Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie wykrywa sieci

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 18 August 2007 - 11:29

dostalem dzisiaj iphone'a , probowalem polaczyc sie z moja domowa siecia , ale bez rezultatu, w czym moze tkwic problem? internet w domu jest wysylany przez routery

#2 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 18 August 2007 - 11:44

dostalem dzisiaj iphone'a , probowalem polaczyc sie z moja domowa siecia , ale bez rezultatu, w czym moze tkwic problem?
internet w domu jest wysylany przez routery

Przez jakie routery ? Jaki standard b/g/a ? Troszkę dokładniej poproszę ;>

#3 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 18 August 2007 - 12:00

http://allegro.pl/it...uper_cena_.html

takim czyms posluguje sie do wysylania sieci na dom

#4 iSzym

iSzym
  • 1244 posts
  • SkądRadom / New York

Posted 18 August 2007 - 12:27

W jakim sensie nie możesz się połączyć? iPhone nie widzi dostępnych sieci? Używasz szyfrowania? WPA? WEP? Ile masz komputerów w sieci? Może opcje LAN są ustawione na daną liczbę adresów i dla iPhona poprostu nie ma już miejsca? (rozwiązanie: zwiększ ilość przydzielanych adresów w LAN'ie)

#5 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 18 August 2007 - 12:51

nie widzi dostepnych sieci, nie wiem czy uzywam szyfrowania - jak to sprawdzic? , jeden komputer w sieci miejsce jest bo niedawno podlaczony do tej sieci byl tez jeszcze jeden laptop - obecnie nie jest ...

#6 enigma_pl

enigma_pl
  • 52 posts

Posted 18 August 2007 - 13:18

o to przy okazji ja zapytam: - jakiego standardu uzywa iPhone? - jakiego szyfrowania mozna uzywac w iPhonie?

#7 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 18 August 2007 - 13:31

@enigma_pl: http://www.apple.com/iphone/specs.html

Kamil, jeśli nie konfigurowałeś tego AP'ka to nie masz tam żadnego zabezpieczenia sieć jest otwarta. Ten AP jest prawdopodobnie ustawiony w tryb mixed bg czyli iphone nie powinien mieć problemu z podłączeniem się do niego. Zawsze możesz sprawdzić ewentualnie konfigurację AP i ustawić mu tryb mixed jeśli jest ustawiony inaczej. Skonfigurowanie i zabezpieczenie AP jest raczej zalecane bo jest masa osób, które lubią takie nie zabezpieczone sieci.

#8 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 18 August 2007 - 13:57

nie wiem jak sie z tym mam bawic, szukalem na necie, ale dla mnie to czarna magia , dziwne ze nie dziala :/

#9 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 18 August 2007 - 14:20

u mnie trzeba było podać IP w iPhone z palca - nie chciał pobrać z DHCP-a

#10 iSzym

iSzym
  • 1244 posts
  • SkądRadom / New York

Posted 18 August 2007 - 15:45

u mnie trzeba było podać IP w iPhone z palca - nie chciał pobrać z DHCP-a

U mnie też..

Ale to dlatego, że mam włączone filtrowanie adresów MAC..

@Kamil: A ten komputer masz podłączony kablem do tego Access Pointa, czy wireless?

#11 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 18 August 2007 - 21:33

nie jest podlaczony kablem

#12 wicius

wicius
  • 852 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 August 2007 - 16:34

Mam ten sam problem- Create Network w MB podłączonym kablem do neta, a iPhone nei widzi... jak go zmusić do działania? ;p

#13 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 19 August 2007 - 21:51

dzisiaj u kolegi polaczylem iphone'a z neostrada, ja widzi ,a mojego lacza nie :/

#14 wicius

wicius
  • 852 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 August 2007 - 22:58

Przepraszam, że tak się powtarzam, ale kilku użykowników zna sposób, może tu napiszą jak połączyć się z siecią WiFi robioną przez MB albo inny komputer?

#15 chato.pl

chato.pl
  • 1182 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 September 2007 - 23:28

też miałem ten problem ... a rozwiązanie okazało się banalnie proste - we właściwościach routera ustawiłem Wireless Channel na 11 (do tej pory miałem ustawiony 13) i iPhone natychmiast znalazł moją sieć :lol:

#16 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 posts
  • SkądWarszawa, PL // USA

Posted 30 September 2007 - 23:41

też miałem ten problem ... a rozwiązanie okazało się banalnie proste - we właściwościach routera ustawiłem Wireless Channel na 11 (do tej pory miałem ustawiony 13) i iPhone natychmiast znalazł moją sieć :lol:

IPhone nie mogl widziec kanalu 13., bo amerykanskie urzadzenia obsluguja tylko kanaly 1-11 (wg regulacji Federal Communications Commission tylko te sa dozwolone).

#17 iSzym

iSzym
  • 1244 posts
  • SkądRadom / New York

Posted 30 September 2007 - 23:48

Ja mam Wireless Channel > 1 i wszystko gra (u ła ła ;))

#18 MacGyver

MacGyver
  • 1263 posts

Posted 30 September 2007 - 23:49

Przepraszam, że tak się powtarzam, ale kilku użykowników zna sposób, może tu napiszą jak połączyć się z siecią WiFi robioną przez MB albo inny komputer?

Włączasz AP, następnie System Preferences-> Sharing-> Internet. Ptaszkujesz przy AirPort, w AirPort Options ustawiasz kanał 1-11, klikasz Start. Masz udostępniony net na Wi-Fi.

#19 wicius

wicius
  • 852 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 October 2007 - 02:15

Włączasz AP, następnie System Preferences-> Sharing-> Internet. Ptaszkujesz przy AirPort, w AirPort Options ustawiasz kanał 1-11, klikasz Start. Masz udostępniony net na Wi-Fi.

To ci powiem, że mój iPhone za chiny nie daje rady- łący się, owszem, ale internetu nie ma SSH nie działa, interne w iPohne też. Poza tym, mogę ustawić tylko na kanal automatic...

#20 chato.pl

chato.pl
  • 1182 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 October 2007 - 10:04

IPhone nie mogl widziec kanalu 13., bo amerykanskie urzadzenia obsluguja tylko kanaly 1-11 (wg regulacji Federal Communications Commission tylko te sa dozwolone).

kurde ... wystarczyło pomyśleć :oops:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users