Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple TV + Amplituner czy Airplay, co wybrac?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 rybinson

rybinson
  • 90 posts
  • SkądWlkp

Posted 20 August 2012 - 10:21

Witam Od kilku dniu szukam informacji na temat amplitunerow z funkcja airplay. Generalnie niewiem czy wybrac amplituner bez AirPlay i dokupic AppleTV czy wziasc amplituner z Airplayem. Czy AppleTV bedzie mi klonowalo obraz i dzwiek z macbooka i czy bede mogl normalnie puszczac muzyke z Iphona na amplitunerze bez AirPlay podlaczonym pod AppleTV. Znalazlem kilka modeli i mama juz waskie grono z ktorego cos wybiore, sa to: Denon 1912 Pionner VSX-921 Yamaha RX-V671 Zalezy mi przede wszystkim na funkcji airplay poniewaz posiadam 3 urzadzenia Apple. Jezeli ktos uzytkuje Yamahe 671 prosze o wyjasnienie czy ona tez odtwarza muzyke puszczona z np Iphona po sieci wifi ? wyczytalem ze funkcji AirPlay nie posiada ale ma cos podobnego. Biore pod uwage tez Denona 1612 plus dokupienie modulu AppleTV ale niewiem jak to sie sprawdzi czy lepiej wziasc amp z airplayem czy lepiej dokupic appleTv i miec dodatkowo obraz. 1612 nie skaluje obrazu HD z tego co wyczytalem ale czy jesli mam dekoder cyfry+ jest to potrzebne ? Z gory dzieki za pomoc.

#2 426c4b35a0

426c4b35a0
  • 71 posts

Posted 21 August 2012 - 09:57

przedewszystkim to airplay w amplitunerach ma tylko funkcję audio. Jeżeli chcesz streamować obraz to tylko apple tv. Ja sam mam zarówno atv3 oraz amplituner (marantz sr6006). Powiem tak... różnicy w audio chyba nie ma. Wygodniej się używa airplay w marantzu. ale z atv nie zrezygnuję ze względu na obraz.

#3 maciek1422

maciek1422
  • 170 posts
  • SkądGdynia

Posted 21 August 2012 - 18:26

Z tych 3 najlepszy będzie Denon moim zdaniem jeśli chcesz Air play, tylko ten model jest już wycofany, więc się spiesz się :) Pioneer podobno słabo gra, a Yamaha jak sam napisałeś nie ma normalnego AirPlay, więc moim zdaniem bez sensu. Ewentualnie jeszcze masz tegorocznego Denona 1713, cena podobna do 1912, więc możesz się zastanowić :) No chyba, że zależy Ci na stream video to lepiej Apple TV + tańszy ampli. Ja dzisiaj zamówiłem właśnie Denona 1612, bo AirPlay nie chciałem, bo nie mam jak podłączyć do niego kabla od internetu, za to ma USB dla iPoda co mi się przyda :) Też jest już wycofany i cena jest przez to interesująca :) Z takich tańszych masz jeszcze HK AVR 156 i ewentualnie Denon 1513.

#4 rybinson

rybinson
  • 90 posts
  • SkądWlkp

Posted 24 August 2012 - 13:10

O taka informacje wlasnie mi chodzilo ;) wielkie podziekowania panowie. Jeszcze jedna sprawa czy AppleTv 3 bedzie mi klonowalo obraz z macbooka bez problemu ? Amplituner najprawdopodobniej kupie Yamaha 473 troszke drozszy od Denona 1612 ale posiada juz Airplay o do tego AppleTV. Pozdrawiam

#5 WojtekF

WojtekF
  • 771 posts

Posted 24 August 2012 - 13:23

Jeszcze jedna sprawa czy AppleTv 3 bedzie mi klonowalo obraz z macbooka bez problemu ?

Zależy od MacBooka.

#6 motylio

motylio
  • 295 posts

Posted 12 June 2014 - 20:21

Trochę odświeżę temat bo stoję przed dokładnie takim samym dylematem. Czy Amplituner czy ATV. Przy czym jeśli ATV to 2 czy 3 ? I czy obecnie jest możliwość przepuszczenia obrazu przez amplituner ?

#7 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 June 2014 - 21:55

Nic sie nie zmienilo, amplituner raczej pusci tylko dzwiek.

#8 motylio

motylio
  • 295 posts

Posted 13 June 2014 - 09:32

Szkoda :/ Z drugiej strony trochę dziwne że nie ogarniają tego, no chyba że nie mogą. Rozumiem że zostaje ATV, a jeśli tak to która generacja? 2 czy 3? Z tego co widzę cena używanej dwójki jest dość sporo wyższa niż nowej trójki. Z tego co wyczytałem trójka nie została jeszcze "złamana" ale czy jailbreak daje aż takie możliwości (niestety w tym temacie kompletnie nie ogarniam, stąd mogę zadawać głupie pytania)?

#9 radkovski

radkovski
  • 88 posts

Posted 13 June 2014 - 09:55

Nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi ;) na ATV 2 masz 720p na ATV 3 1080p raczej nie będzie JB już na niego minął długi czas od premiery i zero w temacie JB. Jeśli chcesz film przez amplifier to go obejrzysz po hdmi tylko.

#10 motylio

motylio
  • 295 posts

Posted 13 June 2014 - 10:13

;D Fakt. Niestety zależy mi na jak najbardziej bezprzewodowym systemie i swobodnym przemieszczaniu się z lapkiem. No nic poczytam jeszcze w temacie ATV 3 bo na razie nie do końca ogarniam temat. Patrzyłem jeszcze na Raspberry Pi ale to już dla mnie jakiś kompletny kosmos :(

#11 lipet

lipet
  • 18 posts

Posted 27 June 2014 - 21:59

Doczepię się tutaj bo chyba znalazłem odpowiednich fachowców w temacie. Otóż. Szukam takiego amplitunera, który będę mógł obsługiwać za pomocą iPada lub iPhona. Chodzi mi o to abym z poziomu tabletu mógł wybierać sobie muzykę, którą chcę odtwarzać. Muzyka może być ze streamingu lub z domowego NASa albo wpiętego twardziela. Nie chcę włączać TV, ani wpatrywać się w mały wyświetlacz na Amplitunerze, który stoi nisko i kilka metrów ode mnie. Mój leciwy Onkyo nie nadaje się już na obecne czasy. :(

#12 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 29 June 2014 - 13:23

Marantz obsluguje AirPlay oraz jest aplikacja do sterowania nim z urzadzen mobilnych.. do tego jak by polka nieco wyzsza niz Onkyo ;)

#13 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 posts

Posted 29 June 2014 - 20:23

Witam. Z Apple tv jest tak, ma wyjście hdmi (obraz i dźwięk cyfrowy) i wyjście optyczne dźwięku. Jeżeli mamy amplituner który potrafi obsłużyć dźwięk z hdmi to super (mniej kabli ) jeśli nie to dźwięk idzie po optycznym. Air play - to działa na wiele sposobów z iPhone , ipad , ipod możemy włączać muzykę przez apple tv do amplituner lub klonowac obraz, z macbook jeśli nowszy to podobnie jak z iPadem czyli albo włączamy muzykę lub film przez airplay jako stream lub klonujemy obraz maca na telewizor. Jeżeli starszy Mac to można wykorzystać program airparrot do klonowania obrazu Maca na TV.

#14 motylio

motylio
  • 295 posts

Posted 30 June 2014 - 14:16

Po przemyśleniach tak to sobie wykombinowałem: Z ATV idzie sygnał dźwiękowy do Amplitunera. Jako że Sprzęt mocno wiekowy muszę zastosować konwerter (brak HDMI oraz Optycznego wejścia, a ATV 3 tylko takie wyjścia posiada) i tu wymyśliłem sobie NuForce AirDac plus nadajnik uTX. I tu mam pewien problem bo nie wiem czy uTX będzie współpracować z ATV3. Plus tego rozwiązania jest taki że mając dodatkowo nadajnik iTX mogę puszczać muzę z iPoda (bez kabla). Przy filmach wszystko idzie z ATV3 do TV po HDMI a z niego dźwięk na amplituner puszczę przez RCA. I tu pytanie, czy ktoś ogarniał już NuForce Air Dac (zwłaszcza chodzi o to czy po wpięciu nadajnika uTX do ATV3 pójdzie sygnał). Grzebałem w wyszukiwarce ale same tematy ze słuchawkami wyskakują

#15 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 30 June 2014 - 20:51

Nie wiem, czy będzie na temat, ale z ATV można puścić konwerter z optycznego na zwykle stereo: http://www.amazon.co...r/dp/B005PWPUW6

mam takie coś i rewelacyjnie działa

#16 motylio

motylio
  • 295 posts

Posted 30 June 2014 - 21:03

Jest jest, ale "przypaliłem się " na bezprzewodowego DAC'a :D

#17 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 30 June 2014 - 23:53

Ja tego Fiio znalazłem, kiedy chcialem podlaczyc dźwięk z atv2 na zwykle głośniki 5.1 i ńie znalazłem sposobu, jak to podlaczyc. Potem nagle mnie olśniło, ze z projektora jest wyjście stereo a do projektora dźwięk z atv2 dochodzi przez hdmi. Trudność polegała na tym ze było dwa razy wiecej kabli niz potrzeba. Dlatego rozumiem "napalenie sie" kolegi motylio. Dla mńie różnicy w dźwięku nie ma dużej. Natomiast sam fakt amplitunera zmienia wszystko...

#18 motylio

motylio
  • 295 posts

Posted 01 July 2014 - 14:02

Fiio fajna rzecz za naprawdę rozsądną kasę i przez moment brałem ją pod uwagę (gdyby jednak nie udało się ogarnąć tematu bez kabli) ale dokładając kilkanaście pln mamy do wyboru Muse Mini DAC z dodatkowym wejściem na USB a po dołożeniu 100PLN mamy nowszy model Fiio (07) również z USB i lepszymi parametrami i to chyba ku tej wersji bym się skłaniał :)

#19 Mariusz Michoński

Mariusz Michoński
  • 1 posts

Posted 13 October 2016 - 18:36

Witam 

Mam problem z podłączeniem apple tv 4G do amplitunera. Po prostu tak jakby go nie widział. podłączyłem apple tv do ampli i nic, coś jakby szukał ale nie daje sygnału. Drugim sposobem zrobiłem trochę inaczej. Podłączyłem apple tv bezpośrednio do TV i jest ok tyle że nie mam głosu na ampli. Myślałem że może to wina kabla hdmi ale nic z tego posiadam ok 5 różnych i wszystkie tak samo, więc zakupiłem kabel optyczny do podłączenia TV z amplitunerem i też brak dzwięku na głośnikach poprzez amplituner. Dzwięk na TV jest. Najlepsze jest to iż po włączeniu apple TV oraz telewizora amplituner sam ustawia się w funkcje TV tak jakby wykrywał coś. Moim zdniem kabel optyczny powinien podać dzwięk do amplitunera.

proszę o pomoc jeśli ktoś orientuje się o co chodzi.

apple tv 4G

amplituner PIONIER VSX-322-K

TV LG

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users