Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Windows na mac i drugi przycisk?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 16 sierpnia 2007 - 18:37

Witam, za dwa tygodnie kupuje Macbook Pro i chciałbym obok Mac OS X zainstalować Windows XP do pracy w Auto Cad. Zastanawiam się tylko jak działa Windows na komputerch Apple skoro jest w nich tylko jeden przycisk na toutchpadzie. Czy może mi ktoś napisać jak to jest rozwiązane? czy w grę wchodzi tylko i wyłącznie myszka?

#2 piekamil

piekamil
  • 117 postów

Napisano 16 sierpnia 2007 - 18:46

ja pracuję tylko na myszce. Podobnie nie działa podświetlanie klawiatury.

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 16 sierpnia 2007 - 18:47

Zdaje się że drugi przycisk jest emulowany podobnie jak na Mac OS X (na Mac OS X jest to CTRL+click)

#4 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 16 sierpnia 2007 - 19:10

A nie ma Cad'a na Mac'a?
Np ArchiCAD.

Po co instalować WinSyfa.

#5 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 16 sierpnia 2007 - 19:18

A nie ma Cad'a na Mac'a?
Np ArchiCAD.

Po co instalować WinSyfa.

Winsyf czy nie, proszę czy nie możemy się obejść bez takich komentarzy? Zadałem pytanie z czystej ciekawości i to już mój wolny wybór czy zdecyduje się na Windowsa jako drugi system. Co do podświetlania klawiatury to już ona działa pod Windows Vista - wyszły sterowniki.

#6 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 16 sierpnia 2007 - 19:33

Tak samo powinno dzialac polozenie dwoch palcow na touchpadzie, rowniez czytane jest przez system jako "drugi klawisz".

#7 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 postów
  • SkądWarszawa, PL // USA

Napisano 16 sierpnia 2007 - 20:16

Tak samo powinno dzialac polozenie dwoch palcow na touchpadzie, rowniez czytane jest przez system jako "drugi klawisz".

Tak wlasnie dziala u mnie na MBP na Viscie pod Boot Campem: 2 palce na trackpadzie + click. W OS X tez mozna sobie tak ustawic w System Preferences.

#8 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 16 sierpnia 2007 - 20:50

Wystarczy samo "pukniecie" dwoma palcami w touchpad.

#9 mexodio

mexodio
  • 31 postów
  • SkądOlecko, Siejnik Street

Napisano 24 sierpnia 2007 - 15:43

A jakbym kupił myszkę dwuprzyciskową (bo te Applowskie albo nie mają kółeczka, albo kosztują), to ten drugi przycisk na OS X będzie miał jakąś funkcjonalność?

#10 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 sierpnia 2007 - 15:53

kup mysz przeciez w autcadzie na tracku sie masakrycznie robi ... daltego zostawilem pc (coby autocad na nim smigal)

#11 Soczek

Soczek
  • 76 postów

Napisano 24 sierpnia 2007 - 16:39

generalnie polecam rozwiązanie maslaq'a, zostawić złoma do auto.... prezentacji na autocadzie raczej się nie pokazuje więc nie trzeba pc raczej targać ze sobą, przez jakiś czas robiłem w auto na macu (pod win oczywiście) i działa to wszystko bez problemu, ponieważ miałem problemy z instalacją autocada na win pod parallels to działalem na bootcampie i powiem że strasznie mnie zmęczyło przelączanie systemow, bo co by nie było jednak po tylu latach na pc wolę macOS... stąd polecam drugi komputerpc do autocada i tylko do tego:)

#12 mexodio

mexodio
  • 31 postów
  • SkądOlecko, Siejnik Street

Napisano 24 sierpnia 2007 - 19:11

Ale nie chodzi mi o pracę w autocadzie na windows, tylko np. w safari na OS X... Bo jak teraz siedzę na piecu i chcę zapisać jakieś zdjęcie, to biorę prawy przycisk myszy > "Zapisz obrzazek jako..." - a jak w OS X? Czy jakbym podłączył piecową myszę na USB, jaką funkcjonalność miałby PPM?

#13 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 sierpnia 2007 - 19:22

normalna ja mam logitecha lx3 a wczesniej mialem vobis najtanszego i oba obsluguja ppm bez problemu

#14 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 25 sierpnia 2007 - 14:12

e wlasnie dlaczego jest tak smiesznie ze na mac jest ctrl albo command (zalezy od aplikacji) na ubuntu jest f11 a na windzie kiedys jak pracowalem i nie mialem myszki to chyba insert byl jako prawy przycisk. Co nikt nie moze wyznaczyc jakiegos wspolnego standardu co do tego ?! Ps. insert chyba na klawiaturze macowej nie ma lub nie wiem gdzie jest. to coz poprobuj z roznymi klawiszami przycisnac myszke (rowniez z tymi f1-f12 lub fn ) i sprawdz kiedy wyskoczy menu kontekstowe w ostatecznosci mozna dokupic myche PS2. a dziala pokretlo ze dwoma palcami na windzie?

#15 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 25 sierpnia 2007 - 14:24

na windzie menu podreczne to klawisz na klaiwaturze jest tak samo wygladajacy

#16 gooroo30

gooroo30
  • 304 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 25 sierpnia 2007 - 16:49

A jakbym kupił myszkę dwuprzyciskową (bo te Applowskie albo nie mają kółeczka, albo kosztują), to ten drugi przycisk na OS X będzie miał jakąś funkcjonalność?

Będzie działał tak samo jak na Windzie , tzn zwykle rozwijał menu :-)

#17 lukaslaziuk

lukaslaziuk
  • 27 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 10:14

Mam pytanie jak sobie zrobić żeby prawy przycisk był zastepowany przytrzymaniem lewego ctrl i nacisznieciem przyciska na padzie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych