PowerBook G4 12"
Napisano 27 sierpnia 2012 - 21:11
SPECYFIKACJA:
Procesor: PowerPC G4 1.5GHz
Pami臋膰 RAM: 512 MB DDR (w moim modelu 1280 MB)
Dysk: 80 GB 5400 obr./min (w moim modelu 250 GB)
Nap臋d: SuperDrive -R, -RW, +R, +RW.
Grafika: NVIDIA GeForce FX Go5200 64 MB RAM
Matryca: 12.1" TFT XGA, 1024x768, matowa
Porty: 2xUSB, Modem, Audio-In, Audio-Out, , Mini DVI, Gigabit Ethernet, Firewire 400
Bateria: 4400 mAh (s膮 dost臋pne modele 5200 mAh)
Wizualnie komputer jest bardzo elegancki. Szara, aluminiowa i bardzo trwa艂a obudowa wyr贸偶nia go spo艣r贸d nawet dzi艣 produkowanych innych netbook贸w. Jest lekki, por臋czny, bardzo wygodny do pracy. Klawiaura jest dokladnie tej samej wielko艣ci, co w modelach 15" i 17" - co tym samym pozwala na komfortowe pisanie. Niestety nie uda艂o si臋 wbudowa膰 modu艂u pod艣wietlania, dost臋pnego w modelach 15" i 17".
Moim zdaniem aluminiowy, w ca艂o艣ci szary design wprowadzony przez Apple w 2003 i stosowany do 2008 roku jest do dzi艣 naj艂adniejszym i najbardziej oryginalnym.
Matryca 艣wieci jasno, nie a偶 tak bardzo jak u nast臋pc贸w (MacBook Pro Santa Rosa), jednak praca na niej nie sprawia absolutnie 偶adnych problem贸w. Wszystko jest dobrze widoczne. Co wi臋cej, matryca jest matowa. A to du偶a zaleta, dla niekt贸rych (dla mnie w艂膮cznie).
Do dyspozycji mamy nap臋d SuperDrive - kt贸ry bez problemu odczytuje wszelkie no艣niki CD -R, -RW i DVD -R, -RW, +R, +RW.
Porty USB 2.0, FireWire, Ethernet i Audio In i Out, Mini DVI pozwalaj膮 na wygodn膮, codzienn膮 prac臋. Analizuj膮c to z puntku widzenia muzyka jeste艣my w stanie pracowa膰 z interfejsem firewire poprzez port firewire 400, maj膮c np. tym samym pod艂膮czony zestaw klawiatura + mysz, monitor np. Apple Cinema Display i mikrofon lub dysk zewn臋trzny w drugim porcie usb. Mimo, i偶 komputer raczej nie poradzi sobie z bardziej zaawansowan膮 sesj膮 np. w programie Logic Pro 8 czy 9, to spokojnie mo偶na nagrywa膰 wi臋cej 艣cie偶ek w programie GarageBand. Ja osobi艣cie wykorzystuj臋 PowerBooka do puszczania loop贸w, do nagrywania zarys贸w utwor贸w na pr贸bach, do puszczania metronomu czy pisania nut. To s膮 te podstawowe zadania muzyczne do spe艂nienia. W programie iTunes mam do艣膰 du偶膮 baz臋 utwor贸w z racji du偶ej pojemno艣ci dysku (WD Scorpio Blue ATA 250 GB).
Przy takiej konfiguracji bateria pozwala mniej wi臋cej na 2-3 godzin pracy, w zale偶no艣ci od obci膮偶enia (jasno艣膰 matrycy, BT, WIFI). Moim zdaniem to do艣膰 dobry wynik jak na prawie 8 letni komputer. Oryginalna konfiguracja (512 MB RAM, 80 GB dysk) pozwala艂a na ok. 4 godziny pracy).
Co do oprogramowania to zdecydowanie polecam system Mac OS X Tiger (oryginalnie dodawano Mac OS X Panther). Pr贸bowa艂em ju偶 kilka razy Mac OS X Leopard, kt贸ry jest ostatnim systemem dzia艂aj膮cym na platformie PowerPC, natomiast niestety ma za du偶e wymagania, je偶eli zale偶y nam na p艂ynnej i efektywnej pracy. Oczywi艣cie, 偶e dzia艂a. Ale niestety moim zdaniem zbyt wolno, je艣li pracujemy na kilku aplikacjach. Na modelu 15", kt贸ry posiadam Leopard chodzi znacznie lepiej, ale mimo to zosta艂em r贸wnie偶 przy Tigerze. Jedynym faktem przemawiaj膮cym dla mnie za Leopardem jest mo偶liwo艣膰 synchronizacji w iTunes z iPadem i iPhonem. Ja osobi艣cie mam do tego inny komputer.
Dodatkowo, je艣li jeste艣 muzykiem, b膮d藕 zajmujesz si臋 muzyk膮 polecam Logic Pro 8 lub 9 (9 tylko z Leopardem), iLife '08 lub '09 (09 tylko z Leopardem), Finale 2009, Sibelius 5, Ableton Live 7, Reason 4, Reaper.
Do codziennej pracy MS Office for Mac 2008, iWork '09, OpenOffice, VLC Player, UnrarX, Carbon Copy Cloner, Coconut Batter, Toast Titanium 9.
Koniecznie zaopatrzcie si臋 w YouView - program do przeszukiwania bazy danych YouTubie, dzi臋ki kt贸remu mo偶emy p艂ynnie odtwarza膰 filmy. Znany jest ju偶 problem z Flash Playerem, kt贸rego najnowsze wersje nie maj膮 wsparcia dla procesor贸w PowerPC.
Og贸lnie s膮 to dobre, u偶ytkowe programy, dobrze dzia艂aj膮ce na PowerBook'u G4 12".
Na koniec cena - ci臋偶ko m贸wi膰 o sklepowej... Ale u偶ywane modele z wy偶sz膮 konfiguracj膮 kosztuj膮 mniej wi臋cej ko艂o 500-700 z艂. Ja naby艂em sw贸j ostatni za 600 z艂. Sami oce艅cie, czy warto w tej cenie. Moim zdaniem tak, bior膮c pod uwag臋 parametry no i przede wszystkim design i trwa艂o艣膰 PowerBooka.
PODSUMOWANIE:
Je偶eli pracujesz na systemach Mac, potrzebujesz por臋czny komputer, a nie sta膰 Ci臋 na MacBooka Air 11" lub 13" to PowerBook G4 12" jest w艂a艣nie dla Ciebie. Zadbaj tylko o powi臋kszenie RAMU do 1,25 GB i postaraj si臋 zdoby膰 model z procesorem 1.33 lub 1.5 GHz, a b臋dziesz zadowolony z codziennej pracy na swoim ma艂ym maczku. Do podstawowych zada艅 typu poczta, office, internet, muzyka, filmy sprawdzi si臋 znakomicie. Bior膮c pod uwag臋 obecne niskie ceny u偶ywanych PowerBook贸w G4 12" warto rozwa偶y膰 zakup tego modelu.
Polecam!
Tomek Macha艅ski
Napisano 27 sierpnia 2012 - 22:03
Napisano 27 sierpnia 2012 - 23:44
---------- Wpis dodano o 00:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:34 ----------
Tak na marginesie - to moja pierwsza recenzja, wi臋c mile widziane s膮 konstruktywne uwagi
Napisano 29 sierpnia 2012 - 22:33
Napisano 30 sierpnia 2012 - 11:41
Napisano 30 sierpnia 2012 - 12:07
Jeszcze 3 lata temu mia艂em PowerBooka G4 12" 1,5GHz. Potwierdzam, 偶e najlepiej chodzi na 10.4. Z tego co wiem egzemplarz kt贸ry mia艂em jest nadal w u偶yciu.
Dok艂adnie na PPC z G4 Leopard nie daje rady a Tiger 艣miga przyjemnie. Rozczarowuje tylko kompletny brak wsparcia w przeciwie艅stwie do PC z Win. XP. :/
Napisano 30 sierpnia 2012 - 12:30
Napisano 30 sierpnia 2012 - 12:36
Napisano 30 sierpnia 2012 - 12:44
Je偶eli pracujesz na systemach Mac, potrzebujesz por臋czny komputer, a nie sta膰 Ci臋 na MacBooka Air 11" lub 13" to PowerBook G4 12" jest w艂a艣nie dla Ciebie.
Nie lepiej troszk臋 dop艂aci膰 do bia艂asa cho膰by z intel core duo? Du偶o dro偶ej nie b臋dzie. Ostatnio Ojcu na C2D za 900 wyrwa艂em, a kolega sprzedawa艂 na CD za 780 z艂 (tylko Super Drive nie dzia艂aj膮cy). Z Leo da sobie rad臋 bez problemu po upgrade ramu z Snowem te偶. 13" a 12" tak wielkiej r贸偶nicy te偶 nie robi prawda?
Pozdrawiam
Napisano 30 sierpnia 2012 - 13:13
Nie lepiej troszk臋 dop艂aci膰 do bia艂asa cho膰by z intel core duo? Du偶o dro偶ej nie b臋dzie. Ostatnio Ojcu na C2D za 900 wyrwa艂em, a kolega sprzedawa艂 na CD za 780 z艂 (tylko Super Drive nie dzia艂aj膮cy). Z Leo da sobie rad臋 bez problemu po upgrade ramu z Snowem te偶. 13" a 12" tak wielkiej r贸偶nicy te偶 nie robi prawda?
Pozdrawiam
Problem tylko w tym 偶e bia艂asy mia艂y o wiele gorsze wykonanie ni偶 ostatnie powerbooki.
- P臋kaj膮ca plastikowa obudowa
- Du偶o gorszej jako艣ci ekran
- Brak pod艣wietlanej klawiatury
- Gorsze g艂o艣niki
- Mniej port贸w i DVI wymagaj膮cy przej艣ci贸wki
---------- Wpis dodano o 14:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:12 ----------
Problem tylko w tym 偶e bia艂asy mia艂y o wiele gorsze wykonanie ni偶 ostatnie powerbooki.
- P臋kaj膮ca plastikowa obudowa
- Du偶o gorszej jako艣ci ekran
- Gorsze g艂o艣niki
Lepiej polowa膰 na MacBooka Pro z Radeonem X1600 ;-)
Napisano 30 sierpnia 2012 - 14:55
---------- Wpis dodano o 15:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:19 ----------
I jak najbardziej popieram - warto poszuka膰 MacBooka Pro z ATI X1600
Napisano 30 sierpnia 2012 - 15:10
To powerbook 12" ma? Zreszt膮 ma艂o kto tego u偶ywa.
- Gorsze g艂o艣niki
Jako komputer przeno艣ny to po co Ci mega g艂o艣niki? I tak b臋dziesz pracowa艂 na s艂uchawkach albo bez d藕wi臋ku.
Komputer przeno艣ny
Jako komputer przeno艣ny wg. mnie MB white go dyskwalifikuje.
Napisano 30 sierpnia 2012 - 15:15
Napisano 30 sierpnia 2012 - 19:51
To powerbook 12" ma? Zreszt膮 ma艂o kto tego u偶ywa.
Jako komputer przeno艣ny to po co Ci mega g艂o艣niki? I tak b臋dziesz pracowa艂 na s艂uchawkach albo bez d藕wi臋ku.
Komputer przeno艣ny
Jako komputer przeno艣ny wg. mnie MB white go dyskwalifikuje.
I tak pozostaje kiepskiej jako艣ci ekran, tylko nie pisz 偶e w komputerze przeno艣nym mo偶e by膰 byle jaki ;-)
Napisano 30 sierpnia 2012 - 21:13
I tak pozostaje kiepskiej jako艣ci ekran, tylko nie pisz 偶e w komputerze przeno艣nym mo偶e by膰 byle jaki ;-)
Mi osobiscie ten ekran nie przeszkadzal . Jako drugi komputer tez bys go zniosl .
Napisano 03 wrze艣nia 2012 - 11:01
Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 11:47
Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 13:00
Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 19:05
---------- Wpis dodano o 20:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:57 ----------
Na pok艂adzie jest Mac X 10.5.8 Leopard. Wolniejszy od Tigera, ale potrzebowa艂em paru funkcji i niekt贸rych program贸w dzia艂aj膮cych jedynie pod Leopardem
Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 19:07
Mi osobiscie ten ekran nie przeszkadzal . Jako drugi komputer tez bys go zniosl .
To i tak mnie nie przekonuje, uwa偶am 偶e bia艂ego macbooka nie op艂aca si臋 kupowa膰 bo w podobnej cenie mo偶na mie膰 o wiele lepszego MacBooka Pro pierwszej generacji. ;-)
Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 19:08
To i tak mnie nie przekonuje, uwa偶am 偶e bia艂ego macbooka nie op艂aca si臋 kupowa膰 bo w podobnej cenie mo偶na mie膰 o wiele lepszego MacBooka Pro pierwszej generacji. ;-)
15 cal ju偶 tak mobilne jak 12/13 nie jest. Waga i rozmiar.
Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 19:13
Jedno zdj臋cie, bo chc臋 naprawd臋 zrobi膰 艂adn膮 sesj臋 porz膮dnym aparatem
ten obrazek jest wcze艣niej ^
---------- Wpis dodano o 20:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:57 ----------
Na pok艂adzie jest Mac X 10.5.8 Leopard. Wolniejszy od Tigera, ale potrzebowa艂em paru funkcji i niekt贸rych program贸w dzia艂aj膮cych jedynie pod Leopardem
Ma艂a rozdzielczo艣膰 ekranu jak na dzisiejsze czasy ;-)
---------- Wpis dodano o 20:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:09 ----------
15 cal ju偶 tak mobilne jak 12/13 nie jest. Waga i rozmiar.
Przesiada艂em si臋 z MacBooka White z 2007 roku na starszego MBP15. Oba nie s膮 mobilne za to bia艂as by艂 mniej wygodny.
To nie s膮 Airy czy netbooki ;-)
Napisano 05 wrze艣nia 2012 - 20:16
Napisano 06 wrze艣nia 2012 - 12:36
W kwestii rozdzielczo艣ci: My Powerbook G4 obsession and what I did about it - MacRumors Forums
Zobaczcie zdj臋cia w tym w膮tku. Mo偶na? Mo偶na.
Napisano 06 wrze艣nia 2012 - 12:42
MachTom - dzi臋ki za namiary:)
W kwestii rozdzielczo艣ci: My Powerbook G4 obsession and what I did about it - MacRumors Forums
Zobaczcie zdj臋cia w tym w膮tku. Mo偶na? Mo偶na.
Przegl膮da艂em ju偶 kiedy艣. Szkoda 偶e w nowszych modelach ju偶 tak nie mo偶na.
Taka konfiguracja o wiele bardziej by mi odpowiada艂a
http://forums.macrum...81&d=1305861967
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2
0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych