Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oryginalny iPod czy podróbka - prosze o rade!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#1 Capri

Capri
  • 2 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 09:44

Witam . kupilam na allegro ipoda link.[url]http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=222111651[/url] po czym dostalam na emaila wiadomosc od osoby ktora twierdzi ze jest to podrobka , pisal ze zglosil to do allegro , lecz administratorzy jej nie usuneli , osoba od ktorej to kupilam twierdzi ze przedstawila allegro wszystkie dokumenty stwierdzajace oryginalnosc . prosze osoby znajace sie na tym o opinie , poniewaz ja kompletnie sie na tym nie znam. dzieki.

#2 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 18 sierpnia 2007 - 09:54

to jest podróbka. sprawdź na www.apple.com/ipodnano jak wyglądają iPody.
Sprzedawca wprowadził Cię w błąd więc masz prawo sie wycofać z transakcji. Musisz to zgłosić do allegro

#3 DanielF

DanielF
  • 5 766 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 18 sierpnia 2007 - 09:56

to ewidentna podróba w pudełku po ipodzie, ipody nie maja napisów na froncie!!! zobacz jak wyglada clickwheel wycofuj sie jak możesz i negatywa oszustowi!

#4 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 10:21

Od razu widać że oszust, ponieważ włożył podróbkę w oryginalne pudełko!

A na przyszłość: http://www.myapple.p...ead.php?t=37448

#5 rafalfi

rafalfi
  • 130 postów
  • SkądMiasto na W:)

Napisano 18 sierpnia 2007 - 12:28

To jest zwykła podróbka, która na pewno nie jest warta 400 zł. Sprzedawca miał trochę racji pisząc, że to ipod, bo tak przecież jest na nim napisane.

Ten koleś prowadzi komis, więc pewno kupił tego "ipoda" w komisie i go sprzedał na allegro.
Jeśli zależy mu na reputacji, to pewno weźmie go od Ciebie, jeśli nie będziesz go chciała.

Z drugiej strony widziałaś, co kupujesz, były zdjęcia, nawet 5.

W jego opisie nie zgadza się tylko to, że podał "model A1137", a takie nazwy mają tylko oryginalne ipody, no chyba, że ta podróbka też tak się nazywa.

Wcale nie jest powiedziane, że pudełkiem wprowadził w błąd, bo te pudełko to może być też podróbka, albo takie tylko dostał ze sprzętem.

CO MASZ ZROBIĆ:

- jeśli nie zapłaciłaś to nie płać,
- jeśli zapłaciłaś, to poproś tego Pana, co Ci to badziewie opchnął, że żądasz zwrotu pieniędzy, postrasz go najpierw negatywem, potem policją, powiedz, że tą sprawę zgłosisz na policję, jeśli Ci pieniędzy nie odda.
- w przypadku, gdy koleś nie będzie chciał kasy oddać zrób wielką awanturę, to zawsze pomaga... (najlepiej do niego zadzwoń, będzie najszybciej),
- jeśli nie będzie chciał kasy oddać, to napisz do allegro, jeśli nie odbierałaś tego sprzętu osobiście i masz 18 lat to mogą Ci to jakoś wynagrodzić (z programu ochrony kupujących),
- w ostateczności pójdź na policję i opowiedz wszystko.

#6 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 sierpnia 2007 - 13:35

aukcja jest niezgodna z regulaminem allegro, konkretnie z zasadami dotyczacymi opisu wystawianego przedmiotu. tak wiec teoratycznie mozesz bez zadnych negatywnych konsekwencji wycofac sie z tranzakcji. pisze teoretycznie bo kierownictwo i administratorzy allegro byli wielokrotnie krytykowani za niestosowanie sie do wlasnego regulaminu i poblazliwosc w tego typu oszustwach.

nazwa ipod jest zastrzerzona przez apple. kazde jej uzycie bez zgody apple jest naruszeniem prawa. takze sprzedaz podrobek jest w polsce karalna.

najgorsze jest to ze "pozytywne" rozpatrzenie przez sprzedajacego wycofania sie z tranzakcji nie skutkuje negatywem w jego komentarzach (uzytkownicy boja sie odwetowego negatywa) i oszust kontynuuje dzialanosc. allegro nie robi absolutnie nic w kierunku zmiany sytuacji na korzystna dla kupujacych.

mozesz jeszcze udac sie do lokalnego rzecznika praw konsumenta. uzyskasz tam pomoc i darmowa porade prawna w takich przypadkach.

#7 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:22

Oryginalny iPod nano pierwszej generacji:

Dołączona grafika

Dostępne kolory:

- Czarny
- Biały

---------------

Oryginalny iPod nano drugiej generacji:

Dołączona grafika

Dostępne kolory:

- Szary
- Czarny
- Czerwony (limitowany)
- Różowy
- Niebieski
- Zielony

To co kupiłaś to ewidentna podróba, a wskazuje na to kilka istotnych szczegółów (tutaj bardzo widocznych)

Po pierwsze: iPod nano 8GB występuje tylko w kolorze czarnym i czerwonym (limitowana edycja)

Po drugie: ten iPod stylizowany jest na iPoda pierwszej generacji - w których nie było 8GB pamięci

Po trzecie: oryginalne iPody nigdy nie miały żadnych napisów pod/nad/z boku wyświetlacza

Po czwarte: oryginalny iPod nie ma na dole "VOL" tylko PLAY/PAUSE (oznaczone symbolami), a na środku jest SELECT (nie oznaczony żadnym napisem)

Po piąte: do iPodów nigdy nie były dodawane ładowarki sieciowe (można je dokupić osobno)

Po szóste: iPod z tyłu na obudowie ma napisane ile ma pojemności (przykładowo: 8 GB w prostokącie) - a nie odblaskową/migoczącą naklejkę..

Tyle znalazłem :P

#8 rafalfi

rafalfi
  • 130 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:28

W tym konkretnym przypadku sprzedawca nie odpowiada za to, że te urządzenie nazywa się ipod, choć nie powinno, on tego nie wyprodukował.

Sprzedawał w kategorii apple ipod, a nie powinien, ale za to nie mogą mu aukcji usunąć, bo dużo osób tak robi.

W aukcji nie napisał, że jest to apple ipod, tylko ipod.

Wydawałoby się oczywiste, że jest oszustem, ale patrząc od jego strony nic karalnego niby nie zrobił. Zdjęcia dał, wszystko było widoczne na zdjęciach.

On sprzedawał sprzęt, który kupił i to tylko 1 sztukę, dużo osób w ten sposób sprzedaje podróbki ipodów i telefonów komórkowych, ten badziew pochodzi pewno z Chin, a tam wszystko potrafią wyprodukować.

JEST JEDNA RADA: NALEŻY DOKŁADNIE SPRAWDZAĆ CO SIĘ KUPUJE, ALBO JAK KTOŚ NIE POTRAFI, NIECH NIE KUPUJE NA ALLEGRO.

---- Dodano 18-08-2007 o godzinie 18:35 ----
Najłatwiej jest odróżnić podróbki po tym, że mają przycisk vol i ten element zwykle dobrze widać na zdjęciach

#9 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:37

Na szczęście Apple niebawem weźmie się na poważnie za aukcje na Allegro.

#10 rafalfi

rafalfi
  • 130 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:46

A skąd to niby wiesz?

#11 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 17:49

A czy to ważne?

#12 rafalfi

rafalfi
  • 130 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 18:03

No raczej tak, bo ja też mogę bajki opowiadać, a i tak nikt tego nie sprawdzi...

#13 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 18 sierpnia 2007 - 18:04

Ważne bo nie wiadomo czy to potwierdzona informacja czy jakiś domysł :P Oczywiście nie podważam tego co mówisz ;)

#14 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 18:45

Jak posiedzisz na forum dłużej jak miesiąc i przestaniesz snuć takie domysły nt. użytkowników to podam Ci źródło. Na chwilę obecną musisz mi po prostu uwierzyć, albo nie.

#15 Capri

Capri
  • 2 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 20:18

Dzieki za odpowiedz,mam jeszcze jedno pytanie co o tym sadzicie [url]http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&Item=200143026708#ebayphotohosting[/url]

#16 Esa

Esa
  • 13 postów
  • SkądTychy

Napisano 18 sierpnia 2007 - 20:23

To nie jest iPod. Z resztą nigdzie nie pisze że jest.

#17 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 20:37

Jak posiedzisz na forum dłużej jak miesiąc i przestaniesz snuć takie domysły nt. użytkowników to podam Ci źródło. Na chwilę obecną musisz mi po prostu uwierzyć, albo nie.

po prostu sie pytal, a tak apropo to chodzilo ci o apple.com czy nasz cudny sad xP apple watpie by sie zajmowalo akurat polskim allegro a sad tez jakos watpie ... swoja droga tez jestem ciekaw skad wzieles ta informacje
heh a ja jestem dluzej niz miesiac xP

#18 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 sierpnia 2007 - 20:49

czy to wazna skad ta informacja? wazne ze ktos konkretny zacznie wymuszac na allegro stosowanie sie do wlasnego regulaminu. moze inne firmy pojda za przykladem i wtedy sie tam jakis porzadek zrobi.

#19 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 21:30

mi chodzi ze jest wiele zrodel co bardziej podaja plotki i niz fakty i w sumie kazdy moze niechcacy na takie cos trafic ... nie mowie ze osoba nie jest wiarygodna tylko ze zrodlo moze nie byc wiarygodne super by bylo gdyby sie tak stalo ale jakos nie chce mi sie wierzyc po prostu a jesli to kiedy ?? jak juz ipody pojda w zapomnienie xP mam nadzieje ze dlugo nie beda tego odkladac bo coraz wiecej osob traci na tym

#20 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 22:36

ale macie problem, jezeli nawet zrodlo luteckiego nie jest wiarygodne, w co watpie, to co? czy ktos z was ma udzialy w apple zeby wiarygodnosc tego typu informacji podnosic do rangi problemu? zglaszanie podrobek przez spolecznosc myapple jest czym dobrym i swiadczy o nas wszystkich, a to czy zrobi to samo apple jest tylko i wylacznia ich problemem bo to jest ich a nie nasz biznes my chronimy innych userow a oni swoja kase, zajma sie tym, dobrze, nie zajma, coz mnie to rybka i dalej bede klikal "zglos..."

#21 ivi

ivi
  • 174 postów
  • SkądZakopane

Napisano 18 sierpnia 2007 - 23:31

Dzieki za odpowiedz,mam jeszcze jedno pytanie co o tym sadzicie http://cgi.ebay.com/...bayphotohosting

Tak ładni pisze VOL na dole smyradełka :)

#22 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 sierpnia 2007 - 23:34

czy ktos z was ma udzialy w apple zeby wiarygodnosc tego typu informacji podnosic do rangi problemu?

a sa akcje sad'u/apple na polskiej gieldzie? bo jak tak to przy obecnych kursach oplacaloby sie zainwestowac...

#23 gacek102

gacek102
  • 131 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 sierpnia 2007 - 17:26

to chyba ja do ciebie pisalem

#24 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 19 sierpnia 2007 - 19:48

Sprecyzuj do kogo to napisałeś, bo jeśli w odniesieniu do mojego postu to po raz kolejny muszę cytować samego siebie:

Oczywiście nie podważam tego co mówisz

P.S. Jak się ma czas pobytu na forum (data rejestracji) do wiarygodności/fajności/zaufania z Twojej strony?

#25 rafalfi

rafalfi
  • 130 postów

Napisano 20 sierpnia 2007 - 11:13

No właśnie, iSzym ma rację!!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych