Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie widzi karty sim, problem z aktualizacją...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 dippaolo

dippaolo
  • 7 postów

Napisano 30 sierpnia 2012 - 09:51

Witam koleżanki i kolegów.

Telefon został wygrany w konkursie i był bez simlocka, działała każda karta. Telefon nie jest mój, dostałem go parę dni temu na ożywienie :)

Zaznaczę że od 3 (trzech) dni czytam forum i walczę z Iphonem 3G :).

Krótka historia telefonu:
Telefon został wygrany w konkursie, niby bez simlocka, działał w każdej sieci. Po tygodniu używania podłączony został do Itunes i pojawił się komunikat że należy zaktualizować oprogramowanie, po całej operacji telefon chciał się aktywować. Użytkownik nie wiedział co zrobić więc oddał do serwisu. W serwisie powiedzieli że muszą znać sieć macierzystą bo telefon ma simlocka, wcześniej nie miał więc nie wiadomo na jaką sieć jest blokada. Użytkownik oddał telefon do drugiego serwisu i po tygodniu oddali go z informacją „Zmieniliśmy slot karty sim bo był uszkodzony, i najprawdopodobniej uszkodzona płyta główna i że nie da się naprawić”, po tym drugim serwisie telefon miał ikonkę aby podłączyć do Itunes i można było tylko wykonywać połączenia alarmowe (Brak menu, brak sieci).

Telefon trafił dopiero do mnie teraz, próba aktualizacji przez Itunes nie dawała rezultatu, na koniec aktualizacji kod błędu 1002. Używałem innych programów i metod (redsn0w, sn0wbreeze, iReb, DFU, pwnDFU, bez DFU) ale pod koniec wgrywania telefon stawł miejscu i po kilkunastu minutach się resetował i w zależności od metody było można wykonać połączenia alarmowe (teoretycznie bo brak sieci był zawsze) albo było tylko menu z ikonką od Itunes.

Natknąłem się wczoraj na tym forum na link do strony [url=http://iphonerock.com/jailbreak/ios-4-2-1-custom-firmware-without-baseband-update.htmlhttp://iphonerock.com/jailbreak/ios-4-2-1-custom-firmware-without-baseband-update.html]Download iOS 4.2.1 Custom Firmware without Baseband update | Jailbreak Unlock iPhone iPod iPad Free[/url] i tu jest mały sukces bo telefon się uruchamia, jest menu jest Cydia, nie ma tylko zasięgu i nie widzi karty sim – nie widzi dosłownie żadnej karty sim, brak reakcji na to jaką mu kartę włożę.

I teraz wytłumaczcie mi czy telefon jest faktycznie fizycznie uszkodzony prze ten serwis co grzebał ze slotem karty sim czy po prostu czegoś nie doczytałem i muszę ten telefon w jakiś sposób aktywować?
Zaznaczam że nie widzi karty sim i pojawia się komunikat że jest konieczne odtworzenie telefonu za pomocą Itunes ponieważ nie można wykonywać żadnych połączeń :( Ale jak odtworzę przez Itunes to na końcu mam info o błędzie 1002 :(
Czekam na wasze sugestie i podpowiedzi.

Dodam jeszcze że moduł telefonu jak by w ogóle nie działał ponieważ kod *#06# nic nie wyświetla, oraz że telefon nie ładuje się poprzez ładowarkę (brak reakcji), jedynie po USB.

Pozdrawiam

#2 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 sierpnia 2012 - 10:24

Mize to trochę za późno, bo juz go uruchomiles, ale jakbys chcial poznac kawalek jego historii, mozesz zadzwonic do Apple w Wawie i podac im nr seryjny. Mi po nr seryjnym MacBooka powiedzieli np, ze po raz pierwszy zostal sprzedany w sklepie we Włoszech, więc powinni byc w stanie podac info w przypadku iphone'a ze zostal sprzedany w Apple Storze, albo iSpocie albo, ze pochodzi z jakiejś sieci (i z jakiej)

#3 dippaolo

dippaolo
  • 7 postów

Napisano 30 sierpnia 2012 - 10:45

OK, w wolnej chwili zadzwonię. Oprócz nr seryjnego jakieś inne informacje będą chcieli bo obecnie mam sam aparat bez dokumentów? W dalszym ciągu czekam na więcej sugestii, nie daje mi spokoju to że w ogóle nie widzi karty sim, brak numeru imei :(

#4 dippaolo

dippaolo
  • 7 postów

Napisano 01 września 2012 - 16:13

Nie widzi karty sim, problem z aktualizacją... - ROZWIĄZANE

A więc udało się aktywować telefon po poprzednich serwisach.

Po wielu poszukiwaniach natknąłem się na tutorial: [url=http://blog.iphone-dev.org/]Dev-Team Blog[/url]
Wszystko zrobiłem według poradnika na blogu, od razu nie wstał telefon, musiałem kombinować z BB od IPoda i z downgrade, ale udało się, mam teraz wersje oprogramowania 4.2.1 i BB 06.15.00, Botloader 6.4_M3S2.
Po tej operacji widział już kartę sim, działało WIFi, Bluetooth, GPS. Jednak nie znajdował sieci, więc zainstalowałem ultrasn0w za pomocą Cydii i telefonik śmiga jak nowy, z każdą kartą sim, działa WIFI i Bluetooth, podejrzewam że GPS też działa bo pokazuje dokładnie moją lokalizację, ale potwierdzę to wieczorem :)

Więc jak ktoś ma IP 3G i ma błędy w ITunes 1002, cały czas szuka sieć, nie ma imei, nie ma WIFI, Bluetooth i GPS to niech się nie poddaje, czyta, szuka i powinno się udać :)))) Mi każdy mówił (tak jak i serwis) że poszła płyta główna :)))))))

Jedyny minus (mi to nie przeszkadza) że ITunes nie potrafi przeczytać zawartości telefonu i chce abym go odtworzył :)

#5 ajfon99

ajfon99
  • 2 postów

Napisano 13 września 2012 - 18:13

dippaolo, czy mógłbyś podać linka do tego tutka. Jestem w podobnej sytuacji, z tym, że ja trochę namieszałem z updatem softu. Objawy w moim 3G są takie jak w Twoim - brak wifi i BT, nie widzi karty sim. Po 10 (sic!) godzinach wczoraj, chciałbym spróbować konkretnego rozwiązania. Z góry dziękuję.

#6 dippaolo

dippaolo
  • 7 postów

Napisano 14 września 2012 - 19:57

Zrobiłem dokładnie tak jak opisane na tym blogu [url=http://blog.iphone-dev.org/]Dev-Team Blog[/url]
telefon już oddałem zadowolonemu właścicielowi i działa nie przerwanie :)

#7 ajfon99

ajfon99
  • 2 postów

Napisano 15 września 2012 - 16:25

Skorzystałem z linku z twojego pierwszego posta i to wystarczyło. Wróciło wifi, bt itd. Po tym tylko ultrasn0w i voila! Dzięki!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych