Na początek małe aczkolwiek niezbędne wprowadzenie. Slender to gra bazująca na "miejskiej legendzie" o Slender Manie powstałej kilka lat temu. Legenda Slender Mana została stworzona przez internautów z pełną premedytacją. Miejskie legendy (np. znana wszystkim straszym z czasów PRLu legenda o czarnej Wołdze porywającej dzieci) są z reguły tworzone i rozpowiadane przez ludzi, jednak tym razem to autorzy legendy specjalnie stworzyli zdjęcia i filmy oraz opowieści o dziwnej istocie, stwarzając tym samym nową miejską legendę. Dzisiaj internet jest pełny fałszywych zdjęć i nagrań ze Slender Manem w tle.
Kim jest Slender Man? Jest to smukła postać niewyjaśnionego pochodzenia o wysokim wzroście i długich ramionach, ubrana zawsze w ten sam czarny garnitur i białą koszulę. Slender Man nie posiada twarzy, ma tylko białą głowę prześladującą na zawsze osoby które raz ją zobaczyły.
Na czym polega gra? Zasady są proste: należy zebrać 8 kartek znajdujących się na mapie i nie dać się złapać Slender Manowi. Zrealizowanie tego zadania bynajmniej nie jest łatwe - jest pochmurna noc i w lesie gdzie zaczyna się rozgrywka panują egipskie ciemności. Do dyspozycji mamy tylko latarkę. W lesie wszystko wygląda jednakowo i łatwo się zgubić, jednak strach zaczyna się dopiero później... Slender Man zawszę Cię widzi i może być wszędzie. Z każdą zebraną kartką wzmaga się strach a każde kolejne pojawienie się Slender Mana powoli doprowadza do obłędu...
W Slendera zagrałem wczoraj/dzisiaj w nocy ze słuchawkami na uszach, specjalnie nie oglądając zbyt dużo na jej temat aby dać się wystraszyć. Nie działają na mnie horrory ponieważ podczas ich oglądania i po seansie umiem rozdzielić film od rzeczywistości, w gry tego typu nigdy nie grałem. Jednak podczas grania kilka razy przeszedł mnie nieprzyjemny dreszcz a rączki mi się spociły

Fenomen gry polega na tym, że pomimo iż jest to gra stworzona dla testów przez autora, który wrzucił ją na forum dla kilku osób, obiegła cały świat. Na Youtubie jest mnóstwo recenzji i filmów wraz z reakcjami graczy.
Gra jest zupełnie darmowa, dostępna do ściągnięcia tutaj. Jest wersja na Linuksa, Windowsa i Maka.
Polecam spróbować rozgrywki, gra potrafi przestraszyć niejednego twardziela pomimo całkowitego braku jakiejkolwiek przemocy. Podzielcie się w tym wątku wrażeniami z gry, możemy także wspólnie rozwiązywać zagadkę

PS. Przed grą koniecznie przeczytajcie krótkie wskazówki w pliku readme dołączonym do gry - są one ważne, aby wiedzieć o co chodzi i móc zacząć poszukiwania. Jeżeli ktoś ich nie zrozumie (są w języku angielskim), mogę je tu przetłumaczyć. Jeżeli nie będziecie czegoś wiedzieć, również służę pomocą.