Jak skopiować książkę z Woblinka do iBooks i inne...
Posted 22 August 2012 - 07:45
1) Wcześniej korzystałem z Woblinka i mam tam już zakupionych kilka książek, ale chciałbym korzystać z jednej biblioteki, konkretnie z iBooks. Dlatego chciałbym mieć wszystkie swoje książki właśnie w iBooks.
Czy jest jakiś sposób na to? Przeczytałem ten zamknięty wątek: http://myapple.pl/ib...u-w-ibooks.html
jednak problem polega na tym, że nie da się ściągnąć z Woblinka książki w formacie EPUB.
Kiedy zaznaczam książkę i wybieram EPUB, to ściąga mi się na dysk tylko plik o nazwie "URLLink.acsm", który ma 1,2 KB.
Jak wybiorę format MOBI, to wszystko jest ok - plik ma 600 KB.
2) Czy jest jakiś program pod iOS lub jakiś katalog na stronach www, gdzie można przeglądać książki dostępne w AppStore z podziałem na gatunki? Z poziomu iTunes mogę tylko wybrać książki w języku polskim, a przydałaby się również selekcja na kryminały, historyczne, itp.
3) Ostatnie zapytanie o źródła, gdzie mogę kupować książki. We wcześniejszych postach wyczytałem, że iBooks czyta formaty pdf, epub, ibook.
Czy mam przez to rozumieć, że wystarczy znaleźć sklep internetowy, kupić książkę w którymś z powyższych formatów i skopiować do iBooks za pośrednictwem iTunes?
Posted 22 August 2012 - 12:53
Posted 22 August 2012 - 14:03
1) - Ja właśnie ściągam sobie w formacie MOBI i konwertuje za pomocą Calibre do EPUB, który po prostu wrzucam w iTunes i synchronizuję z iPadem.
Dobra rzecz. Nie było nigdy problemów z konwersją? Właśnie w formacie MOBI jest sporo książek i to by było super rozwiązanie. Tylko, żeby sprawdzić czy działa trzeba najpierw kupić książkę, więc wolę najpierw zapytać
chyba że zdejmiesz DRM, co nie jest zbyt legalne
Przepraszam bardzo, kupuję książkę i płacę za nią. Nie mam zamiaru jej rozpowszechniać. Prawo prawem, ale to DRM to już jest lekka przesada
Posted 22 August 2012 - 15:07
Posted 22 August 2012 - 15:26
chyba że zdejmiesz DRM, co nie jest zbyt legalne
Pokaż mi polski paragraf, który tego zabrania.
Posted 22 August 2012 - 18:55
Posted 31 August 2012 - 19:10
Dobra rzecz. Nie było nigdy problemów z konwersją? Właśnie w formacie MOBI jest sporo książek i to by było super rozwiązanie. Tylko, żeby sprawdzić czy działa trzeba najpierw kupić książkę, więc wolę najpierw zapytać
Polecam inne, zdaje się szybsze rozwiązanie: ściągasz ebupa z Woblinka na komputerze, uruchamiasz ePUBee i dwoma kliknięciami pozbywasz się DRM-a. Pliki z kolei synchronizuję za pośrednictwem dropboksa.
Przepraszam bardzo, kupuję książkę i płacę za nią. Nie mam zamiaru jej rozpowszechniać. Prawo prawem, ale to DRM to już jest lekka przesada
Śmiało możesz ściągnąć w takim przypadku DRM-y. Nie stoi to w sprzeczności z obowiązującym prawem.
Posted 24 January 2013 - 11:09
Posted 17 August 2013 - 18:21
Posted 17 August 2013 - 18:28
Posted 17 August 2013 - 18:33
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users