Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z literkami ,,ż'' i ,,ź''

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregory

Gregory

• 2 737 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 16 sierpnia 2007 - 18:00

Mam pytanie dotyczące ogólnie systemu Windows (niekoniecznie uruchomionego na Maku). Otóż zauważyłem, że pod Windows literki ,,ż'' i ,,ź'' są zamienione miejscami. Jest to dosyć niewygodne, zwłaszcza przy wpisywaniu większej ilości tekstu. Czy jest jakiś sposób, żeby zamienić te literki miejscami, tak aby (jak zawsze) po wciśnięciu alt-z pojawiało się ,,ź'', a ,,ż'' uzyskiwane było wciśnięciem alt-x?

#2 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 16 sierpnia 2007 - 18:08

Ja bym poleciał na forum Windowsowe. Zmień układ klawiatury z polski programisty, na polski.

#3 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 16 sierpnia 2007 - 19:07

Ja się przyzwyczaiłem po około tygodniu, przy dość sporym korzystaniu z komputera.

#4 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 sierpnia 2007 - 20:03

Bardzo szybko idzie się przyzwyczaić ;) Ale możesz też zrobić tak jak powiedział Lutecki ;) A na Macu zainstalować aplikację Ukelele :)

#5 Gregory

Gregory

• 2 737 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 17 sierpnia 2007 - 09:41

Jak zmienię z układu programisty na polski, to mi włącza układ maszynistki. Miałem nadzieję, że jest jakaś łatka, skoro są windowsowe klawiatury do Mac OS X. Trudno, będę jeszcze szukał (i kombinował). Na Maku nie chcę zmieniać, tutaj mam dobrze te literki ustawione od zawsze ;)

#6 Rurek

Rurek
  • 106 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 sierpnia 2007 - 06:53

http://www.myapple.p...ead.php?t=36474

#7 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 sierpnia 2007 - 09:02

...Otóż zauważyłem, że pod Windows literki ,,ż'' i ,,ź'' są zamienione miejscami. ...

Jestem w szoku normalnie :) Do tej pory wszyscy twierdzili, że literki są zamienione w Mac OS. Jak mawiają niektórzy dziennikarze i politycy: to dobry prognostyk na przyszłość... ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych