Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zablokowany na terenie UK.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sony156

Sony156
  • 390 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 sierpnia 2012 - 11:41

Witam.
Nie wiem czy założyłem wątek w dobrym dziale, jeżeli nie to proszę o przeniesienie.
Więc jakiś ponad tydzień temu kupiłem iPhone 3GS 16GB.
Dopiero wczoraj sprawdziłem legalność tego iP i checkmend wykazało:
Dołączona grafika

Telefon na czarnej liście.
Powód:

- Zablokowany przez operatora
- Zablokowany na terenie UK

Czy to oznacza, że telefon był kradziony czy po prostu jest tylko zablokowany i dlaczego jest zablokowany?

#2 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 11:45

Kradziony ewentualnie zgłoszony do ubezpieczenia jako zgubiony lub kradziony

#3 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 11:46

Jest albo kradziony albo wzięty w abonament i delikwent uciekł z kraju, nie płacąc abonamentu przez kilka miesięcy (co w sumie jest jakby nie było rodzajem kradzieży).

#4 Sony156

Sony156
  • 390 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 sierpnia 2012 - 11:48

I co teraz zrobić, iść go zgłosić? Telefon działa normalnie, nie jest zablokowany. Sprzedający nie chce go z powrotem, tłumaczy się że kupił go od komisu.. Ma mi przysłać fakturę.

#5 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 12 sierpnia 2012 - 12:50

Jest albo kradziony albo wzięty w abonament i delikwent uciekł z kraju, nie płacąc abonamentu przez kilka miesięcy (co w sumie jest jakby nie było rodzajem kradzieży).

Większej bzdury nie czytałem.Telefon jest ewidentnie kradziony.....

#6 Łukasz Bochen

Łukasz Bochen
  • 140 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 13:25

seeadv ma rację

#7 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 12 sierpnia 2012 - 14:22

Telefon nie musi być kradziony. W UK jest normą, że polaczki ubezpieczają telefon od kradzieży, aby niedługo potem wysłać go do Polski, a w UK zgłosić kradzież i dostać ubezpieczenie.

#8 Sony156

Sony156
  • 390 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 sierpnia 2012 - 22:49

W sumie nie jest zaznaczone w checkmend, że został skradziony/zgubiony. Tylko pytanie jak będzie ten telefon traktowany w PL?

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 22:51

U nas powinien działać, aż pewnego dnia operatorzy z wysp i nasi podpiszą umowę i wymienią się bazami danych, wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów ...

#10 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 16:12

Podłącze się do tematu bo nie chce zakładać nowego a nie znalazłem odpowiedzi ani na forum ani w google. Jeżeli taki telefon jest zablokowany właśnie w przez operatora istnieje możliwość trwałego zdjęcia simlocka ?

#11 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 13 sierpnia 2012 - 17:00

Telefon nie musi być kradziony. W UK jest normą, że polaczki ubezpieczają telefon od kradzieży, aby niedługo potem wysłać go do Polski, a w UK zgłosić kradzież i dostać ubezpieczenie.

Gdybyś nie czytał pierdół to i pierdół byś nie pisał....Polaczki ....może poczytaj statystyki wyłudzeń to stwierdzisz że te Polaczki wcale najlepsi w tym nie są...druga sprawa płacenie abonamentu i jego nie płacenie nie ma związku z zablokowaniem telefonu bo w ten sposób wiele urządzeń w komisach byłoby zablokowane...

#12 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 17:04

Gdybyś nie czytał pierdół to i pierdół byś nie pisał....Polaczki ....może poczytaj statystyki wyłudzeń to stwierdzisz że te Polaczki wcale najlepsi w tym nie są...druga sprawa płacenie abonamentu i jego nie płacenie nie ma związku z zablokowaniem telefonu bo w ten sposób wiele urządzeń w komisach byłoby zablokowane...

Może i nie są w tym najlepsi co jednak nie zmienia faktu że tak robią.

#13 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 13 sierpnia 2012 - 17:05

Może i nie są w tym najlepsi co jednak nie zmienia faktu że tak robią.

Każdy robi....każdy. Bez względu na nację...Co jest dziwne skoro najlepsze słuchawki kosztują aż ... dwa tygodnie jako takiej pracy...

#14 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 13 sierpnia 2012 - 18:17

Czy ja pisałem, że my w statystykach przodujemy, lub nie? A może powiniemem o rumunach, albo mieszkańcach Kongo pisać bo, w końcu to oni pewnie więcej wysyłają do Polski takich telefonów? W końcu na polskim powinniśmy piętnować innych, a nie obywateli naszego kraju mimo iż robią to samo? Tak więc nie zarzucaj mi czytania pierdół i pisania pierdół bo jak widać nawet dwóch zdań nie potrafisz ze zrozumieniem przeczytać. Ja o niepłaceniu abonamentu nic nie pisałem. Dla Twojego małego rozumku: kradzież i odszkodowanie nie równa się zwolnieniu z płacenia abonamentu.

#15 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 19:20

Każdy robi....każdy. Bez względu na nację...Co jest dziwne skoro najlepsze słuchawki kosztują aż ... dwa tygodnie jako takiej pracy...

Dwa tygodnie jako takiej pracy?
Jako taka praca to miesięczne zarobki na poziomie 1,2k - 2k. Jeśli chodzi o PL oczywiście.
A słuchawki z górnej a nawet mocnej średniej półki nie kosztuja 600zł ;]

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 20:46

Podłącze się do tematu bo nie chce zakładać nowego a nie znalazłem odpowiedzi ani na forum ani w google.
Jeżeli taki telefon jest zablokowany właśnie w przez operatora istnieje możliwość trwałego zdjęcia simlocka ?

Nie istnieje wtedy taka możliwośc, z tego co pamiętam z innych wątków to nawet simlock.pl odmawiał odblokowania telefonu.

#17 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 sierpnia 2012 - 20:51

Brzmi wręcz jak zaglądanie lwu do paszczy.

#18 mietek_grzbiet

mietek_grzbiet
  • 1 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 18:53

Mam taki sam problem co założyciel tematu. Telefon w Polsce działa natomiast w Anglii traci zasięg, dlatego mam pytanie czy gdy go podłącze pod itunes to może coś się z nim stać? Czy itunes może go zablokować jeżeli ma status zgubionego/kradzionego? Dodam że jestem w Polsce jeżeli ma to jakieś znaczenie:)

#19 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 19:32

Mam taki sam problem co założyciel tematu. Telefon w Polsce działa natomiast w Anglii traci zasięg, dlatego mam pytanie czy gdy go podłącze pod itunes to może coś się z nim stać? Czy itunes może go zablokować jeżeli ma status zgubionego/kradzionego? Dodam że jestem w Polsce jeżeli ma to jakieś znaczenie:)

Nic nie stanie się z telefonem, nie da się go zablokować poprzez iTunes.

#20 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 20:37

Nic nie stanie się z telefonem, nie da się go zablokować poprzez iTunes.

Jak znam Apple to się da, aczkolwiek nie producent jest od blokowania urządzeń.

#21 Sony156

Sony156
  • 390 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:13

iPhone'a normalnie podłączałem pod iTunes'a, nie było żadnego problemu. Telefon zwróciłem sprzedającemu

#22 viewsonic666

viewsonic666
  • 239 postów
  • Skądcr0ydon

Napisano 16 sierpnia 2012 - 17:41

Jeśli masz jeszcze gdzieś imei zapisany to możesz podać na PM, mam możliwość sprawdzenia czy się zaloguje czy nie.

#23 air40

air40
  • 542 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 sierpnia 2012 - 17:42

Ale wy robicie parodie..Jest zablokowany w UK to trudno, ważne by w PL działał

#24 viewsonic666

viewsonic666
  • 239 postów
  • Skądcr0ydon

Napisano 17 sierpnia 2012 - 01:34

Ale wy robicie parodie..Jest zablokowany w UK to trudno, ważne by w PL działał

Sam tak też uważam :D

#25 Sony156

Sony156
  • 390 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 18 sierpnia 2012 - 21:41

Osobiście już miałem dosyć tego telefonu. Później były by problemy ze sprzedażą..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych