Oryginalny iPod czy podróbka - prosze o rade!
Napisano 18 sierpnia 2007 - 09:44
Napisano 18 sierpnia 2007 - 09:54
Sprzedawca wprowadził Cię w błąd więc masz prawo sie wycofać z transakcji. Musisz to zgłosić do allegro
Napisano 18 sierpnia 2007 - 09:56
Napisano 18 sierpnia 2007 - 10:21
A na przyszłość: http://www.myapple.p...ead.php?t=37448
Napisano 18 sierpnia 2007 - 12:28
Ten koleś prowadzi komis, więc pewno kupił tego "ipoda" w komisie i go sprzedał na allegro.
Jeśli zależy mu na reputacji, to pewno weźmie go od Ciebie, jeśli nie będziesz go chciała.
Z drugiej strony widziałaś, co kupujesz, były zdjęcia, nawet 5.
W jego opisie nie zgadza się tylko to, że podał "model A1137", a takie nazwy mają tylko oryginalne ipody, no chyba, że ta podróbka też tak się nazywa.
Wcale nie jest powiedziane, że pudełkiem wprowadził w błąd, bo te pudełko to może być też podróbka, albo takie tylko dostał ze sprzętem.
CO MASZ ZROBIĆ:
- jeśli nie zapłaciłaś to nie płać,
- jeśli zapłaciłaś, to poproś tego Pana, co Ci to badziewie opchnął, że żądasz zwrotu pieniędzy, postrasz go najpierw negatywem, potem policją, powiedz, że tą sprawę zgłosisz na policję, jeśli Ci pieniędzy nie odda.
- w przypadku, gdy koleś nie będzie chciał kasy oddać zrób wielką awanturę, to zawsze pomaga... (najlepiej do niego zadzwoń, będzie najszybciej),
- jeśli nie będzie chciał kasy oddać, to napisz do allegro, jeśli nie odbierałaś tego sprzętu osobiście i masz 18 lat to mogą Ci to jakoś wynagrodzić (z programu ochrony kupujących),
- w ostateczności pójdź na policję i opowiedz wszystko.
Napisano 18 sierpnia 2007 - 13:35
nazwa ipod jest zastrzerzona przez apple. kazde jej uzycie bez zgody apple jest naruszeniem prawa. takze sprzedaz podrobek jest w polsce karalna.
najgorsze jest to ze "pozytywne" rozpatrzenie przez sprzedajacego wycofania sie z tranzakcji nie skutkuje negatywem w jego komentarzach (uzytkownicy boja sie odwetowego negatywa) i oszust kontynuuje dzialanosc. allegro nie robi absolutnie nic w kierunku zmiany sytuacji na korzystna dla kupujacych.
mozesz jeszcze udac sie do lokalnego rzecznika praw konsumenta. uzyskasz tam pomoc i darmowa porade prawna w takich przypadkach.
Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:22

Dostępne kolory:
- Czarny
- Biały
---------------
Oryginalny iPod nano drugiej generacji:

Dostępne kolory:
- Szary
- Czarny
- Czerwony (limitowany)
- Różowy
- Niebieski
- Zielony
To co kupiłaś to ewidentna podróba, a wskazuje na to kilka istotnych szczegółów (tutaj bardzo widocznych)
Po pierwsze: iPod nano 8GB występuje tylko w kolorze czarnym i czerwonym (limitowana edycja)
Po drugie: ten iPod stylizowany jest na iPoda pierwszej generacji - w których nie było 8GB pamięci
Po trzecie: oryginalne iPody nigdy nie miały żadnych napisów pod/nad/z boku wyświetlacza
Po czwarte: oryginalny iPod nie ma na dole "VOL" tylko PLAY/PAUSE (oznaczone symbolami), a na środku jest SELECT (nie oznaczony żadnym napisem)
Po piąte: do iPodów nigdy nie były dodawane ładowarki sieciowe (można je dokupić osobno)
Po szóste: iPod z tyłu na obudowie ma napisane ile ma pojemności (przykładowo: 8 GB w prostokącie) - a nie odblaskową/migoczącą naklejkę..
Tyle znalazłem

Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:28
Sprzedawał w kategorii apple ipod, a nie powinien, ale za to nie mogą mu aukcji usunąć, bo dużo osób tak robi.
W aukcji nie napisał, że jest to apple ipod, tylko ipod.
Wydawałoby się oczywiste, że jest oszustem, ale patrząc od jego strony nic karalnego niby nie zrobił. Zdjęcia dał, wszystko było widoczne na zdjęciach.
On sprzedawał sprzęt, który kupił i to tylko 1 sztukę, dużo osób w ten sposób sprzedaje podróbki ipodów i telefonów komórkowych, ten badziew pochodzi pewno z Chin, a tam wszystko potrafią wyprodukować.
JEST JEDNA RADA: NALEŻY DOKŁADNIE SPRAWDZAĆ CO SIĘ KUPUJE, ALBO JAK KTOŚ NIE POTRAFI, NIECH NIE KUPUJE NA ALLEGRO.
---- Dodano 18-08-2007 o godzinie 18:35 ----
Najłatwiej jest odróżnić podróbki po tym, że mają przycisk vol i ten element zwykle dobrze widać na zdjęciach
Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:37
Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:46
Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:49
Napisano 18 sierpnia 2007 - 18:03
Napisano 18 sierpnia 2007 - 18:04

Napisano 18 sierpnia 2007 - 18:45
Napisano 18 sierpnia 2007 - 20:18
Napisano 18 sierpnia 2007 - 20:23
Napisano 18 sierpnia 2007 - 20:37
Jak posiedzisz na forum dłużej jak miesiąc i przestaniesz snuć takie domysły nt. użytkowników to podam Ci źródło. Na chwilę obecną musisz mi po prostu uwierzyć, albo nie.
po prostu sie pytal, a tak apropo to chodzilo ci o apple.com czy nasz cudny sad xP apple watpie by sie zajmowalo akurat polskim allegro a sad tez jakos watpie ... swoja droga tez jestem ciekaw skad wzieles ta informacje
heh a ja jestem dluzej niz miesiac xP
Napisano 18 sierpnia 2007 - 20:49
Napisano 18 sierpnia 2007 - 21:30
Napisano 18 sierpnia 2007 - 22:36
Napisano 18 sierpnia 2007 - 23:31
Dzieki za odpowiedz,mam jeszcze jedno pytanie co o tym sadzicie http://cgi.ebay.com/...bayphotohosting
Tak ładni pisze VOL na dole smyradełka

Napisano 18 sierpnia 2007 - 23:34
a sa akcje sad'u/apple na polskiej gieldzie? bo jak tak to przy obecnych kursach oplacaloby sie zainwestowac...czy ktos z was ma udzialy w apple zeby wiarygodnosc tego typu informacji podnosic do rangi problemu?
Napisano 19 sierpnia 2007 - 17:26
Napisano 19 sierpnia 2007 - 19:48
Jak posiedzisz na forum dłużej jak miesiąc i przestaniesz snuć takie domysły nt. użytkowników to podam Ci źródło. Na chwilę obecną musisz mi po prostu uwierzyć, albo nie.
Sprecyzuj do kogo to napisałeś, bo jeśli w odniesieniu do mojego postu to po raz kolejny muszę cytować samego siebie:
Oczywiście nie podważam tego co mówisz
P.S. Jak się ma czas pobytu na forum (data rejestracji) do wiarygodności/fajności/zaufania z Twojej strony?
Napisano 20 sierpnia 2007 - 11:13
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych