Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Malowanie/odnawianie ramki w iPhone 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 24 sierpnia 2012 - 20:19

W moim iPhone 4 porysowana jest ramka/korpus/antena i trochę mnie to wkurza. Spotkał się może ktoś z jakimś ciekawym pomysłem na jej odnowienie? Może szlifowanie jak tyłu obudowy w iPhone 2G? Ewentualnie malowanie? A jeśli tak, to jaką farbą i czy nie wpłynie to na pracę telefonu skoro ta ramka pełni rolę anteny? Inną opcją są zamienniki na Allegro zaczynające się od 50zł, ale nie wiem jak z ich jakością. Pozdrawiam.

#2 eskimokiss

eskimokiss
  • 23 postów
  • SkądToruń, PL

Napisano 24 sierpnia 2012 - 20:40

Z tego co wiem to farbami akrylowymi można malować takie sprzęty jak telefony czy komputery. : )

#3 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 sierpnia 2012 - 21:29

Daj spokój tylko lepiej sprzedaj i kup nowy model, wymian nie polecam bo zamienniki z allegro to chińszczyzna.

#4 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 sierpnia 2012 - 21:57

Daj spokój tylko lepiej sprzedaj i kup nowy model, wymian nie polecam bo zamienniki z allegro to chińszczyzna.

Oryginalna ramka to też Chińszczyzna jeśli mamy być dokładni...

#5 Kamil1994

Kamil1994
  • 170 postów
  • Skądokolice Zakopanego

Napisano 24 sierpnia 2012 - 22:23

Myślę że chodzi tu o jakość wykonania

#6 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2012 - 22:27

Z malowaniem głupi pomysł. Poszukaj jakiś serwisy (najlepiej autoryzowane) Apple, gdzie wymienią pogwarancyjnie i za ile.

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 23:38

Ja Ci mogę maznąć, mam jeszcze pędzelek upaćkany bo malowałem futrynę.

#8 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 sierpnia 2012 - 23:47

Ja bym poprostu zakupil bumper :) Szlifowac mozna, byle omijac te czarne paski!

#9 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 sierpnia 2012 - 23:56

Moze polerka na chrom? Widzialem kilka takich kiedys na allegro. Ale nie wiem kto sie tym zajmuje...

#10 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 25 sierpnia 2012 - 08:28

Poszukaj jakiś serwisy (najlepiej autoryzowane) Apple, gdzie wymienią pogwarancyjnie i za ile.

Aż tak mi to nie przeszkadza, żeby wydawać kilka stów na wymianę samej ramki. ;)

Co do szlifowania czy polerowania to ciekawa możliwość. Chodzi mi o informację czy nie wpłynie to w żaden sposób na zasięg w telefonie.

Szlifowac mozna, byle omijac te czarne paski!

Widzę, że jestem bardzo zdolny... Cały czas myślałem, że są to jakieś wcięcia/wgłębienia w tym metalu. Dopiero teraz jak się przyjrzałem zorientowałem się, że to "naniesione" czarne paski. To może trochę utrudnić szlifowanie. ;)

#11 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2012 - 16:27

Aż tak mi to nie przeszkadza, żeby wydawać kilka stów na wymianę samej ramki. ;)

Bez przesady... Przed momentem gadałem ze znajomym, który zajmuję się iPhone (również w autoryzowanym serwisie). Wymiana 180zł, takze żadne "kilka stów" nie wchodzi w grę. Pozdrawiam

#12 sheep.

sheep.
  • 559 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 sierpnia 2012 - 18:10

Ja bym poprostu zakupil bumper :)

Właśnie najczęściej przez bumper te zadrapania się robią ponieważ jest tam ten wtopiony plastikowy element i między ramkę a plastik dostaje się brud i rysuje nam aluminium ;/

#13 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 25 sierpnia 2012 - 20:19

Bez przesady... Przed momentem gadałem ze znajomym, który zajmuję się iPhone (również w autoryzowanym serwisie). Wymiana 180zł, takze żadne "kilka stów" nie wchodzi w grę. Pozdrawiam

Podliczając wszystko to będzie około 200zł (z transportem), czyli już kilka stów. ;)
Aż tak te ryski nie bolą. Wolałbym sprzedać tego i kupić innego - taniej by wyszło.

#14 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 16 września 2012 - 20:31

polerowanie ramki iP4

Zdjęcia nie są najlepszej jakości bo robione innym telefonem ale coś niecoś widać :). Ramka wyglądała jak by ktoś wbijał gwoździe telefonem. To nie były rysy a raczej kratery. Po wypolerowaniu stwierdzam, że iP wygląda rewelacyjnie :). Przy okazji poprawiłem poobijane rogi ramek wyświetlacza i tylnej klapki. Polerowanie nie wpłynęło na działanie telefonu.
http://www.sendspace...b01029be069df/1
http://www.sendspace...6e639d9bf2a97/1
http://www.sendspace...2994991cbafb6/1
http://www.sendspace...e1c505d3dabb4/1
Jeśli będzie taka potrzeba opiszę jak wypolerować ramkę i jakich użyć materiałów.
Jutro zrobię zdjęcia przy świetle dziennym bo ten flash zupełnie psuje efekt.:)

#15 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 16 września 2012 - 20:40

Napisz jak i czym to zrobiłeś.

#16 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 16 września 2012 - 20:45

To masz teraz błyszczącą ramkę zamiast matowej... rewelacyjność dyskusyjna, ciężki do odsprzedania raczej będzie.

#17 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 16 września 2012 - 21:00

Jedyny w swoim rodzaju. :) Może masz rację z dziurami w ramce poszedł by szybciej ;)....... Błyszcząca ramka dodała mu uroku i jak dla mnie, wygląda lepiej niż matowa, no ale to rzecz gustu. Aby osiągnąć fajny efekt warto wymienić tył telefonu na szczotkowane aluminium (koszt około 70zł). Dzięki temu zabiegowi podkreślone zostaną wypolerowane boki., które zgrają się z logiem apple`a umieszczonym na tylnej klapce. I tak oto z poobijanego telefonu zrobi nam się dezajnerskie cacuszko :).

#18 zubel

zubel
  • 1 194 postów
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Napisano 17 września 2012 - 07:15

Widzę, że jestem bardzo zdolny... Cały czas myślałem, że są to jakieś wcięcia/wgłębienia w tym metalu. Dopiero teraz jak się przyjrzałem zorientowałem się, że to "naniesione" czarne paski. To może trochę utrudnić szlifowanie. ;)

witaj w klubie! Mam ten telefon 2 lata i tez bylem święcie przekonany, ze to sa wcięcia… Dopiero teraz, po przeczytaniu Twojego postu aż sprawdzilem i lekki szok ;)

@Piron, napisz jak! ;) Mój iP ma na górze, na dole przy złączu i na lewym boku takie drobne przerysowania/plamy od tego cholernego bumpera… Prawy bok jest nietknięty.

=edit=
@dm76, przeciez potem ją zmatowic to chyba nie problem, można spróbować zrobić tak - http://myapple.pl/ip...i-hardware.html (na moim starym 3G kiedys ładnie zmatowiło, wiec czemu by teraz nie spróbować)

#19 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2012 - 11:28

Wygląda jak Samsung Galaxy Ace ;)

#20 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 17 września 2012 - 13:59

Napisz jak i czym to zrobiłeś.

Pewnie pasta lekko ścierną .

#21 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 17 września 2012 - 19:04

Pewnie przy małych rysach sama pasta by wystarczyła, ale tak jak pisałem ramka mojej 4 wyglądała tragicznie. Jak znajdę chwilę czasu opiszę krok po kroku jak wypolerować ramkę. Nie polecam stosowania samej pasty bo pozapychają się klawisze. Niestety nie zrobiłem zdjęć przed polerowaniem, nigdy wcześniej nie widziałem tak zniszczonego iPhone`a.

#22 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 marca 2013 - 02:40

Polerowanie zarysowanej ramki w iPhonie 4/4S Witam serdecznie. Czy próbował ktoś wypolerować ramkę w modelu 4/4S jakimś magicznym sposobem? Mój ponad dwuletni iPhone ma idealny przód i tył (najmniejszej ryski nie ma, bo folie od nowości założone!) Natomiast na całej ramce widać liczne zarysowania. (Większość od nieszczęsnego oryginalnego bumpera apple którego kiedyś miałem...) Strasznie to psuje wygląd telefonu. Być może niedługo będę chciał go sprzedać więc coś trzeba z tym zrobić. Ramka jest matowa, myślicie zatem że można w jakiś sposób wyszlifować ją i pozbyć się rys? Proszę o wszelkie porady. :)

#23 zubel

zubel
  • 1 194 postów
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Napisano 17 marca 2013 - 09:01

Pasta do zebow, spirytus, a nawet pasta do polerowania u mnie nic nie zdziałały

#24 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 17 marca 2013 - 11:09

Ja swoja "polepszyłem" za pomocą gąbki do zmywania naczyń a konkretnie trąc ramkę ta twardszą bardziej szorstka strona.

#25 mrc120

mrc120
  • 186 postów
  • SkądPłock, Poland, Poland

Napisano 17 marca 2013 - 11:33

Dziadu1993 możesz zrobić zdjęcie i pokazać jak to wyszło?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych