Telefon został wygrany w konkursie i był bez simlocka, działała każda karta. Telefon nie jest mój, dostałem go parę dni temu na ożywienie

Zaznaczę że od 3 (trzech) dni czytam forum i walczę z Iphonem 3G

Krótka historia telefonu:
Telefon został wygrany w konkursie, niby bez simlocka, działał w każdej sieci. Po tygodniu używania podłączony został do Itunes i pojawił się komunikat że należy zaktualizować oprogramowanie, po całej operacji telefon chciał się aktywować. Użytkownik nie wiedział co zrobić więc oddał do serwisu. W serwisie powiedzieli że muszą znać sieć macierzystą bo telefon ma simlocka, wcześniej nie miał więc nie wiadomo na jaką sieć jest blokada. Użytkownik oddał telefon do drugiego serwisu i po tygodniu oddali go z informacją „Zmieniliśmy slot karty sim bo był uszkodzony, i najprawdopodobniej uszkodzona płyta główna i że nie da się naprawić”, po tym drugim serwisie telefon miał ikonkę aby podłączyć do Itunes i można było tylko wykonywać połączenia alarmowe (Brak menu, brak sieci).
Telefon trafił dopiero do mnie teraz, próba aktualizacji przez Itunes nie dawała rezultatu, na koniec aktualizacji kod błędu 1002. Używałem innych programów i metod (redsn0w, sn0wbreeze, iReb, DFU, pwnDFU, bez DFU) ale pod koniec wgrywania telefon stawł miejscu i po kilkunastu minutach się resetował i w zależności od metody było można wykonać połączenia alarmowe (teoretycznie bo brak sieci był zawsze) albo było tylko menu z ikonką od Itunes.
Natknąłem się wczoraj na tym forum na link do strony [url=http://iphonerock.com/jailbreak/ios-4-2-1-custom-firmware-without-baseband-update.htmlhttp://iphonerock.com/jailbreak/ios-4-2-1-custom-firmware-without-baseband-update.html]Download iOS 4.2.1 Custom Firmware without Baseband update | Jailbreak Unlock iPhone iPod iPad Free[/url] i tu jest mały sukces bo telefon się uruchamia, jest menu jest Cydia, nie ma tylko zasięgu i nie widzi karty sim – nie widzi dosłownie żadnej karty sim, brak reakcji na to jaką mu kartę włożę.
I teraz wytłumaczcie mi czy telefon jest faktycznie fizycznie uszkodzony prze ten serwis co grzebał ze slotem karty sim czy po prostu czegoś nie doczytałem i muszę ten telefon w jakiś sposób aktywować?
Zaznaczam że nie widzi karty sim i pojawia się komunikat że jest konieczne odtworzenie telefonu za pomocą Itunes ponieważ nie można wykonywać żadnych połączeń

Czekam na wasze sugestie i podpowiedzi.
Dodam jeszcze że moduł telefonu jak by w ogóle nie działał ponieważ kod *#06# nic nie wyświetla, oraz że telefon nie ładuje się poprzez ładowarkę (brak reakcji), jedynie po USB.
Pozdrawiam