Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak sprawdzić kto podlącza się pod sieć?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 sierpnia 2012 - 13:57

Witam moi drodzy. Mam w domu internet z Vectry oraz kilka komputerów. Żeby wszystkie miały dostęp do sieci kupiłem router Wifi Cisco i zrobiłem sieć, sieć jest zabezpieczona hasłem. Jednak ostatnio internet raz mi zwalnia, raz przyśpiesza i nie wiem co jest tego powodem. Czy jest jakiś prosty w obsłudze program pokazujący jakie komputery mam podpiete do sieci (może ktos mi się podpiął do sieci) oraz możliwość odlączania ich lub podlączania do sieci (mam na myśli też dzieciaki). Mój komputer to iMac z najnoszym systemem. Pozdrawiam

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 13 sierpnia 2012 - 14:01

Log w routerze lub np. IPScanner.

#3 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 sierpnia 2012 - 14:08

ok, dziękuję

#4 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 19:36

Oprócz tego,że zabezpieczyłeś hasłem,polecałbym ustawić filtrowanie po adresach MAC. Hasło naprawdę łatwo złamać,jakie by ono nie było.

#5 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 13 sierpnia 2012 - 19:41

Oprócz tego,że zabezpieczyłeś hasłem,polecałbym ustawić filtrowanie po adresach MAC.
Hasło naprawdę łatwo złamać,jakie by ono nie było.

Szczególnie niesłownikowe WPA2. ;)

A filtrowanie po adresach MAC to jest akurat najłatwiejsze do ominięcia.

#6 Łukasz Bochen

Łukasz Bochen
  • 140 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 19:46

Moje domowe WPA2 i mojej znajomej złamałem w niecałe 20 godzin więc jest to możliwe.

#7 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 14 sierpnia 2012 - 13:16

A hasło pewnie miało kilka znaków i w dodatku było słowem ze słownika? ;)

#8 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 14 sierpnia 2012 - 13:18

A hasło pewnie miało kilka znaków i w dodatku było słowem ze słownika? ;)

Zapewne.

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 13:55

Test wykonasz bardzo prosto, w czasie kiedy internet wydaje się chodzić wolno wyłącz router, podłącz się bezpośrednio do modemu i zrób test szybkości pobierając plik 500MB z noc.gts.pl ewentualnie możesz skorzystać z innych serwisów które umożliwiają wykonanie takiego testu. Jeżeli podpinając się pod modem będziesz w dalszym ciągu obserwował kiepski transfer to pozostaje zgłoszenie go do ISP i w większości przypadków rezygnacja z usług. Jeżeli jednak stwierdzisz że po kablu jest wszystko ok polecam ustawić szyfrowanie na WPA2 (hasło najlepiej długi ciąg znaków zupełnie przypadkowych) + filtrowanie adresów MAC :)

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 14 sierpnia 2012 - 13:58

Pod warunkiem, że nie będzie wymagany wtedy restart modemu. Bo w przeciwnym przypadku taki test nie ma wielkiego sensu.

#11 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 14:01

Moje domowe WPA2 i mojej znajomej złamałem w niecałe 20 godzin więc jest to możliwe.

To znaczy że nie umiecie zabezpieczyć WiFi :D Ja wpadłem na jeszcze lepszy pomysł, w domu mam dwa APki, zero szyfrowania i zero haseł, nikomu włamać się nie udało od ponad roku. Jak to zrobiłem bo może komuś się przyda, na głównym routerze mam ustawioną statyczną listę DHCP, dostęp tylko z tej konkretnej puli adresowej + ustawione blokowanie komputerów w których ktoś z palca wpisał adresy. Połączyć się może każdy, ale nikt nie uzyska dostępu do LANu czy do internetu bo jego adresu MAC nie ma na liście, a żadna kombinacja ręczna nie zadziała :)

---------- Wpis dodano o 15:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:00 ----------

Pod warunkiem, że nie będzie wymagany wtedy restart modemu. Bo w przeciwnym przypadku taki test nie ma wielkiego sensu.

Jak sieć usługodawcy jest przeciążona to nawet restart modemu nic nie zmieni :)

#12 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 sierpnia 2012 - 15:28

To znaczy że nie umiecie zabezpieczyć WiFi :D Ja wpadłem na jeszcze lepszy pomysł, w domu mam dwa APki, zero szyfrowania i zero haseł, nikomu włamać się nie udało od ponad roku. Jak to zrobiłem bo może komuś się przyda, na głównym routerze mam ustawioną statyczną listę DHCP, dostęp tylko z tej konkretnej puli adresowej + ustawione blokowanie komputerów w których ktoś z palca wpisał adresy. Połączyć się może każdy, ale nikt nie uzyska dostępu do LANu czy do internetu bo jego adresu MAC nie ma na liście, a żadna kombinacja ręczna nie zadziała :)

Brawo mistrzu! Wystarczy sklonować dopuszczonego MAC-a i podłączyć się momencie kiedy ty nie jesteś połączony. ftpd już Ci kiedyś mówił, że wiedzy o sieciach nie masz nawet w 1/10 jak Ci się wydaje i żebyś ludzi w błąd nie wprowadzał.

#13 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 16:04

Brawo mistrzu! Wystarczy sklonować dopuszczonego MAC-a i podłączyć się momencie kiedy ty nie jesteś połączony.

No jednak nie jest to takie proste skoro nikt się na chwile obecną nie podłączył :) Najpierw trzeba ten adres MAC mieć :)

ftpd już Ci kiedyś mówił, że wiedzy o sieciach nie masz nawet w 1/10 jak Ci się wydaje i żebyś ludzi w błąd nie wprowadzał.

To twoja opinia, ciekawe ile z forumowych fachowców poradziło by sobie z konfiguracją routera od podstaw a nie wizardem, i nie myśle tutaj o tplinku za 200zł co pada po kilku godzinach pracy. Nie wiem co potrafisz ty czy FTPd, na pewno są osoby co wiedzą więcej odemnie i od was pewnie też i to jest normalne. Ale praktyka pokazuje że tplink za 79zł z biedronki jest problematyczny do skonfigurowania pod neostradę dla osób które twierdzą że wszystko wiedzą, męczą się z tym 2 dni i kasują 100zł za ciężką usługę którą wykonuje się od ręki w kilka minut.

Oceniacie zbyt pochopnie :)

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 16:26

To że Ci się tam nikt nie podpiął to nic nie znaczy, pewnie nikt konkretny nie próbował i tyle.

#15 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 14 sierpnia 2012 - 16:35

No jednak nie jest to takie proste skoro nikt się na chwile obecną nie podłączył :) Najpierw trzeba ten adres MAC mieć :)

Wystarczy złapać parę pakietów Airodump'em. Żadna sztuka. A tego, że Ci się podłączył możesz nawet nie wiedzieć, skoro wjechał na sklonowanym MAC. Albo po prostu nikt nie próbował. W każdym bądź razie zabezpieczenie żadne.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 16:45

Autor napisał "ok dziękuję", czyli wątek chyba rozwiązany. Nie chce mi się po raz kolejny czytać, jak seb235 próbuje udowadniać, jaki jest fajny - więc zamknę.

#17 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 18:07

PS. Możesz za pomocą IP Scanner for Macintosh | 10base-t interactive sprawdzić i skanować podłączone urządzenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych