Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Slender, czyli darmowa makabra

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 August 2012 - 09:41

Witam, mam na imię Michał i wczoraj "grałem w gre", która od kilku miesięcy opanowała internet. Okazała się ona na tyle ciekawa, że postanowiłem się z Wami nią podzielić. Gra skierowana jest dla osób o mocnych nerwach, chcących zaznać dreszczyku emocji ;)

Na początek małe aczkolwiek niezbędne wprowadzenie. Slender to gra bazująca na "miejskiej legendzie" o Slender Manie powstałej kilka lat temu. Legenda Slender Mana została stworzona przez internautów z pełną premedytacją. Miejskie legendy (np. znana wszystkim straszym z czasów PRLu legenda o czarnej Wołdze porywającej dzieci) są z reguły tworzone i rozpowiadane przez ludzi, jednak tym razem to autorzy legendy specjalnie stworzyli zdjęcia i filmy oraz opowieści o dziwnej istocie, stwarzając tym samym nową miejską legendę. Dzisiaj internet jest pełny fałszywych zdjęć i nagrań ze Slender Manem w tle.

Kim jest Slender Man? Jest to smukła postać niewyjaśnionego pochodzenia o wysokim wzroście i długich ramionach, ubrana zawsze w ten sam czarny garnitur i białą koszulę. Slender Man nie posiada twarzy, ma tylko białą głowę prześladującą na zawsze osoby które raz ją zobaczyły.

Na czym polega gra? Zasady są proste: należy zebrać 8 kartek znajdujących się na mapie i nie dać się złapać Slender Manowi. Zrealizowanie tego zadania bynajmniej nie jest łatwe - jest pochmurna noc i w lesie gdzie zaczyna się rozgrywka panują egipskie ciemności. Do dyspozycji mamy tylko latarkę. W lesie wszystko wygląda jednakowo i łatwo się zgubić, jednak strach zaczyna się dopiero później... Slender Man zawszę Cię widzi i może być wszędzie. Z każdą zebraną kartką wzmaga się strach a każde kolejne pojawienie się Slender Mana powoli doprowadza do obłędu...

W Slendera zagrałem wczoraj/dzisiaj w nocy ze słuchawkami na uszach, specjalnie nie oglądając zbyt dużo na jej temat aby dać się wystraszyć. Nie działają na mnie horrory ponieważ podczas ich oglądania i po seansie umiem rozdzielić film od rzeczywistości, w gry tego typu nigdy nie grałem. Jednak podczas grania kilka razy przeszedł mnie nieprzyjemny dreszcz a rączki mi się spociły ;)

Fenomen gry polega na tym, że pomimo iż jest to gra stworzona dla testów przez autora, który wrzucił ją na forum dla kilku osób, obiegła cały świat. Na Youtubie jest mnóstwo recenzji i filmów wraz z reakcjami graczy.
Gra jest zupełnie darmowa, dostępna do ściągnięcia tutaj. Jest wersja na Linuksa, Windowsa i Maka.

Polecam spróbować rozgrywki, gra potrafi przestraszyć niejednego twardziela pomimo całkowitego braku jakiejkolwiek przemocy. Podzielcie się w tym wątku wrażeniami z gry, możemy także wspólnie rozwiązywać zagadkę ;)

PS. Przed grą koniecznie przeczytajcie krótkie wskazówki w pliku readme dołączonym do gry - są one ważne, aby wiedzieć o co chodzi i móc zacząć poszukiwania. Jeżeli ktoś ich nie zrozumie (są w języku angielskim), mogę je tu przetłumaczyć. Jeżeli nie będziecie czegoś wiedzieć, również służę pomocą.

#2 adrixop95

adrixop95
  • 843 posts
  • SkądSosnowiec, PL

Posted 25 August 2012 - 10:30

Polecam tą grę dla ludzi o mocnych nerwach, zalecany tryb rozgrywki to środek nocy, ciemno w pokoju aby się wczuć w klimat. Ja zebrałem 7 kartek.

#3 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 31 August 2012 - 21:18

Chętnie bym pograł ale na moim maczku niestety nie działa, ani wersja 0.9.5 ani 0.9.6. A w internecie też cicho na temat wersji dla maca i nie nic nie wyczytałem na temat problemów. Wiecie coś?

#4 adrixop95

adrixop95
  • 843 posts
  • SkądSosnowiec, PL

Posted 31 August 2012 - 21:21

Co masz na myśli pisząc że nie działa. Nie odpala się gra czy coś wyskakuje, opisz swój problem bardziej.

#5 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 31 August 2012 - 22:57

pkobierecki, masz wersję ze strony którą podałem? Za pierwszym razem ściągnąłem grę (0.9.6) z innego źródła i się nie odpalała (nic się nie działo). Ściągnąłem więc 0.9.6 z oficjalnej strony i działa ok. Polecam zagrać, czyżby społeczność myapple się bała? :twisted:

#6 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 31 August 2012 - 23:05

Nudne to jak flaki w oleju. Idziesz idziesz, idziesz i idziesz. Poza tym zapisać nie idzie, ciągle od początku zaczynasz. Lipa.

#7 daro16

daro16
  • 169 posts
  • SkądGdynia, PL

Posted 01 September 2012 - 10:58

Grę da się przejść nawet w około 10 minut, co ty chcesz tam zapisywać? Gra nie polega na chodzeniu tylko zbieraniu kartek, tak by Slenderman cię nie zabił.

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 September 2012 - 12:28

Jakie 10 minut, łaziłem ja głupek chyba z 15 i żadnej kartki nigdzie nie widziałem, dwa razy mi się ten koleś pojawił, usiekłem, a kartek żadnych. Miłego grania, dla mnie to shit jest jakiś i tyle. Edit: A po drugie, to jeśli faktycznie idzie to przejść w 10 minut to tym bardziej g. warta gra.

#9 Axellvak

Axellvak
  • 1938 posts

Posted 01 September 2012 - 12:28

Beznadzieja totalna, strata czasu

#10 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 September 2012 - 14:13

macieks, jak się ruszy głową to nie trzeba chodzić w kółko po lesie i można znaleźć te kilka kartek. Wymagane jest logiczne myślenie. Faktycznie gra jest specyficzna i nie dla każdego, ale na pewno nie gówno warta. Jeżeli zna się grę na pamięć (kartki zawsze są jednak w trochę innej pozycji), faktycznie da się ją przejść w 10 minut. Łatwiej jednak powiedzieć że to gówno i shit bo kartek nie umiem znaleźć a ktoś mi powiedział, że da się zrobić w 10 minut. Możesz po prostu napisać, że Ci się nie podoba.

#11 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 September 2012 - 14:52

Jeszcze zapomniałem napisać, że łazi pomału jakby w gacie narobił, a z shiftem latarkę opuszcza i tylko troszkę szybciej idzie.

#12 daro16

daro16
  • 169 posts
  • SkądGdynia, PL

Posted 01 September 2012 - 16:20

Tak, bo najlepsza gra to Call Of Duty w której biega się jak porąbany i wystrzela po 100 nabojów na jednego przeciwnika. macieks72, to nie ten typ gry w której biega się gdzie popadnie, gra jest tak krótka bo jest nastawiona na przechodzenie jej kilkakrotne, lub by ktoś kto na codzień nie gra w gry mógł się nią zainteresować i pograć gdy ma chwilę wolnego czasu. Tutaj siłą napędzającą grę jest strach gracza że mu się nie uda uciec przed Slendermanem, bohaterem gry nie jest napakowany adrenaliną koleś z którego broni wylewa się więcej naboi na minutę niż w filmach z Rambo tylko zwykły człowiek.

#13 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 01 September 2012 - 16:49

pkobierecki, masz wersję ze strony którą podałem? Za pierwszym razem ściągnąłem grę (0.9.6) z innego źródła i się nie odpalała (nic się nie działo). Ściągnąłem więc 0.9.6 z oficjalnej strony i działa ok.

Polecam zagrać, czyżby społeczność myapple się bała? :twisted:

pobrałem ze źródła w Twoim poście i nie działa, a dokładnie po prostu klikam ikonę i na samym końcu doka coś dosłownie drgnie i dalej nic się nie dzieje, żaden proces w monitorze aktywności nie wisi w tle.

#14 dmxzor

dmxzor
  • 234 posts

Posted 29 September 2012 - 21:48

Konkretna gra xd polecam każdemu pograć około 2 w nocy w słuchawkach na uszach ; ) Nie spałem 2 noce. :D

#15 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 29 September 2012 - 23:04

W tej grze główną rolę odgrywa muzyka. Jak spróbujcie zagrać bez dźwięku to efektu nie będzie.

#16 dmxzor

dmxzor
  • 234 posts

Posted 30 September 2012 - 10:06

Dokładnie;> Po zebraniu pierwszej karteczki już serce bije inaczej :D A po piątej jest już ogień. Grając nawet w dzień mam gęsią skórkę :) Spoko gra! Lubię takie!

#17 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 30 September 2012 - 11:38

Slender jest już też na iPhona ale płatny.

#18 dmxzor

dmxzor
  • 234 posts

Posted 30 September 2012 - 14:35

Trzeba bedzie zainwestowac xd

#19 milka121

milka121
  • 1 posts

Posted 20 October 2012 - 18:26

??? Ludzie, po tej grze mam SCHIZY.... Zaraz... Co tam jest na schodach.... NIEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users