Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CrossOver - możlwości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Soozie

Soozie
  • 5 postów

Napisano 17 sierpnia 2007 - 08:39

Ja dopiero rozważam kupno Mac'a ale jestem już bardziej na TAK niż na nie. Rozważam jeszcze minusy... W związku z tym mam pytanie... Czy jeśli zainstaluje ten CrossOver to jest szansa że będą działać takie aplikacje jak np słownik polsko-włoski :) ? Zdaje się że nie ma jego odpowiednika na Mac'a :( Soozie

#2 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 sierpnia 2007 - 08:51

Szansa jest ale pewnie nie jest to program oficjalnie wspierany i wszystko zalezy od przypadku...:( Polecam wirtualizacje nieco pelniejsza czyli np VMware Fusion , w taki sposob zainstalowany Windows i tryb Unity , ktory pozwala ukryc okno Windows i wywolywac zadany windowsowy program z poziomu paska zadan os x.

#3 sebulba

sebulba
  • 119 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 sierpnia 2007 - 09:11

wg mnie szansa jest duża... mam zainstalowane w taki sposób i Profesora Henrego i SuperMemo - działa bez zarzutu!

#4 Soozie

Soozie
  • 5 postów

Napisano 17 sierpnia 2007 - 09:18

dzięki :) widzę że duuużo nauki jeszcze przede mną. Ten VMware Fusion pozwala na uruchamianie aplikacji windowsowskich czy na zainstalowanie Widowsa?

#5 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 17 sierpnia 2007 - 10:30

wg mnie szansa jest duża... mam zainstalowane w taki sposób i Profesora Henrego i SuperMemo - działa bez zarzutu!

Ja mam kurcze problem z profesorym Henrym :(
Masz oryginał?

---- Dodano 17-08-2007 o godzinie 11:36 ----

Ja dopiero rozważam kupno Mac'a ale jestem już bardziej na TAK niż na nie. Rozważam jeszcze minusy... W związku z tym mam pytanie...

Czy jeśli zainstaluje ten CrossOver to jest szansa że będą działać takie aplikacje jak np słownik polsko-włoski :) ? Zdaje się że nie ma jego odpowiednika na Mac'a :(

Soozie

Generalnie większość aplikacji które są na PC są i na Mac'a.
Często pod inną nazwą, często są to inne aplikacje, ale spełniają podobne funkcje itd.

Powtórzę to kolejny raz, nie ma programu z którego korzystałem na PC, a nie mogę używać na MacOSX
(co nie znaczy że takich nie ma), a czasami korzystam z dość rzadkiego software i specjalistycznego.

Pojawiają się problemy, gdy faktycznie nie ma zamiennika "jabłkowego", ale wtedy z pomocą przychodzi CrossOver, w skrajnych sytuacjach Parallels, a do gier BootCamp.
Wydaje się to sporo - 3 programy instalować, obsługiwać itd., ale wierz mi, zapewni Tobie pewność uruchomienia każdej aplikacji z PC i w codziennej obsłudze jest naprawdę taka praca intuicyjna i dziecinnie prosta.

#6 Soozie

Soozie
  • 5 postów

Napisano 17 sierpnia 2007 - 15:17

w jaki sposob je zainstalowales ? dzięki crossover czy VMware Fusion ?

---- Dodano 17-08-2007 o godzinie 16:20 ----

Wydaje się to sporo - 3 programy instalować, obsługiwać itd., ale wierz mi, zapewni Tobie pewność uruchomienia każdej aplikacji z PC i w codziennej obsłudze jest naprawdę taka praca intuicyjna i dziecinnie prosta.

No właśnie, tylko zastanawiając się nad VMware Fusion i Cross Over , i ewentualną instalacją Windy równolegle, nie jest to tak, że zabiera to tyle pamięci i na tyle obciąża kompa że się to nie opłaca?

#7 sebulba

sebulba
  • 119 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 sierpnia 2007 - 15:46

---- Dodano 17-08-2007 o godzinie 16:20 ----

Mam zainstalowane z oryginału na CrossOver...

#8 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2007 - 16:15

Niestety CrossOver ma jednak ograniczone możliwości i jednak sporo programów nie chodzi lub okienka dziwnie działają

#9 sebulba

sebulba
  • 119 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 sierpnia 2007 - 17:59

Niestety CrossOver ma jednak ograniczone możliwości i jednak sporo programów nie chodzi lub okienka dziwnie działają

Ano bywa. Ja przyjmuję zasadę że nie korzystam z aplikacji na windoze, jeżeli coś potrzebuję, to po prostu szukam na aplikacji na OSX i sporadycznie się zdarza, że nie mogę nic znaleźć. Wyjątek stanowią aplikacje, które np. wymaga moja rodzina :-) (tak jest w przypadku programów do angielskiego).

#10 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 sierpnia 2007 - 19:29

dzięki :)

widzę że duuużo nauki jeszcze przede mną. Ten VMware Fusion pozwala na uruchamianie aplikacji windowsowskich czy na zainstalowanie Widowsa?

Instalacje Windowsa, ktory wywolywany jest potem jak kazda inna aplikacja: przez klikniecie ikony. Czy obciaza kompa? To zalezy, mnie spokojnie wystarcza standardowe 1 gb.

#11 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 17 sierpnia 2007 - 19:57

No właśnie, tylko zastanawiając się nad VMware Fusion i Cross Over , i ewentualną instalacją Windy równolegle, nie jest to tak, że zabiera to tyle pamięci i na tyle obciąża kompa że się to nie opłaca?

Instalowałem przez CrossOver.

Ja nie mam VMware.
U mnie to wygląda tak:
CrossOver, gdy jest prosty program np słownik techniczny (którego nie ma w wersji na Mac)
Parallels - gdy program jest bardziej skomplikowany np. programy językowe
BootCamp - tylko do gier (bo ww. kiepsko sobie radzą z 3D)

To nie jest tak, że wszystkie 3 chodzą na raz, prawda?
Stąd obciążenia praktycznie w ogóle nie czuje - ot jakby w tle leciał sobie jakiś film. (nie licząc bootcampa, bo tam trzeba się "zrestartować" by dostać)

Ale podkreślam, korzystam z Windowsa już teraz naprawdę bardzo, bardzo rzadko...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych