Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

PowerBook G4 12"

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 27 sierpnia 2012 - 21:11

W dzisiejszych czasach wi臋kszo艣膰 os贸b pewnie by mnie wy艣mia艂a, 偶e jeszcze zabieram si臋 za testowanie tak wiekowego komputera, jakim jest Apple PowerBook G4 12". Jednak ten test ma na celu pokazanie, 偶e mimo prawie 8 letniego wieku to wci膮偶 dobry towarzysz codziennej pracy. Test tym bardziej jest wiarygodny, 偶e to ju偶 m贸j trzeci w historii PowerBook G4 12".

SPECYFIKACJA:

Procesor: PowerPC G4 1.5GHz
Pami臋膰 RAM: 512 MB DDR (w moim modelu 1280 MB)
Dysk: 80 GB 5400 obr./min (w moim modelu 250 GB)
Nap臋d: SuperDrive -R, -RW, +R, +RW.
Grafika: NVIDIA GeForce FX Go5200 64 MB RAM
Matryca: 12.1" TFT XGA, 1024x768, matowa
Porty: 2xUSB, Modem, Audio-In, Audio-Out, , Mini DVI, Gigabit Ethernet, Firewire 400
Bateria: 4400 mAh (s膮 dost臋pne modele 5200 mAh)

Posted Image

Wizualnie komputer jest bardzo elegancki. Szara, aluminiowa i bardzo trwa艂a obudowa wyr贸偶nia go spo艣r贸d nawet dzi艣 produkowanych innych netbook贸w. Jest lekki, por臋czny, bardzo wygodny do pracy. Klawiaura jest dokladnie tej samej wielko艣ci, co w modelach 15" i 17" - co tym samym pozwala na komfortowe pisanie. Niestety nie uda艂o si臋 wbudowa膰 modu艂u pod艣wietlania, dost臋pnego w modelach 15" i 17".
Moim zdaniem aluminiowy, w ca艂o艣ci szary design wprowadzony przez Apple w 2003 i stosowany do 2008 roku jest do dzi艣 naj艂adniejszym i najbardziej oryginalnym.

Posted Image

Matryca 艣wieci jasno, nie a偶 tak bardzo jak u nast臋pc贸w (MacBook Pro Santa Rosa), jednak praca na niej nie sprawia absolutnie 偶adnych problem贸w. Wszystko jest dobrze widoczne. Co wi臋cej, matryca jest matowa. A to du偶a zaleta, dla niekt贸rych (dla mnie w艂膮cznie).

Do dyspozycji mamy nap臋d SuperDrive - kt贸ry bez problemu odczytuje wszelkie no艣niki CD -R, -RW i DVD -R, -RW, +R, +RW.

Porty USB 2.0, FireWire, Ethernet i Audio In i Out, Mini DVI pozwalaj膮 na wygodn膮, codzienn膮 prac臋. Analizuj膮c to z puntku widzenia muzyka jeste艣my w stanie pracowa膰 z interfejsem firewire poprzez port firewire 400, maj膮c np. tym samym pod艂膮czony zestaw klawiatura + mysz, monitor np. Apple Cinema Display i mikrofon lub dysk zewn臋trzny w drugim porcie usb. Mimo, i偶 komputer raczej nie poradzi sobie z bardziej zaawansowan膮 sesj膮 np. w programie Logic Pro 8 czy 9, to spokojnie mo偶na nagrywa膰 wi臋cej 艣cie偶ek w programie GarageBand. Ja osobi艣cie wykorzystuj臋 PowerBooka do puszczania loop贸w, do nagrywania zarys贸w utwor贸w na pr贸bach, do puszczania metronomu czy pisania nut. To s膮 te podstawowe zadania muzyczne do spe艂nienia. W programie iTunes mam do艣膰 du偶膮 baz臋 utwor贸w z racji du偶ej pojemno艣ci dysku (WD Scorpio Blue ATA 250 GB).

Przy takiej konfiguracji bateria pozwala mniej wi臋cej na 2-3 godzin pracy, w zale偶no艣ci od obci膮偶enia (jasno艣膰 matrycy, BT, WIFI). Moim zdaniem to do艣膰 dobry wynik jak na prawie 8 letni komputer. Oryginalna konfiguracja (512 MB RAM, 80 GB dysk) pozwala艂a na ok. 4 godziny pracy).

Co do oprogramowania to zdecydowanie polecam system Mac OS X Tiger (oryginalnie dodawano Mac OS X Panther). Pr贸bowa艂em ju偶 kilka razy Mac OS X Leopard, kt贸ry jest ostatnim systemem dzia艂aj膮cym na platformie PowerPC, natomiast niestety ma za du偶e wymagania, je偶eli zale偶y nam na p艂ynnej i efektywnej pracy. Oczywi艣cie, 偶e dzia艂a. Ale niestety moim zdaniem zbyt wolno, je艣li pracujemy na kilku aplikacjach. Na modelu 15", kt贸ry posiadam Leopard chodzi znacznie lepiej, ale mimo to zosta艂em r贸wnie偶 przy Tigerze. Jedynym faktem przemawiaj膮cym dla mnie za Leopardem jest mo偶liwo艣膰 synchronizacji w iTunes z iPadem i iPhonem. Ja osobi艣cie mam do tego inny komputer.

Dodatkowo, je艣li jeste艣 muzykiem, b膮d藕 zajmujesz si臋 muzyk膮 polecam Logic Pro 8 lub 9 (9 tylko z Leopardem), iLife '08 lub '09 (09 tylko z Leopardem), Finale 2009, Sibelius 5, Ableton Live 7, Reason 4, Reaper.
Do codziennej pracy MS Office for Mac 2008, iWork '09, OpenOffice, VLC Player, UnrarX, Carbon Copy Cloner, Coconut Batter, Toast Titanium 9.
Koniecznie zaopatrzcie si臋 w YouView - program do przeszukiwania bazy danych YouTubie, dzi臋ki kt贸remu mo偶emy p艂ynnie odtwarza膰 filmy. Znany jest ju偶 problem z Flash Playerem, kt贸rego najnowsze wersje nie maj膮 wsparcia dla procesor贸w PowerPC.
Og贸lnie s膮 to dobre, u偶ytkowe programy, dobrze dzia艂aj膮ce na PowerBook'u G4 12".

Na koniec cena - ci臋偶ko m贸wi膰 o sklepowej... :) Ale u偶ywane modele z wy偶sz膮 konfiguracj膮 kosztuj膮 mniej wi臋cej ko艂o 500-700 z艂. Ja naby艂em sw贸j ostatni za 600 z艂. Sami oce艅cie, czy warto w tej cenie. Moim zdaniem tak, bior膮c pod uwag臋 parametry no i przede wszystkim design i trwa艂o艣膰 PowerBooka.

PODSUMOWANIE:

Je偶eli pracujesz na systemach Mac, potrzebujesz por臋czny komputer, a nie sta膰 Ci臋 na MacBooka Air 11" lub 13" to PowerBook G4 12" jest w艂a艣nie dla Ciebie. Zadbaj tylko o powi臋kszenie RAMU do 1,25 GB i postaraj si臋 zdoby膰 model z procesorem 1.33 lub 1.5 GHz, a b臋dziesz zadowolony z codziennej pracy na swoim ma艂ym maczku. Do podstawowych zada艅 typu poczta, office, internet, muzyka, filmy sprawdzi si臋 znakomicie. Bior膮c pod uwag臋 obecne niskie ceny u偶ywanych PowerBook贸w G4 12" warto rozwa偶y膰 zakup tego modelu.

Polecam!

Posted Image

Tomek Macha艅ski

#2 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2聽928 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 27 sierpnia 2012 - 22:03

Jeszcze 3 lata temu mia艂em PowerBooka G4 12" 1,5GHz. Potwierdzam, 偶e najlepiej chodzi na 10.4. Z tego co wiem egzemplarz kt贸ry mia艂em jest nadal w u偶yciu.

#3 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 27 sierpnia 2012 - 23:44

Mo偶e to w艂a艣nie ten? :) to jest m贸j trzeci PB G4 12" i ju偶 tym razem go nie sprzedam :)

---------- Wpis dodano o 00:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:34 ----------

Tak na marginesie - to moja pierwsza recenzja, wi臋c mile widziane s膮 konstruktywne uwagi :)

#4 Laz

Laz
  • 799 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2012 - 22:33

Mi艂o si臋 czyta, te偶 mi si臋 kiedy艣 ten maczek przewin膮艂 przez r臋ce :) Jednyne co bym poprawi艂 to wi臋cej zdj臋膰 od siebie.

#5 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 30 sierpnia 2012 - 11:41

No w艂a艣nie, tylko nie mam do tego dobrego aparatu, a zale偶a艂oby mi na naprawd臋 艂adnych uj臋ciach, ale mam mo偶liwo艣膰 po偶yczenia, tak偶e jak wr贸c臋 do domu, to postaram si臋 do艂膮czy膰 par臋 nowych zdj臋膰 :) Dzi臋ki, Laz :)

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7聽222 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 30 sierpnia 2012 - 12:07

Jeszcze 3 lata temu mia艂em PowerBooka G4 12" 1,5GHz. Potwierdzam, 偶e najlepiej chodzi na 10.4. Z tego co wiem egzemplarz kt贸ry mia艂em jest nadal w u偶yciu.

Dok艂adnie na PPC z G4 Leopard nie daje rady a Tiger 艣miga przyjemnie. Rozczarowuje tylko kompletny brak wsparcia w przeciwie艅stwie do PC z Win. XP. :/

#7 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 30 sierpnia 2012 - 12:30

No w艂a艣nie... Niestety problem ze wsparciem jest ju偶 od dawna znany... Jest w paru kwestiach kilka rozwi膮za艅, ale mimo tego to ci膮gle za ma艂o to pracy swobodnej w 100%... Chocia偶 do tych podstaw mo偶na i PB dzia艂a znakomicie. Tak nawiasem m贸wi膮c G4 to jedyne z moich mak贸w, kt贸re nie mia艂y absolutnie 偶adnych usterek do dzi艣, nawet najmniejszych ;)

#8 MACphisto

MACphisto
  • 105 post贸w
  • Sk膮dGniezno/Pozna艅

Napisano 30 sierpnia 2012 - 12:36

Te偶 mia艂em kiedy艣 PB 12" z prockiem 1,33 GHz - to by艂 m贸j pierwszy mac. 呕al by艂o go sprzedawa膰 i rzeczywi艣cie system 10.4 艣wietnie si臋 spisywa艂.

#9 Michasss8

Michasss8
  • 1聽515 post贸w
  • Sk膮dLeszno

Napisano 30 sierpnia 2012 - 12:44

Je偶eli pracujesz na systemach Mac, potrzebujesz por臋czny komputer, a nie sta膰 Ci臋 na MacBooka Air 11" lub 13" to PowerBook G4 12" jest w艂a艣nie dla Ciebie.

Nie lepiej troszk臋 dop艂aci膰 do bia艂asa cho膰by z intel core duo? Du偶o dro偶ej nie b臋dzie. Ostatnio Ojcu na C2D za 900 wyrwa艂em, a kolega sprzedawa艂 na CD za 780 z艂 (tylko Super Drive nie dzia艂aj膮cy). Z Leo da sobie rad臋 bez problemu po upgrade ramu z Snowem te偶. 13" a 12" tak wielkiej r贸偶nicy te偶 nie robi prawda?

Pozdrawiam

#10 528eae9968

528eae9968
  • 7聽222 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 30 sierpnia 2012 - 13:13

Nie lepiej troszk臋 dop艂aci膰 do bia艂asa cho膰by z intel core duo? Du偶o dro偶ej nie b臋dzie. Ostatnio Ojcu na C2D za 900 wyrwa艂em, a kolega sprzedawa艂 na CD za 780 z艂 (tylko Super Drive nie dzia艂aj膮cy). Z Leo da sobie rad臋 bez problemu po upgrade ramu z Snowem te偶. 13" a 12" tak wielkiej r贸偶nicy te偶 nie robi prawda?

Pozdrawiam

Problem tylko w tym 偶e bia艂asy mia艂y o wiele gorsze wykonanie ni偶 ostatnie powerbooki.

- P臋kaj膮ca plastikowa obudowa
- Du偶o gorszej jako艣ci ekran
- Brak pod艣wietlanej klawiatury
- Gorsze g艂o艣niki
- Mniej port贸w i DVI wymagaj膮cy przej艣ci贸wki

---------- Wpis dodano o 14:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:12 ----------

Problem tylko w tym 偶e bia艂asy mia艂y o wiele gorsze wykonanie ni偶 ostatnie powerbooki.

- P臋kaj膮ca plastikowa obudowa
- Du偶o gorszej jako艣ci ekran
- Gorsze g艂o艣niki

Lepiej polowa膰 na MacBooka Pro z Radeonem X1600 ;-)

#11 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 30 sierpnia 2012 - 14:55

Powiem szczerze, 偶e niby to ma艂a r贸偶nica, bo 1 cal, ale wagowo i obj臋to艣ciowo to ju偶 jest do艣膰 odczuwalna. Matowa matryca i aluminiowa obudowa to du偶e plusy. Mam te偶 nawet dwie 13stki, bia艂e, fakt 偶e s膮 szybsze i to nawet du偶o, ale ca艂y czas rozmawiamy w kontek艣cie podstawowych zada艅 i jak najni偶szej ceny za maczka, bo tego tyczy艂 si臋 m贸j test-recenzja :)

---------- Wpis dodano o 15:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:19 ----------

I jak najbardziej popieram - warto poszuka膰 MacBooka Pro z ATI X1600 :)

#12 Michasss8

Michasss8
  • 1聽515 post贸w
  • Sk膮dLeszno

Napisano 30 sierpnia 2012 - 15:10

To powerbook 12" ma? Zreszt膮 ma艂o kto tego u偶ywa.

- Gorsze g艂o艣niki

Jako komputer przeno艣ny to po co Ci mega g艂o艣niki? I tak b臋dziesz pracowa艂 na s艂uchawkach albo bez d藕wi臋ku.

Komputer przeno艣ny

Jako komputer przeno艣ny wg. mnie MB white go dyskwalifikuje.

#13 Smoczy

Smoczy
  • 4聽066 post贸w
  • Sk膮dPrzemy艣l

Napisano 30 sierpnia 2012 - 15:15

Sam zastanawia艂em si臋 nad PB G4 12',po posiadanym 3 lata iBookiem mile wspominam ten design i ma艂e wymiary,jedyne co to zniech臋ci艂y mnie wadliwe modele z odklejaj膮c膮 si臋 grafik膮 (tak pad艂 po 3 latach poprzedni bia艂asek),kto wie,mo偶e 偶onie sprawi臋 takiego,bo dzisiejsze netbooki....nie grzesz膮 wydajno艣ci膮 i jako艣ci膮聽wykonania....poza tym nie maj膮 grafiki zintegrowanej jak膮 mia艂y nast臋pcy (w wi臋kszo艣ci),tylko dedykowan膮 grafik臋 z w艂asn膮聽pami臋ci膮,spokojnie da艂o si臋 pogra膰 na nich;)

#14 528eae9968

528eae9968
  • 7聽222 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 30 sierpnia 2012 - 19:51

To powerbook 12" ma? Zreszt膮 ma艂o kto tego u偶ywa.

Jako komputer przeno艣ny to po co Ci mega g艂o艣niki? I tak b臋dziesz pracowa艂 na s艂uchawkach albo bez d藕wi臋ku.

Komputer przeno艣ny

Jako komputer przeno艣ny wg. mnie MB white go dyskwalifikuje.

I tak pozostaje kiepskiej jako艣ci ekran, tylko nie pisz 偶e w komputerze przeno艣nym mo偶e by膰 byle jaki ;-)

#15 Michasss8

Michasss8
  • 1聽515 post贸w
  • Sk膮dLeszno

Napisano 30 sierpnia 2012 - 21:13

I tak pozostaje kiepskiej jako艣ci ekran, tylko nie pisz 偶e w komputerze przeno艣nym mo偶e by膰 byle jaki ;-)

Mi osobiscie ten ekran nie przeszkadzal ;). Jako drugi komputer tez bys go zniosl ;).

#16 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 03 wrze艣nia 2012 - 11:01

Panowie, wszystko si臋 zgadza :) tylko ja pisz臋 o bardzo taniej i por臋cznej wersji maka, kt贸ry ma zast膮pi膰 MacBooka Air :) MacBook ok, mo偶na za nawet 700 z艂, wiem bo sam mam obecnie 2 sztuki, a mia艂em po drodze jeszcze kilka, ale z do艣wiadczenia wiem, 偶e w艂a艣nie nap臋d wtedy nie dzia艂a, bateria jest do wymiany, to s膮 "go艂e" maki, bez przej艣ci贸wek. Trzeba do nich dok艂ada膰 par臋 st贸w, a to ju偶 zmienia nam p贸艂k臋 cenow膮. A za cen臋 500 z艂 mo偶na mie膰 pe艂ny komplet PowerBooka ze sprawn膮 bateri膮 i dodatkami. Wszystko sprawne :) co do wydajno艣ci, to logiczne, 偶e MacBook b臋dzie lepszy, ale dro偶szy. Wiadomo, 偶e okazje te偶 si臋 zda偶aj膮, ja akurat jestem ich wielkim fanem i 艣cigam je nieustannie, ale ja opisuj臋 tu tak膮 og贸ln膮 sytuacj臋 na rynku :)

#17 crazyperson1

crazyperson1
  • 146 post贸w

Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 11:47

Powiem szczerze, 偶e sam sobie ostrze z臋by na zadbanego PB 12 w konfiguracji z Superdrive, 1,25 GB RAMU i dzia艂aj膮c膮 bateri膮. Niestety nie jest 艂atwo o taki sprz臋t... A szkoda... Technologia RISC jest wielce interesuj膮ca i cho膰 przegra艂a starcie o u偶ytkownik贸w indywidualnych to uwa偶am, 偶e przyjdzie dzie艅, w kt贸rym zn贸w zawita pod strzechy. Poza tym, cho膰 tego male艅stwa od Apple nie mo偶na por贸wnywa膰 do ultrabook贸w jakiegokolwiek producenta to jednak w艣r贸d netbook贸w jest ono jedn膮 z ciekawszych ofert. Jak b臋dzie z tymi zdj臋ciami? Masz mo偶e namiary na model podobny do Twojego i czekaj膮cy na nowego w艂a艣ciciela?:)

#18 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 13:00

No zdj臋cia zaraz postaram si臋 zrobi膰 iPhonem, mo偶e co艣 z tego wyjdzie :) A co do PowerBook贸w, to dosta艂em ofert臋 z Cz臋stochowy - wy艣l臋 Ci namiar na PW. Jeszcze na Allegro pojawia si臋 (bo ju偶 dwukrotnie si臋 nie sprzeda艂) taki 艂adny PowerBook 12" z zielonym pokrowcem. Musisz szuka膰 na Allegro pod has艂em "power book" (tak, z przerw膮) :)

#19 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 19:05

Jedno zdj臋cie, bo chc臋 naprawd臋 zrobi膰 艂adn膮 sesj臋 porz膮dnym aparatem :)

Posted Image

---------- Wpis dodano o 20:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:57 ----------

Na pok艂adzie jest Mac X 10.5.8 Leopard. Wolniejszy od Tigera, ale potrzebowa艂em paru funkcji i niekt贸rych program贸w dzia艂aj膮cych jedynie pod Leopardem :)

#20 528eae9968

528eae9968
  • 7聽222 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 19:07

Mi osobiscie ten ekran nie przeszkadzal ;). Jako drugi komputer tez bys go zniosl ;).

To i tak mnie nie przekonuje, uwa偶am 偶e bia艂ego macbooka nie op艂aca si臋 kupowa膰 bo w podobnej cenie mo偶na mie膰 o wiele lepszego MacBooka Pro pierwszej generacji. ;-)

#21 Michasss8

Michasss8
  • 1聽515 post贸w
  • Sk膮dLeszno

Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 19:08

To i tak mnie nie przekonuje, uwa偶am 偶e bia艂ego macbooka nie op艂aca si臋 kupowa膰 bo w podobnej cenie mo偶na mie膰 o wiele lepszego MacBooka Pro pierwszej generacji. ;-)

15 cal ju偶 tak mobilne jak 12/13 nie jest. Waga i rozmiar.

#22 528eae9968

528eae9968
  • 7聽222 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 19:13

Jedno zdj臋cie, bo chc臋 naprawd臋 zrobi膰 艂adn膮 sesj臋 porz膮dnym aparatem :)

ten obrazek jest wcze艣niej ^

---------- Wpis dodano o 20:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:57 ----------

Na pok艂adzie jest Mac X 10.5.8 Leopard. Wolniejszy od Tigera, ale potrzebowa艂em paru funkcji i niekt贸rych program贸w dzia艂aj膮cych jedynie pod Leopardem :)

Ma艂a rozdzielczo艣膰 ekranu jak na dzisiejsze czasy ;-)

---------- Wpis dodano o 20:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:09 ----------

15 cal ju偶 tak mobilne jak 12/13 nie jest. Waga i rozmiar.

Przesiada艂em si臋 z MacBooka White z 2007 roku na starszego MBP15. Oba nie s膮 mobilne za to bia艂as by艂 mniej wygodny.
To nie s膮 Airy czy netbooki ;-)

#23 MachTom

MachTom
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 20:16

Ma艂a, no ale da si臋 :)

#24 crazyperson1

crazyperson1
  • 146 post贸w

Napisano 06 wrze艣nia 2012 - 12:36

MachTom - dzi臋ki za namiary:)

W kwestii rozdzielczo艣ci: My Powerbook G4 obsession and what I did about it - MacRumors Forums

Zobaczcie zdj臋cia w tym w膮tku. Mo偶na? Mo偶na.;)

#25 528eae9968

528eae9968
  • 7聽222 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 06 wrze艣nia 2012 - 12:42

MachTom - dzi臋ki za namiary:)

W kwestii rozdzielczo艣ci: My Powerbook G4 obsession and what I did about it - MacRumors Forums

Zobaczcie zdj臋cia w tym w膮tku. Mo偶na? Mo偶na.;)

Przegl膮da艂em ju偶 kiedy艣. Szkoda 偶e w nowszych modelach ju偶 tak nie mo偶na.
Taka konfiguracja o wiele bardziej by mi odpowiada艂a :D
http://forums.macrum...81&d=1305861967Posted Image

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych