Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Windows XP wersja OEM

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 16 August 2007 - 20:27

Witam Każdy korzystający z systemu windows XP/Vista w wersji orginalnej wie o konieczności aktywacji systemu przez internet można 1 do 10 razy po czym serwer nas odrzuca i każe za kaźdym razem dzwonić aby potwierdzić legalność systemu i że mamy go na tym samym sprzecie. Jak zainstlować OEMa na innym sprzęcie i aktywować system bez probkemów ? System w MS nalicza czas od pierwszej aktywacji przez net 120 dni po czym gdy w tym czasie przekroczmy limit 10 aktywacji musimy dzwonić i sie tłumaczyć co i jak. Jeźeli masz zaznaczoną pierwszą aktywacje i odliczysz termin 120 dni to po tym czasie system bez problemu zaaktywuje sie na innym sprzęcie. Napisałem to w celach informacyjnych aby nikt nie był zaskoczony niespodziankami z serwera MS, mnie teź zdziwiło źe to prawda źe serwey resetują sie w 120 dni od daty pierwszej aktywacji, co ciekawe na moje pytanie na infolini MS czy będe mógł jeszcze kiedyś aktywować system przez Net ms stwierdził źe juź teraz zawsze tylko będzie moźna przez telefon, ciekawe czy błąd w systemie mają, czy poprostu przedstawiciele na lini o tym nie wiedzą.

#2 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 16 August 2007 - 21:02

Instalowałeś Windowsa co 12 dni?!? O mamo!!! Nie dochodzę przyczyn ale to na pewno musiało się odbić jakoś na psychice. Ja jak instaluje "u ludzi" średnio raz na pół roku to mnie coś trafia! (hint: norton ghost? może warto zainwestować?)

#3 WojtekF

WojtekF
  • 771 posts

Posted 16 August 2007 - 21:04

Jak zainstlować OEMa na innym sprzęcie i aktywować system bez probkemów ?

Jakie pytanie, taka odpowiedź - kupić BOXa.

#4 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 16 August 2007 - 21:14

Witam

Każdy korzystający z systemu windows XP/Vista w wersji orginalnej wie o konieczności aktywacji systemu przez internet...

Nie każdy - systemy WIN XP preinstalowane fabrycznie oraz instalowane z płyt typu "recovery disc" na komputerze do którego są przeznaczone NIE MAJĄ AKTYWACJI.

Jak zainstlować OEMa na innym sprzęcie i aktywować system bez probkemów ?

System w MS nalicza czas od pierwszej aktywacji przez net 120 dni po czym gdy w tym czasie przekroczmy limit 10 aktywacji musimy dzwonić i sie tłumaczyć co i jak. Jeźeli masz zaznaczoną pierwszą aktywacje i odliczysz termin 120 dni to po tym czasie system bez problemu zaaktywuje sie na innym sprzęcie.

Limit jest raczej na zmiany sprzętowe ale być może masz rację, niemniej to całe "tłumaczenie" przy telefonicznej aktywacji polega na kilku standardowych pytaniach typu "czy ta kopia Windows jest zainstalowana na jednym komputerze czy na 2 i więcej"

Napisałem to w celach informacyjnych aby nikt nie był zaskoczony niespodziankami z serwera MS, mnie teź zdziwiło źe to prawda źe serwey resetują sie w 120 dni od daty pierwszej aktywacji, co ciekawe na moje pytanie na infolini MS czy będe mógł jeszcze kiedyś aktywować system przez Net ms stwierdził źe juź teraz zawsze tylko będzie moźna przez telefon, ciekawe czy błąd w systemie mają, czy poprostu przedstawiciele na lini o tym nie wiedzą.

Często aktywuję Windę w pracy kilka razy (serwis laptopów) i po aktywacji telefonicznej bez problemu DZIAŁAJĄ PONOWNE AKTYWACJE przez internet pod warunkiem nie zmienionej konfiguracji komputera.

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 16 August 2007 - 21:23

LaserMan ja na kompie w domu mam XP HE orginalny na nowej licencji certyfikat w kształcie chmurki, i rozmowa z konsultanem nic nie pomaga kolejna aktywacja dalej konsultant i tłuaczenie sie dlaczego numer seryjny pod kodem sie zaczyna od 800 a nie od 000. Owszem jeźeli nie przekroczyłeś 10 aktywacji w 120 dniach to aktywacja kolejna przejdzie przez net ale jeżeli przekroczysz to nawet 10 kolejnych będzie przy pomocy konsultanta. Do 120 dnia kiedy w 121 sie odblokuje sprawdzałem, przeliczyłem sobie 120 dni od pierwszej aktywacij po czym po minięci tego terminu poszła przez net. Ja mojego aktywowałem przez net na : PC, Virtual PC, VmWare, Paralles i na maku mini i nic sie nie działo pod warunkiem że był odpowiedni odstęp czasowy :)

#6 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 16 August 2007 - 21:28

ogolnie OEM jest przywiazany warunkiem licencji do sprzetu z ktrym go kupiles .... lub jesli kupiles sam oem - co jest mozliwe od dluzszego czasu = to do PIERWSZEGO i tylko TEGO na ktorym zostal 1 raz aktywowany - oczyiscie wymiana plyty procka grafy dysku - wchodzi w rachune jednak prawnie ma byc to ten sam komo juz na ZAWSZE .....= wiec nie wolno ci go przekladac na zaden nowy ...... limit aktywacji to 10 - potem tylko telefon ... i radze ci sie pilnowac .....

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 16 August 2007 - 21:32

no 10 ale po 120 dniach leci od nowa. Na XP mam paragon itd ... , wszystko super kupione w MM. Zmieniam sprzęt (zostawiam obudowe z naklejką) czekam 120 dni, po czym aktywuje mojego XP normalnie jak by nigdy nic, owszem licencje złamałem ale nikt mi tego nie udowodni, na paragonie nie mam napisanej konfiguracji kompa.

#8 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 16 August 2007 - 21:40

oczywiscie ze ci udowodni = konfig kompa jest slany w czasie aktywacji ..... czy kogos tyo obchodzi to inna sprawa = home userow malo scigaja ale udowodnic ci moga bez problemu - nawet ci powiedza kiedy grafe zmieniles ....albo dolozyles ramu

#9 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 16 August 2007 - 21:42

owszem licencje złamałem ale nikt mi tego nie udowodni

Może to rozwiąże Twoje problemy: aukcja.

#10 Barti666

Barti666
  • 67 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 21 August 2007 - 18:25

Zastanawiam sie, czy jak zrobie upgrade z XP Home OEM na Viste, bede mial problemy z aktywacja? Upgrade Visty jest w wersji BOX. Czy ktos juz probowal?

#11 Scypin

Scypin
  • 299 posts

Posted 22 August 2007 - 01:17

e a czy przypatkiem licencja OEM jest tylko jako system dolanczany do nowego peceta i tylko do niego ??

#12 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 22 August 2007 - 06:58

Po pierwsze dzwoniąc do Microsoft by aktywować system NIE TŁUMACZYSZ SIE! dla czego to robisz, całość obsługuje automat i operacja trwa ok 5 min. W razie nie możności identyfikacji klucza automat łączy Cię z obsługą techniczną, a tam podajesz numer seryjny systemu, pani lub pan weryfikuję go i z powrotem przełącza Cię na automat który generuje klucz. Wersja OEM systemu przypisana jest do jakieś wybranej części komputera, najczęściej do płyty głównej, nie wiem jak to jest dokładnie ale płyta główna lub inna część jest odpowiedzialna za podpis cyfrowy który jest powiązany z kluczem systemu, jeśli wymienisz lub spróbujesz zainstalować system OEM na komputerze z inna połytą, podpis cyfrowy nie zgadza się z Windowsem przypisanym do danej maszyny i wtedy następuje blokada instalacji.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users