano 03 września 2012 - 15:41

No i niestety, trzeci egzemplarz też trefny :( Chyba nie ma szans na otrzymanie Macbooka Pro z Retiną bez wad wyświetlacza...

#6 damik4

damik4
  • 88 postów

Napisano 03 września 2012 - 17:40

Ja mam bez wad, więc jest szansa :)

#7 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 03 września 2012 - 17:55

Ja też mam bez wad. Mam też teorię o szukaniu wad na siłę ;)

#8 tadziak

tadziak
  • 18 postów

Napisano 03 września 2012 - 20:46

A czy bylibyście tak mili i sprawdzili jakiego producenta macie ekrany? Wystarczy w terminalu wkleić: ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]*

#9 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 03 września 2012 - 21:03

Samsung:
http://myapple.pl/ko...tml#post1957291

#10 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 03 września 2012 - 22:33

Ja mam z panelem Samsunga. Po miesiącu intensywnego używania wszystko jest w porządku. Nie mam żadnych problemów z czymkolwiek.

#11 tadziak

tadziak
  • 18 postów

Napisano 04 września 2012 - 10:38

No właśnie, z Samsungiem problemów nie ma. Niestety Apple już Samsungów nie montuje w nowych Retinach. Dlatego też nowi klienci dostają jedynie wadliwe LG. Poniżej przykład jak wygląda tapeta po 10 minutach oglądania głównej strony Google: Dołączona grafika

#12 sloniu82

sloniu82
  • 1 postów

Napisano 04 września 2012 - 13:15

LP... to LG, SN - Samsung.

Rozumiem że jak mam LSN to znaczy ze matryca jest Samsungowska? Ja mam za to inny problem bo około miesiącu używania zdarza mi się że ekran traci na chwilkę podświetlenie podczas otwierania klapy (od 1 cm do 3-4 od dołu komputera). Sądzę że tu nie ma rady i tylko serwis pomoże :(
Nie jestem pewny czy mam tak od początku, poprostu zauważyłem to z tydzień temu. Tak raz na 20 otwarć się zdarza.

#13 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 września 2012 - 14:05

Takie coś miałem w swojej plaźmie Samsunga. Nazwy się to fachowo powidoki.

#14 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 04 września 2012 - 16:35

U mnie też smamsung i jest wszystko ok

#15 tadziak

tadziak
  • 18 postów

Napisano 04 września 2012 - 19:37

No jak widzę wszyscy użytkownicy na tym forum mieli szczęście otrzymać Samsunga. Ja niestety już dwa razy trafiłem na LG i sytuacja wygląda beznadziejnie.

#16 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 04 września 2012 - 19:41

Hmm.. czy szczęście, że matryce od Samsunga - słyszałem, że to i one też mają wady.

#17 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 września 2012 - 19:44

Zawsze trafiają się ''czarne owce''.

#18 espe2

espe2
  • 13 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 10:08

Mam pytanie do osób, które uzywały MBP z retiną pochodzącego ze Stanów i reklamowały (w Polsce) matrycę z powodów znanych typu IR i inne. Czy matryce są wymieniane czy tez cały komputer. Jeśli tak to jaka jest w nowym klawiatura (enter typu odwócone L czy plaski?). Sprawa dla mnie dość istotna gdyż jestem w trakcie zakupu sprzętu z USA i dopiero teraz doczytałem, ze jest jakiś ogromny problem z wyświetlaczami. O dziwo w Polsce stosunkowo mało się o tym pisze. Wątki praktycznie urywają się we wrześniu, odnioslem wrażenie, ze problem zostal roziwązany. Niestety w Stanch (jak to w Stanach), kazdego dnia (z dzisiejszym włacznie) ludzie pisza, ze problem dalej występuje. Trend w postrzeganiu sprawy jest taki, ze jak komuś sie trafi matryca LG to be , a jeśli Samsung to super. Tyle, ze ponoć montują juz tylko LG lub zdecydowaną większość. No i zacząłem sie wahać, bo rekalmacja czy ewentualna wymiana następi wylącznie w Polsce (z tym ponoć nie ma problemu mimo, że laptop kupiony w USA - jesli ktoś ma inne informacje prosze o sygnał), i nie ukrywam, że polska klawiatura mnie nie interesuje - nie przyzwyczaję sie do tego entera. Tak cz siak nie ukrywam, ze zapał został ostudzony, niestety sprawa jest terminowa, bo możliwości zakupu w Stanach konczą mi sie w piątek.

#19 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 05 grudnia 2012 - 10:22

W Polsce wymieniana jest tylko gorna obudowa(z racji tego ze wtopiony w nia jest ekran). Nie caly komputer. Zeby bylo smieszniej, gdzieniegdzie pojawiaja sie glosy ze niektorym ludziom po prostu nie wymieniano komputerow z powodu tego, ze powidoki utrzymywaly sie na ekranie przez 30 sekund a nie 1 minute. Mimo wszystko im dalej w las, tym bezpieczniej, bo coraz rzadziej dochodza glosy o "duszkach" na ekranach. Nie martw sie, bierz Retine. Ja mialem jeden, sprzedalem, zarobilem, kupilem drugi. W jednym byla matryca Samsunga w drugim, obecnym, LG i zadnych problemow z jakakolwiek matryca, a sprawdzalem oba komputery czy jest IR. Bedziesz mega zadowolony z zakupu ;).

#20 espe2

espe2
  • 13 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 10:29

Dzieki

#21 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 06 grudnia 2012 - 23:32

Witam, Mam retine 15" z ekranem LG. Konfiguracja niestandardowa wiec wysłali ją z chin :) Niestety image retention pojawiło się od razu. Nie czekałem z tym długo tylko od razu poszedłem do apple store. Tam zrobili testy hardware (niepotrzebnie) a potem test na ekran po ktorym nie mozna bylo w zasadzie nic stwierdzic:) Zatrzymałem jedno okno findera na 10 minut na biurku i po przesunięciu od razu bylo widac "ślad" po oknie. To wszystko oczywiscie na szarym ciemnym tle. Moja retina została zakwalifikowana do wymiany ekranu. Powiedziałem geniusowi że chciałbym samsunga bo jest bez wad a LG niestety nie. Gość powiedział ze nie mogą zagwarantowac tego jaka czesc przyjdzie. Ekran był wymieniony po 2 dniach, ale niestety komputer moge odebrac dopiero w nastepnym tygodniu - ciekaw jestem co wstawili w zamian LG. Jeśli to bedzie LG znowu to im powiem ze zobaczymy sie po święŧach na kolejną wymiane:)

#22 espe2

espe2
  • 13 postów

Napisano 09 grudnia 2012 - 11:07

Piszę tego posta już z nowego komputera, który jest delikatnie mówiąc... przekraczający moje oczekiwania. Dużo można pisać o tym, ale wrażenia ogólnie nieziemskie. Jako, że wątek o IR i ekranie głównie więc sprawdziłem już co tam w środku siedzi (choć przyznaję, że niezależnie co by to było i tak byłbym zadowolony). Mam fuksa chyba bo u mnie jest kod LSN czyli chyba pożądany Samsung. Choć z tym fuksem to się zobaczy bo tu też jakieś narzekania na forach są. W każdym razie cudeńko śmiga aż miło i postanowiłem, że nawet jak się jakieś wady ujawnią to dam na wstrzymanie, w końcu ten sprzęt to nie tylko ekran. Dla zainteresowanych: wersja najprostsza z podbitym RAM, czyli 2,3/16/256.

#23 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 30 grudnia 2012 - 20:02

Witam ponownie. Dostalem ekran Samsunga po wymianie, ale szczeze mowiąc jest gorszy od tego LG pod wzgledem równości, są miejsca na panelu ktore sa bardziej żółte, niebieskie....lipa. Mam monitor zewnętrzny Eizo do obróbki zdjęć i wiem co to znaczy równy ekran:) Puki co uzywam tego panelu w retinie ale predzej czy pozniej pojdzie pod kolejna wymiane. Żona też ma retine z panelem samsungiem i u niej jest równo z wyswietlaniem odcieni białego itp. Musze powiedziec ze LG ma swoje wady z image retention ale Samsung jest definitywnie gorszy pod wzgledem wyswietlanego obrazu.

#24 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 grudnia 2012 - 20:50

Zmieniłem model rMBP na wyższy i niestety matryca LG. Kolory i podświetlwnie jest ok ale pojawiają się "duchy". Poprzednio miałem idealna Samsunga z równomiernie podswietlwniem i bez IR. Czyli czeka mnie wymiana gwarancyjna...:(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych