iMessage- aktywacja jest platna?
Posted 10 August 2012 - 10:26
Posted 10 August 2012 - 11:00
Posted 10 August 2012 - 11:16
Posted 11 August 2012 - 21:07
Posted 12 August 2012 - 19:00
Dzieki za odpowiedzi. Zdziwilo mnie po prostu, ze nie dostalem zadnego smsa informujacego o aktywacji etc. Moze dlatego, ze teraz iMessage jest juz wbudowane w iOS..
A to było jakieś iMessage jako nie wbudowane w iOS, bo nie przypominam sobie, poza tym SMS aktywacyjny jest płatny przeważnie w sieciach, któe nie są dystrybutorem iPhone. W Orange ten SMS jest darmowy.
Posted 12 August 2012 - 19:40
Posted 12 August 2012 - 20:55
Posted 12 August 2012 - 20:59
Posted 12 August 2012 - 22:37
Posted 13 August 2012 - 08:01
Posted 13 August 2012 - 21:03
Uwielbiam takie określenia jak "niektórzy są zbyt mądrzy"
Tu nie chodzi o kilkadziesiąt groszy za SMS a o fakt, że w jednej sieci taka wiadomość wysyłana na nr w UK jest płatna a w innej nie. Po drugie - jeśli używam dwóch aparatów, każdy z tym samym nr telefonu i ID i na każdym muszę osobno zatwierdzić wysłanie SMS aktywującego - jestem obciążany podwójnie! Chodzi o zasadę a nie 69 groszy.
A ja uwielbiam udowodnianie czegoś na siłę. W jednej sieci masz abonament za 30 zł w innej za to samo płacisz 50, też skłądasz reklamację, że gdzie indziej jest taniej? Ale powiedz mi jaki związek ma operator z urządzeniem jakie ŚWIADOMIE kupiłeś i z tym, że nie zapoznałeś się z instrukcją obsługi? Co ma operator do usług iPhone ? Operator jest sprzedawcą i telefon nie ma żadnego związku ze świadczeniem usług telekomunikacyjnych i nie jest w żaden sposób to, czego się domagasz obowiązkiem oeratora, a jedynie jego DOBRĄ WOLĄ. Rozumiesz różnicę?
Posted 13 August 2012 - 21:47
Potwierdzam opłatę w T-Mobile, mi się udało zareklamować na hotline te SMS i zwrócili mi kasę.(
Jaką kasę, o te parę śrubek dzwoniłeś specjalnie? Nie rób siary.
Posted 13 August 2012 - 21:59
Jaką kasę, o te parę śrubek dzwoniłeś specjalnie? Nie rób siary.
Jeżeli Era jak cała reszta bierze kase za połączenia z BOK, to jak znam życie zapłacił więcej za złożenie reklamacji niż za te dwa SMSy
Posted 14 August 2012 - 09:59
Posted 14 August 2012 - 10:41
Dziwię się, że w T-Mobile wam pobierało opłatę. Mam dwa iUrządzenia z iMessage ip 4S i iPada 2 i w żadnym nic nie pobrało. W iPadzie nawet nie miałoby z czego pobierać, bo w momenci aktywacji urządzenia nie było na nim żadnego abonamentu i nie miał żadnej karty SIM, a iMessage i tak działało poprzez WiFi.
Potwierdzam
Posted 14 August 2012 - 12:33
Posted 14 August 2012 - 17:13
A dziękujęBardzo dziękuję za pouczający wywód, widzę,że kolega awansował w tzw. międzyczasie albo coś mi wcześniej umknęło
Gratuluję!
I tu leży pies pogrzebany błędnego myślenia. To nie jest opłata za aktywację, to jest opłata za wysłanie SMSa pod brytyjski numer, opłata pobrana według cennika, za usługę którą operator zrealizował na Twoje życzenie.Oczywiście rozumiem dobrą wolę operatora, niemniej jednak operator jako sprzedawca świadczący usługi telekomunikacyjne nie przekazuje opłat związanych z wysyłaniem aktywacyjnych SMS do producenta telefonu więc jednak "ma coś" do usług iPhone.
Usługa nie jest w żaden sposób powiązana z AppleID, SMS ma na celu zweryfikować jaki masz numer telefonu, żeby inni mogli do Ciebie wysyłać iMessage na Twoj numer telefonu. Urządzenie nie umie niestety wywróżyć jaki numer jest przypisany do karty SIM którą wsadzasz, więc dowiaduje się tego wysyłając SMS. Dlatego jeszcze raz, to nie jest opłata za aktywację, tylko Apple w ten sposób sprawdza jaki numer jest przypisany do karty, sprawdza, ponieważ Ty chcesz używać tej usługi, a operator realizuje po prostu usługę SMS, którą Ty zleciłeś aktywując iMessage.Nie staram się na siłę udowadniać słuszności swojej tezy, uważam jednak, że skoro usługa jest powiązana z Apple ID to pobieranie jej kilkukrotnie jest nadużyciem ze strony operatora, do którego dzwoniłem z reklamacją a nie ze strony Apple.
---------- Wpis dodano o 18:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:11 ----------
Dziwię się, że w T-Mobile wam pobierało opłatę. Mam dwa iUrządzenia z iMessage ip 4S i iPada 2 i w żadnym nic nie pobrało. W iPadzie nawet nie miałoby z czego pobierać, bo w momenci aktywacji urządzenia nie było na nim żadnego abonamentu i nie miał żadnej karty SIM, a iMessage i tak działało poprzez WiFi.
Potwierdzam
mam sim z Aero i działający iMessage. Moim zdaniem jeżeli już jest opłata to za aktywację usługi na danym koncie użytkownika, a nie na kolejnych urządzeniach.
Jeszcze raz, jak nie masz karty SIM to nie masz do niego przypisanego numeru telefonu, to SMS nie jest potrzebny. To nie jest opłata aktywacyjna tylko weryfikacja jaki numer telefonu jest przypisany do karty SIM włożonej do urządzenia. iPhone z powietrza tego sobie nie weźmie.
Posted 14 August 2012 - 19:06
Rozumiem zatem, że weryfikacja u mnie polega na weryfikowaniu każdej z dwóch kart sim - przypisanych do jednego nr telefonu - osobno, jako osobne urządzenia, a ID jest potrzebne tylko do synchronizacji wiadomości pomiędzy używanymi urządzeniami, co jest istotą tej usługi.
Z iPada przecież swobodnie wyślesz iMessage pod nr komórkowy oraz e-mail innego użytkownika powiązany z ID, rozumiem jednak że potrzebne jest skojarzenie nr telefonu z iMessage i stąd ten sms. Czy tak?
Posted 14 August 2012 - 20:36
Posted 14 August 2012 - 21:04
Posted 14 August 2012 - 21:21
Wysyłam z iPada od dawna na numery telefonu wiadomości iMessage i dochodzą bez problemu ale pewnie bez tego SMS weryfikacyjnego na telefonie odbiorcy nie byłoby to możliwe.
Dokładnie, bez tego SMSa weryfikacyjnego na urządzeniu odbiorcy nie mógł byś wysłać do niego iMessage na numer telefonu, a jedynie na adres e-mail.
Posted 20 August 2012 - 22:23
Posted 20 August 2012 - 22:39
Posted 20 August 2012 - 22:53
Posted 20 August 2012 - 22:54
Ja bylem zdziwiony, ze nie kosztowalo.
Bo tak jak wcześniej pisałem, np. takie Orange było na tyle miłe, że ten SMS zrobiło bezpłatnym.
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users