Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Program domyślny - brak możliwości zmiany

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Milaton

Milaton
  • 10 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 15:32

Witam, wiem, że temat był wałkowany, ale nie mogę zmienić programu domyślnego, który otwiera pliki .odt i inne z OpenOffice. Po instalacji Mountain Lion te pliki system otwiera mi z automatu TextEditem. W momencie, kiedy chce zmienić to w 'Informacjach' na otwórz innym programem, zmień wszystko... jest to niemożliwe. Wybieram OpenOffice, klikam i automatycznie pojawia się znowu TextEdit. Nie da się też wybrać OO z 'Inny typ..' tam otwórz zawsze - efekt taki sam, wraca do TextEditu jako domyślnego. Ktoś tak miał, ktoś coś wie jak to zmienić? :)

#2 dziamdziak

dziamdziak
  • 36 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 19:17

A próbowałeś nacisnąć kłódkę na dole po prawej stronie?

#3 Milaton

Milaton
  • 10 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 15:19

próbowałem - niestety, nie działa... otwarta/zamknięta kłódka - i tak zmiany się dokonać nie da.

#4 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 21 sierpnia 2012 - 15:44

Wyłącz wszystkie aplikacje. Napraw uprawnienia. Restart. Zmień aplikację. Restart.

#5 Milaton

Milaton
  • 10 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 16:06

Też nie pomogło. Najlepsze jest to, że mogę ustawić na dowolny inny program otwieranie domyślne, a zmienić nie mogę tylko na OpenOffice.

#6 dziamdziak

dziamdziak
  • 36 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 16:36

A instalowałeś może kilka wersji openoffice'a? Może coś się przez to pomieszało? Może wyrzuć OO i zainstaluj jeszcze raz?

#7 Milaton

Milaton
  • 10 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 16:52

Nie, mam jedną wersję OO, zainstalowaną jeszcze na Lionie, update'owałem do Mountain Lion i od tamtej pory jest ten bug.... Mogę w sumie OO odinstalować, ale żadnych problemów do tej pory nie miałem i ustawienie programu domyślnego to jedyna rzecz, której się nie da zrobić.

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 sierpnia 2012 - 18:31

A inne typy plików idzie zmienić, czy tylko te otwierane przez OO mają taki problem? No i Open Office to chyba stara wersja, rozwijaną nie jest Libre Office?

#9 dziamdziak

dziamdziak
  • 36 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 20:25

Też nie pomogło.
Najlepsze jest to, że mogę ustawić na dowolny inny program otwieranie domyślne,
a zmienić nie mogę tylko na OpenOffice.

Napisał....

OO też jest jeszcze rozwijane.

Pomogła reinstalka OO?

#10 Milaton

Milaton
  • 10 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 09:42

po odpowiedzi Roberto zakwestionowałem OO jako jedyne rozwiązanie, poczytałem opinie i zainstalowałem LibreOffice... :) póki co ustawiłem jako domyślny LO i działa. z OO problem dalej ten sam, może faktycznie reinstalka by pomogła, jak LO się nie spodoba, to się dowiem i poinformuję. dzięki za pomoc i sugestie!

#11 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 sierpnia 2012 - 10:50

ja już tam się pogubiłem z tymi Officami, nie wiem który jest który jak Oracle wypuściło też Open Office (przekazało go Apache?), a ci którzy pracowali wcześniej, po tym jak Oracle to wykupiło stworzyli Libre Office. Dla mnie to bliźniacze projekty, nie wiem czemu są osobno rozwijane teraz.

#12 Milaton

Milaton
  • 10 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 11:37

Tutaj znalazłem fajny artykuł porównujący:
[url=http://webhosting.pl/Rosnie.przepasc.miedzy.LibreOffice.i.OpenOffice.org.To.juz.koniec.OO.o]Rośnie przepaść między LibreOffice i OpenOffice.org. To już koniec OO.o? - Webhosting.pl. Portal technologii internetowych[/url]

OO stanęło w miejscu, natomiast LO cały czas jest wersją rozwijaną i uaktualnianą.

#13 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 11:50

pod tym linkiem program (działa na 10.2+, łączenie z 10.7 i 10.8), dzięki któremu można zmienić domyślne programy na stałe dla wszystkich programów...

pzdr

#14 lukasz2010

lukasz2010
  • 26 postów

Napisano 30 sierpnia 2012 - 22:57

Program domyślny - brak możliwości zmiany Reinstalka OO nie pomaga, powoduje dodanie kolejnego wystąpienia "OpenOffice" do listy rozwijaniej programów. Teraz mam TextEdit i 3x OpenOffice i nadal nie mogę zmienić przypisania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych