Napiszę jeszcze raz, bo poprzedni post został przeniesiony do kosza. Być może zbyt szybko i chaotycznie go napisałem, za co przepraszam. Od razu informuję, że na forum nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.
Mianowicie, chcę zakupić Macbooka, który będzie używany do normalnych, codziennych czynności typu safari, mail itp. Od czasu do czasu chciałbym zmonotować na komputerze film z kamery HD (obecnie robię to na stacjonarnym w programie Corel Video Studio).
Początkowo myślałem, aby zakupić Macbooka Pro model MD101PL/A, ale ostatnio pojawiła się okazja kupić praktycznie w tych samych pieniądzach (może troszeczkę taniej) Macbooka Pro model MC371PL/A, a więc starszy, ale z większą matrycą, co bardziej by mi odpowiadało do powyższych czynności.
Niby patrząc na procesory, są takie same, bo to i5, ram też - 4 GB, natomiast kwestię dysku pomijam, bo mam nowy SSD, który mogę włożyć do jednego i do drugiego. Nie potrafię tylko porównać kart graficznych, gdzie będzie lepsza. W MC371 jest GeForce 330M oraz chyba druga zintegrowana, natomiast w MD101 jest Intel HD Graphics 4000. Która będzie mniej prądożerna i tym samym sprzęt wytrzyma dłużej na baterii? Będę chciał go czasami ze sobą gdzieś zabrać.
Pozostaje jednak wątpliwość, czy warto jeszcze kupować starszy sprzęt, ze starszym systemem, czy bardziej rozważyć kupno nowszego, ale z mniejszą martycą i ewentualnie dokupić dobry monitor?
Dodam, że będzie to mój pierwszy laptop sygnowany logo Apple.
Pomoże ktoś?

MB Pro MD101PL/A czy MC371PL/A?
Rozpoczęty przez
torell
, 23 sie 2012 10:36
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 sierpnia 2012 - 10:36
Napisano 23 sierpnia 2012 - 10:46
To nie są te same procesory.
Napisano 23 sierpnia 2012 - 10:51
W opisie MC371 jest, że procesor to Intel Core i5 2,4 GHz z 3MB wbudowanej współdzielonej pamięci podręcznej L3 działającej z szybkością procesora (1:1), natomiast w MD101 Intel i5 2.5 GHz (dual-core) 3ciej generacji (Ivy Bridge).
Myślałem, że i5 to i5, różnią się co najwyżej delikatnie prędkością. Różnice widziałem bardziej, między Core 2 Duo i i5.
Ale OK, czyli domyślam się, że w MD101 procesor nie dość, że będzie bardziej wydajny, to jeszcze pewnie bardziej energooszczędny?
Napisano 23 sierpnia 2012 - 10:56
No więc już wiesz, że nie jest tak. C2D≠C2D, tak samo jak i5≠i5. Każdy procesor ma różne generacje - w przypadku procesorów "i" widać to jeszcze po kartach graficznych.
Napisano 23 sierpnia 2012 - 11:10
OK dzięki, w takim razie chyba MC371 powinienem sobie odpuścić.
Napisano 23 sierpnia 2012 - 19:26
Dokładnie tak, lepiej tego mode[URL="http://okomaga.pl/horoskop-tygodniowy/"]l[/URL]u nie kupować bo możemy się zawieść.
Napisano 24 sierpnia 2012 - 05:13
Super. W takim razie udanych zakupów. Zamykamy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych