Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Brak ikony E lub 3G = brak internetu

• This topic is locked This topic is locked
10 replies to this topic

#1 Gwido33

Gwido33
  • 9 posts

Posted 09 August 2012 - 10:00

Witam ponownie. Robię drugie podejście, mam nadzieję, że tym razem wpis będzie dobry i nie powędruje do kosza. Nie znalazłem rozwiązania w szukajce, więc opisuję problem: Iphone 4S simlock US Sprint iOS 5.1.1 bb 2.0.12 Gevey Ultra S Karta T-mobile Od niedawna posiadam iPhona 4S z simlockiem w US Sprint (posiadam oryginalną kartę sim). Pokusiłem się oszczędzić jak pewnie wielu i kupiłem na ebayu kartę Gevey Ultra S za 56zł. (pewnie podróba). Początkowo miałem starą kartę z Ery, którą przyciąłem maszynką i włożyłem razem z Geveyem. Po kilku próbach telefon aktywował się i wszystko było ok. Nie pojawił się jednak żaden komunikat, że Gevey aktywował iPhona, jak to obserwowałem nieraz na filmikach w sieci. Złapał zasięg sieci, koło nazwy pojawiła się ikona 3G i mogłem swobodnie korzystać z telefonu i internetu. Jedynie smsy wysyłał dziwnie. Kiedy otrzymywałem smsa, to telefon nadawcy wyświetlał się z polskim prefiksem +48. Kiedy próbowałem odpowiedzieć na niego, to wiadomość szła w świat (USA, Kanada, UK) ale nie dochodziła do nadawcy. Dopiero modyfikacja numeru i wykasowanie prefiksu umożliwiało odebranie przez nadawcę wiadomości. Nieświadom faktu, że być może to przypadłość Geveya, stwierdziłem, że może pomoże wymiana karty na oryginalnego microsima z T-mobile. (oj głupi ja głupi :roll: ) I tu zaczęły się schody. Gevey po kilku (czasami kilkunastu) próbach łączy z siecią, jednak wyświetla się komunikat, że telefon nie został aktywowany i nie pojawia się ikona 3G lub E obok nazwy sieci. Skutek jest taki, że rozmawiać i wysyłać smsy (bez prefiksu) mogę, ale nie mam dostępu do internetu a mam 300MB w abonamencie i szkoda mi tego nie wykorzystać. Z internetu mogę korzystać jedynie przez wi-fi ale to mnie nie do końca urządza. Aby temu zaradzić spróbowałem kilku rzeczy, które nie poskutkowały: - reset ustawień sieci (za każdym resetem i restartem telefonu droga przez mękę przy ponownym zalogowaniu do sieci) - przeinstalowanie systemu - reset ustawień sieciowych z poziomu operatora T-mobile (telefon do konsultanta) - reset całkowity z poziomu operatora czyli całkowite odłączenie od sieci i ponowne przyłączenie (poprzez konsultanta). Z Jailbrake-m też próbowałem, ale za bardzo mi nie wychodziło, chociaż nie wiem, czy jest możliwe aktualnie aktywowanie telefonu, czy nawet ściągnięcie simlocka bez użycia Geveya z tym iOS-em i bb. Chyba, że ktoś ma dobrą i czytelną instrukcję dla tych ustawień i tych parametrów, aby wspomógł w potrzebie. Ja szukałem w sieci, ale może za słabo szukałem... Bardzo proszę o pomoc

#2 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 posts
  • SkądKalisz

Posted 09 August 2012 - 10:16

Być może nie przyszło Ci do głowy, ustawiłeś APN?

#3 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 09 August 2012 - 10:17

A włączyłeś roming danych?

#4 Gwido33

Gwido33
  • 9 posts

Posted 09 August 2012 - 10:21

Tak, roaming danych włączony - tego musiałem pilnować, bo inaczej nie komunikował się z Geveyem, co do APN, to nie mam możliwości ustawienia, albo nie wiem, gdzie

#5 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 09 August 2012 - 11:11

Tak, roaming danych włączony - tego musiałem pilnować, bo inaczej nie komunikował się z Geveyem, co do APN, to nie mam możliwości ustawienia, albo nie wiem, gdzie

No to jest właśnie urok geveya, było z milion razy na forum, że jak masz geveya to jako, że on udaje kartę sim na jaką jest simlock, to też iPhone myśląc, że ma włożoną kartę ze Sprinta w Twoim przypadku, automatycznie ustawia APNy dla sieci Sprint. A, że Sprint jest siecią wspieraną, to też nie ma aktywnych ustawien APNów i nie możesz ich zmienić i dlatego internet nie działa bo są błędne APNy.

#6 Gwido33

Gwido33
  • 9 posts

Posted 09 August 2012 - 11:29

No to jest właśnie urok geveya, było z milion razy na forum, że jak masz geveya to jako, że on udaje kartę sim na jaką jest simlock, to też iPhone myśląc, że ma włożoną kartę ze Sprinta w Twoim przypadku, automatycznie ustawia APNy dla sieci Sprint. A, że Sprint jest siecią wspieraną, to też nie ma aktywnych ustawien APNów i nie możesz ich zmienić i dlatego internet nie działa bo są błędne APNy.

Niby racja, ja akurat pomyślałem, że tu jest problem aktywacji, że nie chce jej wykonać, ale z drugiej strony T-mobile jest zalogowane.
A jak się to ma do tego, że zanim włożyłem do niego microsima z t-mobile, miałem starą kartę sim z ery i po przycięciu jak pisałem działała. Wszystko chodziło. Internet też.

#7 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 09 August 2012 - 12:34

Obawiam się, że problemem może być Gevey a raczej jego podróbka, bo napisałeś że dałeś 50 zł za to, a oryginalny gevey kosztuje 3 razy tyle...

#8 Gwido33

Gwido33
  • 9 posts

Posted 09 August 2012 - 19:31

Tego się właśnie obawiałem. Być może nie komunikuje się dobrze z kartą t-mobile. Innych sieci nie miałem okazji sprawdzić...

#9 Gwido33

Gwido33
  • 9 posts

Posted 10 August 2012 - 09:28

Tak sobie pomyślałem, że może problem jest w Geveyu ale nie w tym, że to podróbka, tylko może potrzebny jest mi Gevey Ultra S GSM/CDMA a ja mam Gevey Ultra S. Wprawdzie nie pisze nigdzie na iPhonie, że jest z CDMA, ale w menu w ustawieniach sieci jest opcja CDMA. Nie wiem, czy to ma jekieś znaczenie...

#10 Gwido33

Gwido33
  • 9 posts

Posted 21 August 2012 - 11:29

Problem rozwiązany. Okazało się, że jednak miałem niewłaściwego Geveya. Miałem Ultra S a kupiłem Ultra S GSM/CDMA i wszystko działa :). Tak więc jeśli to jest iPhone z simlockiem sieci US Sprint, to na pewno trzeba się postarać o tego drugiego Geveya, czyli Ultra S GSM/CDMA. Tak więc, muszę jeszcze tylko sprzedać tego pierwszego, bo nic mi po nim i będę całkowicie happy.

#11 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 August 2012 - 11:53

Problem rozwiązany, zamykam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users