Jest dosyć prosty sposób na połączenie bez wyłączania PINu w Business Everywhere.
1) Zainstalować firmowe sterowniki do modemu (ze strony producenta modemu).
2) Zainstalować i skonfigurować demo launch2net. Ten programik załatwi za nas autoryzację PINu. Po prostu ta aplikacja po włożeniu karty do laptopa odpali się i dioda radośnie powinna przestać świecić na czerwono i zacząć migać na różne kolorki. Oczywiście, teraz możemy nacisnąć Connect na launch2net ale... licznik demonstracyjnych użyć zmniejsza się przy każdym połączeniu.
2) Dlatego w Internet Connection konfigurujemy sobie połączenie internetowe z użyciem HSDPA Support (XU870) jako modemu. Pozostałe ustawienia (dla Orange):
Telephone Number: internet
Account Name: internet
Password: internet
Zapisujemy i dajemy Connect w aplikacji Internet Connection (NIE launch2net !!). Po kilku chwilach połączenie zostało zestawione a licznik dostępnych połączeń demo w launch2net nie zmniejszył się (przynajmniej u mnie....)
Działa nieźle (w centrum wawki), nie wiem jak sprawdza się zmiana sieci GPRS <-> UMTS <-> HSDPA.
PS: Po kilku chwilach połączenia launch2net zaczyna narzekać że są problemy z GSM ale bez żadnych negatywnych efektów możemy go zamknąć.

[FAQ] Novatel Wireless XU870
Started by
LANcaster
, 18 Aug 2007 00:25
36 replies to this topic
Posted 22 November 2007 - 21:50
Posted 28 November 2007 - 23:23
Tez potrzebny mi modem GSM do MBP z leopardem i po przeczytaniu tego powyzej zupelnie nie wiem co robic
((
Moze zainwestowc w nowe modemy novatela 7.2 HSDPA/ 2.1 HSUPA
czyli pod USB Ovation 950D
lub pod ekspress card X950D, czyli nastepce XU870 ?????
testowal ktos te modemy ?
dzieki za pomoc

Posted 29 November 2007 - 20:40
zamowilem wlasnie tego usb mc950d .. dam znac w poniedzialek.. poki co unikam expresscardow wiec jest to jedyna opcja...
pozdr.
Posted 29 November 2007 - 21:58
super
ja myslalem o USB, ze moze bedzie mozna go bedzie jakos podpiac pod router, aby miec po WI FI, ale nie wiem czy sie da, gdzies czytalem ze modem GSM E 220 mozna jakos podpiac wiec pewnie ten tez jakos moze sie uda

Posted 06 December 2007 - 10:55
ok modem mc950d novatela jest w pelni godny polecenia... dziala bez najmniejszych problemow... poki co nie mialem okazji wejscia w hsdpa i hsupa ... ale dolegliwosci jakie mialem wczesniej z xu870 minely bezpowrotnie...

Posted 06 December 2007 - 13:00
fajnie ze chodzi
,choc to USB a nie ekspress card
jest tez jakis firmowy soft pod Leo ?
Ciekaw tez jestem jak z HSDPA czy juz jest 7.2, mowiono, ze od grudnia bedzie ?
bo na HSUPA to trzeba jeszcze poczekac...

Posted 07 December 2007 - 08:43
co za roznica czy express... ma identyczne predkosci... jest mniejszy w transporcie... mozesz podpiac go do kazdego kompa.... wieszosc parametrow na korzysc tego rozwiazania... wg mnie...
sa sterowniki pod maca... windowsowe sa juz w srodku ... macowe na plytce.
Posted 19 December 2007 - 12:55
przeczytałem sobie cały wątek, sprawdziłem wersję softu na mojej karcie i pokazuje mi: 101.9.00 - to chyba jest nowszy niż ten na stronie vodafone (9.5.03)
Posted 21 December 2007 - 08:17
wiecie co dzis sie wkurzylem i kupilem se launch2net'a i dzialem natem na macu a nie na tym @#$%^& windowsie
dziala ok

Posted 21 December 2007 - 09:52
mc950d novatela
Pytanie do lookman23, jest na plytce jakis soft pod MACa do wysylania SMSow oraz jak wyglada sprawa z PINem, mam karte w Orange?
Posted 21 December 2007 - 11:00
NIE MA SOFTU czyli connection managera... niestety pina mozesz sobie zdjac w komorce... jak narazie managery pod maca sa ale platne.
Posted 10 May 2008 - 10:13
Witam,
Jeśli masz leoparda to możesz skorzystać z http://www.myapple.p...gania-pinu.html - wpisywanie PINu działa (przynajmniej u mnie ;--)
Jeśli chodzi o obsługę SMSów to zastanawiam się nad napisaniem jakiegoś prostego managera - tylko odbieranie i wysyłanie SMSów i integracja z Address Bookiem. Pierwsze prototypy działają ale do wersji nadającej się do opublikowania jeszcze długa droga.
Pozdrawiam
Jeśli masz leoparda to możesz skorzystać z http://www.myapple.p...gania-pinu.html - wpisywanie PINu działa (przynajmniej u mnie ;--)
Jeśli chodzi o obsługę SMSów to zastanawiam się nad napisaniem jakiegoś prostego managera - tylko odbieranie i wysyłanie SMSów i integracja z Address Bookiem. Pierwsze prototypy działają ale do wersji nadającej się do opublikowania jeszcze długa droga.
Pozdrawiam
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users