Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Apple TV + Amplituner czy Airplay, co wybrac?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 rybinson

rybinson
  • 90 post贸w
  • Sk膮dWlkp

Napisano 20 sierpnia 2012 - 10:21

Witam Od kilku dniu szukam informacji na temat amplitunerow z funkcja airplay. Generalnie niewiem czy wybrac amplituner bez AirPlay i dokupic AppleTV czy wziasc amplituner z Airplayem. Czy AppleTV bedzie mi klonowalo obraz i dzwiek z macbooka i czy bede mogl normalnie puszczac muzyke z Iphona na amplitunerze bez AirPlay podlaczonym pod AppleTV. Znalazlem kilka modeli i mama juz waskie grono z ktorego cos wybiore, sa to: Denon 1912 Pionner VSX-921 Yamaha RX-V671 Zalezy mi przede wszystkim na funkcji airplay poniewaz posiadam 3 urzadzenia Apple. Jezeli ktos uzytkuje Yamahe 671 prosze o wyjasnienie czy ona tez odtwarza muzyke puszczona z np Iphona po sieci wifi ? wyczytalem ze funkcji AirPlay nie posiada ale ma cos podobnego. Biore pod uwage tez Denona 1612 plus dokupienie modulu AppleTV ale niewiem jak to sie sprawdzi czy lepiej wziasc amp z airplayem czy lepiej dokupic appleTv i miec dodatkowo obraz. 1612 nie skaluje obrazu HD z tego co wyczytalem ale czy jesli mam dekoder cyfry+ jest to potrzebne ? Z gory dzieki za pomoc.

#2 426c4b35a0

426c4b35a0
  • 71 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2012 - 09:57

przedewszystkim to airplay w amplitunerach ma tylko funkcj臋 audio. Je偶eli chcesz streamowa膰 obraz to tylko apple tv. Ja sam mam zar贸wno atv3 oraz amplituner (marantz sr6006). Powiem tak... r贸偶nicy w audio chyba nie ma. Wygodniej si臋 u偶ywa airplay w marantzu. ale z atv nie zrezygnuj臋 ze wzgl臋du na obraz.

#3 maciek1422

maciek1422
  • 170 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 21 sierpnia 2012 - 18:26

Z tych 3 najlepszy b臋dzie Denon moim zdaniem je艣li chcesz Air play, tylko ten model jest ju偶 wycofany, wi臋c si臋 spiesz si臋 :) Pioneer podobno s艂abo gra, a Yamaha jak sam napisa艂e艣 nie ma normalnego AirPlay, wi臋c moim zdaniem bez sensu. Ewentualnie jeszcze masz tegorocznego Denona 1713, cena podobna do 1912, wi臋c mo偶esz si臋 zastanowi膰 :) No chyba, 偶e zale偶y Ci na stream video to lepiej Apple TV + ta艅szy ampli. Ja dzisiaj zam贸wi艂em w艂a艣nie Denona 1612, bo AirPlay nie chcia艂em, bo nie mam jak pod艂膮czy膰 do niego kabla od internetu, za to ma USB dla iPoda co mi si臋 przyda :) Te偶 jest ju偶 wycofany i cena jest przez to interesuj膮ca :) Z takich ta艅szych masz jeszcze HK AVR 156 i ewentualnie Denon 1513.

#4 rybinson

rybinson
  • 90 post贸w
  • Sk膮dWlkp

Napisano 24 sierpnia 2012 - 13:10

O taka informacje wlasnie mi chodzilo ;) wielkie podziekowania panowie. Jeszcze jedna sprawa czy AppleTv 3 bedzie mi klonowalo obraz z macbooka bez problemu ? Amplituner najprawdopodobniej kupie Yamaha 473 troszke drozszy od Denona 1612 ale posiada juz Airplay o do tego AppleTV. Pozdrawiam

#5 WojtekF

WojtekF
  • 771 post贸w

Napisano 24 sierpnia 2012 - 13:23

Jeszcze jedna sprawa czy AppleTv 3 bedzie mi klonowalo obraz z macbooka bez problemu ?

Zale偶y od MacBooka.

#6 motylio

motylio
  • 295 post贸w

Napisano 12 czerwca 2014 - 20:21

Troch臋 od艣wie偶臋 temat bo stoj臋 przed dok艂adnie takim samym dylematem. Czy Amplituner czy ATV. Przy czym je艣li ATV to 2 czy 3 ? I czy obecnie jest mo偶liwo艣膰 przepuszczenia obrazu przez amplituner ?

#7 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2聽209 post贸w
  • Sk膮dBia艂ystok

Napisano 12 czerwca 2014 - 21:55

Nic sie nie zmienilo, amplituner raczej pusci tylko dzwiek.

#8 motylio

motylio
  • 295 post贸w

Napisano 13 czerwca 2014 - 09:32

Szkoda :/ Z drugiej strony troch臋 dziwne 偶e nie ogarniaj膮 tego, no chyba 偶e nie mog膮. Rozumiem 偶e zostaje ATV, a je艣li tak to kt贸ra generacja? 2 czy 3? Z tego co widz臋 cena u偶ywanej dw贸jki jest do艣膰 sporo wy偶sza ni偶 nowej tr贸jki. Z tego co wyczyta艂em tr贸jka nie zosta艂a jeszcze "z艂amana" ale czy jailbreak daje a偶 takie mo偶liwo艣ci (niestety w tym temacie kompletnie nie ogarniam, st膮d mog臋 zadawa膰 g艂upie pytania)?

#9 radkovski

radkovski
  • 88 post贸w

Napisano 13 czerwca 2014 - 09:55

Nie ma g艂upich pyta艅 - s膮 tylko g艂upie odpowiedzi ;) na ATV 2 masz 720p na ATV 3 1080p raczej nie b臋dzie JB ju偶 na niego min膮艂 d艂ugi czas od premiery i zero w temacie JB. Je艣li chcesz film przez amplifier to go obejrzysz po hdmi tylko.

#10 motylio

motylio
  • 295 post贸w

Napisano 13 czerwca 2014 - 10:13

;D Fakt. Niestety zale偶y mi na jak najbardziej bezprzewodowym systemie i swobodnym przemieszczaniu si臋 z lapkiem. No nic poczytam jeszcze w temacie ATV 3 bo na razie nie do ko艅ca ogarniam temat. Patrzy艂em jeszcze na Raspberry Pi ale to ju偶 dla mnie jaki艣 kompletny kosmos :(

#11 lipet

lipet
  • 18 post贸w

Napisano 27 czerwca 2014 - 21:59

Doczepi臋 si臋 tutaj bo chyba znalaz艂em odpowiednich fachowc贸w w temacie. Ot贸偶. Szukam takiego amplitunera, kt贸ry b臋d臋 m贸g艂 obs艂ugiwa膰 za pomoc膮 iPada lub iPhona. Chodzi mi o to abym z poziomu tabletu m贸g艂 wybiera膰 sobie muzyk臋, kt贸r膮 chc臋 odtwarza膰. Muzyka mo偶e by膰 ze streamingu lub z domowego NASa albo wpi臋tego twardziela. Nie chc臋 w艂膮cza膰 TV, ani wpatrywa膰 si臋 w ma艂y wy艣wietlacz na Amplitunerze, kt贸ry stoi nisko i kilka metr贸w ode mnie. M贸j leciwy Onkyo nie nadaje si臋 ju偶 na obecne czasy. :(

#12 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2聽209 post贸w
  • Sk膮dBia艂ystok

Napisano 29 czerwca 2014 - 13:23

Marantz obsluguje AirPlay oraz jest aplikacja do sterowania nim z urzadzen mobilnych.. do tego jak by polka nieco wyzsza niz Onkyo ;)

#13 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 post贸w

Napisano 29 czerwca 2014 - 20:23

Witam. Z Apple tv jest tak, ma wyj艣cie hdmi (obraz i d藕wi臋k cyfrowy) i wyj艣cie optyczne d藕wi臋ku. Je偶eli mamy amplituner kt贸ry potrafi obs艂u偶y膰 d藕wi臋k z hdmi to super (mniej kabli ) je艣li nie to d藕wi臋k idzie po optycznym. Air play - to dzia艂a na wiele sposob贸w z iPhone , ipad , ipod mo偶emy w艂膮cza膰 muzyk臋 przez apple tv do amplituner lub klonowac obraz, z macbook je艣li nowszy to podobnie jak z iPadem czyli albo w艂膮czamy muzyk臋 lub film przez airplay jako stream lub klonujemy obraz maca na telewizor. Je偶eli starszy Mac to mo偶na wykorzysta膰 program airparrot do klonowania obrazu Maca na TV.

#14 motylio

motylio
  • 295 post贸w

Napisano 30 czerwca 2014 - 14:16

Po przemy艣leniach tak to sobie wykombinowa艂em: Z ATV idzie sygna艂 d藕wi臋kowy do Amplitunera. Jako 偶e Sprz臋t mocno wiekowy musz臋 zastosowa膰 konwerter (brak HDMI oraz Optycznego wej艣cia, a ATV 3 tylko takie wyj艣cia posiada) i tu wymy艣li艂em sobie NuForce AirDac plus nadajnik uTX. I tu mam pewien problem bo nie wiem czy uTX b臋dzie wsp贸艂pracowa膰 z ATV3. Plus tego rozwi膮zania jest taki 偶e maj膮c dodatkowo nadajnik iTX mog臋 puszcza膰 muz臋 z iPoda (bez kabla). Przy filmach wszystko idzie z ATV3 do TV po HDMI a z niego d藕wi臋k na amplituner puszcz臋 przez RCA. I tu pytanie, czy kto艣 ogarnia艂 ju偶 NuForce Air Dac (zw艂aszcza chodzi o to czy po wpi臋ciu nadajnika uTX do ATV3 p贸jdzie sygna艂). Grzeba艂em w wyszukiwarce ale same tematy ze s艂uchawkami wyskakuj膮

#15 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 30 czerwca 2014 - 20:51

Nie wiem, czy b臋dzie na temat, ale z ATV mo偶na pu艣ci膰 konwerter z optycznego na zwykle stereo: http://www.amazon.co...r/dp/B005PWPUW6

mam takie co艣 i rewelacyjnie dzia艂a

#16 motylio

motylio
  • 295 post贸w

Napisano 30 czerwca 2014 - 21:03

Jest jest, ale "przypali艂em si臋 " na bezprzewodowego DAC'a :D

#17 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 30 czerwca 2014 - 23:53

Ja tego Fiio znalaz艂em, kiedy chcialem podlaczyc d藕wi臋k z atv2 na zwykle g艂o艣niki 5.1 i 艅ie znalaz艂em sposobu, jak to podlaczyc. Potem nagle mnie ol艣ni艂o, ze z projektora jest wyj艣cie stereo a do projektora d藕wi臋k z atv2 dochodzi przez hdmi. Trudno艣膰 polega艂a na tym ze by艂o dwa razy wiecej kabli niz potrzeba. Dlatego rozumiem "napalenie sie" kolegi motylio. Dla m艅ie r贸偶nicy w d藕wi臋ku nie ma du偶ej. Natomiast sam fakt amplitunera zmienia wszystko...

#18 motylio

motylio
  • 295 post贸w

Napisano 01 lipca 2014 - 14:02

Fiio fajna rzecz za naprawd臋 rozs膮dn膮 kas臋 i przez moment bra艂em j膮 pod uwag臋 (gdyby jednak nie uda艂o si臋 ogarn膮膰 tematu bez kabli) ale dok艂adaj膮c kilkana艣cie pln mamy do wyboru Muse Mini DAC z dodatkowym wej艣ciem na USB a po do艂o偶eniu 100PLN mamy nowszy model Fiio (07) r贸wnie偶 z USB i lepszymi parametrami i to chyba ku tej wersji bym si臋 sk艂ania艂 :)

#19 Mariusz Micho艅ski

Mariusz Micho艅ski
  • 1 post贸w

Napisano 13 pa藕dziernika 2016 - 18:36

Witam 

Mam problem z pod艂膮czeniem apple tv 4G do amplitunera. Po prostu tak jakby go nie widzia艂. pod艂膮czy艂em apple tv do ampli i nic, co艣 jakby szuka艂 ale nie daje sygna艂u. Drugim sposobem zrobi艂em troch臋 inaczej. Pod艂膮czy艂em apple tv bezpo艣rednio do TV i jest ok tyle 偶e nie mam g艂osu na ampli. My艣la艂em 偶e mo偶e to wina kabla hdmi ale nic z tego posiadam ok 5 r贸偶nych i wszystkie tak samo, wi臋c zakupi艂em kabel optyczny do pod艂膮czenia TV z amplitunerem i te偶 brak dzwi臋ku na g艂o艣nikach poprzez amplituner. Dzwi臋k na TV jest. Najlepsze jest to i偶 po w艂膮czeniu apple TV oraz telewizora amplituner sam ustawia si臋 w funkcje TV tak jakby wykrywa艂 co艣. Moim zdniem kabel optyczny powinien poda膰 dzwi臋k do amplitunera.

prosz臋 o pomoc je艣li kto艣 orientuje si臋 o co chodzi.

apple tv 4G

amplituner PIONIER VSX-322-K

TV LG

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych