Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zablokować możliwość wyłączenia iphone'a?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 superego

superego
  • 116 posts

Posted 23 August 2012 - 16:09

Czołem, Ostatnio zastanawiałem się nad tym co zrobię, jeżeli zgubię lub ktoś mi ukradnie mojego iphone'a. Pierwsza myśl? Loguję się na icloud i sprawdzam lokalizację. Wszystko super, ale ktoś może sobie po prostu wyłączyć telefon (lub wyjąć kartę) - jaką mam wtedy możliwość zlokalizowania go...? Mam autoblokadę telefonu, która uaktywnia się po 5 minutach, ale czy jest możliwość blokady przed wyłączeniem telefonu? Np. w postaci podania kodu? Jeżeli znacie jakieś sposoby, będę wdzięczny za pomoc. Peace

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 23 August 2012 - 16:40

Nie ma takiej możliwości, może po JB, zresztą i tak zawsze zadziała reset albo DFU. Jedyna metoda to nie gubić telefonu. Poza tym wystarczy jak zauważyłeś wyjąć kartę i wtedy nic po blokadzie wyłączenia.

#3 superego

superego
  • 116 posts

Posted 23 August 2012 - 22:32

Tylko wiesz, za nim wyjmie kartę to trochę czasu może minąć...to nie jest takie proste.

#4 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 23 August 2012 - 22:46

Tylko wiesz, za nim wyjmie kartę to trochę czasu może minąć...to nie jest takie proste.

Co wyjęcie karty nie jest proste? Spinacz i wyjęta. Oczywiście można liczyć, że się trafi na kogoś kto nie będzie umiał, ale jak przypadki na tym forum pokazały chyba nikomu skradzionego urządzenia nie dało się odzyskać...

#5 superego

superego
  • 116 posts

Posted 24 August 2012 - 15:44

kurcze, musi być jakiś sposób na zabezpieczenie :)

#6 Kamil1994

Kamil1994
  • 170 posts
  • Skądokolice Zakopanego

Posted 24 August 2012 - 15:47

Napisz program żądający podania kodu przy wyłączaniu;)

#7 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 24 August 2012 - 17:47

kurcze, musi być jakiś sposób na zabezpieczenie :)

Uszkodzić wyłącznik. Obojętnie jak zablokujesz i tak zadziałają żeby zrobić reset i wejść w DFU i zrobić restore.

#8 Kamil1994

Kamil1994
  • 170 posts
  • Skądokolice Zakopanego

Posted 24 August 2012 - 21:02

Niekoniecznie, jak jest ktoś nieogarnięty to by nic nie zrobił... Sam pomysł dobry ale zdaje się zbyt sielankowy;)

#9 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 24 August 2012 - 21:47

Niekoniecznie, jak jest ktoś nieogarnięty to by nic nie zrobił...
Sam pomysł dobry ale zdaje się zbyt sielankowy;)

Genialne. Tylko jedno ale... kto nie ogarnięty kradnie iPhony ? Myślisz że w dzisiejszy czasach wygoogolowanie jak zrobić restore i wyczyścić telefon jest takie trudne? No ok można też patrzeć przez pryzmat społeczeństwa i tzw. dresiarzy, oni faktycznie mieliby z tym kłopot. Ale nie oszukujmy się , taki telefon i tak by poszedł dalej a nowy "właściciel" prędzej czy później da sobie rade z wyczyszczeniem go. Niestety w dzisiejszych czasach kradzież telefonu, nie ważne czy to ip czy szajsung równa się z utratą go na zawsze (oczywiście jest ten 1-2% którym uda się go odzyskać ale to zwyczajni farciarze).

#10 Kamil1994

Kamil1994
  • 170 posts
  • Skądokolice Zakopanego

Posted 24 August 2012 - 22:26

Bardziej miałem na myśli "szczęśliwych znalazców" ale nie ważne Im bardziej ktoś jest nieobeznany tym więcej potrzebuje czasu by rozgryźć problem, w takim wypadku jeśli find my iphone jest włączone szanse odzyskania iP rosną (ale to moje osobiste zdanie na ten temat)

#11 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 August 2012 - 00:20

I tym chyba można zakończyć tę dyskusję:

ale jak przypadki na tym forum pokazały chyba nikomu skradzionego urządzenia nie dało się odzyskać...

Jak ukradną to jedyne co Ci pozostanie to pożegnać się z nim na odległość.

#12 straubus

straubus
  • 390 posts
  • SkądOpole/ Prudnik

Posted 25 August 2012 - 00:53

Ludzie... do kolegi do komisu GSM przyszedł koleś który "znalazł" iPhona 4. Chciał w tym serwisie zrobić JB. A telefon ani troche nie był wyczyszczony z danych. Maile kontakty, wiadomosci.. wszystko zostało po starym właścicielu... także nie.. ludzie nie potrafią się tym obsługiwać, nie mówiąc już o DFU czy resecie

#13 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 25 August 2012 - 08:45

No i to dowodzi tylko tego., ze jak ktoś nie umie, to pójdzie do tego co umie i efekt będzie ten sam...

#14 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 25 August 2012 - 12:34

Bardziej miałem na myśli "szczęśliwych znalazców" ale nie ważne
Im bardziej ktoś jest nieobeznany tym więcej potrzebuje czasu by rozgryźć problem, w takim wypadku jeśli find my iphone jest włączone szanse odzyskania iP rosną (ale to moje osobiste zdanie na ten temat)

Wybacz ale nie wiem jakim trzeba być debilem aby nie umieć wyłączyć telefonu i nie umieć wyjąć karty sim.
A uwierz że jak to nazwałeś "szczęśliwy znalazca" szybciutko znajdzie te lub inne forum i dowie się jak ma odblokować swoją nową "zdobycz". Od kiedy jestem na tym forum już widziałem kilka tematów jak to "dziecko zablokowało kodem telefon" albo "po pijaku założyłem kod blokady" ewentualnie "kupiłem telefon i chce pozbyć się wszystkiego bo pierwszy właściciel nie wyczyścił go przed wysyłką". Być może cześć z tych tematów była prawdziwa ale na pewno parę z nich to właśnie tacy "szczęśliwi znalazcy".

#15 Kamil1994

Kamil1994
  • 170 posts
  • Skądokolice Zakopanego

Posted 25 August 2012 - 18:55

Jakby byl kod blokady na wyłączenie to z wyłączeniem miałby problem, co do sim to zapewniam Cie, znalazł by jakiś koleś powyżej 40stki co iPhona nigdy niewidział i by nie wiedział gdzie tu jest sim:p Ale tak jak pisałeś, w internecie można znaleźć wszystko...

#16 superego

superego
  • 116 posts

Posted 01 September 2012 - 19:25

czyli generalnie nie ma żadnego sposobu na blokadę wyłączenia iphone'a?

#17 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 01 September 2012 - 20:03

czyli generalnie nie ma żadnego sposobu na blokadę wyłączenia iphone'a?

Nie. Chyba że wyjmiesz Power.Ale i to da się wymienić :P

#18 rhemek

rhemek
  • 27 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 September 2012 - 20:00

Potwierdzam, telefonu odzyskać sie nie da, ja też 2 lata temu straciłem przez kradzież stary 3G . Tylko , że ja mam w Orange i 6 dni potem kurier przywiózł mi nowiutką sztukę. Odtworzyłem , aktywowałem i tyle. Dzięki temu, że opłacam w Orange tzw. bezpieczny telefon za niecałe 20 zł/miesiąc. Po kradzieży po prostu poszedłem na komisariat , uzyskałem papierek, następnego dnia z tym zaświadczeniem i papierami od telefonu udałem się do salonu Orange , firma ubezpieczeniowa oddzwoniła następnego dnia, wysłałem im 50 zł opłaty za kuriera i dokładnie 6 dnia po kradzieży miałem nowiutki w domu. Fakt, że przysłali mi sam goły telefon w blaszanym pudełku , ale z fakturą zakupu. Także wbrew temu co piszą w necie polecam opłacanie tego ubezpieczenia. Ja na tym dobrze wyszedłem.

#19 mateuszns1

mateuszns1
  • 138 posts
  • SkądNowy Sącz/Kraków

Posted 06 September 2012 - 09:11

Jest program chroniący przed wyłączeniem telefonu kodem, nazywa sie Powerguard. Trzeba mieć JB

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users