Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

WD Mybook live pomoc w akutalizacji Twonky

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 bartorux

bartorux
  • 146 posts
  • SkądGdańsk/Łeba, Poland, Poland

Posted 26 August 2012 - 14:57

Witam!
Potrzebuje pomocy w aktualizacji Twonky w moim dysku WD Mybook live. Mam problem z napisami po DLNA w telewizorze, nie ma szans na ich odtworzenie. Wyczytałem, że trzeba jakoś przes ssh czy coś podobnego zainstalować nowszą wersję Twonky, ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Aktualna to 5.1.9 a ma być 6 coś. Czy miał ktoś podobny problem? update twonkyserver - Western Digital Community tu jest jakoś opisane, ale kompletnie jestem zielony. I tak wiem, że to jest płatne, nie chce piracić, spokojnie poniosę koszta :)

#2 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2012 - 18:26

Aktualna wersja to 7.0.9, sam jej używam. Najpierw, aby mieć ssh musisz je aktywować. Zaloguj się na stronę konfiguracji MBL, a potem wpisz w pasku przeglądarki adresmlb/UI/ssh i tam zaznacz ssh.

---------- Wpis dodano o 19:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:20 ----------

http://www.twonkyfor...ecial-7.0.9.zip

#3 bartorux

bartorux
  • 146 posts

Posted 26 August 2012 - 20:26

Tyle potrafiłem i tyle zrobione :) Dalej zaczyna się czarna magia

#4 bartorux

bartorux
  • 146 posts

Posted 26 August 2012 - 22:37

Ssh odpalone co dalej?

#5 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2012 - 08:14

Dziś napiszę jak wrócę z pracy. Zresztą zauważyłem, że mam wersję 7.08 więc sam też będę aktualizować.

#6 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2012 - 17:51

A więc ja robię to tak, najpierw pobieram archiwum z w/w linku, rozpakowuję do katalogu twonky w public na MBL i zmieniam nazwę pliku twonkystarter na twonkymedia. Loguję się na MBL i wyłączam twonky, następnie odpalam teminal i tam loguję się na dysku. (na macu może to zrobić przez ssh -l root ipadresdysku, hasło to welc0me). Potem udajemy się do katalogu /usr/local/ i tam przenosimy dla bezpieczeństwa stare twonky mv twonkymedia-5 twonkymedia 5-old, teraz kopiujemy nowe pliki cp -r /shares/Public/twonky /usr/local/twonkymedia-5. Na koniec usuwamy plik automatycznej konfiguracji, bo inaczej co restart twonky będzie wracał do ustawień domyślnych, mv /usr/local/sbin/writeTwonkyContentDir.sh /usr/local/sbin/writeTwonkyContentDir.sh.old. Uruchamiam usługę, restartuję dysk i loguję się do ipdysku:9000

#7 bartorux

bartorux
  • 146 posts

Posted 27 August 2012 - 18:35

Zalogowałem się w terminalu, a jak ten katalog /usr/local odczukać?

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 27 August 2012 - 18:36

normalnie cd /usr/local

#9 bartorux

bartorux
  • 146 posts

Posted 27 August 2012 - 18:50

W terminalu tak? I jak ja mam pliki przenieść w terminalu? Wybaczcie, ale jestem kompletnie zielony w komendach linuxa.

---------- Wpis dodano o 19:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:40 ----------

Jestem w /usr/loclal/ i znów utknąłem. Boże jakie ja ciemny jestem...

#10 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2012 - 19:27

Przecież napisałem : najpierw przenosisz : mv twonkymedia-5 twonkymedia-5old potem kopiujesz: cp -r /shares/Public/twonky /usr/local/twonkymedia-5

#11 bartorux

bartorux
  • 146 posts

Posted 27 August 2012 - 20:23

Teraz ruszyło, wcześniej błędna komenda była :) Dzięki wielkie! A jeśli tu mv /usr/local/sbin/writeTwonkyContentDir.sh /usr/local/sbin/writeTwonkyContentDir.sh.old. błąd mi wywaliło? Na innym forum pisali by się nie przejmować, bo i tak będzie działać.

#12 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 27 August 2012 - 20:27

Jaki błąd? Konkret daj. Chodziło o zrobienie kopii, jakbyś wazie czego chciał ten plik przywrócić, jak nie zrobiłeś tego to kopii nie masz (tylko tyle) i nie ma to nic wspólnego z działaniem tego czy z niedziałaniem. Myśleć wystarczy, a nie wklepywać na pałę.

#13 bartorux

bartorux
  • 146 posts

Posted 27 August 2012 - 20:32

mv: cannot stat `/usr/local/sbin/writeTwonkyContentDir.sh': No such file or directory

#14 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 27 August 2012 - 20:33

No to nie miałeś tego pliku i tyle, albo źle coś wpisałeś. Teraz to już go masz więc nic nie kombinuj bo nie ma sensu.

#15 bartorux

bartorux
  • 146 posts

Posted 27 August 2012 - 20:35

Ok, wszystko działa. I sorki wielkie za zamieszanie. Jestem w tym zielony, i nie mam kompletnie pojęcia jak to zrobić. Dzięki jeszcze raz wielkie, zainstalowane i działa :)

#16 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 September 2012 - 07:13

Wyszła nowa wersja firmware do MBL, dodaje wreszcie quota dla TimeMachine. Pamiętaj, że po aktualizacji twonky wróci do starej wersji i znowu trzeba go od nowa instalować.

#17 lukalt

lukalt
  • 40 posts

Posted 09 September 2012 - 00:58

widzę, że rozkminiacie Twonky, a ja się męczę z tym MBL na poziomie zdalnego dostępu. Wyłącza mi się podczas dodawania odbiorców -zdalnych i internetowych. Nie da się go włączyć. Tylko reset urządzenia pomaga i tylko do następnej próby. Potem znowu to samo. W ustawieniach sieci - wszystko ok. Stan routera - ok. Ale w stanie połączenia w dostępie zdalny widnieje informacja: "Nie można nawiązać połączenia dostępu zdalnego. Błąd 31520". Zrozumiałe, że nie da się używać urządzenia jeśli problemy rozwiązuje tylko jego reset. Czy ktoś z Was przechodził przez tę mękę co ja teraz? Połączenie internetowe mam szybkie i sprawne. Kabel idzie do rozdzielnika z którego mam skuteczne wyjście na tv z kablówki. do tego rozdzielnika mam podpięty ów router - netgear wnr2000 up tp 100mb/s. Komp: MBP 2011 ML. Any help?

#18 francoluca

francoluca
  • 3 posts

Posted 11 October 2012 - 12:59

wie ktoś jak zainstalować miniDLNA na my book live z nowym softem lub jakis inny server, który oddwatrzał by pliki .mov?

#19 syq

syq
  • 1 posts

Posted 06 November 2012 - 19:24

Witam. Jestem nowy w tym temacie i mam ten sam problem ze nie moge otworzyc plikow mkv na smart tv. Pliki avi ida bez problemu. Moze mi ktos powiedziec jak mam to zrobic krok po kroku z poziomu windowsa 7? Z gory dziekuje.

#20 francoluca

francoluca
  • 3 posts

Posted 15 November 2012 - 19:54

Czy da się przywrócić fabryczne ustawienia wd mbl (pierwotne firmware i wersja twonky) bez utrady danych na dysku? obecnie mam 7.0.9 ale zauwazylem, ze czasami dysk strasznie dlugo mysli kiedy chce obejrzec jego zasoby na telewizorze, czasami musze czekac 2-3minuty. Podobnie mam na odtwarzaczu plikow muzycznych marantza, kiedy puszczam pliki flac, to potrafia sie one przycinac:sad:

#21 lizi0

lizi0
  • 82 posts

Posted 06 April 2013 - 13:18

witam, Zrobiłem wszystko jak należy wg wskazówek robgrada jednak terz nie mam Twonky na WB Na puttym wszystko przebieglo bez problemów. Efektem jest to że nie mogę uruchomić servera. Wszystkie pliki sa skopiowane i "podmienione" Pomocy:(

#22 lizi0

lizi0
  • 82 posts

Posted 06 April 2013 - 14:37

ok wykonałem jeszcze raz na spokojnie i poszlo. Jednak mam versje trial?? Czy po tych 30 dniach przestanie działać??

#23 bartorux

bartorux
  • 146 posts

Posted 06 April 2013 - 14:45

Tak, musisz wykupić za około 30 zł ;)

#24 lizi0

lizi0
  • 82 posts

Posted 06 April 2013 - 15:30

gdzie masz taką cene. na stronie twonky jest za 14,95Euro.

- - - Updated - - -

i chyba ostatnie pytanie. Jeżeli kupię ServerTwonky to jaką wersję trzeba pobierać do instalacji na MyBook Live?

Domyślam się że wersję Linuxową do samodzielnej instalacji. Proszę o potwierdzenie.

#25 lizi0

lizi0
  • 82 posts

Posted 09 April 2013 - 17:27

ktoś może potwierdzić czy potrzebuję wersje linuxowa czy windowsowa

- - - Updated - - -

i jeszcze jedno czy jeżeli pobiorę ostatnią aktualną wersję TWONKY to bedzie on dział na wd my live book? Czy są to wersję dedykowane i przerabiane pod wd my live book

2 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Bing (1)