Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[FAQ] Novatel Wireless XU870

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 LANcaster

LANcaster
  • 39 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 sierpnia 2007 - 00:25

Witam.

Jako nieszczęśliwy użytkownik Blueconnecta postanowiłem poeksperymentować nieco z kartą. Przy przełączaniu do EDGE/GPRS mój mac book pro się wieszał, co automatycznie dyskwalifikowało tą kartę do wykorzystywania w podróży (chyba że przełączałem się do Windowsa, co jednak nieco mijało się z celem).

Koniec końców udało mi się dzisiaj pogodzić 10.4.10, MBP i nieszczęsnego Novatela.

1. Sprawdzamy czy mamy wszystkie update'y (szczególnie 10.4.10), jeśli nie, instalujemy je (pamiętając by nie zaznaczac WWAN Update)
2. Uruchamiamy terminal (Finder -> Applications -> terminal)

po kolei wykonujemy następujące polecenia:

sudo -s
rm -rf /Library/Modem\ Scripts/WWAN\ Support
rm -rf /System/Library/CoreServices/Menu Extras/WWAN.menu
rm -rf /System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANSupport.kext
rm -rf /System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANVerizon.kext
rm -rf /Library/Application\ Support/AppleVerizonSupport.kext
rm -rf /Library/Application\ Support/AppleVerizonSupportKicker.kext
rm -rf /Library/Application\ Support/Verizon.menu
rm -rf /System/Library/Extensions/MerlinHSDPADriver.kext
rm -rf /Library/Receipts/MerlinHSDPA.pkg
rm -rf /Library/Modem\ Scripts/HSDPA\ Support\ \(XU870\)
(kontrolnie, w ostatnim: HSDPA slash spacja Support slash spacja slash nawias XU870 slash nawias)

3. Ze strony Novatela ściągamy: http://www.novatelwi..._v1_7_2.dmg.zip
Są to najnowsze sterowniki Novatela. Broń $DEITY nie instalujemy nic ze strony Orange/iPlus/Blueconnect.
Prawdopodobnie po instalacji system się zrestartuje.
Następnie (Tu instrukcja dla blueconnect, innych parametrów nie znam),
Apple -> System Preferences -> Network -> Show (Novatel Wireless HSDPA Modem).
Wybieramy zakładkę PPP i:

Account Name: erainternet
Password: erainternet
Telephone Number: erainternet

Zakładka modem następnie i wybieramy: HSDPA Support (XU870)
Dajemy apply now.
Kolejna część będzie nieco trudniejsza, ale myślę że pójdzie gładko :-)

4.Pobieramy i instalujemy: http://turin.nss.ude...com-2.2.pkg.zip
5. Otwieramy terminal, tradycyjnie sudo -s:

/opt/bin/minicom wwan
z menu wybieramy:
Serial port setup
A
/dev/tty.wwan5d1
E
E

save setup as wwan
exit

Otworzy się terminal z dostępem do niskopoziomowych funkcji modemu
Wpisujemy AT$NWRAT=0,2
Gdy wyskoczy OK wciskamy CTRL+D i zamykamy okienko terminalu.
W tym momencie nasz modem jest gotowy do pracy.

Jeśli potrzebujemy uruchomić ponownie terminal i minicom, nie musimy już się logować jako root i

UWAGA DLA KORZYSTAJĄCYCH Z BUISINESS EVERYWHERE W ORANGE I MAJĄCYCH PROBLEM Z PINEM! MOŻNA WPROWADZIĆ PIN, URUCHAMIAMY MINICON JAK WYŻEJ I PISZEMY POWYŻSZE:

ATZ
ATM0
AT+CPIN="1234"

Gdzie "1234" zastępujemy naszym pinem :)

Mam nadzieję, że pomogłem :-)
Natomiast jakby komuś się gdzieś walał Missing Sync działający z Windows Mobile, to chętnie przyjmę w ramach podziękowania :-)

#2 mateuszw

mateuszw
  • 13 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 00:30

takie małe sprostowanie :) u mnie (MBP 2.3) urządzenie nazywa się tty.merlinHSDPA-001 poza tym przy pierwszym użyciu trzeba uruchomić sudo /opt/bin/minicom -s i tak jak napisał LANcaster stworzyć plik konfiguracyjny opcja z PINem sprawdzona - działa EDGE/GPRS sprawdzę jak tylko będę poza zasięgiem UMTSu @LANcaster jeszcze jedno pytanie. Co konkretnie jest problemem przy tej karcie? bo o ile dobrze doczytałem AT$NWRAT=0,2 włącza automatyczny wybór trybu pracy

#3 LANcaster

LANcaster
  • 39 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 sierpnia 2007 - 01:16

takie małe sprostowanie :) u mnie (MBP 2.3) urządzenie nazywa się tty.merlinHSDPA-001 poza tym przy pierwszym użyciu trzeba uruchomić

sudo /opt/bin/minicom -s

i tak jak napisał LANcaster stworzyć plik konfiguracyjny

opcja z PINem sprawdzona - działa
EDGE/GPRS sprawdzę jak tylko będę poza zasięgiem UMTSu

@LANcaster jeszcze jedno pytanie. Co konkretnie jest problemem przy tej karcie? bo o ile dobrze doczytałem AT$NWRAT=0,2 włącza automatyczny wybór trybu pracy

Tak, AT$NWRAT=0,2 włącza automatyczny wybór sieci. Moja karta po zainstalowaniu nowych sterowników uparcie się łączyła po EDGE'u. Pomogła właśnie ta zmiana. Natomiast przydatna informacja dla niektórych ludzi, którzy są w zasięgu UMTS/HSDPA, a karta mimo automatycznego trybu łączy się namiętnie z EDGE/GPRS - po wpisaniu AT$NWRAT=2,2 ustawimy SZTYWNE wykorzystywanie HSDPA/UMTS - modem wtedy nie będzie się w ogóle łączył z EDGE/GPRS - jeśli po tym zabiegu modem będzie świecił na czerwono, oznacza to, że w danym miejscu nie ma UMTS i należy powrócić do poprzednich ustawień (AT$NWRAT=0,2).

@mateuszw: Cieszę się, że opcja z PINem działa - nie byłem jej do końca pewny, bo podałem ją wedle specyfikacji AT, nie mogąc stestować u siebie, bo posiałem karteczke z PINem do swojej karty ;) A problemem są źle napisane sterowniki dostarczane razem z tą kartą przez polskich operatorów, które mają sp*ne (popsute ;)) zarządzanie energią.

#4 mateuszw

mateuszw
  • 13 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 10:29

Tak, AT$NWRAT=0,2 włącza automatyczny wybór sieci. Moja karta po zainstalowaniu nowych sterowników uparcie się łączyła po EDGE'u. Pomogła właśnie ta zmiana. Natomiast przydatna informacja dla niektórych ludzi, którzy są w zasięgu UMTS/HSDPA, a karta mimo automatycznego trybu łączy się namiętnie z EDGE/GPRS - po wpisaniu AT$NWRAT=2,2 ustawimy SZTYWNE wykorzystywanie HSDPA/UMTS - modem wtedy nie będzie się w ogóle łączył z EDGE/GPRS - jeśli po tym zabiegu modem będzie świecił na czerwono, oznacza to, że w danym miejscu nie ma UMTS i należy powrócić do poprzednich ustawień (AT$NWRAT=0,2).

@mateuszw: Cieszę się, że opcja z PINem działa - nie byłem jej do końca pewny, bo podałem ją wedle specyfikacji AT, nie mogąc stestować u siebie, bo posiałem karteczke z PINem do swojej karty ;) A problemem są źle napisane sterowniki dostarczane razem z tą kartą przez polskich operatorów, które mają sp*ne (popsute ;)) zarządzanie energią.

:) Tylko w dalszym ciągu nie wiem jak się to się ma do zawieszania MBP w sieciach GPRS/EDGE? Tzn. dalczego MBP się zawiesza nawet pomino używania sterowników producenta? I jak dobrze rozumiem AT$NWRAT=0,2 rozwiązuje właśnie ten problem?

#5 LANcaster

LANcaster
  • 39 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 sierpnia 2007 - 14:14

Jak już napisałem - źle napisane sterowniki, z problemem zarządzania energią. Najprawdopodobniej kolidują z jakąś poprawką w 10.4.10 (bo u większości ludzi w 10.4.9 nie było wielkich problemów). A NWRAT dopisałem, na wypadek, gdyby u innych ludzi ta karta usilnie łączyła się z EDGE zamiast UMTS - chciałem by ten opis był jak najbardziej kompleksowy i rozwiązywał praktycznie wszystkie problemy :-)

#6 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 19 sierpnia 2007 - 14:21

Instalowałem Merlina u kolegi na MBPro i poszedł na sterownikach Novatela, karta działa w Orange, trzeba ją jedynie było wymienić na SIMTELIGENT zamiast USIM. Żadnych zwiech, praca stabilna jak MBPro :-)

#7 AppleFAN

AppleFAN
  • 371 postów
  • SkądKielce

Napisano 20 sierpnia 2007 - 22:21

a co jak sie juz ma zainstalowane wwan update?????

Witam.

Jako nieszczęśliwy użytkownik Blueconnecta postanowiłem poeksperymentować nieco z kartą. Przy przełączaniu do EDGE/GPRS mój mac book pro się wieszał, co automatycznie dyskwalifikowało tą kartę do wykorzystywania w podróży (chyba że przełączałem się do Windowsa, co jednak nieco mijało się z celem).

Koniec końców udało mi się dzisiaj pogodzić 10.4.10, MBP i nieszczęsnego Novatela.

1. Sprawdzamy czy mamy wszystkie update'y (szczególnie 10.4.10), jeśli nie, instalujemy je (pamiętając by nie zaznaczac WWAN Update)
2. Uruchamiamy terminal (Finder -> Applications -> terminal)

po kolei wykonujemy następujące polecenia:

sudo -s
rm -rf /Library/Modem\ Scripts/WWAN\ Support
rm -rf /System/Library/CoreServices/Menu Extras/WWAN.menu
rm -rf /System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANSupport.kext
rm -rf /System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANVerizon.kext
rm -rf /Library/Application\ Support/AppleVerizonSupport.kext
rm -rf /Library/Application\ Support/AppleVerizonSupportKicker.kext
rm -rf /Library/Application\ Support/Verizon.menu
rm -rf /System/Library/Extensions/MerlinHSDPADriver.kext
rm -rf /Library/Receipts/MerlinHSDPA.pkg
rm -rf /Library/Modem\ Scripts/HSDPA\ Support\ \(XU870\)
(kontrolnie, w ostatnim: HSDPA slash spacja Support slash spacja slash nawias XU870 slash nawias)

3. Ze strony Novatela ściągamy: http://www.novatelwi..._v1_7_2.dmg.zip
Są to najnowsze sterowniki Novatela. Broń $DEITY nie instalujemy nic ze strony Orange/iPlus/Blueconnect.
Prawdopodobnie po instalacji system się zrestartuje.
Następnie (Tu instrukcja dla blueconnect, innych parametrów nie znam),
Apple -> System Preferences -> Network -> Show (Novatel Wireless HSDPA Modem).
Wybieramy zakładkę PPP i:

Account Name: erainternet
Password: erainternet
Telephone Number: erainternet

Zakładka modem następnie i wybieramy: HSDPA Support (XU870)
Dajemy apply now.
Kolejna część będzie nieco trudniejsza, ale myślę że pójdzie gładko :-)

4.Pobieramy i instalujemy: http://turin.nss.ude...com-2.2.pkg.zip
5. Otwieramy terminal, tradycyjnie sudo -s:

/opt/bin/minicom wwan
z menu wybieramy:
Serial port setup
A
/dev/tty.wwan5d1
E
E

save setup as wwan
exit

Wpisujemy AT$NWRAT=0,2

Jeśli potrzebujemy uruchomić ponownie terminal i minicom, nie musimy już się logować jako root i

UWAGA DLA KORZYSTAJĄCYCH Z BUISINESS EVERYWHERE W ORANGE I MAJĄCYCH PROBLEM Z PINEM! MOŻNA WPROWADZIĆ PIN, URUCHAMIAMY MINICON JAK WYŻEJ I PISZEMY POWYŻSZE:

ATZ
ATM0
AT+CPIN="1234"

Gdzie "1234" zastępujemy naszym pinem :)

Mam nadzieję, że pomogłem :-)
Natomiast jakby komuś się gdzieś walał Missing Sync działający z Windows Mobile, to chętnie przyjmę w ramach podziękowania :-)

#8 LANcaster

LANcaster
  • 39 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 sierpnia 2007 - 19:50

a co jak sie juz ma zainstalowane wwan update?????

Po pierwsze taka prośba - wystarczy jeden znak zapytania.
Po drugie - po to właśnie są te polecenia poniżej zaczynające się od "rm" by usunąć ew. stare sterowniki i WWAN Update.

#9 mateuszw

mateuszw
  • 13 postów

Napisano 22 sierpnia 2007 - 11:19

Wiec sprawdziłem dzisiaj i mój MacBook Pro 2,3 w dalszym ciągu się wiesza poza UMTS'em :( pomimo, że nigdy nie instalowałem innych sterowników niż oryginalne Novatela (1.7.2) i nie mam zainstalowanego WWAN Update

#10 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 22 sierpnia 2007 - 12:02

potwierdzam, moj tez :(

#11 mateuszw

mateuszw
  • 13 postów

Napisano 22 sierpnia 2007 - 14:47

dodam tylko, że takie same problemy miałem w 10.4.9

#12 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 27 sierpnia 2007 - 08:46

jestem nad morzem...i tylko windowsa uzywam.... to jakas kara?? :)

#13 coneture21

coneture21
  • 1 postów

Napisano 09 września 2007 - 00:05

Konfiguracja modemu

Wpisujemy AT$NWRAT=0,2

Wtam dobrnołem do tgo momentu, prosze o pomoc/naprowadzenie gdzie to zmienic?
Jak wklejam tą komendę w terminal wyskakuje mi AT=0,2: commad not found.

Proszę o pomoc.

#14 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 09 września 2007 - 00:07

to nie dziala wiec nie mecz sie...

#15 coneture

coneture
  • 2 postów

Napisano 10 września 2007 - 10:22

Prosze o pomoc

Wpisujemy AT$NWRAT=0,2

Prosze o pomoc ze znalezieniem miejsca do wpisania tego AT$NWRAT=0,2
Dziekuje

#16 RafalG

RafalG
  • 21 postów
  • SkądPUCK

Napisano 10 września 2007 - 11:33

No to i ja się podłączę pod ten wątek. Jestem kolejnym "szczęśliwym" posiadaczem XU870. Po wstępnych kłopotach sięgnąłem na forum i uzbrojony w dodatkową wiedzę wykonałem prawie całą operację zalecaną przez Lancastera. Niskopoziomowe funkcje to już za dużo było dla mnie.... Tak czy owak modem nawiązuje połączenie, dochodzi do fazy autentykacji i... potem się rozłącza wyświetlając komunikat że nie może negocjować połączenia z tzw remote PPP server. Nie bardzo wiem co na to poradzić, żeby w końcu chodziło. Dodam, że pod Windowsami na tym samym Maku śmiga aż miło. Swoją drogą czy w MWare można zrobić tak że połączenie sieciowe uruchomione na maszynie wirtualnej pod win XP będzie aktywne dla programów natywnych Mac'a? Czy ktoś coś wie na ten temat?

#17 positivedesign

positivedesign
  • 2 postów

Napisano 13 września 2007 - 01:17

Witajcie, ja tez mam problem z tym cholernym novatelem :( moze mogłby ktoś opisać całą procedure dla orange ? Dochodzę do momentu save as pozniej exit i wywala mi error i nic nie mogę zrobić oprócz zamknięcia terminala, proszę o pomoc :-(

#18 tomkoszyk

tomkoszyk
  • 65 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 13 września 2007 - 09:48

"/opt/bin/minicom wwan
z menu wybieramy:
Serial port setup
A
/dev/tty.wwan5d1
E
E

save setup as wwan
exit"

dochodze do tego momentu. zapisuje a po wyjsciu pojawia sie w terminalu info ze nie ma pliku /dev/tty.wwan5d1 . a robie wszystk zgodnie z tm co napisane...

2, jesli w tym momencie probuje sie polaczyc to wywala mi komunikat "The connection has failed. Please verify your settings and try again." Modem mam w BC, caly czas miga czerwone swiatelko....ktos wie o co moze chodzic?

#19 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 13 września 2007 - 10:26

JA DALEM TEN DRUGI SAVE .. KURDE SAM JUZ NIE PAMIETAM... ten drugi save mi zapisal wszystko ale ... serio to nie dziala!!

#20 tomkoszyk

tomkoszyk
  • 65 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 13 września 2007 - 11:16

no tak, tylko poki co czytam ze innym sie przycina czy cos, a mi to wogole nie idzie...miga caly czas czerwona lampka i przy probie polaczenia wywala komunikat ktory podalem

#21 LANcaster

LANcaster
  • 39 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 września 2007 - 03:31

Przepraszam wszystkich za zamieszanie, ale zapomniałem o jednej, najważniejszej rzeczy. Całe moje FAQ można o kant d... potłuc jeśli nie zrobiliśmy wcześniej aktualizacji firmware'u oprogramowania. Aczkolwiek tu pojawia się pewien problem natury technicznej. Potrzebujemy (tu do wyboru):

1. Bootcampa z zainstalowanym Windows XP
2. Jakiegoś laptopa z zainstalowanym Windows XP lub Express Card
i tu wyjście awaryjne *nie ponoszę żadnej odpowiedzialności jak coś się nie uda*
lub 3. Vmware Fusion z zainstalowanym Windows XP - u mnie zadziałało bez problemów, ale jest to moim zdaniem ryzykowna opcja.

Uruchamiamy Windowsa, nie wsadzamy jeszcze karty, instalujemy Mobilink stąd:
http://download.era....ink_2_02_12.zip

Wsadzamy kartę, czekamy aż się zainstaluje i ściągamy najnowsze oprogramowanie stąd:
http://www.vodafone....70_fw9.5.03.zip

W środku będą dwa pliki ZIP i notka od producenta.
Nas interesuje plik XU870 - Build 9.5.03.zip - rozpakowujemy go i uruchamiamy zawarty w nim plik .exe
Klikamy dalej, dalej, etc. po czym obserwujemy pasek postępu.
Pod koniec modem zrestartuje się kilka razy.

Dość długo zastanawiałem się, czemu moje FAQ u większości z was nie działa, natomiast bez problemu u mnie modem chodzi w EDGE/GPRS i nie mam z nim problemów. Dopiero potem sobie przypomniałem, że kiedyś robiłem upgrade firmware (nawet nie po to by przestał się wieszać a po to by odblokować 7.2mbps). I faktycznie, pożyczony modem znajomego zawieszał mojego MBP straszliwie. po upgrade firmware'u przestał.

---- Dodano 18-09-2007 o godzinie 04:33 ----

no tak, tylko poki co czytam ze innym sie przycina czy cos, a mi to wogole nie idzie...miga caly czas czerwona lampka i przy probie polaczenia wywala komunikat ktory podalem

Czerwone światełki miga, bo nie wyłączyłeś pinu na karcie. Inna sprawa, to to, że w odpowiedzi na mój post, ktoś napisał, że u niego modem ma inną nazwę nieco. Przeczytaj ze 2-3 posty pod moim FAQ, tam będziesz miał podaną nazwę urządzenia.

Pozdrawiam,

#22 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 18 września 2007 - 07:27

no dobra zaraz probujemy :)

---- Dodano 18-09-2007 o godzinie 09:31 ----
ok wykonane, testuje...

---- Dodano 18-09-2007 o godzinie 13:31 ----
niestety dalej jest jak bylo, wszystkie komendy przyjete i wiesza sie miedzy kolorem zielonym a rozem... ech...

---- Dodano 18-09-2007 o godzinie 13:46 ----
niestety... bez zmian...

#23 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 05 listopada 2007 - 23:55

ale porazka w leo jest identyczny syf.... dalej sie wiesza w gprs/edge nie mam juz sil do tego g..wna.

#24 janpod

janpod
  • 77 postów

Napisano 09 listopada 2007 - 01:50

kurde ja chce kupic Maka, a Wy mnie zniechęcacie . Przeciez miało być prościej, pewniej, bez problemów etc ;-/

#25 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 09 listopada 2007 - 08:27

to jest slaby powod zeby nie kupic maka,.. znam milion by go kupic... :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych