Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie można zainstalować systemu po formacie dysku.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 22:57

Musiałem sformatować dysk za pomaca cd win 7 tzn usunelem wszystkie partycje jakie były na macbooku. I teraz jest pytanie jak na takim czystym dysku zainstalować Leoparda na nowo? Nie chce bootować z napedu resetuje sie tylko ciagle. Resetowanie pramu niestety tez nic nie daje o dziwo. Na supporcie apple wyczytalem ze trzeba wybrac dysk z ktorego ma startować problem w tym ze tym dyskiem ma byc macintosh hd ktorego naturalnie teraz nie ma. I pytanie jest jak zrobic zeby poleciala instalka z plyty albo jak utworzyc partycje macintosh hd zeby mozna bylo wtedy uruchomic instalacje ?

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 21 sierpnia 2012 - 23:00

Procedura opisywana milion razy: trzymaj alt przy starcie komputera, pojawi się okno wyboru, wybierz płytkę, następnie za pomocą Narzędzi dyskowych sformatuj dysk na Mac OS Extended (journaled), przejdź do instalacji systemu

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 23:01

To spróbuj np. z pendrive jakiegoś jeśli coś z napędem masz nie tak, bo płytkę zapewne sprawdziłeś i jest 100% dobra.

#4 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 23:12

Procedura opisywana milion razy:
trzymaj alt przy starcie komputera, pojawi się okno wyboru, wybierz płytkę, następnie za pomocą Narzędzi dyskowych sformatuj dysk na Mac OS Extended (journaled), przejdź do instalacji systemu

Robiłem kilka razy, po wybraniu dysku komputer resetuje się i tak wkólko. Wszystko jest sprawne. Naped,dysk,płyta. Poprostu nie łapie bootowania z płyty tylko się resetuje w kółko. Ogolnie problem powstał przez instalacje liona na komputerze. Nie dało rady przywrócić normlanie na leoparda to wziełem i sformatowałem dysk. Poprzednio pomagało czyszczenie pramu ale teraz nie pomaga pram widać że się czyści ale nadal jest tak jakby się nie czyścił. Wszelkie kombinacje klawiszy do zmuszenia go do bootwania z cd nie działaja tez. Są jakieś komendy z single user mod do naprawy tego stanu rzeczy ?

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 23:20

- Mowa o Leopardzie czy Snow Leopardzie? Tak tylko aby uściślić. - To masz dostęp do konsoli w single mode czy nie masz, bo zaczynam się gubić. - Skąd wiesz że napęd jest sprawny, jak to sprawdziłeś?

#6 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 06:34

Jesteś w stanie zabootować komputer z jakiejkolwiek płyty?

#7 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 10:30

Dokładnie to mam 10.4.10 oraz 10.5.4 na jednej i drugiej plycie jest tak samo. Single mod faktycznie nie chce sie cos wyswietlic chociaz jeszcze przed formatem go uruchamiałem. Naped jest sprawny bo bootwal pyty o ktorych mowie jeszcze przed formatem i teraz bootoje kazda inna plyty ala windows czy linux live. Po uruchomieniu pojawia sie tylko mrygajacy folder ze znakiem zapytania.

---------- Wpis dodano o 11:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:52 ----------

BTW znalazlem podobny temat. Po instalacji liona nie mozna powrocic do niższego systemu normalnie. Poleciliście mu format dysku i ten sam problem nie można zbootwać plyty z niższym systemem nadal bootowala sie tylko ta z lionem http://myapple.pl/ma...ow-leopard.html Według mnie jakiś problem z wyborem bootowania jest ale dziwne ze reset pramu tego nie rozwiazuje.

#8 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 14:22

Dzwoniłem do isource , dzowniłem do suportu apple i jedno co mi powiedzieli to to że firma Apple nie wspiera downgradu i mam sobie teraz zakupić Liona, ale jako iż Lion nie jest dostarczany na płytkach tylko głownie elektronicznie to mam go sobie podłączyć do internetu i zbootwać z netu. Poprostu witki opadaja.....

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 14:34

A wspomniałeś im jakim masz komputer/system i że dysk czysty jak łza czy zapomniałeś?

#10 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 15:01

Owszem wszystko wspomniałem. Na zagranicznym forum tez znalazlem taka informacje że jak się wgra Liona to jakiś firmware sie nadpisuje i nie idzie zbootwać z niższego systemu. Zreszta temat na tym forum by to potwierdzał. Nawet jak miałem jeszcze tego liona i wyczyscilem pram ze udalo mi sie zbootwać z plytki leoparda to uruchamial mi sie tylko instalacja Liona z Recovery HD także wszystko wskazywało by na to że taki jest stan rzeczy.

---------- Wpis dodano o 16:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:45 ----------

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Jako iż mam jeszcze dwa macki z leopardem to żeby wyjąc dysk i przez adapter podłączyć do innego i tam utworzyć partycje rozruchowa z systemem. Pytanie tylko czy to coś da :D

#11 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 sierpnia 2012 - 16:43

Owszem wszystko wspomniałem. Na zagranicznym forum tez znalazlem taka informacje że jak się wgra Liona to jakiś firmware sie nadpisuje i nie idzie zbootwać z niższego systemu. Zreszta temat na tym forum by to potwierdzał. Nawet jak miałem jeszcze tego liona i wyczyscilem pram ze udalo mi sie zbootwać z plytki leoparda to uruchamial mi sie tylko instalacja Liona z Recovery HD także wszystko wskazywało by na to że taki jest stan rzeczy.

---------- Wpis dodano o 16:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:45 ----------

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Jako iż mam jeszcze dwa macki z leopardem to żeby wyjąc dysk i przez adapter podłączyć do innego i tam utworzyć partycje rozruchowa z systemem. Pytanie tylko czy to coś da :D

Da, będzie działać. Mi działało.

#12 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 22:03

A nie prościej będzie wyzerować dysk i na taki czysty wrzucić tą instalkę?

#13 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 07:49

A nie prościej będzie wyzerować dysk i na taki czysty wrzucić tą instalkę?

Zdaje sie pomineles cala strone tematu kolego. Ten dysk jest czysty.

#14 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 07:55

Zdaje sie pomineles cala strone tematu kolego. Ten dysk jest czysty.

Ma usunięte partycje a nie jest czysty. Mimo usunięcia partycji dane pozostają lecz są nie odczytywane . Zerowanie powoduje kompletne usunięcie wszystkich danych - mówiąc prościej, po zerowaniu otrzymujesz dysk w stanie jakbyś go zakupił w sklepie.

#15 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 08:11

Ma usunięte partycje a nie jest czysty. Mimo usunięcia partycji dane pozostają lecz są nie odczytywane . Zerowanie powoduje kompletne usunięcie wszystkich danych - mówiąc prościej, po zerowaniu otrzymujesz dysk w stanie jakbyś go zakupił w sklepie.

Dokładnie.

#16 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 14:30

Utworzyłem na nim partycje windowsa i sformatowałem ja i bylo to samo wiec ja potem tez usunelem. Wytlumacz w takim razie jak zerowac dysk w moim przypadku ?

#17 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 20:52

Możesz to wykonać np. programem DMDE. On ma funkcję "Wypełnij sektory" i tam jest Hex 00 następnie podajesz sektor poczatkowy i koncowy dysku i Ok. Tyle.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych