Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pamięć zapchana przez "inne". Co to jest i jak to usunąć?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bartee400

Bartee400
  • 20 postów
  • SkądLublin, Poland, Poland

Napisano 28 sierpnia 2012 - 11:57

W moim Air mam dysk 128GB więc logiczne, że dbam o każdy gigabajt. Tymczasem w miarę użytkowania systemu rośnie mi kategoria "inne", dzisiaj to nieznane coś zajmuje już 24GB. Co to jest i jak to usunąć bo mnie denerwuje?

http://desmond.image...png&res=landing

#2 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 28 sierpnia 2012 - 12:00

to mogą być śmieci takie jak dane przeglądarek, pliki programów których już nie ma... polecam program CCleaner, jako pierwszy krok "pomocy". Ale tak jest z każdym systemem, więc do zera tego nie wyczyścisz :)

#3 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 sierpnia 2012 - 12:04

inne to mogą być również pliki (filmy mkv itd) nie otwierane domyślnie przez system

#4 a11

a11
  • 511 postów

Napisano 28 sierpnia 2012 - 12:09

Zamiast CCleanera lepiej sprawdź czy nie masz np. filmów w formacie który system domyślnie nie otwiera.
Możesz też zyskać trochę miejsca usuwając niepotrzebne języki za pomocą http://monolingual.sourceforge.net/
Pozatym, zamiast robić screenshota całego ekranu wystarczy cmd+shift+4, potem spacja i klik na wybrane okno.

#5 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 28 sierpnia 2012 - 12:51

Widzę że masz dysk zewnętrzny, więc przerzuć kilka np. filmów Divixx na ten dysk i sprawdź ponownie rezultat, wtedy będziesz miał pewność co jest tym "inne" :) i nie popadaj w panikę bo raczej wszystko jest w porządku :) innymi mogą tez być dokumenty być może przechowywana muzyka inna niż Mp3, Mp4.

#6 Bartee400

Bartee400
  • 20 postów
  • SkądLublin, Poland, Poland

Napisano 28 sierpnia 2012 - 13:05

To "inne" to nie są filmy w formacie nierozpoznawanym przez system (bo nie mam filmów na dysku poza kilkoma nagraniami z kamery, ale to zawiera się w "filmach"-sprawdziłem). Podobnie z muzyką, dokumentów w ogóle nie mam, zdjęcia wszystkie rozpoznaje iPhoto. To "inne" to jest po prostu coś, czego nie jestem w stanie namierzyć na dysku. CCleaner zmniejszył to coś o 200MB :roll: Rozumiem, że mam założyć, że to coś to po prostu pliki systemu operacyjnego, czy coś w tym stylu i dać spokój? Bo denerwuje mnie to:)

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2012 - 13:38

CCleaner to sobie można wsadzić. Inne to każdy format nierozpoznany przez programy Apple. Także, nie jest ważne, czy masz coś w katalogu "filmy", ważne, że iTunes tego nie rozkminia. Generalnie to i tak szok, że jeszcze żaden admin nie zamknął tego tematu, bo już po raz n+1 jest to poruszane.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 28 sierpnia 2012 - 17:20

Nie "szok", tylko nikt nie kliknął raportu, a ja czasami dojeżdżam z pracy do domu i chwilę nie patrzę :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych