Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pikseloza w filmach AVCHD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2012 - 08:51

Witam, mam następujący problem. Filmy zgrane z kamery SONY w formacie AVCHD po otwarciu i podczas przewijania w VLC mają takie "kwadraty, piksele" nie wiem jak to nazwać fachowo ale strasznie brzydko to wygląda. Ktoś wie czego to może być wina ? Instalowałem najnowsze kodeki z divx.com ale nie pomogło.

#2 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 29 sierpnia 2012 - 11:46

A jakie dales ustawienia tego formatu filmow? Kupilem ostatnio Sony NEX 5N tego nowego i krecilem film w HD ale przestawilem rozdzielczosc z 50p przy 28MP na 50i 24MP i tragedia. Zobacz czy masz mozliwosc 25p czy 30p. P to oznaczenie progresywnego skanowania co jest istotne bo film jest plynny bez zadnego poszarpania czy pixelowania. Ja na 50i mialem szarpanie obrazu przy ruchu orazu wrzucilem 50p i wszystko znikolo. Istnieje mozliwosc, ze mozesz nie miec progresywa ale w nowych urzadzeniach to wrzucaja

#3 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2012 - 19:59

Hmmm, nie jestem specem. W ustawieniach kamery zmieniłem z HD FX (AVC HD 24M (FX) na HD FH (AVC HD 17M (FH). Po zgraniu tego na dysk, format pierwszego to MPEG-2 a drugiego H.264. W HD FH nie ma pikselozy, jakość obrazu IMO taka sama no i podczas przewijania wszystko ok. Wygląda na to że problem rozwiązany. Ale że jestem zielony w tych kwestiach to chciałbym spytać który format dla mnie jest lepszy (domowe filmy o jak możliwie najlepszej jakości) ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych