iPad w świecie fotografii
Napisano 31 sierpnia 2012 - 12:46

Napisano 31 sierpnia 2012 - 13:36
Napisano 31 sierpnia 2012 - 14:02
Napisano 31 sierpnia 2012 - 16:21

Napisano 31 sierpnia 2012 - 17:06
Napisano 31 sierpnia 2012 - 17:48
do tego Apple iPad Camera Connection Kit lyka tylko karty SD...
A co chcial bys aby lykal, wiekszosc opiera sie na SD. Nawet wysokie modele maja wejscia na SD obok CF.
Gdyby sciagnac zdjecia przez wifi odrazu na ipada za pomoca np. WFT-E2/WFT-E2 II/WFT-E4 II itp. to moglo by to nawet ciekawie dzialac. Taki photobank z mozlwoscia ladnego podgladu, i jakiejs korekcji. Wiele jest zakladow gdzie pstrykna fotke, wyjma karte i wydrukuja. Taki garzet w stacji podpiety pod drukarke super sprawa. Tylko ta cena ... :/
Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:03
Jedynie z ipada to możesz sobie zesyncować swoje prace. Ja tak własnie robię, wywołuję w LR, gotowce importuję do iphoto - reszta leci na duże dyski do archiwum. iphoto w 100% syncuję z iphone, więc mam wszystkie moje zdjęcia od razu w 'kieszeni'. Co prawda dużej odbitki z nich nie zrobię, ale do prezentacji na ekran czy nawet projektor jak znalazł.
---------- Wpis dodano o 22:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:57 ----------
Nawet wysokie modele maja wejscia na SD obok CF.
Tu bywa niestety różnie, a przejście na SD dopiero teraz widać: 50d->60d, 5dm2->5dm3(podwójne). W amatorskich 400->450. Poza 450 to w tegorocznych modelach dopiero widać chęć zmiany. Ciężko też wymagać zmiany body za kilka kzł bo brak przejściówki

Z resztą już widze tego ipada obrabiającego RAW

Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:04
Moj wysoki model ma tylko CF...A co chcial bys aby lykal, wiekszosc opiera sie na SD. Nawet wysokie modele maja wejscia na SD obok CF.
Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:16

Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:23
Napisano 31 sierpnia 2012 - 23:18

Napisano 01 września 2012 - 00:10
Napisano 01 września 2012 - 08:26
Napisano 01 września 2012 - 08:41
Napisano 04 września 2012 - 14:18
z wielką chęcią przyjąłbym informacje n/t programów zarówno do obróbki zdjęć (podstawowej i bardziej zaawansowanej) jak i przeglądania i dalszego prezentowania ich, zarówno te płatne (prawdopodobnie będzie lepsza ich jakość i większe możliwości?) jak i darmowe.
Ciekawym elementem dyskusji może być też znalezienie zastosowań do używania iPadów i systemu iOs w konkretnych przypadkach i przy działaniach terenowych, w studio czy też domu.
Trochę temat umarł i poszedł w innym kierunku, więc postaram się odpowiedzieć na twoje pytania

Nie ma takiej opcji żeby iPad w 100% zastąpił komputer w dziedzinie obróbki fotografii. O ile w Ipadzie jest możliwa edycja na kanałach, kadrowanie, korekcja światła, balansu bieli i narzucanie efektów, to nie ma możliwości komfortowej pracy podczas selekcji obrazu, mieszania warstw, kanałów, itp.
Ale z kolei ja nie wyobrażam sobie pracy w fotografii bez iPada. Jest fantastycznym narzędziem uzupełniającym, a przede wszystkim jest niezastąpiony, jeśli chcesz zrobić jakąś fotkę na szybko, z natychmiastową publikacją w sieci

Z pomocą lustrzanki musiałbym:
1) zrobić fotkę
2) zgrać ją do komputera
3) obrobić w programie graficznym
4) zapisać
5) opublikować
W iPadzie pstrykam, edytuję i wysyłam na maila/facebooka/tweetera, itp. Zajmuje to minutę i mogę to robić wszędzie

Drugie świetne zastosowanie to bank zdjęć. Będąc na wakacjach robię fotki lustrzanką, kręcę filmy kamerką, a wieczorkiem zgrywam to wszystko do iPada i już mogę sobie montować film, lub obrabiać fotki.
Co do programów graficznych, to zależy ile masz/będziesz miał fotek na iPadzie. Najpopularniejszy Apple'owski iPhoto ma jedną ogromną wadę. Przy moich kilku tysiącach zdjęć na Ipadzie każda operacja w programie iPhoto kończyła się tak, że program "odświeża bibliotekę zdjęć". Nie wiem po co, robi sobie jakiś "cache" żeby działał szybciej? W każdym razie w przypadku 5.000 zdjęć operacja ta trwa około dwóch minut. Dlatego zrezygnowałem z iPhoto, a zakupiłem Snapseed. Program jest rewelacyjny i bardzo szybki. Zrobisz praktycznie wszystko to co robisz w Photoshopie

Bawiłem się jeszcze kilkoma programami graficznymi, ale każdy powielał już możliwości Snapseed'a lub był o wiele gorszy. Dlatego mam tylko ten jeden program, nie ma potrzeby więcej.
A inne zastosowania? U mnie na przykład iPad sprawdza się wyśmienicie na wszelkich spotkaniach, imprezach, wyjazdach, itp. do pokazywania i oglądania fotek z wyjazdów, filmów, itp. Nie wyobrażam sobie ciągłego włączania komputera, czy biegania po ludziach z pendrive'ami żeby pokazać zdjęcia.
Odkąd mam iPada i iPhona nie używam płyt CD, pendrive'ów, a nawet komputera. No może raz w tygodniu jak robię synchronizację w iTunes.
Napisano 26 września 2012 - 07:54
Napisano 27 września 2012 - 09:37
1. Zmianę rozmiaru zdjęcia.
Nie, jest mozliwość tylko wykadrowania.
2. Czy można np. umieścić jakiś tekst (powiedzmy że chciałbym zrobić okładkę do jakiegoś albumu).
Nie. Snapseed jest programem do obróbki fotografii, nie kombajnem graficznym.
3. Jak duże zdjęcia jest w stanie obrobić (zapisać). Z tego co wyczytałem Photoshop Touch pracuje na fotkach o maksymalnej rozdzielczości 1600x1600.
Nie wiem czy jest jakiś limit. Wrzucałem mu coś koło 16 Mpix i łykał bez problemu, prosto z aparatu.
Napisano 27 września 2012 - 09:43
Napisano 03 grudnia 2012 - 23:46
Kiedy bedzie itd.
Napisano 30 grudnia 2012 - 18:21

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych