witam!
Mam dziwny problem, mieszkam obecnie w hotelu i mam tu dwie mozliwosci podlaczenia sie do internetu, niestety przez wifi polowa stron sie nie wczytuje i jest to okrutnie powolne natomiast kabel... coz macbook pro odmawia zarejestrowania faktu ze kabel zostal do niego podlaczony i wyswietla komunikat "ethernet cable is not plugged in" w network w system preferences
natomiast na drugim laptopie, toshibie mojego ojca kabel ethernetowy smiga az milo. Co moze byc przyczyna takiego zachowania sprzetu? ratujcie! na tym wifi nawet maila nie da sie wyslac (gmail utyka na "sending")

Macbook Pro - nie dziala ethernet
Started by
swistak
, 17 Aug 2007 04:00
8 replies to this topic
Posted 17 August 2007 - 04:00
Posted 17 August 2007 - 08:17
Sprawdz w gniezdzie moze te piny sie wygiely lekko i nie stykaja z wtyczka, jesli to nie pomoze to najpierw zresetuj PMU (Apple+alt+P+R) a jak i to nie da rady to sproboj usunac ten port i dodac od nowa. Nic wiecej nie zrobisz i jesli wciaz nie dziala to serwis tylko ratuje.
Posted 17 August 2007 - 09:06
dobra, czas na zmiane nieco definicji problemu - teraz ethernet znikl mi z tego miejsca w networks, gdize powinny sie zapalac "kulki" przy polaczeniu, pojawia sie czasem z czerwona kulka jak podlacze kabel, przypisuje ipv6(wtf) i jest komunikat ze nie ma ip adresu i nie moze polaczyc sie z internetem a potem znika i tak miga, mozliwe ze padla mi karta w mbp? Jak tak, to od czego? ethernetu uzywalem w tym laptopie raptem kilka razy :/
Posted 17 August 2007 - 09:26
Wszystko jest mozliwe, tam jest karta zintegrowana wiec do wymiany cala plyta glowna, jak masz gwarancje to ok, jak nie to troche gorzej
Posted 17 August 2007 - 09:29
mam gwarancje SADu, ale do polski wracam dopiero za 17dni a ethernet by mi sie przedtem przydal :/
Posted 17 August 2007 - 09:32
To chyba tylko pozostaje zakupic karte na usb bo innej mozliwosci nie widze
Posted 17 August 2007 - 09:36
a istnieje mozliwosc ze to kwestia systemu? Bo o ile pamietam to zaczelo nawalac w momencie gdy zaczalem gmerac cos terminalem i cocktailem
Posted 22 August 2007 - 06:26
@ maly update zeby ktos w mojej sytuacji nie panikowal od razu i nie lecial do serwisu - wymiana kabla i routera (inny hotel) pomogla, ethernet smiga jak sie patrzy

Posted 22 August 2007 - 11:14
Popros o nowy kabel, na pewno jest walniety!
pozdrawiam
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users