Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

InDesign CS2 - numeracja stron i warstwy

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 rafamer

rafamer
  • 9 posts

Posted 18 August 2007 - 11:57

Witam, mam problem z numeracją stron, a w zasadzie z jej widocznością. Mam zdefiniowaną numerację na wzorcowej rozkładówce i kiedy na właściwej rozkładówce umieszczam obiekt, który w całości ją przykrywa (czyli np. zdjęcie na rozkładówce łącznie ze spadami) to numeracja jest niewidoczna (jest pod spodem). Próbowałem przenieść numerację stron na jakąś warstwę - tak aby warstwa numeracji była ponad warstwą ze zdjęiem, ale nic z tego nie wychodzi. Czy ktoś może mi zdradzić co robię źle?

#2 phorna

phorna
  • 48 posts

Posted 18 August 2007 - 12:46

Cześć! W zasadzie to nie wiem dlaczego Ci to nie działa. Odpowiedzią są oczywiście warstwy. Numer na Master Page musi być w warstwie leżącej nad warstwą, której zawartość ma się znaleźć pod numerem na stronie roboczej. Utwórz dwie warstwy. Na "górnej" ustaw na Master Page auto-numer strony, na dolnej już na właściwej stronie umieść to co ma być pod. Jeśli klikasz obiekt, w tym przypadku ramkę auto-numeracji, to na palecie warstwa pojawia Ci się po lewej kwadracik pokazujący na, której warstwie jest dany obiekt. Możesz złapać ten kwadracik i przeciągnąć go na dowolną warstwę (w tym przypadku na tą co jest na topie).

#3 rafamer

rafamer
  • 9 posts

Posted 18 August 2007 - 14:33

Już znalazłem rozwiązanie :-) Źle ustawialem warstwy :-)

---- Dodano 18-08-2007 o godzinie 15:33 ----
Dzięki phorna

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users