Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad w świecie fotografii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arathorn

Arathorn
  • 5 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 sierpnia 2012 - 12:46

Cześć, Na początku szybko się przywitam, gdyż to mój pierwszy post na tym forum, choć temat przeczytałem już niejeden i nieco zaznajomiłem się z wszystkimi informacjami które się tutaj przewijają. Użytkownikiem Apple jestem w zasadzie od tygodnia (wybór padł na iPada 4G 32 GB) i dopiero poznaje ten świat, system i wszystko co z nim związane. Jednakże, jako, że dość istotnym elementem mojego życia jest również fotografia, chciałbym poruszyć również kwestię relacji pomiędzy tymi dwoma światami. Miło by było gdyby ten temat mógł stać się źródłem i skarbnicą informacji dla wszystkich kwestii które wiążą te tematy. Ja ze swojej strony z wielką chęcią przyjąłbym informacje n/t programów zarówno do obróbki zdjęć (podstawowej i bardziej zaawansowanej) jak i przeglądania i dalszego prezentowania ich, zarówno te płatne (prawdopodobnie będzie lepsza ich jakość i większe możliwości?) jak i darmowe. Ciekawym elementem dyskusji może być też znalezienie zastosowań do używania iPadów i systemu iOs w konkretnych przypadkach i przy działaniach terenowych, w studio czy też domu. Ja na otwarcie rozmowy mogę przywołać ciekawostkę z własnego doświadczenia; ciekawym widokiem dla mnie było, gdy po awansie Pogoni Szczecin do ekstraklasy (sam fotografuję tam na meczach już od około 5 lat), zauważyłem zdecydowany wzrost fotografów wyposażonych w tego typu sprzęt (szczególnie właśnie od Apple) - byli to pracownicy prawdopodobnie PAPu, GazWyb oraz popularnych portali. Jeszcze nie udało mi się przeprowadzić dokładnego wywiadu środowiskowego, aczkolwiek z pewnością spróbuję się dowiedzieć, z czego korzystają profesjonaliści. Zapraszam do rozmowy, dzielenia się swoją wiedzą, informacjami i jeszcze raz witam wszystkich! :)

#2 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 31 sierpnia 2012 - 13:36

Z papieru toaletowego można zrobiż gazetę, można tyle tylko, że...lub ale. I o te "że" lub "ale" właśnie chodzi. Jak czytam, że iPad jest do profesjonalnej fotografii, bo koleś na sieci pokazał tuzin iPad'ów służących jako doświetlanie obiektu fotografowanego, to pozostawiam to bez komentarzy. Tak, marketingowy szał, iPad dla Pro fotografii, kinematografii i czego jeszcze? Oczekujesz opinii, bardzo proszę - takie gadżety jak iPad to nie sprzęt do tego, by myśleć poważnie o wykonywaniu pracy fotoreporterskiej.

#3 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 14:02

Sam sie kiedys chcialem pobawic RAWami w iPhoto, ale niestety robi ono downscale do 9MPix, do tego Apple iPad Camera Connection Kit lyka tylko karty SD... Teoretycznie moglbys wykonac zdjecie, zrzucic do iPada, zrobic delikatna zmiane w iPhoto i wyslac gdzies po 3G, nie widze innych zastosowan dla tego urzadzenia. No moze jeszcze prezentacja zdjec.

#4 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 31 sierpnia 2012 - 16:21

iPad to gadżet i nadaje się tak samo do profesjonalnej (wymagającej) pracy jak MacBook ''Pro'' dla montażysty video. Jest świetny ale jego zastosowania są troszkę inne, 95% osób kupuje go do konsumpcji internetu i gier :)

#5 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 17:06

To ci powinno sporo wyjaśnić

Marzenia o mobilnym Lightroom | fabryka pikseli

#6 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 17:48

do tego Apple iPad Camera Connection Kit lyka tylko karty SD...

A co chcial bys aby lykal, wiekszosc opiera sie na SD. Nawet wysokie modele maja wejscia na SD obok CF.

Gdyby sciagnac zdjecia przez wifi odrazu na ipada za pomoca np. WFT-E2/WFT-E2 II/WFT-E4 II itp. to moglo by to nawet ciekawie dzialac. Taki photobank z mozlwoscia ladnego podgladu, i jakiejs korekcji. Wiele jest zakladow gdzie pstrykna fotke, wyjma karte i wydrukuja. Taki garzet w stacji podpiety pod drukarke super sprawa. Tylko ta cena ... :/

#7 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:03

Niestety to nie mobilne studio. Na potrzeby kilkudziesięciu fotek to kup sobie lepiej Air 11 - nico większy od ipada, ale za to pociągnie 'dużego' lightroom - do pracy w terenie IMO praktyczniejszy.
Jedynie z ipada to możesz sobie zesyncować swoje prace. Ja tak własnie robię, wywołuję w LR, gotowce importuję do iphoto - reszta leci na duże dyski do archiwum. iphoto w 100% syncuję z iphone, więc mam wszystkie moje zdjęcia od razu w 'kieszeni'. Co prawda dużej odbitki z nich nie zrobię, ale do prezentacji na ekran czy nawet projektor jak znalazł.

---------- Wpis dodano o 22:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:57 ----------

Nawet wysokie modele maja wejscia na SD obok CF.

Tu bywa niestety różnie, a przejście na SD dopiero teraz widać: 50d->60d, 5dm2->5dm3(podwójne). W amatorskich 400->450. Poza 450 to w tegorocznych modelach dopiero widać chęć zmiany. Ciężko też wymagać zmiany body za kilka kzł bo brak przejściówki :)
Z resztą już widze tego ipada obrabiającego RAW :D - sensu brak.

#8 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:04

A co chcial bys aby lykal, wiekszosc opiera sie na SD. Nawet wysokie modele maja wejscia na SD obok CF.

Moj wysoki model ma tylko CF...

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:16

No o to chodzi, ja mam 5dmk2 i 50d i oba na CF, zmieniać dla potrzeb braku przejściówki nie zamierzam. Tym bardziej że 60d jest IMO gorszą puszką (brak uszczelnień i magnezu), a na 5dmk3 mnie nie stać jak na amatorskie potrzeby :) 12k za puszkę nie dam.

#10 robson01

robson01
  • 13 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:23

Moje obie lustrzanki mają podwójne wejścia na karty, a przecież można też zgrywać bezpośrednio z lustrzanki przez USB. Osobiście nie wyobrażam sobie obrabiania RAW'ów czy to na Ipadzie czy też na jakimkolwiek laptopie. Do tego służy stacjonarny komputer z odpowiednio skalibrowanym monitorem, dyskiem SSD plus odpowiednie oprogramowanie. Dla mnie Ipad to wstępna selekcja zdjęć pod kontem właściwej ostrości czy kadru. No ewentualnie można na nim zrobić prezentacje, ale to i tak już po obróbce.

#11 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 31 sierpnia 2012 - 23:18

robson01: nie wyobrażam sobie workflow w którym miałoby miejsce zgranie zdjęć na ipada i to na starcie :) Nie wiem też jak Twoje aparaty sobie radzą ze zgrywaniem zdjęć po USB, bo u mnie oba Canony to po prostu masakryczna powolność. Zgranie 16GB trwałoby chyba pół godziny do godziny - tak na oko. Nigdy nie wyczekałem aż tyle. Karta CF (też przecież po USB) wchodzi mi w kilka minut. Co do obróbki, to ja działam na laptopie i to nie na jakimś daemonie prędkości, ale z SSD i na moje amatorskie potrzeby się sprawdza. Ale ja sobie na laptopie sortuję, wertuję, wywołuję tak 20-30 klatek dla własnej przyjemności i resztę odsyłam na stacjonarkę. Potrzebę zdjęć 'na wczoraj' uzupełniam pstrykając raw+jpg :)

#12 robson01

robson01
  • 13 postów

Napisano 01 września 2012 - 00:10

Nie zauważyłem znaczącej różnicy w czasie przy zgrywaniu z karty SD podpiętej do kita a z karty CF wpiętej do aparatu. Zazwyczaj robię to wieczorem po dniu zdjęciowym a w między czasie zajmuję się czymś innym później wstępna selekcja i dopiero po powrocie do domu zabawa z RAW'ami. Generalnie nie robię RAW+JPG, już same RAW'y zajmują mi wystarczająco dużo miejsca na kartach :-)

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 września 2012 - 08:26

Mi raw+jpg oszczędza trochę roboty jak np chcę dać komuś surówki zaraz po ich zrobieniu - nie potrzebuję do tego wtedy swojego komputera i masowego wywoływania. A miejsca aż tak dużo nie zajmuje. Najmniejszy jpg w największej kompresji pomniejsza na 16GB w 5d ilość klatek może z 550 na 500 - więc bólu nie ma. Po za tym w jpg trzymam wszystko, a z nieudanych wywalam w RAW. W archiwum to mi w ogóle już na dyskach nie zależy bo teraz 1TB tani jak barszcz (w porównaniu do tego ile kosztuje sprzęt foto, to nie ma nawet o czym mówić). Za to zgrywanie zdjęć mam masakryczne wolne (kablem z aparatu), chociaż nie wiem czemu. Przez czytnik (w to samo gniazdo USB) idzie mi 17-18MB/s a kablem 2-3MB/s. Pewnie to wina eos utility, bo on jakoś inaczej ssa, a nie umiem canonów zmusić do pracy jako usbstorage - chyba się nie da - pewnie też ssanie na ipada by w ten sposób nie szło, bo nie wiem czy canon zrobił drivery do ios.

#14 robson01

robson01
  • 13 postów

Napisano 01 września 2012 - 08:41

Na stacjonarny nigdy nie zgrywam zdjęć z aparatu po kablu USB (strata czasu) tu świetnie sprawdza się czytnik Lexar. Niezależnie od aparatu ten pierwszy sposób zawsze będzie wolniejszy. Korzystam z tej metody tylko do zgrywania zdjęć na Ipada i tylko z kart CF, niestety innej metody nie znam. Szkoda że nie można tak jak w przypadku SD.

#15 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 04 września 2012 - 14:18

z wielką chęcią przyjąłbym informacje n/t programów zarówno do obróbki zdjęć (podstawowej i bardziej zaawansowanej) jak i przeglądania i dalszego prezentowania ich, zarówno te płatne (prawdopodobnie będzie lepsza ich jakość i większe możliwości?) jak i darmowe.
Ciekawym elementem dyskusji może być też znalezienie zastosowań do używania iPadów i systemu iOs w konkretnych przypadkach i przy działaniach terenowych, w studio czy też domu.

Trochę temat umarł i poszedł w innym kierunku, więc postaram się odpowiedzieć na twoje pytania :)

Nie ma takiej opcji żeby iPad w 100% zastąpił komputer w dziedzinie obróbki fotografii. O ile w Ipadzie jest możliwa edycja na kanałach, kadrowanie, korekcja światła, balansu bieli i narzucanie efektów, to nie ma możliwości komfortowej pracy podczas selekcji obrazu, mieszania warstw, kanałów, itp.
Ale z kolei ja nie wyobrażam sobie pracy w fotografii bez iPada. Jest fantastycznym narzędziem uzupełniającym, a przede wszystkim jest niezastąpiony, jeśli chcesz zrobić jakąś fotkę na szybko, z natychmiastową publikacją w sieci :)
Z pomocą lustrzanki musiałbym:

1) zrobić fotkę
2) zgrać ją do komputera
3) obrobić w programie graficznym
4) zapisać
5) opublikować

W iPadzie pstrykam, edytuję i wysyłam na maila/facebooka/tweetera, itp. Zajmuje to minutę i mogę to robić wszędzie :) W hotelu, w lesie, w domu, w pracy, w samochodzie.
Drugie świetne zastosowanie to bank zdjęć. Będąc na wakacjach robię fotki lustrzanką, kręcę filmy kamerką, a wieczorkiem zgrywam to wszystko do iPada i już mogę sobie montować film, lub obrabiać fotki.

Co do programów graficznych, to zależy ile masz/będziesz miał fotek na iPadzie. Najpopularniejszy Apple'owski iPhoto ma jedną ogromną wadę. Przy moich kilku tysiącach zdjęć na Ipadzie każda operacja w programie iPhoto kończyła się tak, że program "odświeża bibliotekę zdjęć". Nie wiem po co, robi sobie jakiś "cache" żeby działał szybciej? W każdym razie w przypadku 5.000 zdjęć operacja ta trwa około dwóch minut. Dlatego zrezygnowałem z iPhoto, a zakupiłem Snapseed. Program jest rewelacyjny i bardzo szybki. Zrobisz praktycznie wszystko to co robisz w Photoshopie :) a nawet więcej. Fotkę, która nie wyszła na lustrzance doprowadzisz do perfekcji w Snapseed.
Bawiłem się jeszcze kilkoma programami graficznymi, ale każdy powielał już możliwości Snapseed'a lub był o wiele gorszy. Dlatego mam tylko ten jeden program, nie ma potrzeby więcej.

A inne zastosowania? U mnie na przykład iPad sprawdza się wyśmienicie na wszelkich spotkaniach, imprezach, wyjazdach, itp. do pokazywania i oglądania fotek z wyjazdów, filmów, itp. Nie wyobrażam sobie ciągłego włączania komputera, czy biegania po ludziach z pendrive'ami żeby pokazać zdjęcia.
Odkąd mam iPada i iPhona nie używam płyt CD, pendrive'ów, a nawet komputera. No może raz w tygodniu jak robię synchronizację w iTunes.

#16 Evadi

Evadi
  • 79 postów

Napisano 26 września 2012 - 07:54

Jako że od jakiegoś czasu poszukuję aplikacji do obróbki fotografii na iPadzie, miałbym kilka pytań odnośnie Snapseed'a. Od razu napiszę iż grafikiem nie jestem, więc wykorzystywać będe raczej typowo amatorsko. Czy w Snapseedzie można zrobić takie rzeczy, jak: 1. Zmianę rozmiaru zdjęcia. 2. Czy można np. umieścić jakiś tekst (powiedzmy że chciałbym zrobić okładkę do jakiegoś albumu). 3. Jak duże zdjęcia jest w stanie obrobić (zapisać). Z tego co wyczytałem Photoshop Touch pracuje na fotkach o maksymalnej rozdzielczości 1600x1600.

#17 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 27 września 2012 - 09:37

1. Zmianę rozmiaru zdjęcia.

Nie, jest mozliwość tylko wykadrowania.

2. Czy można np. umieścić jakiś tekst (powiedzmy że chciałbym zrobić okładkę do jakiegoś albumu).

Nie. Snapseed jest programem do obróbki fotografii, nie kombajnem graficznym.

3. Jak duże zdjęcia jest w stanie obrobić (zapisać). Z tego co wyczytałem Photoshop Touch pracuje na fotkach o maksymalnej rozdzielczości 1600x1600.

Nie wiem czy jest jakiś limit. Wrzucałem mu coś koło 16 Mpix i łykał bez problemu, prosto z aparatu.

#18 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 27 września 2012 - 09:43

Mi iPad sluzy jedynie do prezentacji zdjec na spotkaniach z klientami. Uzywanie go do podgladu w terenie i zgrywanie fot znudzilo mi sie dosc szybko, bo zajmuje wieki. Karty SD z WiFi to tez pomylka dzieki ich transferom.

#19 borrro

borrro
  • 63 postów

Napisano 03 grudnia 2012 - 23:46

Ja uzywam IPada do prezentacji zdjec. W stacjonarnym kompie przygotowuje i ituns. A swoja droga czy ktos kupil szkole foto newsweeka? Warto? Bo troche drogo. A moze ktoc cos wiecej o tym Titelbilder | Facebook
Kiedy bedzie itd.

#20 Morientesss

Morientesss
  • 12 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 18:21

Witam wszystkich. Właśnie zakupiłem sobie Ipad 4 (co by lżej mi było czekać na nowego maca 27") Pierwszy problem był już 5 minut po włączeniu Ipada i podłaczeniu do aparatu. Robie zdjęcia RAW+JPG ale do Ipada chciał bym tylko zgrywać JPG. Zna ktoś może jakiś prosty sposób. Jedyne co znalazłem to zgrywam RAW+JPG otwieram je w Iphoto i zapisuje je w tym programie i dopiero wtedy kasuje orginały RAW+JPG. Ale zgrywanie RAW+JPG trwa wieczność no i zajmuje za dóżo miejsca. Mam nadzieje że nie zamieszałem za bardzo :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych