Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Film odtwarzany "poklatkowo" - po imporcie na mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 mirzaw

mirzaw
  • 18 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 20:13

Witam

Być może było to już opisywane, jednak nie udało mi się znaleźć więc piszę z prośbą o pomoc.

Nagrywam kamerką Canon FS200 (HD) i raczej jest wszystko w porządku, jednak przy niektórych szybkich ujęciach (jak przechodzę kamerę w ruchu, to powstają dziwne efekty (film)
To samo tylko w zwielokrotniony sposób dzieje się z plikami z makerki Samsung S10 - ujęcia nagrane w formacji HD (mp4) są bardzo poszatkowane i odtwarzają się nawet na vlc nistabilnie (video)

Bardzo proszę o pomoc, może coś mam ze sterownikami (?) kodekami (?)
System mam następujący: iMac 2GHz Core 2 Duo, 4 GB 667 MHz DDR2 RAM, OS 10.6.8

niestety padł mi aku w Canonie (a może ładowarka) więc na razie jestem zmuszony nagrywać samsungiem.

Mirek

filmy z problemem:
[url=http://youtu.be/K3QgVEI0BU8]HDV 0428 - YouTube[/url]
[url=http://youtu.be/CggEw5OVPHg]HDV 0512 - YouTube[/url]
Widać na nich brak płynności (pomijam oczywiście jej brak ze wzgędu na sposób i jakość nagrywania)

#2 arfot

arfot
  • 10 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 sierpnia 2012 - 20:54

Hej. Opisz, w jaki sposób edytujesz filmy na komputerze, począwszy od zgrania materiału, przez montaż, po produkt finalny. Znajdziemy błąd... Co do niestabilności odtwarzania w komputerze, jak piszesz - poszatkowania, wynika to z bardzo prostej przyczyny leżącej po stronie tzw. przeplotu. Kamera rejestruje obraz w trybie interlace, czyli z przeplotem. Jeżeli grasz HD to 1080i, i-interlaced. Czym jest interlaced - wikipedia odpowie, nie będę się rozpisywał. Jeżeli tą kamerę podłączysz do telewizora kablem HDMI uzyskasz płynny obraz przy odtwarzaniu, ponieważ telewizor pracuje w trybie interlaced. Monitor komputera już niestety nie. Działa on w trybie progressive, czyli wyświetla pełne klatki. W związku z tym jeżeli oglądasz obraz z kamery, który jest "i" na ekranie komputera "p", to uzyskujesz efekt szatkowania, niestety, szczególnie przy ruchu. Nie oznacza to błędów w obrazie, a jedynie jest to efekt prezentacji "i" na "p" :-) Można temu połowicznie zaradzić, oglądając nagranie w wielkości 100% lub zmniejszając na 50%. Trochę to pomoże. Jeżeli docelowo nagrania będziesz prezentował jedynie w internecie, to należy w montażu użyć filtra deinterlace lub zapisać efekt pracy z opcją deinterlace i problem zniknie. To na razie tyle. pozdr

#3 mirzaw

mirzaw
  • 18 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 20:51

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Co do sposobu edycji: Wgrywam filmy na dwa sposoby: z Canona - bezpośrednio poprzez import na iMovie bądź FCP z Samsunga - kopiuję z folderu dysku - tak Mac widzi kamerkę. Następnie normalnie przetwarzam filmy (edytuję) w iMovie lub FCP - tam nie zawsze postrzegam problemy z jakością. Dopiero w momencie generowania gotowego filmu mam problem (czasem) z synchronizacją (tak to umownie nazwę) . Gotowe filmy odtwarzam na projektorach dla szerszej publiki, i tam niestety czasem widać te błędy... Jutro ponownie nagrywam, i już w kamerkach przełączyłem na tryb 720p - jeśli to pomoże to fantastycznie... napiszę za 24h

#4 arfot

arfot
  • 10 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 21 sierpnia 2012 - 21:59

To czekam na dalsze efekty, bo jeżeli podłączasz projektor jako drugi monitor, to problemem jest właśnie przeplot. Pozdrawiam

#5 mirzaw

mirzaw
  • 18 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 18:56

Witaj Oczywiście miałeś rację, zmieniłem w kamerca na 720p i filmiki na maku wyglądają jak wyglądać powinny. Że też wcześniej nie wpadłem na to.... Na razie co prawda sprawdziłem samsunga, ale mam nadzieje że i canon będzie OK. Choć w nim zmiana na 720p nie jest taka oczywista - w manu kamerki nie ma takich ustawień...

#6 arfot

arfot
  • 10 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 sierpnia 2012 - 22:34

To super, że się udało. Pamiętaj, że możesz nagrywać w interlace, tylko plik wynikowy po montażu musi być progressive, czyli musisz użyć opcji deinterlace. Pozdr

#7 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 sierpnia 2012 - 23:42

Tylko w sumie po co ma robić deinterlace. Jeśli zamierza udostępnić dalej rodzinie na bluray lub nawet na pendrive, to każdy telewizor prawidłowo zinterpretuje taki sygnał.

#8 arfot

arfot
  • 10 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 sierpnia 2012 - 09:16

Poczytaj wyżej. Podłącza projektor jako drugi monitor i tu jest problem. Pozdr

#9 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2012 - 13:52

Nadal jest to dla mnie dziwne. Podłączałem jako drugi monitor projektory Barco (filmowe) i Christie i ten błąd nie występował. Oczywiście proste typu Sony Bravia też. Warto sprawdzić czy sygnał z Maca zgadza się z ustawieniami z projektora. Myślę, że błąd typu klatkarz 25 i 29.98 raczej nie ma tu miejsca, ale warto się upewnić, bo czasami to powoduje takie efekty. Nie znam tej kamery, wieć nie wiem czy nagrywa w 1080i/50 czy 1080i/60.

#10 arfot

arfot
  • 10 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 sierpnia 2012 - 22:45

Pewnie, good point :-) Ja przyjąłem z góry że klatkarz jest europejski, ale w dzisiejszych czasach globalizacji...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych