Witam,
Grzebie i grzebie i nie mogę znaleźć nic na temat. W podróży, na rowerze itp, do robienia zdjęć używam Runkeepera (iP4). Geotaguje mi on zdjęcia, ale tylko kiedy zostaną zuplowadowane do mojego profilu na RK. Zacząłem ostatnio używać iPhoto i zauważyłem, ze po zaimportowaniu zdjęć z Camera Roll zrobionych aplikacja RK, nie ma zapisanej lokacji (mimo, ze na RK jest poprawnie zdjęcie zlokalizowane) i w ogóle nie ma prawie nic w meta-data !! Sprawdziłem jeszcze inne aplikacje jak Sport Tracker i Big Lens i w nich tez nie ma danych Exif. Dla pewności czy nie giną gdzieś przy imporcie z iPhone do Mac, sprawdzam Exify zdjęć bezpośrednio z iphona appka Koredoko. Zdjęcia zrobione defaultowa aplikacja Camera maja pełne opisy Metadata, aplikacjami innymi puste (Instagram i Camera+ maja OK, przynajmniej geotagowanie). Działam na iOS6beta4 ale sprawdziłem jakieś archiwalne zdjęcia z iOS5 i jest to samo. Wpadłem dzisiaj na pomysł, ze ogarnę ten problem aplikacja Geotag Photos, ktora pozwala na geotagowanie zdjęć (np z zewnętrznych aparatów, które nie maja modułu GPS) - BTW, bardzo fajna appka. Odpaliłem ja, nastrzelałem zdjęć używając Runkeepera, chciałem otagowac, i okazało się, ze się nie da, bo zdjęcia nie maja w exifie daty i czasu zrobienia (podejrzewam, ze w systemie jest tylko czas zapisu zdjęcia jako pliku). Na około da się to przeskoczyć, importując foty do iPhoto, i zmieniając czas o 1sek przez Adjust Date and Time, wyeksportować gdzieś na dysk, otagowac przy użyciu Geotag Photo i zaimportować z powrotem............
Ktos mi moze wytłumaczyć o co w tym chodzi i czy można to jakoś po ludzku zrobić ?? Gdzies wyczytałem, ze od iOS4.1 Apple zablokowalo cos tam dla aplikacji firm trzecich..

Zdjęcia zrobione innymi aplikacjami niz Camera nie zapisuja danych Metadata
Rozpoczęty przez
str76
, 25 sie 2012 21:53
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 sierpnia 2012 - 21:53
Napisano 25 sierpnia 2012 - 21:57
Btw. nie lepiej klasycznie w ustawieniach lokalizacji włączyć aby aparat lokalizował robienie zdjęć skoro jest taka możliwość.
?

Napisano 25 sierpnia 2012 - 22:19
jest włączone. Tutaj nie chodzi nawet o samo "lokalizowanie" danego zdjęcia (mam wlaczone dla wszystkich mozliwych aplikacji), tylko o to, ze zdjecia zrobione innymi aplikacjami niz Camera nie maja znacznikow Metadata
Zdjecie zrobione RK :
http://img29.imagesh...120825at230.png
Zdjecie z iOS'owej Camera
http://img37.imagesh...120825at230.png
Od lat uzywam Runkeepera, i robie nim zdjecia, bo mam je od razu na swoim profilu na RK, ladnie zaznaczone na śladzie GPS'a itp, ale pownieważ RK jest bardziej do trackowania aktywnosci niz do galerii zdjęć, postanowilem zrobic sobie taka galerie w iPhoto i exportowac do Picasy (BTW w iPhoto11 nie dziala juz plugin exportu do Picasa). I nie chce robić 2 razy tego samego zdjecia (raz RK raz iOS Camera) skoro RK zapisuje zdjecie do Camera Roll. Zapisuje, tylko praktycznie bez exif'a. Wydaje mi sie, ze przy robieniu zdjecia wbudowana aplikcja, w jakims katalogu, oprocz zdjecia, zapisuje sie jeszcze jeden pliczek (.xmp) ktory zawiera te wszystkie znaczniki, a czesc 3rd aplikacji nie ma do nich dostepu..... Nie wiem - nie rozumiem tego
Zdjecie zrobione RK :
http://img29.imagesh...120825at230.png
Zdjecie z iOS'owej Camera
http://img37.imagesh...120825at230.png
Od lat uzywam Runkeepera, i robie nim zdjecia, bo mam je od razu na swoim profilu na RK, ladnie zaznaczone na śladzie GPS'a itp, ale pownieważ RK jest bardziej do trackowania aktywnosci niz do galerii zdjęć, postanowilem zrobic sobie taka galerie w iPhoto i exportowac do Picasy (BTW w iPhoto11 nie dziala juz plugin exportu do Picasa). I nie chce robić 2 razy tego samego zdjecia (raz RK raz iOS Camera) skoro RK zapisuje zdjecie do Camera Roll. Zapisuje, tylko praktycznie bez exif'a. Wydaje mi sie, ze przy robieniu zdjecia wbudowana aplikcja, w jakims katalogu, oprocz zdjecia, zapisuje sie jeszcze jeden pliczek (.xmp) ktory zawiera te wszystkie znaczniki, a czesc 3rd aplikacji nie ma do nich dostepu..... Nie wiem - nie rozumiem tego

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych